Sindromul picaturii postnazale: ce este si cum se trateaza?
Acumularea excesului de mucus in partea din spate a nasului sau in gat poarta numele de sindromul picaturii postnazale. In literatura medicala, acest sindrom mai este numit rinoree posterioara sau sindromul tusei cronice. In acest articol, explicam care sunt cauzele si simptomele acestui sindrom, dar si cum se poate trata si preveni.
Ce este sindromul picaturii postnazale?
Glandele din nas si din gat produc mucus in mod constant (pana la 2 litri de mucus pe zi). Acest mucus are cateva functii importante, cum ar fi (3):
- umezeste si curata mucoasa nazala;
- umezeste aerul pe care il respiram;
- curata de impuritati aerul inspirat;
- ajuta la combaterea infectiilor.
In mod normal, inghitim mucus in mod involuntar si nu ne dam seama de asta pentru ca se amesteca cu saliva. Excesul de mucus se acumuleaza uneori in partea din spate a gatului si se simte ca un disconfort. Acest sindrom este o afectiune deranjanta, care, in timp, poate duce la tuse cronica (2). De asemenea, picatura postnazala poate provoca infectii dureroase ale urechii, daca mucusul infunda tuburile eustachiene (cele care conecteaza nasul si gatul cu urechea medie).
Simptomele sindromului picaturii postnazale
Picatura postnazala provoaca o jena iritanta la nivelul gatului. Amigdalele si alte tesuturi se pot umfla, iar acest lucru duce la disconfort. Alte simptome ale picaturii postnazale sunt urmatoarele (2):
- senzatie de mucus care se prelinge pe gat;
- nevoie de inghitire frecventa;
- raguseala;
- respiratie urat mirositoare (halena);
- tuse care deranjeaza mai mult noaptea;
- greata si varsaturi (de la excesul de mucus care ajunge in stomac).
Cauzele picaturii postnazale
Exista mai multe cauze ale sindromului picaturii postnazale, dar cele mai frecvente sunt (2):
- alergiile: in acest caz este vorba despre picurare postnazala alergica;
- sept deviat: structura deplasata a nasului face ca unul dintre pasajele nazale sa fie mai mic decat celalalt, ceea ce poate duce la formarea picaturii postnazale.
Pot fi si alte cauze ale sindromului picaturii postnazale:
- raceala sau gripa;
- infectii bacteriene;
- infectii ale sinusurilor (sinuzita);
- temperaturi scazute;
- vreme schimbatoare;
- aer uscat;
- consum de alimente picante;
- sarcina;
- unele medicamente (anticonceptionale sau medicamente pentru hipertensiunea arteriala);
- varsta inaintata;
- reflux gastroesofagian.
Este picatura postnazala contagioasa?
Sindromul picaturii postnazale nu este contagios, dar cauza care-l provoaca ar putea fi, de pilda, o infectie virala (raceala).
Diagnosticarea picaturii postnazale
Medicul stabileste diagnosticul de sindrom al picaturii postnazale in urma unui examen fizic al urechilor, nasului si gatului. In acest scop, este folosit un endoscop (o camera speciala care ajuta la vizualizarea interiorului nasului si gatului). Procedura poarta numele de endoscopie nazala. In unele cazuri, medicul poate solicita un examen imagistic cu raze X (2).
Cum se trateaza sindromul picaturii postnazale?
Tratamentul sindromului picaturii postnazale consta in remedii la domiciliu sau tratamente medicamentoase (pentru unele dintre acestea poate fi nevoie de prescriptie medicala).
Remedii pentru acasa
- Supa de pui este considerat un remediu foarte eficient. Nici nu trebuie sa fie vorba de supa de pui, la subtierea mucusului ajuta orice lichid suportabil de fierbinte, iar lichidele mentin pacientul hidratat.
- Folosirea unui umidificator sau inhalarea aburului.
- Mentinerea hidratarii (ajuta la diluarea mucusului).
- Dormitul pe o perna inalta. Capul trebuie sustinut pentru a preveni acumularea mucusului in partea din spate a gatului.
Tratamente recomandate de medic
Medicul sau farmacistul pot recomanda alte tratamente (1):
- irigari nazale;
- decongestionante orale;
- medicamente care ajuta la diluarea mucusului;
- antihistaminice (daca alergia este cauza sindromului picaturii postnazale);
- spray cu steroizi nazali;
- spray nazal care inhiba secretiile.
Cand ar trebui consultat medicul?
Sindromul picaturii postnazale este o afectiune suparatoare, dar nu este periculoasa, Cu toate acestea, ar trebui consultat medicul in cazul in care apar simptome precum:
- febra inexplicabila;
- mucus care contine urme de sange;
- respiratie suieratoare;
- dificultate respiratorie;
- respiratie urat mirositoare;
- simptome care rezista in ciuda tratamentului.
Cum poti preveni picatura postnazala?
Cea mai eficienta modalitatea de a preveni sindromul picaturii postnazale este evitarea factorilor alergeni. Sunt si alte modalitati de prevenire a afectiunii:
- urmarea tratamentelor impotriva alergiei (daca este cazul);
- mentinerea unui spatiu lipsit de praf sau alti alergeni;
- prevenirea formarii acarienilor;
- schimbarea frecventa a filtrelor de aer;
- dusuri prelungite dupa petrecerea timpului in aer liber.
Ce trebuie sa retii?
- Sindromul picaturii postnazale este una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei persistente, raguselii, durerii in gat, dar si altor simptome suparatoare.
- Cele mai multe cauze ale sindromului picaturii postnazale pot fi identificate rapid si, de cele mai multe ori, simptomele se amelioreaza cu tratament (1).
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia medicala. Informatiile medicale despre sindromul picaturii postnazale au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Harvard Health Publishing, „Treatments for post-nasal drip”: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/treatments-for-post-nasal-drip. Accesat 18.01.2023.
- Cleveland Clinic, „Postnasal drip”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23082-postnasal-drip. Accesat 18.01.2023.
- Healthline, „Postnasal drip: what you need to know”: https://www.healthline.com/health/postnasal-drip. Accesat 18.01.2023.