Rubeola congenitala: cauze, simptome, tratament

27. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Rubeola congenitala

 

Rubeola (pojarel sau pojarul mic) este o boala infectioasa eruptiva acuta, cauzata de virusul rubeolic (Rubivirus). In cele mai multe cazuri, rubeola afecteaza copiii si adultii tineri, iar infectia poate fi asimptomatica. 

Rubeola congenitala este o boala infectioasa cauzata tot de virusul rubeolic: daca o femeie insarcinata contracteaza rubeola in primul trimestru de sarcina, exista sanse foarte mari ca ea sa o transmita copilului. Exista de asemenea sansa ca infectia sa duca la avort spontan. De aceea se recomanda ca femeile insarcinate care au fost expuse la rubeola sa solicite de urgenta asistenta medicala. Rubivirusul este periculos pentru bebelus in cursul primului trimestru de sarcina. Rubeola congenitala poate duce la nastere prematura, complicatii si chiar deces neonatal. Dupa luna a patra, infectia cu rubeola a mamei este mai putin probabil sa dauneze copilului. Bebelusii care se nasc cu sindrom rubeolic congenital pot insa avea malformatii congenitale severe (1) Simptomele acestei boli sunt variate si includ leziuni cutanate, afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni ale sistemului imunitar si ale organelor interne, tulburari vizuale si auditive. Rubeola congenitala nu poate fi prevenita, dar exista unele masuri preventive care se pot lua pentru a reduce riscul: vaccinarea gravidelor, evitarea contactului cu persoane infectate cu virusul rubeolic si controlul prenatal regulat. Tratamentul simptomelor poate limita complicatiile grave ale bolii. 

In acest articol explicam care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru rubeola congenitala.

Ce este rubeola congenitala?

In multe tari, infectia cu rubeola este rara sau chiar inexistenta. Cu toate acestea, deoarece vaccinul nu este folosit peste tot, virusul poate inca provoca probleme grave pentru bebelusii ale caror mame sunt infectate in timpul sarcinii (2). 

Rubeola congenitala apare la copilul a carui mama este infectata. Congenital inseamna ca afectiunea este prezenta la nastere. Rubeola congenitala reprezinta un grup de anomalii fizice care se dezvolta la bebelus ca urmare a infectiei materne si a infectiei fetale ulterioare cu virusul rubeolei. Afectiunea se caracterizeaza prin eruptie cutanata la nastere, greutate mica, dimensiuni mici ale capului, anomalii cardiace, probleme vizuale si fontanela bombata (3). 

Virusul rubeolei poate fi transmis prin contact direct cu persoana infectata, prin intermediul picaturilor de saliva sau a unor secretii respiratorii infectate. Persoanele cele mai vulnerabile sunt femeile gravide care nu sunt vaccinate sau care sunt expuse persoanelor infectate. Un factor de risc suplimentar pentru rubeola congenitala este acela ca daca mama este expusa virusului in primul trimestru de sarcina, creste riscul de complicatii pentru fat.

Cauzele rubeolei congenitale

Rubeola congenitala este o afectiune virala care se transmite de la mama la fat, prin intermediul placentei, in primele 3 luni de sarcina. Este una dintre cele mai frecvente boli infectioase congenitale, iar complicatiile pot fi foarte severe (pot include surditate, cataracta, sau chiar decesul bebelusului). Dupa luna a 4-a, daca mama are o infectie cu rubeola, este mai putin probabil sa dauneze copilului in perioada prenatala. Numarul de copii nascuti cu aceasta afectiune este mult mai mic de cand a fost dezvoltat vaccinul rubeolei.

Femeile gravide care nu au fost vaccinate impotriva rubeolei, sau care au avut contact cu un caz de rubeola inainte sau in timpul sarcinii sunt considerate ca avand un risc crescut pentru transmiterea virusului la fat (3). 

Simptomele rubeolei congenitale

Bebelusii care se nasc cu rubeola congenitala pot avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome/complicatii:

  • probleme cardiace;

  • probleme oculare (cataracta, glaucom);

  • dizabilitati de invatare;

  • greutate mai mica la nastere;

  • intarzieri in dezvoltare;

  • surditate;

  • diabet;

  • ficat si splina marite;

  • leziuni cutanate (1);

  • tiroida hiperactiva sau subactiva: glanda tiroida produce hormoni pentru a controla cresterea si metabolismul organismului (modul in care corpul transforma alimentele in energie). Modificarile tiroidei pot afecta in mai multe feluri: cresterea in greutate, anxietate crescuta;

  • detasarea retinei: se poate ajunge la pierderea vederii;

  • glaucom: creste presiunea la nivelul ochiului si poate afecta vederea;

  • dificultatile de auz nu sunt evidente la nastere, sunt diagnosticate mai tarziu (4).

In cazuri severe, se poate ajunge la:

  • inflamatii cerebrale: afecteaza functia mintala;

  • afectarea ficatului, plamanilor sau maduvei spinarii (4).

Simptomele comune ale rubeolei congenitale pot fi deosebit de severe si pot avea efecte pe termen lung asupra starii de sanatate a copilului. Cel mai frecvent, simptomele vizeaza sistemul respirator si cardiovascular, dar afecteaza si vederea (hipoplazie ventriculara stanga si cardiopatia obstructiva pulmonara, ca rezultat al infectiei intrauterine). De asemenea, bebelusii nascuti cu rubeola congenitala prezinta adesea malformatii ale fetei (ploape mici si urechi inguste) (3).

Ca metoda de diagnosticare, medicul pediatru va efectua teste de sange si de urina pentru a verifica daca este vorba de aceasta infectie. 

Tratamentul rubeolei congenitale

 

Tratamentul rubeolei congenitale

 

Nu exista un tratament specific pentru rubeola congenitala. Vaccinarea ramane cea mai buna optiune pentru prevenirea infectiei si reducerea severitatii simptomelor. Tratamentul medicamentos poate ajuta la ameliorarea simptomelor rubeolei congenitale (3). Aciclovirul si ribavirina sunt printre cele mai utilizate medicamente antivirale, acestea avand ca scop reducerea severitatii simptomelor si prevenirea complicatiilor grave. Medicamentele pot fi administrate intravenos sau prin inhalare.

De asemenea, pot fi necesare interventii chirurgicale pentru tratarea complicatiilor asociate cu rubeola congenitala. Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru corectarea defectelor congenitale ale inimii sau altor organe interne, precum si pentru corectarea defectelor structurale ale ochilor sau urechilor (cataracta sau surditatea).

In concluzie, vaccinarea este cea mai buna optiune pentru prevenirea infectiei cu rubeola congenitala. De asemenea, tratamentul medicamentos si interventiile chirurgicale sunt importante pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor grave care pot aparea in caz de boala. Pentru diagnosticare si tratare precoce a rubeolei congenitale este foarte important ca parintii sa ceara sfatul unui medic specialist pediatru.

Deoarece nu exista nici un tratament pentru rubeolei congenitale (decat pentru ameliorarea simptomelor), cel mai bun tratament ramane prevenirea. Femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie vaccinate cu cel putin 28 de zile inainte. Deoarece vaccinul este un virus viu, femeile deja insarcinate nu trebuie vaccinate (1).

Perspectivele rubeolei congenitale

Perspectiva pe termen lung pentru un copil nascut cu rubeola congenitala depinde de severitatea defectelor congenitale. Daca bebelusul are probleme cu inima, acestea pot fi adesea corectate, in timp ce afectarea sistemului nervos poate fi adesea ireversibila.

Deoarece nu exista nici un leac pentru rubeola congenitale, este important ca afectiunea sa fie prevenita. Femeile care doresc sa ramana gravide este bine sa se adreseze medicului pentru vaccinul impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei, cu cel putin 28 de zile inainte. Daca bebelusul se naste cu sindrom congenital de rubeola, simptomele specifice ale bolii pot fi tratate (1).

Important de retinut!

  • Rubeola congenitala poate fi o boala severa, dar exista metode de preventie si poate fi tratata.

  • Rubeola congenitala poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii fatului si a starii de sanatate a acestuia. 

  • Rubeola congenitala se poate manifesta prin probleme cardiace, probleme neurologice, surditate si cataracta. 

  • Diagnosticarea precoce si tratamentul adecvat sunt esentiale pentru a limita complicatiile si efectele negative ale acestei boli. 

  • Tratamentul variaza in functie de simptomele fiecarui caz.

  • Este importanta constientizarea factorilor de risc si simptomelor asociate rubeolei congenitale, pentru a identifica orice problema imediat ce apare, oferind astfel cel mai bun tratament pentru aceasta boala.

Disclaimer 

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Boston Childrens Hospital, Congenital Rubella: https://www.childrenshospital.org/conditions/congenital-rubella

  2. Mount Sinai, Congenital rubella: https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/congenital-rubella

  3. Sense, Rubella and congenital rubella syndrome: https://www.sense.org.uk/information-and-advice/conditions/congenital-rubella-syndrome/

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice