Fructele exotice - beneficii, proprietati, contraindicatii
Fructele exotice pot fi surse benefice de nutrienti si pe care le poti integra dintr-o dieta sanatoasa, daca nu prezinti alergii sau restrictii alimentare. Te invitam sa citesti in continuare pentru a afla care sunt beneficiile acestora, ce proprietati au, dar si in ce situatii sunt contraindicate.
Beneficiile fructelor exotice
Fructele exotice se pot gasi atat sub forma proaspata, cat si confiata sau uscata, ca ingredient in ceaiuri sau ca extracte in suplimente alimentare. Cat timp nu exista alergii sau nu interfereaza cu diverse conditii medicale, acestea pot fi adaugate intr-o dieta sanatoasa si echilibrata.
Discuta cu medicul de familie pentru a te asigura care sunt fructele exotice pe care le poti consuma in siguranta. Este indicat sa discuti cu medicul de familie si daca intentionezi sa iei suplimente din farmacii, astfel incat sa stii cu exactitate daca este in regula sa le iei, pentru cat timp si in ce cantitate, potrivit necesitatilor organismului tau.
Printre beneficiile pe care le ofera fructele exotice se afla faptul ca sunt bogate in vitamine, minerale si fibre. De asemenea, contin si o cantitate ridicata de antioxidanti, printre care se afla si flavonoidele.
Consumul de legume si fructe, inclusiv de fructe exotice, poate reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a cancerului, a inflamatiei din organism si a diabetului zaharat. De exemplu, citricele si fructele de padure pot avea o contributie mare in preventia unor afectiuni. [1]
Proprietati
Iata ce proprietati au trei dintre cele mai comune fructe exotice:
Rodia
Rodiile au cantitati ridicate de antioxidanti si polifenoli care lupta impotriva stresului oxidativ. Acesta din urma poate duce la declansarea unor afectiuni precum bolile Alzheimer si Parkinson. [1]
O rodie contine 234 de calorii, 52.73 de grame de carbohidrati, o cantitate de 666 miligrame de potasiu, 28 miligrame de calciu, 11.3 grame de fibre, 28.8 miligrame de vitamina C si 46.2 micrograme din cantitatea de vitamina K recomandata zilnic (80 de micrograme). [1]
Ananasul
Printre proprietatile acestuia se afla contributia pe care o are in reducerea inflamatiei si in dezvoltarea tesutului sanatos. Acest fruct contine un compus activ ce se numeste bromelaina si care ar putea avea rol in sanatatea organismului, de exemplu in reducerea inflamatiei nazale si a sinuzitei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a se constata eficienta sa in aceasta privinta.
Ananasul contine mangan, care este necesar corpului pentru a alcatui oasele si tesuturile. O felie de dimensiuni medii de ananas contine 42 de calorii, 11.02 grame de carbohidrati, 92 miligrame de potasiu, 11 miligrame de calciu, 1.2 grame de fibre si 40.2 miligrame de vitamina C. [1]
Bananele
Aceste fructe exotice sunt renumite deoarece contin o cantitate mare de potasiu. O banana de dimensiuni medii are in alcatuirea sa 422 de miligrame din aportul total de 4.500 de miligrame de potasiu ce se recomanda unui adult. Potasiul ajuta la reglarea batailor inimii si la mentinerea valorilor normale ale tensiunii arteriale. Bananele sunt si o sursa buna de energie.
O singura banana de dimensiuni medii contine 105 calorii, 26.95 grame de carbohidrati, 3.1 grame de fibre, 6 miligrame de calciu, 1.29 grame de proteine, 10.3 miligrame de vitamina C si 32 miligrame de magneziu.
Alte fructe exotice: kiwi, papaya, mango, rambutan si multe altele.
Contraindicatii
Este posibil ca persoanele cu sensibilitati sa aiba alergie la unul sau mai multe fructe exotice, astfel ca trebuie sa le evite sau sa faca un test alergologic inainte, pentru a observa daca le pot consuma in siguranta.
De asemenea, persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma oricare fruct sau de a lua suplimente alimentare care il contin. De pilda, persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat trebuie sa evite fructele cu indice glicemic crescut, fie ca sunt sau nu exotice, precum bananele. [2]
In concluzie, fructele exotice pot reprezenta o sursa buna de vitamine si minerale, cat timp nu prezinti alergii si nu interfereaza cu vreun tip de medicatie. Alege sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata, din care sa faca parte si acestea, si mergi cu regularitate la controalele medicale de rutina.
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:
1. Fructele exotice“What Are the Healthiest Fruits? Nutrition and Benefits.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/324431#:~:text=Fruits%20are%20an%20excellent%20source,cancer%2C%20inflammation%2C%20and%20diabetes, accesat la 26 iulie 2022.
2. “Fruit Diet: Risks, Benefits, and Types.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/fruit-diet#risks, accesat la 26 iulie 2022.