Patlagina - beneficii si modalitati de a o utiliza

11. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Patlagina, cunoscuta stiintific sub denumirea Plantago major, este o planta cu proprietati benefice pentru organism. Citeste in continuare pentru a afla mai multe informatii despre aceasta, cand se recomanda, precum si in ce modalitati se poate folosi.

Ce beneficii ofera patlagina?

Proprietatile pe care le are aceasta planta medicinala sunt variate. Potrivit unui studiu din decembrie 2017 [1], amelioreaza ranile deschise de la nivelul pielii, contribuie in lupta contra diabetului zaharat, a ulcerului, poate combate oboseala si are caracteristici antioxidante, antiseptice si antiinflamatorii. Contine, printre altele, calciu si vitaminele A, C si K.

Se recomanda a fi procurata din surse bio, pentru a te bucura de actiunile sale benefice. Principala utilizare a patlaginei este ca adjuvant impotriva afectiunilor aparatului respirator. Aceasta contine vitamina K, tanin, mucilagii, care pot sprijini lupta cu anumite afectiuni. Este adjuvant in decongestionarea cailor respiratorii, in tusea seaca sau cu expectoratii, in normalizarea secretiilor bronsice.

Datorita fibrelor pe care le contine, poate fi utila si in cazul unor afectiuni de natura gastro-intestinala, precum constipatia, deoarece are actiune laxativa si efect calmant. 

Patlagina se poate folosi si extern, prin aplicarea pe iritatii ale pielii, pe arsurile minore sau pe plagile superficiale a unor creme si geluri ce o au in compozitia lor sub forma de extract. Are actiune emolienta, antiseptica si antiinflamatoare, motiv pentru care este posibil sa actioneze in mod benefic. 

Care sunt modalitatile de a utiliza patlagina?

Patlagina se gaseste ca atare in natura, pe campuri, prin gradini si pe marginea drumurilor, dar se comercializeaza si sub forma de suplimente alimentare ce se pot procura din farmacii si magazine naturiste. Atentie: se recomanda citirea cu atentie a prospectului si respectarea indicatiilor mentionate in el.

Astfel, pe langa forma cruda, se poate gasi si ca extract, sirop, gel, ceai, crema pentru uz extern, comprimate, capsule, dropsuri, tinctura, iar extractul de patlagina este inclus in unele absorbante intime. Ca ceai, decoct, sirop si tinctura se poate prepara si acasa. 

Sirop

Siropul de patlagina se utilizeaza pentru ameliorarea tusei si a durerilor de gat ce includ expectoratia, deoarece lupta pentru decongestionarea cailor respiratorii si pentru a normaliza secretiile de natura bronsica.

Gel

Patlagina este folosita si sub forma de gel, simpla sau in asociere cu alte extracte din plante. Gelul se utilizeaza pentru ameliorarea unor arsuri termice superficiale, ale tipuri de plagi minore, cicatrici.

Ceai

Pentru ceaiul de patlagina se folosesc frunzele si se poate utiliza atat intern, cat si extern. Acesta are rol in imbunatatirea afectiunilor respiratorii si favorizeaza regenerarea pielii. Contribuie la normalizarea secretiilor din tractul respirator si la eliminarea lor si in anumite afectiuni legate de sistemul digestiv.

Tinctura 

Aceasta contribuie la ameliorarea afectiunilor specifice tractului respirator. Are actiune decongestionanta si poate fi utila in imbunatatirea sanatatii cailor respiratorii. De asemenea, ar putea ajuta in unele afectiuni gastro-intestinale si uro-genitale.

Crema 

Patlagina sub forma de crema se foloseste pentru ameliorarea ranilor superficiale produse de intepaturile de insecte, a inflamatiilor, a iritatiilor si a ultcerelor varicoase. Aceasta planta are efect antiiflamator, emolient si faciliteaza cicatrizarea.

Comprimate si capsule 

Acestea pot ajuta in ameliorarea tusei in caz de viroze respiratorii, gripa si raceala. Retine ca in cazul suplimentelor alimentare este indicat sa urmaresti indicatiile de pe prospect. In cazul in care apar reactii nedorite sau manifestari ce ridica semne de intrebare, consulta medicul.

Patlagina se poate consuma si in stare cruda, in salate, insa numai pana cand ajunge la maturizare. Pe masura ce se maturizeaza, fibrele devin tot mai tari, astfel ca este necesar sa se prepare sub forma de tocana [2].

Contraindicatii si masuri de precautie

Cu toate ca patlagina are o multime de proprietati benefice, exista anumite situatii cand se recomanda evitarea sa:

  • Patlagina este contraindicata femeilor insarcinate si care alapteaza. Nu exista  suficiente dovezi stiintifice care sa ateste ca poate fi utilizata in aceste situatii.
  • Siropul din aceasta planta trebuie evitat de catre copiii cu varsta mai mica de doi ani.
  • Persoanele care urmeaza tratamente pe baza de anticoagulante, cum sunt cele cu warfarina, trebuie sa evite sa consume patlagina. Vitamina K pe care o contine poate interfera in mod nedorit cu medicatia.
  • Persoanele care se confrunta cu diareea trebuie sa evite consumul de patlagina, intrucat aceasta are efect laxativ.

Important de retinut: informatiile prezentate au scop informativ si nu inlocuiesc consultul medical. Pentru o parere avizata in privinta consumului de patlagina, pliata pe necesitatile personale, se recomanda sa discuti cu un medic. 

Pentru realizarea acestui articol, s-au folosit urmatoarele surse in vederea documentarii:

  1. Studiul Chemical constituents and medical benefits of Plantago major, din decembrie 2017, autori: Muhammad Bahrain Adom, Muhammad Taher, Muhammad Fathiy Mutalabisin, Mohamad Shahreen Amri, Muhammad Badri Abdul Kudos, Mohd Wan Azizi Wan Sulaiman, Pinaki Sengupta, Deny Susanti 5, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29028587/#:~:text=Correspondingly%2C%20studies%20have%20found%20that,and%20a%20free%20radical%20scavenger.
  2. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/plantago-major/
  3. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/347861/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice