Operatie deviatie de sept (septoplastie): ce este si cand se recomanda
Septoplastia este una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate de catre otolaringologi (medici de ureche, nas si gat, sau ORL). Despre operatia de deviatie de sept vorbim in acest articol, iti spunem de ce este importanta, in ce fel o deviatie de sept afecteaza calitatea vietii, cum se identifica simptomele si in ce consta interventia si recuperarea. De asemenea, iti spunem si care sunt riscurile si beneficiile interventiei.
Continutul articolului
- Ce este deviatia de sept?
- Ce este septoplastia?
- Cine are nevoie de septoplastie?
- Simptomele deviatiei de sept
- Cum iti dai seama daca ai o deviatie de sept?
- Care sunt cauzele unei deviatii de sept?
- Complicatiile deviatiei septului nazal?
- Diagnosticarea deviatiei de sept
- Cum se trateaza un sept deviat?
- Rezultatele operatie de deviatie de sept
- Riscurile operatiei de deviatie de sept
- Se poate preveni deviatia septului nazal?
- Prognosticul deviatiei de sept
Ce este deviatia de sept?
Septul nazal este o structura anatomica situata in centrul nasului, care imparte cavitatea nazala in doua parti egale. Este format din cartilaj si os si are rolul principal de a dirija fluxul de aer in si din nas, facilitand astfel respiratia. De asemenea, septul nazal are un rol esential in umidificarea si incalzirea aerului inspirat, protejand astfel plamanii si bronhiile de efectele adverse ale aerului uscat si rece.
Ce este septoplastia?
Septoplastia este o interventie chirurgicala in interiorul nasului pentru a indrepta un sept deviat. Aceasta indreapta peretele (septul) de os si cartilaj care imparte spatiul dintre cele doua nari. Atunci cand septul este stramb, este cunoscut sub numele de sept deviat. Septul poate deveni deviat in urma unei leziuni, sau persoana se poate naste cu el deviat. Un sept deviat poate ingreuna respiratia pe nas. In timpul septoplastiei, septul este mutat inapoi in mijlocul nasului. Pentru a face acest lucru, chirurgul poate taia si indeparta mai intai parti ale septului. Apoi, aceste parti ar putea fi plasate inapoi in nas in pozitia corectata. Dupa septoplastie, pacientul poate respira mai usor (1).
Septoplastia este o procedura minora, cu risc scazut. Recuperarea dureaza de obicei cateva zile si necesita in medie o saptamana de repaus. Dar, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, septoplastia implica unele riscuri, inclusiv sangerare, infectie si amorteala.
Cine are nevoie de septoplastie?
Persoanele cu septul deviat si care au obstructie nazala pot avea nevoie de o septoplastie. In plus, medicul poate recomanda septoplastia pentru:
- indepartarea polipilor nazali;
- tratarea sinuzitei cronice;
- oprirea sangerarilor nazale recurente (epistaxis);
- tratarea altor afectiuni care blocheaza caile respiratorii nazale.
In timp ce septoplastia este adesea efectuata ca o procedura de sine statatoare, medicul poate reduce dimensiunea structurilor osoase mici din interiorul nasului (2).
Simptomele deviatiei de sept
Persoanele cu un sept nazal deviat sever pot observa o schimbare a formei nasului lor. Alte simptome ale septului deviat pot include:
- dificultati in a respira pe una sau ambele nari;
- dureri de cap;
- dureri faciale;
- congestie nazala;
- respiratie zgomotoasa (stridor);
- sangerari nazale;
- sinuzita cronica (inflamarea sinusurilor);
- sforait;
- apnee in somn.
Cum iti dai seama daca ai o deviatie de sept?
Inclina capul pe spate si priveste intr-o oglinda. Daca narile sunt inegale sau daca au doua dimensiuni diferite, este posibil sa ai o deviatie de sept. S-ar putea, de asemenea, sa iti dai seama facand autotestul pentru septul deviat. Iata in ce consta:
- foloseste degetul, tine inchisa una dintre nari.
- inspira si observa fluxul de aer. Fii atent la cat de usor sau dificil este sa respiri prin acea nara.
- acum, tine cealalta nara inchisa si repeta exercitiul.
- daca ai dificultati in a respira prin una sau ambele nari, este posibil sa ai o deviatie de sept.
Acest test este un instrument util de autotestare. Dar singurul mod sigur de a sti daca ai o deviatie de sept este sa fii diagnosticat de un medic ORL.
Care sunt cauzele unei deviatii de sept?
O leziune, cum ar fi un nas spart, poate provoca o deviatie de sept. Alte cauze includ:
- practicarea sporturilor de contact;
- accidente de masina;
- caderi;
- batai si alte altercatii fizice.
Unele persoane se nasc cu deviatie de sept nazal. De exemplu, nasterile dificile sau bolile tesutului conjunctiv o pot cauza. O deviatie a septului poate fi, de asemenea, rezultatul unei dezvoltari normale. Pe masura ce nasul creste, se dezvolta si septul si uneori se poate inclina spre o parte. Aceasta este cea mai frecventa cauza a deviatiei de sept.
Complicatiile deviatiei septului nazal?
Este posibil ca o deviatie minora a septului nazal sa nu provoace nicio complicatie. Dar in cazul unei deviatii severe a septului se pot dezvolta complicatii precum:
- probleme cronice ale sinusurilor;
- apnee de somn;
- sforait sau respiratie zgomotoasa in timpul somnului;
- congestie nazala;
- sangerari nazale;
- gura uscata (xerostomie).
Diagnosticarea deviatiei de sept
Medicul examineaza nasul cu ajutorul unui speculum nazal. Acest instrument portabil desface usor narile pentru ca medicul sa poata evalua interiorul nasului. Medicul ORL va intreba, de asemenea, despre simptomele pacientului.
Cum se trateaza un sept deviat?
Tratamentul in cazul septului deviat depinde de gravitatea afectiunii. Cei mai multi oameni nu au nevoie de tratament pentru septul deviat, deoarece au simptome mici sau deloc. Simptomele usoare pot fi tratate cu medicamente. Dar daca o deviatie a septului nazal impiedica pacientul sa respire corect, este posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala.
Medicamente
Deviatia usoara a septului poate provoca simptome ocazionale. Puteti trata aceste simptome cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala, inclusiv:
- decongestionante nazale (nu se recomanda sa folosesti spray-uri decongestionante nazale mai mult de trei zile la rand. Ar putea duce la congestie de revenire);
- spray-uri nazale cu steroizi;
- antihistaminice;
- septoplastie.
Interventia de septoplastie (operatie de deviatie de sept)
Cel mai frecvent tratament pentru septul deviat este septoplastia. Daca ai probleme de respiratie, infectii frecvente ale sinusurilor sau alte simptome deranjante, o septoplastie poate fi cea mai buna optiune. In timpul interventiei, chirurgul remodeleaza septul. Acest lucru poate implica adaugarea sau indepartarea de os si cartilaj. In mod obisnuit, septoplastia este o procedura ambulatorie. Dureaza intre 30 si 90 de minute (3).
Pentru aceasta interventie chirurgicala se foloseste anestezie. Tipul de anestezie folosit depinde de cat de complexa este operatia. Se poate folosi:
- anestezie locala: aceasta se limiteaza la nas. Medicul injecteaza medicamentul analgezic in tesuturile nazale.
- anestezie generala: se foloseste un medicament pe care pacientul il inhaleaza sau pe care il primeste printr-un ac in vena. Anestezia generala afecteaza intregul corp si il adoarme pe pacient.
Inciziile rezultate in timpul operatiei sunt inchise cu suturi care se dizolva singure in timp. Pot fi plasate atele moi de silicon in interiorul fiecarei nari pentru a sustine septul. Pentru a preveni sangerarea dupa operatie, medicul poate plasa in nas un material asemanator unui bandaj.
Dupa operatie, pacientul este mutat intr-o camera de recuperare, unde este supravegheat de personalul medical. Cel mai adesea, septoplastia se face in ambulatoriu. Asta inseamna ca pacientul ar putea pleca acasa in aceeasi zi, dar va avea nevoie de cineva care sa-l conduca acasa. Pentru a reduce sansele de sangerare si inflamatii, chirurgul poate recomanda pacientului sa ia cateva masuri de siguranta timp de cateva saptamani. In functie de amploarea interventiei chirurgicale, este posibil ca pacientul sa trebuiasca sa:
- nu doarma pe spate, cu capul ridicat;
- nu sufle nasul timp de cel putin cateva saptamani;
- nu ridice greutati si sa nu faca alte activitati intense cum ar fi aerobicul si joggingul timp de pana la 6 saptamani. Astfel scade riscul de sangerare nazala;
- poarte haine care se inchid in fata. Hainele nu trebuie trase peste cap.
Rezultatele operatie de deviatie de sept
La 3 pana la 6 luni dupa operatie, tesuturile din nas ar trebui sa fie stabile. Este totusi posibil ca tesuturile si cartilajul sa se miste sau sa isi schimbe forma in timp. Unele schimbari pot aparea pana la un an sau mai mult dupa operatie. Multe persoane constata ca septoplastia amelioreaza simptomele care au fost cauzate de un sept deviat, cum ar fi problemele de respiratie. Dar rezultatele variaza in functie de persoana (1).
Riscurile operatiei de deviatie de sept
Ca orice interventie chirurgicala majora, septoplastia implica riscuri, de felul sangerarilor, infectiilor sau o reactie alergica la anestezie. Alte riscuri specifice septoplastiei includ:
- continuarea simptomelor, cum ar fi blocarea fluxului de aer prin nas;
- sangerari grave;
- o schimbare a formei nasului;
- afectarea simtului mirosului;
- sange coagulat in spatiul nazal care trebuie drenat;
- pierderea pe termen scurt a sensibilitatii la nivelul gingiei superioare, al dintilor sau al nasului;
- taieturi chirurgicale care se vindeca prost (incizii).
Este posibil sa fie nevoie de mai multe interventii chirurgicale pentru a trata unele dintre aceste probleme de sanatate. De asemenea, este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de mai multe interventii chirurgicale daca nu a obtinut rezultatele asteptate in urma septoplastiei (1).
Se poate preveni deviatia septului nazal?
Daca nu ai deja o deviatie de sept nazal, exista modalitati de a reduce riscul:
- poarta echipament de protectie (cum ar fi o masca pentru mijlocul fetei si o casca) atunci cand practici sporturi de contact;
- poarta centura de siguranta atunci cand calatoresti cu masina.
Prognosticul deviatiei de sept
In multe cazuri, a avea un sept deviat nu afecteaza calitatea vietii. Daca ai simptome usoare, atunci este posibil sa le poti gestiona cu medicamente, fara prescriptie medicala. Cazurile severe pot necesita interventie chirurgicala. Daca ai dificultati respiratorii, sangerari nazale cronice sau congestie nazala persistenta, intreaba medicul ORL daca interventia chirurgicala este o optiune pentru tine (3).
Disclaimer
Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) Mayo Clinic, „Septoplasty”: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/septoplasty/about/pac-20384670
(2) Cleveland Clinic, „Septoplasty”: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17779-septoplasty
(3) Cleveland clinic, „Deviated septum”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16924-deviated-septum