Saptamana 10 de sarcina - evolutie si sfaturi utile
Odata ce ai ajuns in saptamana 10 de sarcina, te apropii de finalul primului trimestru. Probabil ca te-ai obisnuit, pana acum, cu ce inseamna sa fii insarcinata. E important sa continui sa ai grija de tine, sa mananci sanatos si sa duci o viata activa, pentru o nastere usoara si un bebelus sanatos. In acelasi timp, calculatorul de sarcina poate fi un instrument util in aceasta perioada, ajutandu-te sa-ti creezi o imagine de ansamblu cu privire la intreaga perioada a sarcinii.
Iata la ce te poti astepta in saptamana 10 de sarcina.
Evolutia si dezvoltarea bebelusului
La finalul saptamanii 10 de sarcina, bebelusul tau evolueaza in mod oficial de la statutul de embrion, la cel de fat (fetus). Aspectul sau este, deja, mult mai uman: trasaturile faciale pot fi distinse, degetele incep sa se separe si sa se alungeasca, pleoapele sunt destul de mari incat sa se poata inchide, iar micutul este capabil sa inghita. Apar mugurii viitorilor dinti, organele interne sunt deja formate, iar placenta functioneaza [1].
Stomacul incepe sa produca sucuri digestive, iar rinichii produc urina. La nivelul testiculelor incepe, deja, sinteza de testosteron [2].
In saptamana 10 de sarcina bebelusul masoara intre 3 si 4 cm, cantareste aproximativ 8 grame si poate fi comparat, din punct de vedere al dimensiunilor, cu o pruna [3].
Modificarile corpului gravidei si simptome specifice
In sarcina de 10 saptamani, majoritatea gravidelor observa o scadere a intensitatii simptomelor experimentate pana acum. Greata si varsaturile par sa se mai atenueze, dar abia in 12 saptamani de sarcina va deveni evident faptul ca te simti mult mai bine [4].
In ceea ce priveste simptomele de sarcina de 10 saptamani, ele includ:
- crestere in greutate;
- o secretie vaginala abundenta;
- aparitia venelor vizibile in diverse zone ale corpului;
- oboseala;
- arsuri gastrice;
- constipatie si balonare;
- pofte si aversiuni alimentare [5].
Cresterea secretiei vaginale produsa in sarcina, la 10 saptamani, se datoreaza cresterii sintezei de estrogeni. Secretiile normale au un aspect laptos, sunt fluide si inodore sau cu un miros discret. In cazul in care mirosul devine neplacut, culoarea se modifica spre galben sau verde sau apar alte simptome locale, de tipul pruritului, poate fi vorba despre o infectie si e indicat sa consulti medicul [6].
Este normal sa inceapa sa apara diferite dureri abdominale atipice, determinate de intinderea ligamentelor rotunde si a celorlalte tesuturi care sustin uterul. In general, ele dispar la schimbarea pozitiei si pot fi tinute sub control prin evitarea miscarilor bruste. In cazul in care durerea devine moderata sau severa, constanta sau aparuta la intervale regulate de cateva minute, e de dorit sa iti contactezi medicul.
De asemenea, daca apar sangerari in timpul sarcinii in saptamana 10, contacteaza imediat medicul sau mergi la camera de garda [7].
Burta la 10 saptamani de sarcina nu este vizibila prin haine. Se poate observa o discreta modificare a abdomenului la gravidele slabe, care poarta haine stramte, dar pentru majoritatea observatorilor, sarcina la 3 luni ramane, inca, un secret [3].
Oboseala si schimbarile bruste de dispozitie persista si in aceasta perioada, ele fiind rezultatul noului echilibru hormonal. Daca starile de epuizare incep sa dispara in al doilea trimestru de sarcina, din punct de vedere emotional vei ramane intr-un veritabil roller-coaster pana dupa nastere [8].
Multe dintre venele superficiale devin vizibile prin transparenta pielii in aceasta perioada. Este o schimbare fiziologica previzibila, avand in vedere ca volumul de sange creste semnificativ, si un semn care sa iti aminteasca despre importanta suplimentelor prenatale, inclusiv a suplimentelor de fier, necesare pentru combaterea anemiei feriprive [9].
Durerile de cap in sarcina, daca sunt ocazionale, reprezinta un alt element de normalitate in aceasta perioada. Ca de obicei, hormonii sunt de vina si pentru asta, dar foamea si stresul isi pun si ele amprenta asupra starii tale. Acupunctura se poate dovedi de ajutor, dar plimbarile scurte pe afara sunt mult mai la indemana, in general, si pot avea acelasi efect [10].
Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina
Probabil ca ai stabilit, deja, un calendar regulat al vizitelor in cabinetul medicului obstetrician. Pregateste-te cu o lista de intrebari pentru urmatoarea consultatie; e mult mai eficient decat sa speri ca le vei tine minte!
Dacă hainele au inceput sa te stranga, dar nu vrei sa investesti - cel putin deocamdata - in haine pentru gravide, pantalonii cu talie elastica si tricourile largi sunt o solutie practica. Lenjeria intima trebuie, cu siguranta, reinnoita pentru a te simti confortabil.
Daca starile de greata au inceput sa cedeze, incearca sa optezi pentru o dieta cat mai echilibrata si mai sanatoasa. Nu uita de vitaminele prenatale recomandate de catre medic, pe care ar trebui sa le iei in fiecare zi. E important sa discuti direct cu acesta despre eventualele suplimente necesare in sarcina la 10 saptamani, mai ales ca fiecare gravida e unica si are nevoi diferite.
In cazul in care ai una sau mai multe pisici care au acces afara, delega pe altcineva sa le curete litiera. Pisicile care vaneaza se pot infecta cu toxoplasmoza si pot transmite infectia prin intermediul fecalelor. Desi riscul e mic, probabil ca ar fi mai bine ca pisica sa ramana in interior pe toata durata sarcinii [4].
Ecografia de sarcina la 10 saptamani este o investigatie ceva mai speciala care face parte dintr-un protocol de testare genetica, denumit dublu test. In timpul acestei ecografii, efectuata la 10 - 14 saptamani de sarcina, medicul va masura un parametru denumit translucenta nucala, care permite calcularea riscului ca bebelusul sa sufere de sindrom Down [6].
O alta metoda de testare recomandata de acum, in acest calendar de sarcina pe saptamani si luni, este testul tip NIPT (test neinvaziv prenatal) care permite identificarea unor boli genetice ale viitorului bebelus prin analizarea unei probe de sange recoltata de la mama [3].
Medicii recomanda o crestere in greutate de 0.5 - 2.5 kg in timpul primului trimestru de sarcina, in functie de greutatea corporala pe care o aveai inainte de a ramane gravida. Multe dintre viitoarele mamici intampina dificultati in a indeplini aceste sfaturi, avand in vedere starile de rau de la inceputul sarcinii. Cata vreme alimentatia ta este una sanatoasa, iar lucrurile revin la normal spre finalul celor 12 saptamani, nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare. Pe viitor, una dintre preocuparile tale va fi sa nu te ingrasi exagerat [9].
Sfaturi pentru parteneri
Testarea genetica a produsului de conceptie nu face parte din lista analizelor obligatorii pentru aceasta perioada speciala din viata unei femei. Decizia de a face acest tip de investigatii trebuie discutata in cuplu, caci rezultatele pot aduce pace si liniste interioara sau, dimpotriva, pot starni panica. Este de dorit ca medicul obstetrician sa discute onest despre gradul de precizie al acestor teste si sa le spuna viitorilor parinti cat de important este sa se gandeasca ce alternative sunt dispusi sa ia in calcul atunci cand vine vorba despre un rezultat ingrijorator.
Pentru un cuplu care nu isi pune problema unei intreruperi de sarcina, indiferent de rezultatele analizelor, efectuarea testelor genetice reprezinta doar o cheltuiala in plus si o sursa de stres inutil. Este foarte posibil, insa, ca partenera ta sa aiba nevoie de sustinere in deciziile pe care le are de luat in aceasta perioada.
Acum, ca ai ajuns la finalul primului trimestru de sarcina, vei incepe sa te simti mult mai bine. Schimbarile prin care treceti, si tu si bebelusul, sunt rapide si evidente. Incearca sa le accepti cu optimism si cu incredere si sa te bucuri de fiecare moment.
Bibliografie:
- “10 Weeks Pregnant.” www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/10-weeks-pregnant afisat la 12.09.2022;
- “10 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 6 Oct. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-10#takeaway afisat la 12.09.2022;
- “Cardiovascular Journal of Africa: Vol 27 No 2 (March/April 2016).” Cvja.co.za, www.cvja.co.za/onlinejournal/vol27/vol27_issue2/files/assets/basic-html/page-35.html# afisat la 12.09.2022;
- familydoctor.org editorial staff. “Changes in Your Body during Pregnancy: First Trimester.” Familydoctor.org, Oct. 2009, www.familydoctor.org/changes-in-your-body-during-pregnancy-first-trimester/ afisat la 12.09.2022;
- “Fetal Development: What Happens during the 1st Trimester?” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302?pg=2 afisat la 12.09.2022;
- Mayo Clinic. “First Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208 afisat la 12.09.2022;
- “Staying Healthy and Safe | Womenshealth.gov.” Womenshealth.gov, 14 Mar. 2019, www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/staying-healthy-and-safe afisat la 12.09.2022;
- WhattoExpect. “Watch Your Baby’s Growth at Week 10.” Whattoexpect, WhattoExpect, 16 Sept. 2014, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-10.aspx afisat la 12.09.2022.