Manevra Valsalva: ce este si cand e indicata

19. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Manevra Valsalva

Manevra Valsalva este o tehnica medicala caracterizata prin revenirea la un ritm cardiac normal, prin expiratie fortata, cand caile respiratorii sunt blocate. Aceasta tehnica de respiratie executata sub supraveghere medicala poate fi utilizata pentru diagnosticarea unei afectiuni a sistemului nervos autonom, dar si in tratarea aritmiilor. O varianta modificata este de ajutor si in ceea ce priveste echilibrarea presiunii aerului din urechea interna. 

Manevra Valsalva este intrebuintata intr-o gama variata de situatii medicale. Explicam in cadrul acestui material ce este manevra Valsalva, de unde provine, cum se realizeaza si in ce conditii este indicata. 

Ce este manevra Valsalva?

Manevra Valsalva a fost descrisa in 1704 de medicul italian Antonio Maria Valsalva, in lucrarea sa intitulata "De Aure Humana Tractatus" - "Tratat despre urechea umana". Din 1850 manevra a Valsalva a inceput sa fie folosita in multiple domenii clinice, evaluarea functiei autonome, tratamentul aritmiilor, diferentierea suflului cardiac, marker pentru insuficienta cardiaca etc. 

Tehnica medicala se refera la efectuarea unei expiratii fortate cand caile respiratorii sunt inchise - nasul si gura sunt blocate. Poate nu stiai, dar o activitate precum cantatul la saxofon inseamna aplicarea manevrei Valsalva, in aceeasi masura in care si fortarea din timpul defectatiei implica aceeasi tehnica. La ce se rezuma totul? La cresterea presiunii intratoracice care actioneaza asupra inimii reducand ritmul acesteia cand bataile sunt mult accelerate. Practic, in timpul si dupa manevra Valsalva, modificarile cardiovasculare se datoreaza diminuarii ritmului cardiac, totul rapid si neinvaziv. (1)

Cand este indicata manevra Valsalva?

Manevra Valsalva este utilizata ca metoda de diagnostic sau ca parte a unei scheme de tratament, astfel:

  • incetinirea ritmului cardiac si stoparea tahicardiei supraventriculare, adica a unui ritm cardiac anormal;
  • diagnosticarea bolii venoase sau a unui varicocel - vena umflata la nivelul scrotului;
  • identificarea problemelor sistemului nervos autonom;
  • echilibrarea aerului din urechea interna. (2), (3)

Situatii in care manevra Valsalva trebuie evitata

In cadrul manevrei Valsalva presiunea in interiorul ochilor si din cavitatea abdominala creste foarte mult, de aceea tehnica medicala nu trebuie realizata la persoanele diagnosticate cu retinopatie, o deficienta a vaselor de sange de la nivelul retinei ochiului sau la cele care au beneficiat de implanturi de lentile intraoculare dupa o interventie operatorie pentru tratarea cataractei. 

Alte motive care il pot determina pe medicul specialist sa nu execute manevra Valsalva vizeaza diagnostice precum boala valvelor cardiace, boala arteriala coronariana sau boala cardiaca congenitala. De aceea este deosebit de important ca specialistul sa stie istoricul tau medical si familial, inainte de a lua orice decizie pentru a stabili diagnosticul sau pentru acordarea tratamentului adecvat. (2)

Cum se realizeaza manevra Valsalva

Manevra Valsalva se poate realiza cand stai in sezut sau culcat pe spate, in functie de indicatiile medicului. 

  • Nasul trebuie blocat cu mana;
  • Gura se mentine inchisa;
  • Trebuie sa inspiri profund si sa mentii presiunea ca si cand ai umfla un balon timp de 15 - 20 de secunde;
  • Eliberarea presiunii presupune revenirea la respiratia normala. 

Exista 2 versiuni ale manevrei Valsalva pentru ajutorul oferit in tahicardie supraventriculara:

  • manevra Valsalva modificata - picioarele sunt ridicate imediat dupa incetarea incordarii;
  • manevra Valsalva inversata - inspiri timp de 10 secunde cu nasul si gura inchise. (2), (3)
Fazele manevrei Valsalva

Fazele manevrei Valsalva

Prima faza

Suflarea aerului cu caile respiratorii inchise determina cresterea presiunii in piept, pentru scurt timp. Sangele este fortat sa iasa din inima si merge catre restul corpului, ceea ce duce la o crestere temporara a tensiunii arteriale. 

Faza doi

Urmeaza scaderea constanta a tensiunii arteriale deoarece doar o parte din sangele din vene revine la inima. Sistemul nervos autonom resimte scaderea de tensiune arteriala si raspunde prin intensificarea ritmului si a debitului cardiac, contractand arterele. ,

Faza trei

Cand incetezi incordarea si incepi sa eliberezi presiunea vasele de sange care s-au contractat si ingustat incep sa se extinda, iar sangele revine in inima, umpland din nou vasele. Relaxarea din aceasta faza presupune scaderea tensiunii arteriale pentru cateva momente, pentru a doua oara. 

Faza patru

Pe masura ce lucrurile revin la normal si inima incepe sa pompeze sange la capacitate maxima, vasele de sange din afara toracelui raman inguste o perioada deoarece nu pot sa recupereze rapid ritmul corespunzator. Pentru ca sangele incepe sa se grabeasca spre aceste vase, tensiunea arteriala creste din nou. Efectele acesteia determina creierul sa trimita un semnal catre nervul vag pentru a incetini ritmul cardiac, diminuand presiunea. Cu alte cuvinte cresterea tonusului vagal, a activitatii nervului vag, se transmite si la nivelul inimii, ceea ce face in final ca ritmul cardiac sa revina la normal. (3), (4)

Riscuri asociate manevrei Valsalva

Manevra Valsalva ofera rezultatele dorite in cele mai multe cazuri. Sunt si situatii in care manevra poate fi efectuata chiar si de 3 ori fara a se obtine reducerea ritmului cardiac, motiv pentru care sunt necesare masuri medicale suplimentare. 

Trebuie sa mergi de urgenta la medic daca sesizezi ca te confrunti cu simptome precum:

Manevra Valsalva este o modalitate rapida, non-invaziva si care nu necesita administrarea de medicamente pentru a opri o tahicardie supraventriculara si a reveni la un ritm cardiac normal. Daca este aplicata cu succes poti evita cardioversia electrica si pastilele, dar ea trebuie executata numai sub supraveghere medicala de specialitate. Pentru ca nu functioneaza de fiecare data, vei avea nevoie de un plan "B" pentru tratarea problemei de sanatate. Daca incerci manevra Valsalva acasa pentru curatarea urechilor trebuie sa acorzi atentie sporita tehnicii, o expiratie fortata poate conduce la ruperea timpanului. (3), (4)

Materialul despre manevra Valsalva este strict informativ si nu se poate substitui unui consult medical de specialitate. Daca prezinti simptome asemanatoare celor descrise in acest articol sau observi cresterea brusca a ritmului cardiac, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Valsalva Maneuver - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537248/#:~:text=Valsalva%20maneuver%20is%20used%20for,differentiation%2C%20and%20various%20other%20indication 

2. Valsalva maneuver - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23209-valsalva-maneuver

3. What Are Valsalva Maneuvers, and Are They Safe? - https://www.healthline.com/health/valsalva-maneuver 

4. If You Have Arrhythmia, Here’s What to Know About Valsalva Maneuvers - https://www.healthcentral.com/condition/heart-disease/valsalva-meneuver 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice