Monocite crescute: ce sunt si cum le interpretam

31. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
monocite

 

Maduva osoasa produce mai multe tipuri de leucocite sau globule albe. Printre acestea se numara si monocitele, o componenta esentiala a sistemului imunitar innascut. Ca si in cazul altor tipuri de leucocite, valorile acestora pot varia in functie de anumiti factori, printre care se numara si diverse afectiuni.[1] In acest articol iti vom spune ce inseamna monocite crescute si ce probleme de sanatate pot duce la cresterea numarului acestora, precum si ce simptome pot aparea in astfel de cazuri si ce optiuni de tratament exista. 

Care este rolul monocitelor in organism

Monocitele reprezinta aproximativ 4% pana la 8% din totalul globulelor albe si indeplinesc doua functii foarte importante: 

  • monitorizeaza tesuturile si, cand identifica organisme precum bacteriile, virusurile sau fungii, elibereaza substante chimice care vor activa raspunsul imunitar in zona afectata; 
  • distrug direct agentii patogeni.[5]

Cat timp se afla in fluxul sangvin, ele lupta impotriva anumitor infectii si ajuta alte tipuri de globule albe sa elimine celulele moarte sau deteriorate si sa lupte impotriva celulelor canceroase. Odata ce parasesc fluxul sangvin si ajung in tesuturi, ele se transforma in macrofage.[4]

Cum se determina nivelul de monocite din sange

test monocite

 

Determinarea nivelului de monocite se poate face prin intermediul unei hemoleucograme. Este o analiza de sange de rutina ce ofera informatii despre numarul si proportia diferitelor tipuri de celule sangvine, pentru efectuarea careia este necesara doar recoltarea unei cantitati mici de sange dintr-o vena.[4]

Care sunt valorile normale ale monocitelor

Monocitele sunt masurate ca numar absolut pe milimetru cub de sange si ca procent din numarul total de globule albe. Valorile de referinta pot varia in functie de varsta si sex, dar si de laboratorul care efectueaza analiza si de metoda de masurare utilizata.

De regula, sunt considerate a fi normale valorile cuprinse 0,2 si 0,95 x 103 la adulti, respectiv 0,6 x 10in cazul copiilor cu varsta intre 6 luni si 1 an si intre 0 si 0.8 x 10pentru copiii cu varste intre 4 si 10. Barbatii tind sa aiba insa valori mai ridicate ale monocitelor decat femeile.[3] Este important sa se ia in considerare variatiile individuale si de laborator in interpretarea rezultatelor atunci cand se discuta despre ce sunt monocitele crescute sau scazute.

Ce inseamna monocite crescute

Atunci cand numarul monocitelor din sange depaseste limitele normale vorbim despre monocitoza. Aceasta poate avea diverse cauze si poate fi temporara sau persistenta. Organizația Mondiala a Sanatatii defineste monocitoza persistenta ca un numar absolut de monocite de peste 1.000 milimetru cub de sange, monocitele reprezentand mai mult de 10% din celulele albe din sange si persistand mai mult de trei luni.[5]

Atentie! Dupa cum am mentionat anterior, valorile de referinta ale monocitelor pot varia in functie de varsta. Asta inseamna ca valorile dupa depasirea carora se poate vorbi despre monocite crescute la copii pot fi diferite de cele asociate cu monocitoza la adulti. Este inca un motiv sa apelezi intotdeauna la un specialist pentru interpretarea rezultatelor analizelor medicale. 

Prezenta unui numar mare de monocite in sange nu este considerata neaparat un pericol si nu indica intotdeauna existenta unei afectiuni grave, dar medicul tau va dori sa-ti evalueze starea generala de sanatate pentru a identifica motivul din spatele acestei cresteri a numarului de monocite.[4]

In unele cazuri, cresterea numarului de monocite este un lucru bun, cum ar fi in timpul unei infectii ori atunci cand maduva osoasa se recupereaza dupa tratament.[5]

Cauzele cresterii numarului de monocite

Monocitoza se dezvolta pe fondul supraproductiei de monocite in maduva osoasa, care, la randul sau, poate avea la baza diverse afectiuni, de la infectii virale sau bacteriene pana la mutatii genetice care influenteaza productia de globule albe din sange. Exemple de cauze ale monocitelor crescute sunt: 

  • bolile autoimune si inflamatorii (ex: lupus, artrita reumatoida, bolile inflamatorii intestinale); 
  • tuberculoza; 
  • endocardita;
  • sifilisul; 
  • malaria; 
  • sarcoidoza
  • bolile hematologice; 
  • stresul cronic; 
  • infectiile virale;
  • infarctul miocardic;
  • unele medicamente;
  • bolile mieloproliferative.[4][5]

Monocitele marite pot fi asociate si cu prezenta unui numar mare de globule albe in sange. Nivelul leucocitelor poate creste, de exemplu, din cauza unei infectii sau a unei inflamatii, a unei arsuri ori a unei leziuni. Lista posibilelor cauze mai include: bolile autoimune, unele medicamente, dar si malnutritia.[3]

Pe langa cele de mai sus, mai trebuie mentionat si faptul ca exista si anumite alimente care cresc monocitele si al caror consum se recomanda a se evita atunci cand nivelul acestui tip de celule albe este ridicat. Printre acestea se numara: 

  • carnea rosie; 
  • carnea procesata;
  • carbohidratii rafinati; 
  • mancarurile prajite;
  • bauturile cu continut ridicat de zahar; 
  • margarina; 
  • untura. 

Toate alimentele de mai sus fac parte din categoria celor care favorizeaza aparitia inflamatiei in organism si, cum monocitele au un rol important in lupta impotriva inflamatiei, pot duce la cresterea numarului acestora.[4]

Simptomele monocitelor crescute

Monocitoza in sine nu provoaca de obicei simptome evidente. Totusi, pot aparea semne ale afectiunii care a dus la cresterea numarului monocitelor. Exemple de simptome asociate cu afectiunile care pot cauza monocitoza sunt: oboseala, starea de slabiciune, febra sau inflamatia.[2] Sunt simptome a caror aparitie poate avea diverse cauze si numai un medic poate stabili un diagnostic clar. 

Tratamentul pentru monocite crescute

Tratamentul monocitozei depinde de cauza subiacenta a acesteia. In cazul infectiilor bacteriene, medicii pot prescrie antibiotice. Nu exista un tratament specific pentru infectiile virale, dar se pot administra medicamente pentru a reduce simptomele.

In cazul bolilor autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida, tratamentele pot include medicamente antiinflamatoare. Daca este vorba de cancer, optiunile de tratament pot include: chimioterapia, radioterapia, transplantul de celule stem ori interventii chirurgicale. Este important sa discuti cu medicul tau pentru a stabili cel mai bun plan de tratament pentru tine.

In functie si de cauza monocitozei, pe langa tratamentul medicamentos, ti s-ar putea recomanda si schimbarea stilului de viata. Exercitiile fizice regulate se pare ca ar contribui la mentinerea nivelului monocitelor in limitele normale, in special odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, ti s-ar putea spune sa consumi mai multe alimente care pot lupta impotriva inflamatiei. Exemple de astfel de alimente sunt: 

  • legumele cu frunze verzi (ex: spanacul, varza kale etc.); 
  • nucile; 
  • capsunile;
  • afinele; 
  • portocalele; 
  • ciresele; 
  • somonul; 
  • sardinele; 
  • uleiul de masline; 
  • rosiile.[2]

De retinut! Monocitele sunt un tip de globule albe ce ajuta la combaterea bacteriilor, virusurilor si altor agenti patogeni. Numarul acestora poate creste atunci cand in organism exista o infectie sau o inflamatie ori ca raspuns la stres cronic si diverse alte afectiuni. Valorile normale pot varia insa in functie de varsta si sex. In plus, cresterea numarului de monocite nu indica intotdeauna prezenta unei afectiuni pentru tratarea careia este necesar sa se intervina. Daca crezi ca numarul monocitelor este prea mare, discuta cu medicul tau. El este singurul care iti poate daca ai monocite crescute, ce inseamna acest lucru si daca este nevoie de un tratament anume ori ce altceva poti face pentru a gestiona nivelul lor. 

Atentie! Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Interpretarea rezultatelor analizelor si investigatiilor se poate face doar de catre medic.

 

Surse de referinta: 

  1. Espinoza, Valerie E, and Prabhu D Emmady. „Histology, Monocytes”, StatPearls Publishing, 28 Apr. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557618/. Accessed 30 May 2023.
  2. Pietrangelo, Ann. „What Does It Mean If Your Monocyte Levels Are High?”, Healthline, 19 Nov. 2019, www.healthline.com/health/monocytes-high. Accessed 31 May 2023.
  3. Roland, James. „Monocytes: Absolute (ABS) Monocytes Explained in Simple Terms”, Healthline, 16 Dec. 2019, www.healthline.com/health/absolute-monocytes. Accessed 31 May 2023.
  4. „What to Know about High Monocyte Count”, WebMD, 16 Apr. 2021, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-about-high-monocyte-count. Accessed 30 May 2023.
  5. „What to Know about High Monocyte Levels”, Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/high-monocyte-count-5219055. Accessed 30 May 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice