Saptamana 32 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

6. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Saptamana 32 de sarcina

 

Saptamana 32 de sarcina reprezinta pentru copil primul pas in exersarea respiratiei, desi plamanii nu sunt complet dezvoltati. Morfologia fetala de trimestrul 3 poate indica diferite anomalii ce ar putea debuta mai tarziu. Pe langa insomnii, gravida incepe sa experimenteze si arsurile in capul pieptului. De acum si pana la finalul sarcinii, bebelusul creste in ritm accentuat. 

In saptamana 32 de sarcina, copilul isi continua dezvoltarea si incepe sa acumuleze greutate rapid. Pentru tine este o perioada frumoasa, cu simptome specifice sarcinii la 32 de saptamani. Peste unele vei putea trece mai usor, altele te vor deranja pana la nastere. Poate fi momentul potrivit pentru a regandi, impreuna cu partenerul, viata de dupa marea intalnire. Un copil aduce o mare bucurie, dar si responsabilitati pe masura. Mai ai putin timp si atat de multe lucruri de pus la punct. Incepe prin a intocmi lista cu tot ceea ce trebuie sa faci pana la venirea copilului acasa - pregateste camera lui, cumpara produsele de ingrijire specifice si imbracamintea, aseaza totul in ordine si fa bagajul pentru maternitate, pentru amandoi. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Copilul la 32 de saptamani de sarcina este complet dezvoltat, masoara in jur de 40 de cm lungime si are o greutate intre 1,8 si 2 kilograme (1). Din aceasta luna de sarcina si pana la nastere va creste in ritm accelerat (2) si va incepe sa acumuleze tesut adipos sub piele, pentru reglarea temperaturii corpului dupa nastere. Unghiile bebelusului sunt vizibile (3). 

Plamanii s-au format, desi mai au inca nevoie de timp pentru a se maturiza. Chiar si in aceste conditii cel mic exerseaza respiratia, pregatindu-se pentru noul mediu. 

Scheletul este complet, dar oasele sunt moi si flexibile (1). Vor incepe sa se intareasca in ultimele saptamani de viata in uter. Craniul, in schimb, isi va mentine oasele flexibile si moi si la nastere, fontanelele urmand sa se osifice la cateva luni dupa acest eveniment. 

Pielea trece si ea prin noi transformari, devenind opaca (4). Este inceputul unei perioade noi, epiderma se va intinde si va capata o nuanta roz. 

Chiar daca se misca in uter, saptamana 32 de sarcina nu este pentru toti copiii momentul coborarii si pozitionarii spre colul uterin. Unii se pot aseza acum, altii pot face pasul acesta ceva mai tarziu. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Daca verifici calendarul sarcinii pe saptamani si luni vei afla ca saptamana 32 se afla in trimestrul 3 de sarcina si la 8 luni. Sarcina, în acest punct, este obositoare si produce disconfort. 

Corpul tau este pregatit sa o sustina, iar tu trebuie sa ai grija de el si de minunea care creste in pantec. Pana acum ai luat cateva kilograme in greutate, dar vei continua sa mai acumulezi. In cea mai mare parte sunt reprezentate de copil, placenta si de lichidul amniotic. Burta la 32 de saptamani nu se opreste din crestere. Linia mediana pe burta este vizibila si poate fi mai inchisa la culoare. Buricul incepe sa iasa tot mai mult in evidenta.

Sanii sufera modificari in timpul sarcinii, devin plini si grei si vor continua sa creasca. Poti observa venele albastrui pe suprafata lor. 

Partea superioară a uterului este aproape de diafragma. Respiratia este intretaiata si simti ca te sufoci, din cauza presiunii exercitate de uter pe diafragma (1). In plus, pozitia superioara a uterului provoaca si arsurile la stomac, dar si durerile de stomac cu care te vei confrunta pana spre nastere. 

Volumul de sange a crescut mult in cele 32 de saptamani de sarcina scurse pana acum si inima bate cu putere si rapiditate, pentru a pompa toata aceasta cantitate. 

Corpul tau secreta o cantitate mare de hormoni, o posibila cauza a durerilor de cap ce apar in sarcina

Bebelusul este intr-o continua miscare si pentru ca incearca sa isi gaseasca o pozitie cat mai buna, ai parte de lovituri chiar si noaptea, insomniile fiind si ele un simptom important al sarcinii la 32 de saptamani. 

Mainile si picioarele incep sa se umfle, dar daca te odihnesti si incerci sa tii picioarele ridicate te vei simti ceva mai confortabil. 

Tranzitul intestinal este lent, motiv pentru care constipatia si hemoroizii iti vor face neplaceri in continuare. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata, plus un psihic ponderat, ofera copilului un start bun. Pastreaza obiceiurile placute, renunta la vicii, ai grija la excese si fa exercitii fizice moderate. Plimbarea trebuie sa faca parte din rutina ta zilnica.

Nu uita de vitaminele prenatale, pe care trebuie sa le iei zilnic, atat de importante in buna dezvoltare a copilului si un ajutor de incredere pentru corpul tau in sarcina. 

Mergi la toate controalele medicale programate de medicul specialist. In perioada 30 - 32 de saptamani de sarcina se realizeaza morfologia fetala de trimestrul 3, o investigatie care poate releva potentiale deficiente. 

Nu uita nici de analizele de sange si urina, pe care trebuie sa le repeti in aceasta perioada.

 

Femeie ce se fardeaza

 

Poti utiliza in continuare produsele cosmetice, cremele si lotiunile de ingrijire si infrumusetare pe care le foloseai si pana acum. Achizitioneaza din farmacii produsele din categoria mama si copilul de care ai nevoie pentru cel mic dupa nastere.

Hidrateaza pielea sensibila care se intinde pe burta, pentru a evita vergeturile si pentru o stare de bine!

Sfaturi pentru parteneri

Vorbeste deschis cu partenerul despre nelinistea pe care o resimti si planurile de viitor, dupa nasterea copilului. Partenerul trebuie sa inteleaga ca viata voastra se va schimba radical, ca are noi indatoriri si trebuie sa te ajute mai mult. 

Poate fi momentul bun sa discuti cu partenerul despre nastere, pentru a primi informatiile necesare de la medicul specialist, in functie de fiecare varianta luata in calcul. 

Saptamana 32 de sarcina este una importanta pentru copilul tau, dar si pentru tine. Cu fiecare saptamana a sarcinii care trece, transformarile din corpul tau si dezvoltarea bebelusului sunt fantastice. Simti si vezi cum creste cel mic in burta, sesizezi fiecare nou lucru care apare si te pregatesti pentru nastere. Este momentul sa finalizezi pregatirile din locuinta si cele pentru copil. 

Surse de informare:

1. 32 Weeks Pregnant - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/32-weeks-pregnant/

2. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-32/

3. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997

4. 32 Weeks Pregnant - https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-32.aspx

  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice