Pete hepatice: cum le recunosti si ce afectiuni pot indica acestea
Pete hepatice creeaza disconfort vizual unor persoane si pot contribui la scaderea stimei de sine. Afla din acest articol ce sunt, mai exact, acestea, cum le poti identifica, de cate tipuri sunt si ce afectiuni pot semnala.
Continutul articolului
Ce sunt petele hepatice?
Cu toate ca sunt denumite in mod popular “pete hepatice”, acestea au cu totul alta provenienta. Ele sunt, de fapt, pete hiperpigmentare ce apar pe fondul inaintarii in varsta.
Petele de acest tip mai pot aparea din cauza unor modificari hormonale sau atunci cand iti expui pielea la soare pentru o perioada indelungata ori cand petreci un interval mare de timp la solar. Mai sunt cunoscute si ca “pete de la ficat”.
Deumirea de “pete hepatice” este eronata si s-a propagat in timp, din perioada in care medicina nu era atat de avansata si cand se credea ca aceste pete sunt cauzate de o afectiune la ficat.
Acest lucru este insa doar partial adevarat, intrucat din cauza hepatitei cronice, se pot ivi pete rosii pe fata de la ficat, sau si pe corp, iar de la icter, pielea devine usor galbuie. [1]
Tipuri de pete hepatice
Petele pe piele de la ficat sunt diferite de eczeme. Daca ai pete maronii pe gat, maini sau pe piept, nu sunt de la ficat, ci de la radiatiile UV. Acestea apar in special in cazul persoanelor trecute de varsta de 40 de ani. [1]
Indiferent ca ne referim la pete hepatice, pete de la ficat sau pete din cauza varstei, toate denumirile se refera la un singur tip. Nu exista mai multe clasificari.
Petele care nu se incadreaza in caracteristicile specifice celor hepatice sunt de alte naturi si au cauze diferite. Numai un medic dermatolog poate stabili cu exactitate despre ce tip de pete este vorba, daca ai pete hepatice sau de alt fel.
Cauzele aparitiei petelor hepatice
Printre cauzele petelor pe piele cunoscute ca hepatice se afla procesul firesc de inaintare in varsta, expunerea la radiatiile solare sau la solar. Cu toate ca oricine poate face astfel de pete hepatice, persoanele cu risc ridicat sunt urmatoarele:
- Cele cu varsta de 40 de ani si peste;
- Cele care au pielea deschisa;
- Cele ce au un istoric de expunere frecventa la soare;
- Cele care obisnuiesc sa mearga des la solar. [2]
Semne si simptome
Petele hepatice au, de regula, urmatoarele semne si simptome:
Culoarea
Aceasta poate fi de la maro deschis pana la negre, iar in urma expunerii pielii la soare, s-ar putea innegri odata cu trecerea timpului. [2]
Textura
Petele hepatice au aceeasi textura ca pielea de pe restul corpului. Apar cel mai frecvent in locurile in care pielea este expusa la soare. La atingere se simt netede si nu provoaca durere. [2]
Dimensiunile
Petele heparice au dimensiuni care variaza, astfel unele pot fi asemanatoare cu pistruii, pe cand altele pot avea chiar circa trei centimetri in diametru. [2]
Gruparea
Aceste pete pot aparea singure sau in grup. Atunci cand sunt grupate, se pot observa foarte mult. [2]
Forma
De obicei, astfel de pete au forma rotunda sau ovala, cu margini foarte bine definite. [2]
Diagnostic
Diagnosticarea petelor hepatice este realizata de catre medicul dermatolog in urma consultului fizic, al unei biopsii sau al ambelor metode.
In timpul consultului fizic, acesta va examina culorile, marimile si formele pe care le au petele pigmentare, pentru a verifica daca sunt din cauza varstei sau de alta natura. De asemenea, va observa si daca textura lor este diferita de cea pe care o are restul pielii. [2]
In cazul in care medicul considera ca este necesar sa se efectueze o biopsie, acest lucru este necesar pentru a obtine clarificari cu privire la natura petelor. Procedura implica recoltarea unei bucati mici de piele ce contine pata, dupa care este trimisa la laborator pentru a fi testata pentru cancer sau alte anormalitati. [2]
Optiuni de tratament
De regula, petele de la ficat nu necesita tratament, intrucat nu provoaca probleme de sanatate. Singurul disconfort care poate aparea este cel vizual, iar pentru a scapa de acesta poti recurge la metode de mascarea lor. [2]
Poti utiliza cosmetice, cu ajutorul carora iti poti acoperi micile imperfectiuni de la nivelul pielii. Este indicat sa ai o rutina de ingrijire corespunzatoare particularitatilor tale, pentru a diminua riscurile ca petele sa se inmulteasca sau sa se amplifice ca dimensiune. De exemplu, poti utiliza produse din ingrediente organice cu factor de protectie solara (SPF), ce au rolul de a crea o bariera intre piele si radiatiile ultraviolete.
Consulta medicul pentru a vedea ce suplimente alimentare sau remedii naturiste iti poate recomanda pentru petele hepatice. Unele dintre acestea ar putea fi de ajutor, dar este indicat sa nu le utilizezi fara sa discuti inainte cu un specialist.
Printre metodele de indepartare a petelor de acest tip sunt procedura cu lumina intens pulsata (IPL), microdermoabraziunea, peeling-urile chimice si inlaturarea cu ajutorul laserului. In mod obisnuit, nu se recomanda procedurile estetice de eliminare, din cauza faptului ca nu se pot cunoaste cu exactitate complicatiile care ar putea aparea.
Consulta un medic dermatolog sau unul estetician si intereseaza-te despre optiunile care pot exista in situatia ta. In urma unei evaluari, acestia iti pot spune daca iti pot face sau nu interventii de eliminare a petelor, in functie de particularitatile si starea ta de sanatate.
Prevenirea petelor hepatice
Pentru petele hepatice care apar din cauza inaintarii in varsta ai putea utiliza creme specifice hiperpigmentarii. Un medic dermatolog iti va putea recomanda produse care sa fie in concordanta cu particularitatile pielii tale.
Pentru a te proteja de aparitia pe viitor a unor pete hepatice din cauza radiatiilor solare, poarta haine deschise la culoare, care sa iti acopere cat mai mult din corp. De exemplu, pantaloni lungi, bluze si tricouri cu maneci lungi, palarii de soare. [2]
Incearca sa eviti sa te expui direct la soare si nu in orele considerate periculoase, adica intre orele 10:00 si 16:00. In acel interval, in special in sezonul cald, radiatiile solare sunt deosebit de intense. [2]
Aplica creme, geluri sau lotiuni cu SPF cu circa o jumatate de ora inainte de a iesi din locuinta, indiferent de anotimp. Opteaza pentru cele care ofera protectie atat pentru UVA, cat si pentru UVB. Aplica-le din nou la fiecare doua ore sau chiar si mai des de atat, atunci cand inoti sau in cazul in care transpiri abundent.
Apeleaza cat mai repede la medic in situatiile in care observi ca petele de pe pielea ta au nuante diferite, texturi proeminente, daca par innegrite si au forme neregulate, cu margini ce se diferentiaza foarte mult de restul pielii sau in cazul in care petele iti sangereaza. [2]
Adopta o dieta echilibrata, hidrateaza-te suficient de mult in fiecare zi si odihneste-te corespunzator. Chiar daca ai pete hepatice si nu iti pun viata in pericol, este indicat sa ai un stil de viata sanatos. Mergi cu regularitate la controale de rutina si discuta cu medicul de familie sau cu un dermatolog despre optiunile pe care le ai in legatura cu petele hepatice. Acestia iti vor face recomandari punctuale, pliate pe necesitatile organismului tau.
Pentru realizarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse de informatii:
- Ellis, Mary Ellen. “Liver Spots (Solar Lentiginosis).” Healthline, Healthline Media, 24 Dec. 2017, www.healthline.com/health/liver-spots.
- Team, The Healthline Editorial. “What Are Age Spots?” Healthline, Healthline Media, 17 Sept. 2018, www.healthline.com/health/age-spots.