Kumquat: beneficii, proprietati, contraindicatii

21. 8. 2023 · 8 minute de citit

In acest articol, vorbim despre un fruct despre care nu toata lumea a auzit: kumquat. Cu o istorie bogata si o serie de beneficii surprinzatoare, acest fruct mic si colorat ar putea deveni favoritul tau. Iti spunem care este originea sa fascinanta, proprietatile sale nutritive remarcabile si beneficiile pe care le aduce sanatatii. Totodata, vei cunoaste si contraindicatiile sale, pentru a consuma acest fruct in mod responsabil. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Kumquat: beneficii, proprietati, contraindicatii

Ce este Kumquat si de unde provine?

Kumquat este un fruct citric mic, de forma ovala, originar din Asia, mai precis China (in jurul anilor 1700), dar se gaseste si in Taiwan si Filipine. Numele „kumquat” combina cuvintele chinezesti „gam”, care inseamna aur, si „gwat”, un alt cuvant pentru mandarine. Face parte din familia Rutaceae si genul Fortunella, spre deosebire de citricele comune care apartin genului Citrus. Astazi, este cultivat in multe parti ale lumii, inclusiv Statele Unite, Grecia, sudul Europei si multe tari din Asia. Arborele de kumquat (care este numit si fortunella) a ajuns in Europa si in Statele Unite ale Americii in anii 1800. Este un arbore care creste cel mai bine in zonele mai calde, dar poate rezista si la frig. 

Fructul kumquat are o coaja comestibila dulce si o pulpa acrisoara, cu cateva seminte, fiind de obicei consumat intreg. Nu este foarte suculent si, uneori, este suficient de acru pentru a face ochii sa lacrimeze. Fructele sunt mici, de obicei cu un diametru de 2-4 cm. Arborele de kumquat poate ajunge pana la 2-4,5 metri inaltime si produce flori albe, parfumate. Kumquatul este folosit in diverse preparate culinare, atat sub forma cruda, cat si in sucuri, marmelade, jeleuri sau deserturi. De asemenea, este utilizat in industria cosmetica si a parfumurilor, datorita aromei sale unice. 

Exista mai multe tipuri de arbori kumquat. Cei mai populari sunt:

  • Nagami;
  • Marumi;
  • Meiwa.

Nagami kumquat sunt ovale sau in forma de para si au un gust acru, in timp ce Marumi si Meiwa sunt mai rotunde si mai dulci. Daca te gandesti sa cultivi kumquat in curte, arborele Meiwa este o alegere populara pentru plantarea acasa.

Beneficiile nutritionale ale kumquat

Kumquat are aproximativ 13 calorii pe fruct. Asta inseamna aproximativ 90 de calorii pe portie. Fructele sunt bogate in vitamina C (aproximativ 8 mg fiecare) si contine si vitamina A (aproximativ 3 micrograme fiecare). Coaja este plina de fibre si antioxidanti (substante care protejeaza celulele). Kumquat nu contine colesterol si are un continut scazut de grasimi si sodiu.

O portie de 100 g de kumquat (5-6 fructe) furnizeaza:

  • calorii: 71;
  • apa: 81 g;
  • carbohidrati: 15,9 g (9,4 g de zaharuri si 6,5 g de fibre);
  • proteine: 1,88 g;
  • grasimi: 0,86 g;
  • provitamina A: 290 UI (10% din doza zilnica recomandata);
  • vitamina C: 43,9 mg (73% din doza zilnica recomandata);
  • calciu: 62 mg (6% din doza zilnica recomandata);
  • magneziu: 20 mg (7% din aportul zilnic recomandat).

Kumquat furnizeaza, de asemenea, cantitati mai mici de mai multe vitamine B, vitamina E, fier, magneziu, potasiu, cupru si zinc. Semintele comestibile si coaja de kumquat furnizeaza o cantitate mica de grasimi omega-3. Ca si in cazul altor fructe proaspete, kumquat-ul este foarte hidratant. Aproximativ 80% din greutatea lor provine din apa. Continutul ridicat de apa si fibre al kumquat-urilor le face un aliment satios, dar sunt relativ sarace in calorii. 

Beneficiile pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale kumquat

Ameliorarea calculilor biliari

Calculii biliari sunt mici pietre formate din depozite biliare care se pot acumula si reprezinta o complicatie neplacuta si dureroasa. Calculii biliari pot provoca inflamatii la nivelul vezicii biliare si al pancreasului. Kumquat contine o sursa bogata de limonen, care s-a dovedit ca poate ajuta la eliminarea calculilor biliari pana la 75% dintre cazuri. 

Incurajeaza pierderea in greutate

Continutul ridicat de fibre din kumquat il face perfect daca incerci sa pierzi cateva kilograme, pentru ca are efect negativ asupra productiei de leptina si grelina, hormonii foamei. Cu o concentratie redusa a acestor hormoni, vei consuma mai putine calorii pe parcursul zilei. 

Ajuta sistemul digestiv

Tractul gastrointestinal permite sa digeri macromoleculele complexe, cum ar fi carbohidrati, proteine si grasimi. Fructele de kumquat pot curata eficient colonul si intestinul subtire. De asemenea ajuta la prevenirea retentiei scaunelor, a constipatiei si a colitei.

Ajuta la controlul zaharului din sange

Citricele au recomandat in mod regulat persoanelor care sufera de diabet si obezitate. Kumquat nu este diferit. Continutul ridicat de fibre poate ajuta la indepartarea poftelor si la limitarea numarului de calorii ingerate. Kumquat are un efect pozitiv, deoarece poate ajuta la stabilizarea nivelului de insulina si poate proteja de varfurile si scaderile de zahar din sange, care sunt atat de periculoase. Persoanele care risca sa dezvolte diabet de tip 2 sunt, de asemenea, sfatuite sa consume acest fruct, deoarece poate inhiba dezvoltarea bolii, ajutand la controlul nivelului de insulina si la combaterea rezistentei la insulina in celulele somatice. 

Ajuta la menținerea sănătății pielii

Pielea este alcatuita din tesuturi care contin o proteina numita colagen. Productia de colagen depinde foarte mult de cantitatea de vitamina C din organism. 

Are proprietati anti-imbatranire

Abundenta in antioxidanti este vitala pentru a reduce cantitatea de daune provocate pielii noastre de stres si de radicalii liberi. Radicalii liberi pot avea un efect devastator asupra celulelor pielii. Daunele provocate de radicalii liberi pot duce la aparitia ridurilor, a liniilor fine si a petelor. Toate acestea pot fi prevenite intr-o oarecare masura, cu un aport adecvat de antioxidanti.

Are proprietati antiinflamatorii

Kumquat este bogat in flavonoide. Unele dintre acestea, cum ar fi margaritina si izomargeritena, sunt prezente in kumquat. Se stie ca acesti compusi previn inflamatia.

Sustine cresterea parului

Continand o cantitate adecvata de vitamina C, acest fruct neobisnuit poate avea un efect fantastic asupra parului. Vitamina C permite o mai buna imbunatatire a scalpului si imbunatateste structura generala a foliculului de par. Kumquat-ul reduce probabilitatea de cadere a parului si imbunatateste aspectul general al acestuia. Consumul de kumquat are, de asemenea, avantajul suplimentar de a fi un puternic factor de ameliorare a matretii, deoarece reduce cantitatea de productie de sebum si limiteaza cresterea ciupercilor pe scalp, motivul principal pentru care se poate produce matreata.

Protejeaza impotriva scorbutului

Scorbutul nu afecteaza doar piratii. Scorbutul este termenul dat afectiunii cauzate de lipsa vitaminei C din alimentatie. Acesta poate avea un efect devastator asupra pielii, parului si unghiilor. Asta pentru ca toate aceste tesuturi au nevoie de un aport constant de colagen pentru a se regenera corect, ceea ce necesita vitamina C. Un avantaj este faptul că kumquat-ul are coaja comestibila, ceea ce confera o cantitate mai mare de vitamina C. 

Imbunatateste densitatea osoasa

Oasele sunt facute din celule vii care se reproduc si se divid si necesita cantitati mari de calciu. Kumquat-ul este o sursa excelenta de calciu, ceea ce poate duce la intarirea oaselor si la cresterea densitatii osoase. In acest caz, va exista un risc mai mic de fragilizare a oaselor, si se previn facturile. 

Este bun pentru sanatatea generala

Kumquat-ul este bogat în fito-nutrienti, vitamine, fibre de celuloza dietetica si pigmenti naturali, toate fiind esentiale pentru o buna functionare a organismului. Se consuma si coaja kumquat-ului, care este o sursa suplimentara de antioxidanti, taninuri, polizaharide non-amidonoase si pectina, impreuna cu multe uleiuri esentiale.

Bun pentru vedere

Kumquat-ul este bogat in compusi precum beta-carotenul si vitamina A. Acesti compusi se gasesc si in morcovi si sunt strans legati de sanatatea vederii. Beta-carotenul este un antioxidant care lupta impotriva stresului oxidativ in celulele maculare si combate eficient degenerarea maculara. Toate acestea pot duce la un risc redus de aparitie a cataractei.

Riscurile consumului de kumquat

Uneori, fructele crude au germeni cum ar fi salmonella, E. coli si listeria. Cel mai bun mod de a evita acesti germeni este sa gatesti kumquat-ul. Dar daca vrei sa mananci fructul crud, spala-l bine sub jet de apa. Daca esti alergic la coaja citricelor obisnuite, este posibil sa fie nevoie sa renunti la kumquat. 

Ar trebui, de asemenea, sa:

  • te speli pe maini inainte si dupa ce ai pregatit kumquat-ul.
  • tii fructele departe de alimentele crude, cum ar fi carnea, pasarile de curte si fructele de mare.

Cum se consuma kumquat-ul

  • Kumquat-ul se consuma cel mai bine intreg, fara coaja. Gustul lui dulce provine de fapt din coaja, in timp ce sucul este acru.
  • Alege fructe de kumquat care sunt tari, nu moi Asigura-te ca le pastrezi la temperatura camerei timp de cateva zile, sau in frigider timp de pana la 2 saptamani.
  • In ceea ce priveste semintele de kumquat, le poti manca (desi sunt amare), le poti elimina daca tai fructul inainte de a-l consuma. 

In concluzie:

  • kumquat este un fruct neobisnuit cu multe beneficii pentru sanatate.
  • unul dintre cele mai neobisnuite lucruri este coaja, care are un gust dulce.
  • coaja este bogata in antioxidanti si alti compusi vegetali.
  • vitamina C si compusii vegetali din kumquat pot ajuta la sustinerea sistemului imunitar. De asemenea, pot ajuta la protejarea impotriva obezitatii, a bolilor de inima, a diabetului de tip 2 si a anumitor tipuri de cancer, desi sunt necesare mai multe cercetari pe oameni. 

Daca nu ai incercat inca fructele de kumquat, cauta-le incepand din luna noiembrie, s-ar putea sa le consideri delicioase. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

WebMD, „Health Benefits of Kumquats”: https://www.webmd.com/food-recipes/kumquats-health-benefits

Conserve Energy Future, „13 amazing health benefits of eating kumquats”: https://www.conserve-energy-future.com/benefits-of-kumquats.php 

Healthline, „What are kumquats good for and how do you eat them?”: https://www.healthline.com/nutrition/kumquat#bottom-line

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor