Poliomielita: cauze, manifestari si optiuni de tratament

3. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Vaccin contra Poliomielitei

 

Poliomielita este o boala virala contagioasa, provocata de un virus ce actioneaza asupra maduvei spinarii si duce la dificultati respiratorii, paralizie si chiar deces. Sunt cunoscute trei tipuri de virus polio. Vaccinul impotriva acestei boli a dus la scaderea numarului de cazuri. In prezent nu exista un remediu pentru vindecarea poliomielitei.

Poliomielita este o boala infectioasa cunoscuta din vremuri stravechi. Din punct de vedere clinic, boala prezinta caracteristici foarte diferite. Desi in unele cazuri nu produce simptome, poliomielita poate determina aparitia gastroenteritei, bolilor respiratorii, dar si paralizie faciala sau extinsa la nivelul gatului. Exista mai multe tipuri de poliomielita, asociate cu diferite probleme de sanatate, care afecteaza persoane din intreaga lume. Pentru moment nu a fost identificat un tratament pentru vindecarea bolii, singura varianta de prevenire a infectiei cu polio este vaccinul, care se administreaza in perioada copilariei. 

Ce este poliomielita?

Poliomielita vine din grecescul “polio” - gri si “myelon” - maduva. Poliomielita este o boala infectioasa produsa de un poliovirus, de tipul Enterovirus, familia Picornaviridae. Boala se manifesta exclusiv la om, se transmite de la o persoana la alta, pe care fecal-orala. Poliomielita poate sa nu prezinte simptome la unele persoane, in timp ce la altele poate determina paralizia debilitanta (1), diferita de cea care apare in hemiplegie

Decesul apare ca urmare a paraliziei muschilor gatului sau a celor implicati in procesul respirator. 

Poliomielita este o boala care poate sa reapara la o persoana infectata si vindecata, la ani buni distanta. In acest caz se vorbeste de sindrom post-polio. 

Cauze

Poliomielita este cauzata de un poliovirus, de tip ARN. Boala se transmite prin contact direct cu o persoana infectata, dar si prin alimente si apa, contaminate. Purtatorii virusului poliomielitic il pot raspandi cateva saptamani prin fecale si saliva. 

Atentie! Si persoanele care nu prezinta simptome pot usor sa transmita virusul polio altora (2). 

Tipuri de poliomielita

Poliomielita poate afecta corpul uman in mai multe moduri si cauzeaza tot felul de manifestari, motiv pentru care au fost identificate mai multe tipuri (3):

  • poliomielita abortiva - de inceput, forma usoara;
  • poliomielita non-paralitica;
  • poliomielita paralitica. 

Factori de risc

Desi afecteaza in cea mai mare parte copiii cu varsta sub 5 ani, poliomielita este un factor de risc pentru cei care nu se vaccineaza in copilarie. Boala poate sa apara la copii, tineri, dar si la adulti. 

Un risc crescut pentru contractarea poliomielitei il au si cei care calatoresc in zonele in care aceasta boala nu a fost eradicata, femeile insarcinate sau cei care locuiesc in zone insalubre. 

Poliomielita - transmitere

Virusul este prezent in saliva si fecale. Odata patruns in organism, poliovirusul se inmulteste la nivelul amigdalelor sau al ganglionilor limfatici ai gatului si calatoreste apoi in intestine. Perioada de incubatie a fost estimata intre 2 si 35 de zile. In acest interval se pot sau nu manifesta simptome ale bolii (1). 

Totodata, virusul se poate raspandi si pe cale nervoasa in creier. In timpul replicarii intestinale, virusul actioneaza asupra tesutului limfoid local, ajunge in sistemul sangvin si apoi la nivelul celulelor sistemului nervos central (4). Cand sunt afectate celulele de la nivelul maduvei spinarii apare paralizia membrelor, iar cand expansiunea virusului polio ajunge la talamus si hipotalamus, boala poate fi fatala pentru ca produce paralizia muschilor responsabili de respiratie (1). 

Poliomielita nu trebuie confundata cu mielita, o inflamatie ce se manifesta la nivelul maduvei spinarii si care conduce la paralizie sau pierdere senzoriala.

Poliomielita se poate transmite prin (3):

  • contact direct cu fecalele, chiar si la schimbarea scutecelor bebelusilor, daca nu se aplica o igiena corecta imediat dupa;
  • consum de apa si alimente contaminate;
  • inot in ape contaminate;
  • tuse si stranut;
  • contactul direct cu cineva diagnosticat cu poliomielita care are o igiena precara;
  • atingerea suprafetelor contaminate. 

Poliomielita - simptome

Simptome poliomielita abortiva

Aceste simptome de poliomielita sunt manifestari asemanatoare celor din cazul racelilor comune si dureaza cateva zile (3):

  • durere in gat si durere de cap;
  • oboseala;
  • febra;
  • greata si varsaturi;
  • diaree sau constipatie. 

Simptome poliomielita non-paralitica

Aceste simptome sunt cele de la inceputul infectarii, la care se adauga si alte manifestari. De regula pot fi resimtite pana la 10 zile (2):

  • durere de gat si durere de cap, severe;
  • febra;
  • greata si varsaturi;
  • oboseala accentuata;
  • dureri de spate/gat sau rigiditate, cu manifestari de paralizie faciala;
  • dureri sau rigiditate la nivelul membrelor superioare si a celor inferioare, partial asemanatoare celor ce apar in boala Parkinson;
  • slabiciune sau sensibilitate musculara;
  • sensibilitate la lumina puternica - fotofobie

Simptome poliomielita paralitica

Aceasta varianta a poliomielitei se produce in mai putine cazuri. La inceput, pacientii prezinta aceleasi simptome ca in cazul poliomielitei non-paralitice, dar dupa o saptamana apar si alte caracteristici (2):

  • dureri musculare severe si slabiciune musculara;
  • pierderea reflexelor si a capacitatii de a realiza miscari fine;
  • membre moi si laxe - paralizie flasca. 

Paralizia determina imobilizarea persoanei, invaliditate permanenta si, pe masura ce simptomele se agraveaza, poate duce la deces. 

Simptome sindrom post-polio

  • slabiciune musculara si durere progresiva a muschilor si articulatiilor;
  • oboseala accentuata;
  • atrofie musculara;
  • deficiente respiratorii si dificultati la inghitire - disfagie;
  • apnee in somn si tulburari ale ciclului somn-veghe;
  • reducerea tolerantei organismului la temperaturi scazute (2). 

Investigatii si diagnostic

 

Poliomielita

 

Doctorul trebuie sa cunoasca istoricul medical al pacientului. Va face un examen clinic amanuntit, dar va recomanda si efectuarea unor teste de laborator de sange, urina, scaun, recoltarea culturilor bacteriene din gat, testare serologica pentru serotipurile poliovirusului, alaturi de o punctie lombara pentru a testa lichidul spinal si a vedea afectarea creierului sau a maduvei spinarii (2). 

Poliomielita - tratament

Asa cum precizam anterior, nu exista un tratament specific pentru poliomielita. De aceea tot ce pot face medicii este sa genereze un confort sporit pentru pacient si sa previna complicatiile. 

Tratament medicamentos

Pentru a usura viata bolnavilor cu poliomielita, medicul specialist poate prescrie analgezice, pentru ameliorarea durerilor, antibiotice pentru infectiile ce pot aparea, antispasmice pentru relaxarea muschilor tensionati si contractati (3). 

Uneori poate fi vorba si de administrarea unor medicamente fara reteta sau a unor suplimente alimentare. Daca administrezi remedii naturiste sau suplimente alimentare, vorbeste cu medicul inainte si vezi daca este indicat in situatia ta! La primele simptome neplacute sau reactii adverse mergi la medic de urgenta!

Terapii de recuperare

Terapia fizica este recomandata in unele situatii pentru a preveni rigiditatea si pierderea functiei musculare (3). Fizioterapia si kinetoterapia pot fi modalitati prin care iti poti pastra independenta de miscare. Terapiile de recuperare vizeaza identificarea solutiilor adecvate pentru problemele respiratorii si pulmonare ce apar in poliomielita. 

Aparatura de sprijin

Ventilatoarele portabile pentru a ajuta respiratia sunt necesare (2). In acelasi timp, persoanele cu deficiente motorii pot avea nevoie de dispozitive speciale pentru a le oferi sprijin in deplasare sau chiar scaune cu rotile. 

Alte optiuni de tratament

Izolarea persoanelor cu poliomielita este importanta pentru a limita raspandirea infectiei. Odihna este esentiala, repausul la pat este recomandat, alaturi de o dieta echilibrata.

Complicatiile poliomielitei

Paralizia musculara provocata de poliomielita face ca muschii sa nu se mai contracte. In stadii mai avansate se ajunge la paralizia muschilor de la nivelul gatului ceea ce inseamna, de pe o parte ca persoanele respective nu mai pot inghiti lichide si solide, iar de pe alta parte ca ceea ce ingereaza revine din stomac inapoi in cavitatea bucala. Refluxul gastroesofagian duce la sufocare sau inec. 

Persoanele care nu se pot deplasa se vor confrunta cu probleme ale oaselor in acelasi timp cu cele musculare, iar prelungirea imobilizarii duce la aparitia escarelor si a altor complicatii (3). 

Cand functia respiratorie este afectata, slabiciunea sau paralizia muschilor implicati in respiratie este fatala. 

Modalitati de preventie

Cea mai buna modalitate de preventie a poliomielitei este vaccinarea. De regula vaccinul impotriva poliomielitei se face in copilarie, fiind inclus in schema de vaccinare obligatorie.

Exista doua tipuri de vaccin impotriva poliomielitei: unul inactivat, injectabil, si unul viu, administrat pe care orala (2). 

Vaccinul, dar si infectarea cu virusul poliomielitic dezvolta imunitate ulterioara impotriva bolii. Cu toate acestea, o reinfectare poate sa apara oricand. 

Acest articol este strict informativ! Daca prezinti simptome specifice acestei maladii, adreseaza-te unui medic specialist! Indiferent de stagiul poliomielitei, sprijinul medical de specialitate este extrem de important. 

Asadar, poliomielita este o boala extrem de contagioasa care afecteaza in general copiii sub 5 ani, dar poate sa apara si la adulti. Unele persoane pot sa nu prezinte simptome ale bolii, altele, insa, se confrunta cu paralizii si dificultati respiratorii. Vaccinarea este singura modalitate de prevenire a aparitiei poliomielitei si este cu atat mai importanta, cu cat nu exista remediu pentru vindecarea acestei boli. 

Surse de informare:

1. Poliomyelitis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212416/

2. Polio - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/polio/symptoms-causes/syc-20376512

3. Polio - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15655-polio

4. Poliomyelitis - https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/polio.html

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice