Kiwi - beneficii, proprietati, contraindicatii
Kiwi este un fruct exotic ce provine din zonele muntoase si deluroase din regiunile situate in Sud-Vestul Chinei, dar care in prezent este plantat in mai multe zone ale lumii, printre care in Noua Zeelanda si in Statele Unite ale Americii. Te invitam sa citesti in cele ce urmeaza despre beneficiile pe care le ofera, proprietatile sale si cand este contraindicat consumul acestuia.
Beneficiile fructului kiwi
Kiwi poate avea rol benefic in mai multe aspecte legate de sanatatea organismului uman. Iata cateva dintre acestea:
Ajuta sistemul digestiv
Fructele de kiwi au in componenta lor atat fibre solubile, cat si insolubile. Cele solubile pot fi utile in reglarea glicemiei si in echilibrarea florei intestinale, in timp ce fibrele insolubile pot regla tranzitul intestinal, fiind o optiune buna pentru persoanele care sufera de constipatie. [1]
Kiwi sustine sanatatea inimii
O dieta echilibrata, in care sunt incluse si fructele de kiwi, contribuie la buna functionare a inimii. Cercetarile arata ca aceste fructe ar putea reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si hipertensiune arteriala. [1]
Lupta impotriva stresului oxidativ
Datorita cantitatii ridicate de vitamina C, kiwi are rol in lupta contra stresului oxidativ. De asemenea, aceasta vitamina este esentiala pentru mentinerea sistemului imunitar in parametrii optimi. Kiwi mai contine si alti antioxidanti ce au influenta benefica asupra imunitatii. [1]
Poate sprijini sanatatea ochilor
Atunci cand kiwi este consumat impreuna cu alte fructe si legume bogate in vitamine si minerale, poate contribui la sanatatea oculara. Kiwi are in componenta sa niveluri ridicate de antioxidanti si carotenoizi ce pot avea rol in prevenirea afectiunilor de la nivelul ochilor si care, in general, sustin sanatatea generala a acestora.
Cu toate ca este un fruct cu multe proprietati nutritive, nu exista indeajuns de multe dovezi stiintifice care sa ateste eficacitatea acestuia din punct de vedere medical.
Proprietati
Acest fruct este bogat in nutrienti si are rol important in buna functionare a sistemului imunitar, gratie nivelului ridicat de antioxidanti. O suta de grame de kiwi proaspat contin 64 de calorii, 0.44 grame de grasimi, 3 grame de fibre, 14 grame de carbohidrati, 1 gram de proteine. De asemenea, mai au si vitaminele C (80% din cantitatea recomandata zilnic), E, K, folati, cupru, potasiu si magneziu. [1]
Contraindicatii
Kiwi este un fruct delicios si care poate fi consumat ca atare sau poate fi adaugat in tarte, prajituri, shake-uri sau torturi. Cu toate ca este popular, exista si persoane care au alergie la compusii din el si carora le este contraidicat.
Simptomele pe care le pot avea acestea variaza intre usoare si severe. Simptomele usoare de alergie la kiwi implica puruit (mancarime) sau disconfort la nivelul limbii, iritatia vizibila a pielii.
Simptomele severe presupun:
- Durere abdominala;
- Ameteala;
- Dificultate in a respira sau manifestarea altor simptome specifice astmului bronsic;
- Umflarea gurii, buzelor sau a gatului;
- Voma. [2]
Important de retinut: Solicita ajutor medical de specialitate in cazul in care te confrunti cu astfel de simptome severe in urma consumului de kiwi. Daca ai istoric de sensibilitati, este indicat sa iti faci un test alergologic inainte de a consuma kiwi, pentru a vedea cu exactitate daca este sigur pentru consum, in cazul tau.
Kiwi este contraindicat persoanelor care au afectiuni ale sangelui, intrucat ar putea incetini coagularea. Este posibil ca acest fruct sa inrautateasca afectiunile respective, astfel ca este important sa ceri sfatul medicului cu privire la consumul sau. De asemenea, este important sa nu consumi kiwi cu doua saptamani inainte de a te supune unei operatii, tot din cauza faptului ca ar putea incetini coagularea sangelui. [3]
Astfel, persoanele carora li se administreaza tratament cu anticoagulante ar trebui sa evite complet consumul de kiwi. Cele care urmeaza tratamente si pentru alte afectiuni trebuie sa ceara parerea medicului inainte de a consuma kiwi, intrucat substantele care il alcatuiesc pot interfera cu medicatiile, desi este vorba despre fruct.
De pilda, sunt necesare precautii cand vine vorba de cele care urmeaza medicatie pentru hipotensiune (tensiune arteriala scazuta), deoarece kiwi o poate diminua si mai mult. Persoanele care au tratament pentru hipertensiune pot fi si ele influentate in mod negativ de consumul de kiwi, astfel ca ar trebui sa il evite sau sa ceara sfatul medicului, pentru a verifica daca il pot consuma sau nu. [3]
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:
1. Kubala, Jillian. “Kiwi Benefits: Heart Health, Digestion, and More.” Healthline, Healthline Media, 31 Jan. 2022, www.healthline.com/nutrition/kiwi-benefits, accesat la 27 iulie 2022.
2. Contributors, WebMD Editorial. “Kiwi: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-kiwi, accesat la 27 iulie 2022.
3. “Kiwi: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-944/kiwi, accesat la 27 iulie 2022.