Mahmureala: cauze, simptome, remedii
Deja cunoastem cu totii cine este principalul vinovat din spatele unei mahmureli: consumul excesiv de alcool. Dar nu este intodeauna despre alcool in sine. Efectele sale diuretice sau de deshidratare provoaca, de fapt, cele mai multe simptome de mahmureala. De asemenea, substantele chimice numite congeneri pot provoca o senzatie intensa de mahmureala.
Afla din articolul urmator ce este cu adevarat mahmureala, care sunt cauzele si simptomele aferente si ce remedii exista!
Ce este mahmureala?
Starea de mahmureala poate fi definita ca un termen umbrela, inclunzand un grup de semne si simptome neplacute care se pot dezvolta dupa un consum prea mare de alcool.
Ca regula generala, cu cat consumi o cantitate mai mare de alcool, cu atat exista probabilitatea sa te confrunti cu starea de mahmureala a doua zi. Dar nu exista o formula magica care sa confirme cat de mult alcool poti consuma in siguranta pentru a evita mahmureala.
Mahmureala incepe, de obicei, la cateva ore dupa ce ai incetat sa mai consumi alcool si poate dura pana la 24 de ore (1, 2). Simptomele pot varia in intensitate, in functie de persoana, de tipul si de cantitatea de alcool consumata.
Cat de mult alcool cauzeaza mahmureala?
Mai mult de o bautura consumata pe ora poate provoca probleme precum mahmureala. Corpul tau are nevoie de aproximativ o ora pentru a metaboliza sau procesa o bautura de tipul:
- 330 de mililitri de bere cu 5% alcool;
- 250 de mililitri de lichior sau bere artizanala cu 7% alcool;
- 150 de mililitri de vin cu 12% alcool;
- 50 de mililitri (shot) de bauturi spirtoase cu 40% alcool (2).
Cauzele mahmurelii
Alcoolul provoaca mahmureala, dar efectele sale asupra organismului uman sunt mult mai complexe de atat. Consumul de alcool, in special in cantitati foarte mari, iti afecteaza corpul in mai multe moduri care, in final, duc la starea de mahmureala:
- deshidratarea. Alcoolul este diuretic - te face sa urinezi mai des, pierzand o cantitate mai mare de lichid. Alcoolul reduce, de asemenea, eliberarea hormonului vasopresina care echilibreaza fluidele corpului. Astfel, se ajunge la deshidratare sau, in cazuri mai grave, la hipovolemie, provocand sete, oboseala si dureri de cap;
- dezechilibru electrolitic. Organismul uman are nevoie de anumite substante chimice, numite electroliti, pentru a performa la cele mai bune cote. Prin urinarea excesiva din cauza consumului de alcool se elimina o cantitate mare de electroliti, provocand un dezechilibru. Pentru refacerea electrolitilor, poti lua multivitamine si minerale;
- probleme gastro-intestinale. Alcoolul irita mucoasa stomacului si a intestinelor. De asemenea, incetineste rata digestiei, crescand substantele grase din secretiile hepatice, stomacale si ale pancreasului. Toate aceste procese duc la senzatia de greata, varsaturi si stomac deranjat;
- inflamatie. Alcoolul creste inflamatia in tot corpul, contribuind la starea generala de rau ale unei mahmureli;
- nivel de zahar scazut. Acest efect se intampla, de obicei, la persoanele care au o tulburare de consum de alcool. Pe masura ce organismul proceseaza alcoolul, acesta produce acid lactic. Acidul lactic reduce productia de zahar din sange, ducand la oboseala, transpiratie, foame si tremuraturi.
Simptomele mahmurelii
Termenul medical pentru mahmureala este veisalgia - o combinatie intre cuvantul grecesc asociat durerii si un cuvant norvegian care descrie „starea de neliniste dupa dezmat” (3).
Exista mai multe efecte recunoscute pentru o mahmureala. Deoarece consumul de alcool este adesea o activitate de seara, mahmureala este descrisa in mod obisnuit ca o stare pe care o ai chiar in urmatoarea dimineata.
Simptomele comune pe care oamenii le resimt a doua zi dimineata sunt:
- stari de depresie, anxietate sau iritabilitate;
- imposibilitatea de a te odihni;
- stare de ameteala si vertij atunci cand te ridici;
- oboseala si slabiciune musculara;
- dureri de cap, ochii rosii, sensibilitate la lumina si sunete;
- dureri musculare;
- greata, varsaturi si dureri de stomac;
- transpiratie excesiva;
- diaree;
- stare de agitatie si tremurat (2, 3).
De asemenea, este mai probabil sa ai probleme de concentrare si coordonare atunci cand ai o stare de mahmureala. In general, severitatea simptomelor depinde de cantitatea de alcool consumata si in cat timp ai consumat (2). Dar, starea ta de sanatate, precum si alti factori pot juca, de asemenea, un rol in starea de mahmureala.
Efectele mai putin frecvente ale unei mahmureli si care ar putea avea nevoie de ingrijire medicala includ:
- tahicardie (puls foarte rapid);
- Hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta);
- hemoptizie (tuse cu sange) sau hematemeza (varsaturi cu sange) (3).
Aceste efecte rare pot incepe chiar in timpul consumului de alcool si pot dura mai mult decat efectele tipice ale unei mahmureli. Fara interventie medicala imediata, iti poti pierde cunostinta sau poti dezvolta complicatii de sanatate.
Atentie! Nu este complet clar de ce o mahmureala poate fi asociata cu probleme precum hipotensiunea arteriala si tahicardia, fiind necesare mai multe studii de specialitate in aceasta directie. Deshidratarea si anomaliile electrolitice pot duce la aceste efecte, dar pot contribui si alti factori, cum ar fi toxicitatea alcoolului.
Remedii pentru mahmureala
Nu exista niciun leac pentru trata mahmureala, dar exista cateva remedii pentru a ameliora simptomele mahmurelii pe care le poti incerca acasa:
- consumul de alimente usoara cu un continut moderat de carbohidrati complecsi, cum ar fi painea prajita si biscuitii. Prin consumul acestor alimente, vei stimula nivelul scazut de zahar din sange si vei reduce senzatia de greata;
- consumul de lichide non-alcoolice: apa, suc, bulion si alte bauturi pentru a reduce deshidratarea;
- odihna pentru a contracara oboseala;
- administrarea suplimentelor alimentare pentru mahmureala.
In timp ce unii oameni pot pretinde ca o ceasca de cafea sau un dus cu apa rece ii pot ajuta sa se recupereze mai rapid dupa o mahmureala, nu exista nicio modalitate de a accelera cu adevarat procesul de revenire la normal. Creierul si organismul au nevoie de timp pentru a se recupera si vindeca.
Daca te simti inca foarte rau, ai probleme de coordonare, ai o frecventa cardiaca rapida sau puls slab, ar trebui sa soliciti de urgenta asistenta medicala. Adesea, fluidele intravenoase pot ajuta la atenuarea simptomelor.
Disclaimer: Acest articol a fost redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultatiile si tratamentele de specialitate. Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare pentru mahmureala mentionate. In cazul in care starea de rau se inrautateste, adreseaza-te imediat medicului specialist!
Surse de informare:
- Mayo Clinic. Hangovers. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hangovers/symptoms-causes/syc-20373012
- Cleveland Clinic. Hangover. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16627-hangover
- EMT-P. Brouhard, R. (2022). An Overview of Hangover. Medically Reviewed by MD. Sweigard, J. https://www.verywellhealth.com/hangover-causes-and-treatment-1298862