Lactobacillus: beneficii, utilizari, rol

15. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Lactobacillus

 

Lactobacillus este o bacterie care se regaseste in mod normal in cadrul sistemului digestiv, urinar, dar si in alte regiuni ale organismului. Lactobacillus este un probiotic natural care promoveaza sanatatea umana, oferind numeroase beneficii atunci cand este consumat cu moderatie. Acest probiotic se regaseste in suplimente, dar si in alimente fermentate. 

Lactobacillus contribuie la starea de bine a organismului, actiunile sale fiind multiple. Explicam in acest material ce este, care sunt beneficiile oferite, utilizarile si rolul jucat de Lactobacillus in corpul tau. 

Notiuni introductive si rol 

Lactobacillus este un tip de bacterie care se gaseste in special in tractul gastrointestinal. Familia din care face parte aceasta bacterie are mai multe tipuri de Lactobacillus, despre care se crede ca sunt probiotice naturale care ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestine, impiedicand dezvoltarea bacteriilor "rele", astfel incat organismul sa fie rezistent in fata agentilor patogeni si sa aiba o stare generala buna. 

Cea mai cunoscuta bacterie din aceasta familie este Acidophilus sau Lactobacillus acidophilus, prezenta in tot organismul - gura, stomac, intestine, plamani, vagin, tract urinar. Rolul sau in organism este de a descompune alimentele si de a ajuta la absorbtia nutrientilor importanti. De aceea este considerata o bacterie buna, menita printre altele sa sustina sanatatea sistemului digestiv si sa intareasca sistemul imunitar. (1)

Beneficii pentru organism oferite de Lactobacillus

Sprijina sanatatea tractului gastrointestinal

Lactobacillus poate preveni si diminua riscul de aparitie a diareei asociata bolilor. In cadrul unor studii s-a observat ca Lactobacillus a oferit sprijin in tratarea diareei acute la copii, in timp ce altele au demonstrat ca in asociere cu alte probiotice aceasta bacterie benefica poate ajuta la reducerea diareei cauzata de radioterapie la adultii tratati pentru cancer. 

Diareea aparuta pe fondul administrarii de antibiotice sau ca urmare a unei infectii cu Clostridium difficile poate fi ameliorata cu Lactobacillus. Persoanele care calatoresc frecvent si se confrunta cu diareea calatorului pot sa se bucure de unele avantaje oferite de aceasta bacterie, efectul sau fiind sporit atunci cand a fost oferita intr-un mixt cu un alt probiotic. (1), (2)

Simptomele neplacute din sindromul intestinului iritabil pot fi diminuate daca este administrat Lactobacillus. Durerea abdominala a fost redusa la cei care au participat la studiu, dar numai cand dozele au vizat doar acest tip de probiotic. Pentru ca echilibrul natural al microbiotei intestinale joaca un rol important in sindromul colonului iritabil probioticele precum Lactobacillus ofera protectie si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune in cadrul acestui segment al tractului digestiv. 

Boala Crohn si colita ulceroasa sunt afectiuni care provoaca inflamatii ale tractului digestiv, iar studiile au aratat ca tratamentul cu probiotice de tipul Lactobacillus poate ajuta la gestionarea eficienta a acestora. (2), (4)

Sustine sistemul imunitar

Studiile de laborator au relevat faptul ca Lactobacillus sustine sistemul imunitar. Animalele implicate au fost mai putin afectate de stres, iar microbiota lor intestinala a devenit mai puternica prin administrarea unor doze cu aceasta bacterie. Un beneficiu in plus a fost cel primit de piele, bariera de protectie a organismului. Dozele cu Lactobacillus au oferit sustinere suplimentara epidermei in ceea ce priveste lupta impotriva agentilor patogeni. (2)

Proprietatile antimicrobiene si antivirale atribuite Lactobacillus pot fi utile in tratarea racelilor la copii. In cadrul cercetarilor, febra si tusea au fost semnificativ diminuate la cei mici, scazand astfel si numarul de zile in care boala s-a manifestat. Administrarea acestei bacterii benefice in asociere cu alte probiotice a oferit rezultate imbucuratoare, eficienta fiind net superioara in aceste situatii. (1), (4)

 

Sistemul imunitar

 

Trateaza si previne infectiile vaginale

Infectiile vaginale precum vaginoza bacteriana sau infectiile cu drojdie pot fi tratate si prevenite cu Lactobacillus, cercetarile efectuate au oferit rezultate excelente in acest sens. Bacteria naturala in combinatie cu alte probiotice inhiba ciuperca Candida albicans cea raspunzatoare de infectiile cu drojdii. Administrarea acestor probiotice are efecte si pe termen mediu si lung, scaderea riscului de infectii recurente cu drojdii fiind un criteriu avut in vedere si probat. (3)

Poate promova pierderea in greutate

Pentru ca promoveaza sanatatea tractului digestiv si favorizeaza digestia, Lactobacillus poate juca un rol important si in ceea ce priveste pierderea kilogramelor acumulate in plus, tocmai prin rolul jucat in diverse procese ale organismului, insa, sunt necesare studii amanuntite in aceasta directie. (2)

Diminueaza simptomele alergiilor

Din unele analize a rezultat ca simptomele unor tipuri de alergii ar putea sa fie diminuate cu ajutorul probioticelor precum Lactobacillus. Practic, in cadrul investigatiilor realizate s-a observat ca probioticele au redus cantitatea de anticorp imunoglobulina A, responsabila de reactiile alergice in interiorul intestinelor. (2)

Lactobacillus: utilizari si atentionari

Lactobacillus se gaseste sub forma de capsule singur sau in combinatie cu alte probiotice in farmacia online. De asemenea, Lactobacillus este intalnit si in alimente fermentate precum:

Daca decizi sa introduci aceste alimente in dieta sau optezi pentru sa folosesti suplimentele alimentare cu Lactobacillus, pentru a beneficia de avantajele oferite de aceasta bacterie probiotica asupra organismului, nu uita ca o dieta echilibrata se bazeaza pe o alimentatie diversificata, bogata in nutrienti, vitamine si minerale. Daca nu stii care este varianta potrivita pentru tine este recomandat sa vorbesti cu medicul curant care iti cunoaste istoricul medical si familial. 

Ca orice produs, Lactobacillus trebuie administrat conform dozelor recomandate pentru a nu produce reactii adverse precum balonare, gaze, infectii. Desi sunt raportate rar astfel de raspunsuri din partea organismului ele pot sa apara, asadar trebuie atentie si moderatie atunci cand vrei sa introduci suplimente cu Lactobacillus in dieta.

Persoanele cu sistem imunitar slabit, cele care au probleme medicale sau tratament pentru boli cronice diagnosticate ar trebuie sa opteze pentru un consum de Lactobacillus numai cu acordul medicului. (4)

Acest articol despre Lactobacillus este strict informativ si nu se poate subtitui unui stil de viata sanatos. Daca vrei sa te bucuri de toate avantajele oferite de acest probiotic, consulta medicul inainte si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Acidophilus - https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22650-acidophilus

2. 9 Ways Lactobacillus Acidophilus Can Benefit Your Health - https://www.healthline.com/nutrition/lactobacillus-acidophilus

3. Is Lactobacillus acidophilus good for health? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/324194

4. What Is Lactobacillus Acidophilus? - https://www.verywellhealth.com/acidophilus-and-other-probiotics-88321

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice