Menopauza precoce: cauze, simptome, tratament
Menopauza este etapa vietii in care nu mai poti ramane insarcinata. In medie, o femeie trece prin menopauza naturala la inceputul varstei de 50 de ani. Menopauza precoce (sau prematura) se intampla inainte de 40 de ani. Simptomele pentru menopauza precoce sunt similare cu cele ale menopauzei naturala, iar cauzele sunt adesea necunoscute (1). In acest articol vorbim despre menopauza precoce, vom explica cele mai frecvente cauze ale aparitiei menopauzei precoce si simptomele specifice. De asemenea, vom discuta despre optiunile de tratament disponibile si eficienta acestora.
Continutul articolului
Ce este menopauza precoce?
Menopauza este momentul din viata unei femei in care perioadele menstruale se opresc. Menopauza naturala are loc de obicei in jurul varstei de 51 de ani. Daca au trecut 12 luni consecutive fara menstruatie, femeia a intrat la menopauza. Menopauza precoce mai este cunoscuta si sub numele de insuficienta ovariana. Nu este considerata o afectiune care se manifesta foarte des, doar 1% dintre femei. Consecintele menopauzei precoce sunt multiple si pot afecta atat sanatatea fizica, cat si pe cea emotionala a femeilor.
Care sunt cauzele menopauzei precoce?
Exista mai multe cauze cunoscute ale menopauzei precoce, dar uneori cauza nu poate fi determinata. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale menopauzei precoce:
Factori genetici
Daca nu exista un motiv medical evident pentru menopauza precoce, cauza este probabil genetica. Stiind cand a inceput menopauza in cazul mamei poate oferi indicii despre momentul in care vei intra tu la menopauza.
Stil de viata
Unii factori legati de stilul de viata pot avea un impact asupra momentului in care incepe menopauza. Fumatul afecteaza hormonul estrogen si poate contribui la menopauza precoce. Indicele de masa corporala poate, de asemenea, sa influenteze menopauza precoce. Estrogenul este stocat in tesutul adipos. Femeile care sunt foarte slabe au mai putine rezerve de estrogen, care se pot epuiza mai devreme. O dieta vegetariana, lipsa de exercitii fizice si lipsa expunerii la soare pot cauza un debut precoce al menopauzei.
Probleme cu cromozomii
Unele probleme cromozomiale pot duce la menopauza precoce. De exemplu, sindromul Turner (numit si monosomie X) presupune sa te nasti cu un cromozom incomplet. Femeile cu sindrom Turner au ovare care nu functioneaza optim. Acest lucru determina adesea o intrare prematura la menopauza. Femeile cu sindromul X fragil sau care sunt purtatoare genetice ale acestei boli pot avea, de asemenea, menopauza precoce. Acest sindrom se transmite genetic.
Boli autoimune
Menopauza precoce poate fi un simptom al unei boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiana sau artrita reumatoida. In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar confunda o parte a corpului cu un invadator si o ataca. Inflamatia cauzata de unele dintre aceste boli poate afecta ovarele. Menopauza incepe atunci cand ovarele inceteaza sa mai functioneze.
Epilepsie
Epilepsia este o tulburare de convulsii care provine din creier. O persoana cu epilepsie are mai multe sanse sa se confrunte cu insuficienta ovariana primara, care duce la menopauza. Schimbarea nivelurilor hormonale din cauza menopauzei poate afecta convulsiile la persoanele cu epilepsie (3).
Simptomele menopauzei precoce
Principalul simptom al menopauzei precoce este faptul ca menstruatiile devin rare sau se opresc cu totul fara niciun alt motiv (cum ar fi sarcina). Unele femei pot avea si alte simptome tipice ale menopauzei, inclusiv:
- bufeuri;
- transpiratii nocturne;
- uscaciune vaginala si disconfort in timpul sexului;
- dificultati de somn;
- dispozitie scazuta sau anxietate;
- apetit sexual redus (libido);
- probleme de memorie si concentrare.
Femeile care trec prin menopauza precoce au, de asemenea, un risc crescut de osteoporoza si de boli cardiovasculare din cauza nivelului scazut al hormonilor estrogeni.
Diagnosticarea menopauzei precoce
Un medic de familie este in masura sa puna un diagnostic de menopauza precoce pe baza simptomelor pacientei, a istoricului familial si a analizelor de sange, pentru a va verifica nivelul de hormoni. Este posibil ca un medic specialist sa confirme diagnosticul (2).
Infertilitatea ooate fi o problema daca menopauza incepe cu 10 ani mai devreme sau mai mult. Cu toate acestea, exista si alte probleme de sanatate. Pierderea estrogenului mai devreme decat in mod obisnuit va poate creste riscul de:
- boli de inima;
- osteoporoza;
- depresie;
- dementa;
- moarte prematura.
Intrarea timpurie la menopauza te poate proteja, de fapt, de alte boli. Printre acestea se numara cancerele sensibile la estrogen, cum ar fi cancerul de san. Persoanele care intra la menopauza tarziu (dupa varsta de 55 de ani) prezinta un risc mai mare de cancer de san decat cele care intra in tranzitie mai devreme. Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul lor mamar este expus la estrogen pentru o perioada mai lunga de timp (3).
Tratamentul menopauzei precoce: optiuni si eficienta
Tratamentul pentru menopauza precoce poate varia in functie de motivul pentru care menopauza a inceput mai devreme decat in mod normal. Avand in vedere riscurile pentru sanatate asociate cu menopauza precoce, medicul recomanda terapia de substitutie hormonala, cu exceptia cazului in care exista un motiv pentru care terapia hormonala nu este sigura (cum ar fi daca pacienta a avut cancer de san).
Terapia de substitutie hormonala inlocuieste o parte din hormonii pierduti. Acest lucru ajuta la reducerea simptomelor si a efectelor secundare ale menopauzei si scade riscul de afectiuni de sanatate cauzate de menopauza precoce. Este important sa discuti cu medicul despre avantajele si dezavantajele terapiei hormonale. Daca suferi de infertilitate ca urmare a menopauzei precoce, discuta optiunile cu un specialist in fertilitate.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru menopauza precoce pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate sau apar simptome neobisnuite.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) Cleveland Clinic, „Premature and Early Menopause”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21138-premature-and-early-menopause
(2) NHS, „Early Menopause”: https://www.nhs.uk/conditions/early-menopause/
(3) Healthline, „What Causes Early Menopause?”: https://www.healthline.com/health/menopause/causes-early#diagnosis