Rubarba - beneficii, proprietati, contraindicatii
Rubarba este cunoscuta inca din medicina chinezeasca antica pentru proprietatile benefice sanatatii. Tulpinile sale sunt singurele parti comestibile, iar din ele se fac o multime de retete, printre care gemuri, compoturi, placinte, chiar si bauturi. Citeste in continuare pentru a afla detalii despre caracteristicile acestei plante si cum poate contribui sanatatii tale, ca parte dintr-o dieta echilibrata.
Ce este rubarba?
Rubarba este o planta cunoscuta sub denumirea stiintifica de „Rheum rhabarbarum”. Aceasta provine din Asia, dar este cultivata peste tot in lume, in special in zonele racoroase. Doar tulpinele sale sunt comestibile, intrucat frunzele contin o cantitate ridicata de acid oxalic si toxine. Tulpinele rubarbei se pot consuma crude, insa multe persoane prefera sa le gateasca.
Ce beneficii are aceasta?
Rubarba are beneficii multiple pentru organism. In primul rand, este o sursa bogata de vitamina K, ce are o importanta majora pentru sanatatea oaselor si coagularea sangelui. Contine si vitamina A, astfel incat poate contribui la lupta impotriva radicalilor liberi ce dauneaza pielii si duc la imbatranire prematura, prin faptul ca ajuta la mentinerea sanatati pielii si la aspectul intinerit al acesteia, datorita antioxidantilor pe care ii are in componenta.
Proprietati ale tulpinilor de rubarba
Tulpinile de la planta rubarba au mai multe proprietati de care poti beneficia si tu, atunci cand le consumi crude sau preparate. Iata prin ce se remarca acestea:
Imbunatatesc sanatatea oaselor
Vitamina K din rubarba are rol in mentinerea sanatatii oaselor si le face mai puternice. Aceasta vitamina este importanta in formarea oaselor si poate avea rol in prevenirea aparitiei osteoporozei.
Contribuie la sanatatea cardiaca
Tulpinile de rubarba sunt o sursa excelenta de fibre, astfel incat reprezinta un sprijin pentru scaderea nivelului de colesterol. Studiile arata ca rubarba actioneaza in vederea scaderii colesterolului LDL, dar si a celui total, ceea ce reduce si riscul aparitiei atacului de cord sau al bolilor cardiovasculare. Vitamina K este utila, de asemenea, pentru prevenirea calcifierii vaselor de sange. [1]
Sprijina digestia
Fibrele pe care le contin tulpinile de rubarba asigura sanatatea tractului digestiv, putand preveni tulburari precum constipatia. In plus, in alcatuirea sa din punct de vedere nutritiv intra senna, un compus ce se comporta ca laxativ natural. Taninurile din rubarba sunt antidiareice naturale.
Ajuta la prevenirea cancerului
Antioxidantii care se gasesc din plin si in rubarba ajuta organismul uman sa lupte impotriva radicalilor liberi, fapt ce poate oferi protectie contra stresului oxidativ si a deteriorarii celulelor. Aceste aspecte contribuie la reducerea riscului de a dezvolta unele tipuri de cancer. [1]
Scad inflamatia din organism
Tot datorita antioxidantilor, rubarba ajuta la scaderea inflamatiei din corp. De aceste proprietati beneficiaza in special persoanele care se confrunta cu sindromul raspunsului inflamator sistemic. Un studiu arata ca extractul de rubarba poate fi util pentru a spori procesul de vindecare a ranilor. [1]
Alti nutrienti pe care ii mai contin tulpinile de rubarba sunt: vitaminele A, C, K si minerale, printre care calciu, potasiu, folati, mangan, magneziu. O jumatate de cana de tulpini de rubarba maruntite contine:
- 1 gram de fibre;
- 1 gram de proteine;
- 3 grame de carbohidrati;
- 13 calorii;
- 1 gram de zaharuri.
Ce contraindicatii si riscuri are rubarba?
Cu toate ca, de regula, frunzele de rubarba sunt cele care contin oxalati de calciu, o parte din ei se pot gasi si in tulpini, motiv pentru care trebuie consumate cu moderatie. O cantitate prea mare de oxalati de calciu duce la hiperoxalurie, o afectiune ce presupune acumularea cristalelor de oxalati de calciu in diferite organe.
Cristalele respective favorizeaza formarea pietrelor la rinichi si cresc riscul de a face insuficienta renala. Vitamina K din rubarba poate interfeta cu medicatia pentru coagularea sangelui.
Important de retinut! Discuta cu medicul tau daca urmezi tratament pe baza de anticoagulante si doresti sa introduci rubarba in dieta pe care o urmezi! Eficacitatea medicatiei poate fi scazuta de vitamina K.
Cum poti consuma tulpinile de rubarba?
Tulpinile de rubarba se pot manca atat crude, precum si gatite sub diverse forme. Iata cateva forme de consum ale acestora:
- Ca ingredient in placinta;
- Transformate in sucuri sau smoothie-uri;
- Maruntite la blender, ca sos pentru carne de porc sau de pasare;
- Preparate sub forma de inghetata;
- Calite si stropite cu putina miere si adaugate in salate.
Daca nu suferi de afectiuni care necesita medicatie pentru coagularea sangelui, poti integra tulpinile de rubarba in alimentatie, ca parte dintr-o dieta sanatoasa. In cantitati moderate, acestea contribuie la sanatate si te poti bucura de ele consumandu-le sub diverse forme. Totusi, acest articol are un rol strict informativ. De acceea iti recomandam sa consulti un medic si sa afla daca este indicat consumul acestei plante in functie de gradul tau de sanatate.
Sursa de referinta:
- “Rhubarb: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb#:~:text=Rhubarb%20is%20rich%20in%20antioxidants,disease%2C%20cancer%2C%20and%20diabetes, accesat la 2 octombrie 2022.