Retinopatia diabetica: cauze, simptome, optiuni de tratament

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Retinopatia diabetica

 

Retina este un strat de tesut sensibil la lumina care este localizat in partea interioara din spatele ochiului. La persoanele cu diabet zaharat, retina se poate deteriora incet si poate provoca probleme de vedere.

Aceasta afectiune poarta numele de retinopatie diabetica. Afla din articolul urmator ce este retinopatia diabetica, care sunt cauzele aparitiei si cum poate fi prevenita si tratata!

Ce este retinopatia diabetica?

Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului zaharat si afecteaza simtul vazului. In principal, este cauzata de deteriorarea vaselor de sange ale tesutului sensibil la lumina din partea din spate a ochiului, adica retina (1).

In stadiul incipient, retinopatia diabetica poate sa nu se manifeste prin nici un simptom sau pot aparea probleme usoare de vedere. In stadiul avansat, retinopatia diabetica poate duce la orbire (1).

Afectiunea se poate dezvolta la orice persoana care are diabet de tip 1 sau de tip 2. Cu cat nivelul de zahar din sange este mai putin tinut sub control, cu atat este mai probabil ca o persoana diabetica sa dezvolte aceasta complicatie.

Retinopatia diabetica: progres

Exista doua etape principale in care se dezvolta retinopatia diabetica:

Retinopatie diabetica non-proliferativa (RDNP)

Reprezinta stadiul incipient al bolii oculare diabetice. Majoritatea persoanelor care se confrunta cu diabetul de tip 1 sau de tip 2 au retinopatie diabetica non-proliferativa (2).

In acest stadiu, retina incepe sa se inflameze pe masura ce vasele mici de sange se scurg. Cand macula se umfla, se dezvolta o alta conditie medicala denumita edem macular (2).

Edemul macular reprezinta cel mai frecvent motiv pentru care persoanele cu diabet se confrunta cu deficiente de vedere.

De asemenea, in cazul persoanelor cu retinopatie diabetica non-proliferativa, vasele de sange din retina se pot bloca sau inchide complet. Aceasta conditie se numeste ischemie maculara si se recunoaste prin faptul ca macula nu mai este hranita cu sange (2).

Retinopatie diabetica proliferativa (RDP)

Reprezinta stadiul mai avansat al bolii oculare diabetice. Se intampla atunci cand retina dezvolta noi vase de sange, provocand neovascularizarea (2).

Noile vase pot incepe sa sangereze in umoara vitroasa. Atunci cand sangereaza putin, s-ar putea sa apara miodezopsiile; atunci cand sangereaza mai mult, intreaga privire poate fi blogata de o “patura intunecata” (2).

Retinopatia diabetica: cauze si factori de risc

Cauze

In timp, o cantitate prea mare de zahar in sange poate duce la blocarea vaselor mici de sange care hranesc retina, oprind alimentarea cu sange la nivel ocular. Ca urmare, ochiul isi dezvolta noi vase de sange.

Fiind vase de sange neadaptate in corpul uman, foarte subtiri, acestea nu se vor dezvolta corespunzator si pot incepe sa se scurga in ochi.

Factori de risc

Orice persoana diagnosticata cu diabet zaharat de foarte mult timp este predispusa la aparitia retinopatiei diabetice. Riscul de a dezvolta aceasta boala oculara poate creste ca urmare a (1):

Dezvoltarea diabetului zaharat in cazul persoanelor gravide (diabet gestational) sau care au diabet zaharat inainte de a deveni gravide poate creste riscul de retinopatie diabetica.

Daca esti insarcinata, medicul oftalmolog iti poate recomanda efectuarea unor examene oftalmologice suplimentare pe tot parcursul sarcinii.

Retinopatia diabetica: simptome

Daca ai retinopatie diabetica, s-ar putea sa te intalnesti cu urmatoarele simptome si manifestari (3):

  • vedere incetosata, distorsionata sau neuniforma care nu poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de vedere;
  • aparitia miodezopsiilor (pete negre sau gri in miscare);
  • probleme de concentrare la citire sau cand te uiti la televizor;
  • senzatie de durere la unul sau ambii ochi;
  • probleme cu vizualizarea liniilor drepte;
  • sensibilitate acuta la lumina si suprafete stralucitoare;
  • probleme cu vederea pe timp de noapte;
  • probleme cu echilibrul corpului.

Este posibil sa nu te confrunti cu niciuna dintre simptomele mentionate anterior daca ai retinopatie diabetica non-proliferativa. In orice caz, daca esti o persoana diabetica, este important sa mergi la control oftalmologic in mod regulat.

Complicatiile retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetica poate provoca urmatoarele complicatii asupra sanatatii ochilor (4):

Hemoragia corpului vitros

Retinopatia diabetica determina cresterea vaselor anormale de sange in retina. Acestea pot sangera in substanta care umple centrul ochiului (corpul vitros).

Hemoragia corpului vitros pe cont propriu nu provoaca, de obicei, pierderea permanenta a vederii. Sangele poate disparea din ochi in cateva saptamani sau luni, iar viziunea poate reveni la claritatea sa initiala.

Edem macular diabetic (EMD)

Aproximativ 1 din 15 persoane cu diabet zaharat dezvolta aceasta conditie medicala denumita edem macular diabetic.

Conditia apare atunci cand vasele de sange din retina se scurg in lichidul maculei. Macula este o parte componenta a retinei si este necesara pentru o viziune ascutita, centrata. Prin urmare, scurgerea provoaca vederea incetosata.

Glaucom neovascular

Vasele anormale de sange provocate de retinopatia diabetica pot bloca lichidul de la drenarea din ochi ducand la o conditie numita glaucom neovascular.

La nivel general, glaucomul se refera la un grup de boli oculare care provoaca pierderea vederii si duce la orbire.

Detasarea retinei

Retinopatia diabetica in stadiul avansat poate provoca cicatrici care se dezvolta in partea din spate a ochiului. Dezlipirea sau detasarea retinei apare atunci cand cicatricile trag retina departe de unde este atasata, adica in spatele ochiului.

Orbire

Retinopatia diabetica in sine, glaucomul, edemul macular sau o combinatie a acestor probleme cresc riscul de pierdere a vederii. Acest lucru se intampla cu atat mai mult cu cat conditiile de sanatate nu sunt gestionate in mod corespunzator.

Optiuni de tratament

Tratarea retinopatiei diabetice se face in urma diagnosticarii conditiei medicale de un doctor oftalmolog cu ajutorul picaturilor oftalmice. In functie de stadiul afectiunii si alte aspecte, optiunile de tratament pot include (2):

Control medical

Control glicemiei si a tensiunii arteriale poate impiedica dezvoltarea retinopatiei diabetice si poate preveni pierderea vederii. Urmareste cu atentie dieta alimentara prescrisa de nutritionist si ia tratamentul prescris pentru gestionarea diabetului zaharat!

Uneori, controlarea corespunzatoare a cantitatii de zahar din sange iti poate readuce o parte din vedere. De asemenea, controlul tensiunii arteriale va mentine sanatoase vasele de sange ale ochilor.

Tratament medicamentos

Medicamentele prescrise in tratarea retinopatiei diabetice pot ajuta la reducerea inflamarii maculei, incetinirea pierderii vederii si la imbunatatirea vederii.

Anumite tratamente se administreaza sub forma de injectii in ochi. Adreseaza-te medicului cu privire la cat de multe injectii medicamentoase vei avea nevoie pentru gestionarea retinopatiei diabetice!

Suplimentele alimentare pentru sanatatea ochilor pot sustine tratamentul medicamentos prescris de medic.

Chirurgie cu laser

Chirurgia cu laser ar putea fi utilizata pentru sigilarea scurgerilor vaselor de sange in ochi. Implicit, acest lucru va reduce umflarea retinei.

De asemenea, chirurgia cu laser poate ajuta la micsorarea vaselor de sange si la prevenirea cresterii acestora din nou. Dar, de cele mai multe ori, pentru prevenirea cresterii vaselor de sange anormale este nevoie de mai mult de un tratament.

Vitrectomie

Daca ai retinopatie diabetica proliferativa in stadiu avansat, medicul oftalmolog iti poate recomanda o interventie chirurgicala numita vitrectomie.

Prin intermediul acesteia, se elimina lichidul vitros si sangele din vasele care se scurg in partea din spatele ochiului. Acest lucru va permite razelor de lumina sa se concentreze in mod corespunzator pe retina din nou.

Tesutul cicatricial ar putea fi eliminat din retina de asemenea.

Masuri de preventie pentru retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica nu poate fi prevenita intotdeauna. Cu toate acestea, examenele oftalmologice regulate, controlul glicemiei si a tensiuni arteriale, precum si interventia timpurie pentru orice probleme de vedere pot ajuta la prevenirea orbirii (1).

Daca ai diabet zaharat, poti reduce riscul de retinopatie diabetica prin (1):

  • Gestionarea diabetului. Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica trebuie sa faca parte din rutina zilnica;
  • Monitorizarea nivelului de zahar din sange. S-ar putea sa fie nevoie sa verifici si sa urmaresti nivelul de zahar din sange de mai multe ori pe zi, in special daca te simti stresat. Vezi daca te incadrezi in valorile normale ale glicemiei;
  • Controlarea tensiunii arteriale si a colesterolului. Consumul de alimente sanatoase, exercitiile fizice si pierderea excesului de greutate pot ajuta in acest caz;
  • Renuntarea la fumat sau la alte obiceiuri care implica produse din tutun si nicotina. Fumatul creste riscul complicatiilor in cazul persoanelor cu diabet zaharat.

Acorda o atentie deosebita oricaror schimbari de vedere! Adreseaza-te imediat medicului oftalmolog daca vederea se schimba brusc sau devine neclara!

Retine! Diabetul zaharat nu duce neaparat la pierderea vederii. Gestionarea afectiunii in mod corespunzator este cea mai importanta masura pentru prevenirea complicatiilor si, implicit, a retinopatiei diabetice.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare pentru sanatatea ochilor si a altor produse farmaceutice in prevenirea si tratarea retinopatiei diabetice. Adreseaza-te medicului cu privire la cele mai bune optiuni de preventie si tratament pentru aceasta afectiune!

Bibliografie:

  1. Mayo Clinic Staff. Diabetic retinopathy. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-retinopathy/symptoms-causes/syc-20371611
  2. Boyd, K. (2022). Diabetic Retinopathy: Causes, Symptoms, Treatment. Medically Reviewed by MD Vemulakonda, G.A. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-diabetic-retinopathy
  3. Swain, E. Diabetic Retinopathy. Medically Reviewed by OD Huang, M. https://www.visioncenter.org/conditions/diabetic-retinopathy/
  4. Health Direct (2020). Diabetic Retinopathy. https://www.healthdirect.gov.au/diabetic-retinopathy

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice