Fractura pertrohanteriana: ce este si in ce consta recuperarea?

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Fractura pertrohanteriana

 

Fractura pertrohanteriana afecteaza preponderent persoanele inaintate in varsta. Aceasta implica un risc grav de pierdere a independentei persoanei afectate, care poate fi redus prin efectuarea unor interventii chirurgicale specifice si prin urmarea unui plan de recuperare.

Ce este fractura petrohanteriana?

Fracturile femurale pertrohanteriene sunt un subtip de fracturi trohanteriene. Acestea pot implica atat trohanterul mai mare, cat si cel mai mic si sunt un tip de fractura extracapsulara.Trohanterul reprezinta portiunea superioara a femurului si este situat la nivelul articulatiei soldului [1].

Acestea reprezinta mai mult de 50% din totalul fracturilor de sold si sunt o problema ortopedica frecvent intalnita la grupe de varsta inaintate si sunt asociate cu morbiditate si mortalitate ridicate [2]. Frecventa de aparitie a bolii crestere odata cu imbatranirea populatiei, in ciuda dezvoltarii tratamentelor pentru osteoporoza [3].

Aproximativ 40% dintre fracturile pertrohanteriene sunt instabile si au o rata de esec mai mare atunci cand sunt gestionate prin metode conventionale de tratament. Aceasta instabilitate este multi factoriala si include pierderea suportului calcaros posteromedial, pierderea suportului posterolateral sau insuficienta peretelui femural lateral. Astfel, reconstructia peretilor laterali prin interventie chirurgicala joaca un rol imperativ in mentinerea stabilitatii acestor fracturi si implicit asupra rezultatului functional [4].

Cauzele fracturii pertrohanteriene

Fracturile pertrohanteriene sunt fracturi extracapsulare de sold care acopera regiunea dintre gatul femural si arborele femural. Aceasta regiune de tranzitie este sustinuta de un cadru intraosos de os trabecular dens orientat pentru a rezista fortelor extreme de compresiune si tractiune. Dupa varsta de 60 de ani se produce o resorbtie a trabeculelor osoase, in special la nivelul ogival trohanterian si al pilierului extern, ceea ce explica frecventa mai mare a fracturilor pertrohanteriene la aceasta varsta [2].

Astfel, marea majoritate a fracturilor pertrohanteriene rezulta dintr-un mecanism de energie scazuta. La persoane in varsta s-a estimat ca 90% din fracturi rezulta din fragilitatea osoasa asociata cu caderi frecvente din picioare, indusa de anumite medicamente, cum ar fi hipnoticele si tratamentele antihipertensive recente [4].

Femeile in varsta reprezinta cea mai mare proportie a persoanelor cu fractura pertrohanteriana, dar si unele persoane aflate la varste tinere se pot confrunta cu aceasta leziune. 

Cu toate acestea, persoanele tinere sunt mai predispuse sa se confrunte cu fracturi pertrohanteriene ca urmare a unui mecanism cu impact ridicat, cum ar fi o coliziune cu un autovehicul sau caderea de la inaltime. Astfel de evenimente pot duce la leziuni semnificative ale tesuturilor moi si alte fracturi osoase concomitente.

Mecanismul prin care a aparut leziunea si varsta sunt doi factori deosebit de importanti in evaluarea starii persoanei afectate [3],[4].

Simptomele fracturii pertrohanteriene

Simptomele depind de mecanismul prin care s-a produs leziunea si momentul in care a avut loc.

Majoritatea persoanelor vor raporta o cadere din picioare sau alte situatii asemanatoare care duc la [2]-[4]:

  • durere imediata de sold;
  • deformarea extremitatii inferioare;
  • ameteala;
  • stare de inconstienta;
  • incapacitatea de a suporta greutatea;
  • Incapacitatea de a ridica calcaiul de pe planul patului;
  • baza coapsei tumefiata;
  • membrul inferior rotat extern si scurtat cu pana la 7-8 cm;
  • genunchiul usor indoit.

Metode de tratament si recuperare

 

Tratarea si recuperarea in cazul fracturii pertrohateiene

 

Tratament non-operator

Un tratament non-operator de succes necesita o echipa multidisciplinara eficienta, cu o atentie deosebita acordata repozitionarii programate a persoanei pentru a evita ulcerele de decubit, nutritia si echilibrul fluidelor, precum si controlul durerii [2], [4].

Tratamentul conservator este asociat cu scurtarea femurala, sederea prelungita in spital si pierderea independentei functionale. Tratamentul conservator este rezervat cazurilor rare in care persoana se confrunta cu contraindicatii de anestezie. Acesta nu este indicat persoanelor in varsta din cauza riscului grav de pierdere a independentei si a unei rate a mortalitatii mai mare decat cea a interventiei chirurgicale.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este cea mai frecventa formula de tratament. Ar trebui sa fie efectuat cat mai repede posibil dupa stabilizarea functiilor vitale. Tratamentul chirurgical este de diferite tipuri [2], [4].

Scopul oricarui plan de tratament este de a elimina durerea si de a readuce persoana la nivelul normal al functiei motorii. Ca atare, tratamentul operativ este indicat tuturor persoanelor cu fracturi pertrohanteriene fara dementa si care nu au comorbiditati medicale semnificative care sa impiedice tratamentul operator. In mod optim, interventia chirurgicala trebuie initiata in termen de 48 de ore de la ranire. Cu toate acestea, momentul fixarii definitive la pacientul politraumatizat necesita o atentie deosebita.

Optiunile chirurgicale pot fi clasificate in trei grupe principale:

  • artroplastie;
  • fixare (de reducere deschisa cu implanturi) extramedulara;
  • fixare intramedulara.

Artroplastia este de obicei rezervata ca o procedura de salvare pentru fixarea primara nereusita a fracturilor pertrohanteriene. Cu toate acestea, artroplastia ca tratament primar s-a dovedit a avea rezultate satisfacatoare la persoanele cu osteoporoza.

Dintre cele doua constructii de fixare, cea extramedulara este cea mai consolidata formula de tratament. Fixarea intramedulara este de data mai recenta si a devenit mai populara pentru tratamentul fracturilor pertrohanteriene. Teoretic, dispozitivele intramedulare au avantajul unui transfer de sarcina mai eficient precum si a tensiunii mai mici a implantului.

Recuperarea medicala in urma unei fracturi pertrohanteriene poate sa fie chiar completa, dar depinde de gradul de afectare si de varsta persoanei. Procesul de recuperare este adaptat nevoilor si prevede un plan de recuperare stabilit care include atat de sedinte de kinetoterapie precum si de sedinte de fizioterapie. Pe durata procesului de recuperare este esential ca persoana sa beneficieze de un regim alimentar sanatos. Aportul de suplimente alimentare poate contribui la ameliorarea simptomelor.

Consumul de suplimente alimentare nu poate inlocui un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte secundare, intrerupe cura si adreseaza-te unui specialist!

Atentie! Acest articol are un caracter strict informativ. In cazul in care te confrunti cu simptome adreseaza-te de urgenta medicului.

Fracturile femurale pertrohanteriene sunt leziuni frecvente care afecteaza populatia in varsta, dar cu care se pot confrunta si persoane aflate la varste tinere. Daca o persoana se confrunta cu astfel de leziuni trebuie sa se adreseze de urgenta unui medic specialist si sa urmeze intreg planul de tratament si recuperare.

Surse de informare

[1] Radiopaedia. Pertrochanteric fracture., Radiopaedia, 2021, https://radiopaedia.org/articles/pertrochanteric-fracture?lang=us#:~:text=Pertrochanteric%20femoral%20fractures%20are%20a,a%20type%20of%20extracapsular%20fracture. Accesat in 16.02.2023.

[2] Selim AAHA, Beder FK, Algeaidy IT, Farhat AS, Diab NM, Barakat AS. Management of unstable pertrochanteric fractures, evaluation of forgotten treatment options. SICOT J. 2020;6:21. doi: 10.1051/sicotj/2020020. Accesat in 16.02.2023.

[3] P. Adam. Treatment of recent trochanteric fracture in adults, Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research, Volume 100, Issue 1, Supplement, 2014, https://doi.org/10.1016/j.otsr.2013.11.007. Accesat in 16.02.2023.

[4] Muskuloskeletal Key. Pertrochanteric Fractures. Muskuloskeletal Key, 2017, https://musculoskeletalkey.com/pertrochanteric-fractures-2/#:~:text=As%20previously%20noted%2C%20pertrochanteric%20fractures,femoral%20neck%20and%20femoral%20shaft. Accesat in 16.02.2023.

 

  • Fasa tifon este fabricata din 100% bumbac si asigura un inalt grad de fixare a pansamentelor, dar si absorbtie a eventualelor fluide care traverseaza pansamentele.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice