Hemoroizii in timpul sarcinii: cauze si optiuni de tratament
Hemoroizii pot afecta viata de zi cu zi a multor femei insarcinate. Afectiunea se poate declansa pe fondul schimbarilor prin care trece corpul femeii in aceasta perioada.
Ce sunt hemoroizii si cand apar in sarcina?
Hemoroizii apar frecvent in sarcina, manifestandu-se preponderent in al treilea trimestru si pana la o luna dupa ce ai nascut copilul. Aproximativ 30% - 40% dintre femeile gravide sufera de hemoroizi [1]. Pe masura ce sarcina progreseaza, hemoroizii sunt declansati de cresterea uterului, pe fondul modificarilor hormonale, a constipatiei sau din cauza modificarilor fluxului sangvin.
Practic, hemoroizii apar atunci cand venele situate in jurul anusului se inflameaza. Hemoroizii pot fi interni sau externi [2].
Hemoroizii interni
Hemoroizii interni se formeaza in interiorul rectului si pot fi mai greu de diagnosticat. Unii hemoroizi interni se pot deplasa din cavitatea in care se afla, ceea ce inseamna ca se extind in afara deschiderii anale. In general, hemoroizii interni nu provoaca durere, dar uneori pot provoca sangerari minore.
Hemoroizii externi
emoroizii externi se formeaza in exteriorul sistemului digestiv, in apropierea anusului si pot conduce la inflamatii locale vizibile si la dezvoltarea unor cheaguri de sange. Daca se formeaza un cheag de sange intr-un hemoroid, acesta poate provoca dureri bruste si severe. Semnele hemoroizilor externi includ sangerari, dureri la defecare si mancarime.
Hemoroizii in sarcina: cauze si factori de risc
Cauze
In timpul sarcinii, hemoroizii pot fi declansati de o crestere a presiunii asupra venelor rectale, datorita extinderii uterului, presiunii provocate de fat si pe fondul cresterii fluxului sanguin [1]- [3].
Cresterea fatului
Un fat in crestere pune presiune pe zona pelvina si intestin. Greutatea adaugata de la fat preseaza venele din anus, astfel incat acestea sa nu poata circula sangele in tot corpul la fel de usor ca de obicei.
Cresterea volumului de sange
Cantitatea de sange din organism creste in timpul sarcinii pentru a ajuta la dezvoltarea fatului. Acest lucru inseamna ca venele trebuie sa faca mai mult efort pentru a pune in circulatie in organism mai mult sange decat de obicei.
Constipatie
Este mai probabil sa dezvolti hemoroizi in timpul sarcinii deoarece te vei confrunta mai des cu constipatia. Schimbarile hormonale din organism incetinesc procesul de digestie care te ajuta sa ai un tranzit intestinal normal. Greutatea in plus din reziduurile blocate in intestin poate apasa pe venele din anus, impiedicand circulatia sangelui.
Toate aceste evenimente cresc presiunea asupra venelor din jurul anusului pe masura ce sarcina progreseaza.
Factori de risc
Printre cei mai frecventi dovediti factori de risc de aparitie a hemoroizilor in sarcina se numara [3]:
- constipatia,
- diareea,
- factorii hormonali (progesteron),
- cresterea in greutate;
- stilul de viata sedentar.
Cum se manifesta hemoroizii in sarcina? Simptome
Daca te confrunti pentru prima data cu hemoroizi in timpul sarcinii, atunci este posibil sa nu recunosti imediat simptomele.
Simptomele care anunta dezvoltarea unor hemoroizi pot include [2]:
- durere in timpul defecarii;
- mancarime in si in jurul anusului;
- durere intensa de la un hemoroid intern care prolapseaza in afara anusului;
- sange in scaun, pe toaleta sau pe hartia igienica (de obicei de la hemoroizi interni).
Cum se trateaza hemoroizii in sarcina?
Deoarece constipatia agraveaza hemoroizii, optiunile de tratament se concentreaza pe prevenirea si gestionarea constipatiei sau pe reducerea durerii asociate cu hemoroizii. Operatia de hemoroizi in sarcina se recomanda numai in cazul aparitiei trombozei hemoroidale, care comporta dureri foarte intense.
Optiunile de tratament includ urmatoarele [2], [4], [6]:
Schimbarea stilului de viata
Urmeaza o dieta in sarcina bogata in fibre din fructe, legume si cereale integrale (25 pana la 30 de grame de fibre in fiecare zi) si bea multa apa (opt pana la 12 cesti de apa pe zi) pentru a pastra un tranzit intestinal normal [1].
Nu sta in picioare prea mult timp! In schimb, poti sa stai asezata pe o parte pentru a reduce presiunea de pe zona pelviana si a intestinului.
Ameliorarea constipatiei
Laxativele pot contribui la procesul de stimulare a unui tranzit intestinal normal in cazul in care te confrunti cu constipatia. Poti apela si la suplimente alimentare de fibre si alte suplimente pentru sarcina pentru ameliorarea unor simptome.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu unele efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul curant!
Ameliorarea durerii
Medicamentele precum paracetamolul pot ajuta in ameliorarea durerii asociate cu vene inflamate. Medicamentele topice pentru hemoroizi, precum cremele, pot ajuta la combaterea mancarimii, durerii sau inflamatiei si contin ingrediente active precum corticosteroizi sau anestezice locale.
Adreseaza-te medicului specialist inainte de a utiliza medicamente, creme sau supozitoare pentru hemoroizi in timpul sarcinii!
Remedii naturiste
Iata o serie de remedii naturiste care pot contribui la ameliorarea conditiei pe durata sarcinii [1]:
- Poti folosi local un gel de aloe vera pur sau ulei de nuca de cocos pentru a ameliora durerea sau disconfortul minor.
- Poti aplica bicarbonat de sodiu umed sau uscat pe hemoroizi pentru a reduce senzatia de mancarime.
- Poti incerca sa asezi un pachet de gheata pe zona afectata de hemoroizii externi pentru a reduce inflamatia.
- Baia calda de sezut te poate ajuta la calmarea durerii. Apa poate imbunatati fluxul sanguin si poate relaxa muschii incordati din jurul anusului.
Tratamentele naturiste pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a folosi astfel de remedii.
Cum pot fi preveniti hemoroizii in sarcina?
Evitarea constipatiei
Evitarea constipatiei poate fi esentiala pentru prevenirea hemoroizilor interni si externi in timpul sarcinii. Iata cateva sfaturi utile pentru prevenirea constipatiei.
Poti include in dieta ta alimente bogate in fibre, precum [5]:
- pere, mai ales atunci cand consumi si coaja,
- avocado;
- fructe de padure;
- broccoli;
- anghinare;
- varza de Bruxelles;
- fulgi de ovaz;
- orez brun;
- quinoa;
- fasole,
- linte;
- mazare verde;
- nuci;
- seminte.
De asemenea, poti apela si la produse necesare in perioada de sarcina si alaptare.
Efectuarea exercitilor Kegel zilnic
Exercitiile Kegel intaresc muschii planseului pelvin care ajuta la sustinerea rectului si pot imbunatati circulatia in zona rectala. Poti face exercitii Kegel aproape oriunde, acasa, in masina, la birou, dar mai intai trebuie sa te asiguri ca izolezi si contracti muschii corect [2].
Identifica muschii potriviti prin oprirea urinarii in amonte. Acest lucru este strict necesar doar pentru a identifica muschii in cauza.
Atentie! Nu se efectueaza exercitii Kegels in timp ce urinezi, deoarece acest lucru ar putea creste riscul de infectie a tractului urinar.
Odata ce stii ce muschi sa folosesti, strange-i si mentine-i contractati timp de cinci secunde. Apoi relaxeaza-te timp de cinci secunde. Lucreaza aceste exercitii pana la mentinerea contractiei timp de 10 secunde. Incerca sa efectuezi cel putin trei seturi de cate 10 exercitii pe zi.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te de urgenta medicului specialist!
Surse de informare:
- Cleveland Clinic. “Hemorrhoids During Pregnancy.”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23498-pregnancy-hemorrhoids Accesat in 20.10.2022.
- Silver,Natalie, Kirsten Nunez. “What to Know About Pregnancy Hemorrhoids.”, Healthline, 2021, https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-hemorrhoids#internal-vs-external Accesat in 20.10.2022.
- Bužinskienė D, Sabonytė-Balšaitienė Ž and Poškus T. “Perianal Diseases in Pregnancy and After Childbirth: Frequency, Risk Factors, Impact on Women's Quality of Life and Treatment Methods.” Front. Surg. 9:788823., 2022, doi: 10.3389/fsurg.2022.788823, Accesat in 20.10.2022.
- Mayo Clinic. “Pregnancy week by week.” Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/hemorrhoids-during-pregnancy/faq-20058149 Accesat in 20.10.2022.
- Lindsay, Konkel. “Hemorrhoids During Pregnancy: Causes and Prevention.”, Every Day Health, 2022, https://www.everydayhealth.com/hemorrhoids/guide/pregnancy/ Accesat in 20.10.2022.
- Pregnancy Birth Baby. “Haemorrhoids during pregnancy.”, Pregnancy Birth Baby, 2022, https://www.pregnancybirthbaby.org.au/haemorrhoids-during-pregnancy#what-are Accesat in 20.10.2022.