Hepatita D (hepatita delta): ce este, transmitere, preventie

22. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Hepatita D

 

Hepatita D este o boala hepatica infectioasa produsa de virusul hepatitei D (VHD), care se poate prolifera in prezenta virusului hepatitei virale B (VHB). Afla din acest articol in ce consta, mai exact, hepatita D, cum se poate transmite si care sunt modalitatile de prevenire a aparitiei sale!

Ce este Hepatita D (hepatita delta)?

Hepatita D, cunoscuta si sub numele de hepatita delta, este o boala acuta sau cronica ce afecteaza ficatul si este provocata de virusul hepatitic D (VHD). Termenul medical hepatita se refera la modul in care aceasta boala afecteaza ficatul, in vreme ce delta se refera la forma particulara dehepatitaprovocata de acest virus. [1]

Cum se transmite?

Hepatita D poate se poate transmite atat prin contactul direct cu sange sau alte fluide corporale infectate (sperma, secretii vaginale, saliva), cat si prin injectarea unor substante cu efect psihoactiv. Exista si posibilitatea unei transmiteri de la mama la copil in timpul nasterii, prin transfuzii de sange sau produse sangvine contaminate. [1]

Infectia poate apare in acelasi timp cuhepatita B sau la persoane care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B. Pacientii cu hepatita B, care au si hepatita D, prezinta un risc mai mare de a dezvolta hepatita fulminanta, hepatite cronice in forme mai severe si o tendinta mai crescuta spreciroza, decat cei care au doar hepatita B. 

Care sunt simptomele asociate cu hepatita D?

Simptomele hepatitei D sunt foarte similare cu cele ale alte tipuri de hepatita virala si pot fi detectate folosind teste de sange si scanari imagistice ale ficatului. Acestea pot fi minore sau chiar absente in cazurile usoare.

Unele dintre principalele simptome hepatita D sunt [2]:

  • oboseala;
  • pierderea apetitului;
  • durerea abdominala;
  • icterul.

Simptome mai rare, cum ar fi sangerarile gingivale si eruptia cutanata, au fost asociate cu infectia cu virusul hepatitei D. Acestea pot include roseata pe piele si umflaturi mici care apar in principal pe fata sau pe piept. Uneori, aceste semne pot fi prezente pentru un interval scurt de timp, iar apoi dispar in mod natural.

In unele cazuri, hepatita D poate provoca semne neurologice, cum ar fi ameteli si uitarea amintirilor recente. Aceste simptome pot fi usor confundate cu cele ale alte boli sau chiar cu cele ale alcoolismului cronic. De asemenea, unii pacienti se plang deprurit sau senzatie de arsura in jurul zonei ficatului.

Care sunt posibilele Hepatita D?

 

Hepatita D - complicatii

 

Complicatiile hepatitei D pot fi acute sau cronice si se manifesta prin simptome variate, care variaza in functie de severitatea bolii. Hepatita D poate duce la o infectie acuta care poate evolua spre insuficienta hepatica sau ciroza. Este posibil ca aceasta infectie sa poata determina aparitia cancerului de ficat.

De asemenea, pacientii cu infectie cronica cu hepatita D prezinta riscuri mai mari de a dezvolta ciroza si insuficienta hepatica decat cei infectati doar cu virusul hepatitei B. Netratate corespunzator in faze cat mai timpurii, complicatiile pot pune viata in pericol. [1]

Cum se trateaza?

Tratamentul hepatitei D depinde de starea generala a pacientului si de gravitatea infectiei. Medicul poate prescrie medicamente antivirale, ce au ca scop reducerea simptomelor si prevenirea progresului acesteia.

Insa, pot exista cazuri in care virusul este rezistent la tratamentele medicale disponibile in prezent. Medicul mai poate recomanda si administrarea intravenoasa a unor imunoglobuline (anticorpi).

In cazuri severe ale infectiei, poate fi necesar tratamentul pe cale chirurgicala. Transplantul hepatic implica inlocuirea ficatului bolnav cu un ficat sanatos de la un donator. Acest tip de procedura poate fi eficient in prevenirea avansarii bolii si pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Cum se poate preveni hepatita D?

Prevenirea se face prin vaccinare impotriva virusului B, in absenta caruia virusul D nu se poate dezvolta. La persoanele nevaccinate, infectia cu virus hepatitic D poate fi prevenita prin: [3]

  • evitarea expunerii la sangele altei persoane, direct sau prin instrumentar infectat, de uz medical, stomatologic, cosmetic; 
  • neutilizarea in comun a acelor sau a seringilorcontaminate; 
  • evitarea folosirii in comun a obiectelor de igiena personala (periuta de dinti, aparatul de ras, forfecuta de unghii etc.) care pot avea urme de sange infectat pe ele (chiar daca nu e vizibil); 
  • folosirea prezervativului (persoanele care au relatii sexuale neprotejate pot fi expuse riscului de a face hepatita D daca partenerul lor este infectat).

Hepatita D are aceleasi arii de raspandire ca si hepatita B, dar nu inregistreaza aceleasi varfuri. Apare mai ales in Rusia, Romania, sudul Italiei, tarile mediteraneene, America de Sud, Africa.

Igienizarea mainilor dupa fiecare contact cu sangele sau alte fluide ale unei persoane infectate este esentiala pentru a preveni transmiterea virusului prin contact direct. Folosirea solutiilor antibacteriene si a prosoapelor de hartie pot avea rol in reducerea riscului de transmitere a virusului prin intermediul mainilor.

Pentru a reduce riscurile transmiterii hepatitei D de la mama la fat, femeile insarcinate trebuie sa se prezinte la medic pentru testarea virusurilor hepatitice si sa ia masurile necesare pentru a-si proteja sanatatea lor si pe cea a copilului lor.

Prin urmare, este important ca persoanele infectate cu hepatita D sa isi reduca expunerea la factorii de risc cunoscuti si sa se protejeze prin metode adecvate de prevenire a infectarii cu VHD. De asemenea, este important ca persoanele cu risc ridicat sa faca testari periodice si sa mearga la medic pentru a verifica daca au fost infectate cu acest virus.

Acest articol este strict informativ. Pentru un diagnostic avizat si informații legate concret de un caz particular, solicita opinia unui medic!

Surse de referinte:

  1. Hepatitis D - Faqs and Laboratory Testing Requests. Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 22 June 2020, www.cdc.gov/hepatitis/hdv/index.htm#:~:text=Hepatitis%20D%20only%20occurs%20in,long%2Dterm%2C%20chronic%20infection, accesat la 7 februarie 2023;
  2. Hepatitis D. World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-d, accesat la 7 februarie 2023;
  3. Hepatitis D: Symptoms, Diagnosis and Treatment. WebMD, WebMD, www.webmd.com/hepatitis/hepatitis-d-overview, accesat la 7 februarie 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice