Sindromul Ramsay Hunt: cauze, simptome, tratament
Sindromul Ramsay Hunt este o afectiune medicala ce apare la reactivarea virusului varicelo-zosterian si se manifesta la muschii din preajma urechii interne. Pornind de la virusul care provoaca varicela si zona zoster, sindromul Ramsay Hunt se refera la paralizia brusca a muschilor faciali. Simptomele sunt severe si afectiunea poate fi tratata cu medicamente. Daca acestea sunt administrate rapid, complicatiile grave pot fi evitate.
Sindromul Ramsay Hunt este o tulburare neurologica rara in care nervul facial din zona urechii interne provoaca paralizia fetei si pierderea auzului la urechea afectata. Iti explicam in continuare tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema grava si efectele pe care le poate avea asupra organismului uman.
Ce este sindromul Ramsay Hunt?
Sindromul Ramsay Hunt a fost descris pentru prima data in 1907 si cunoscut si sub denumirea de herpes zoster oticus". Este o tulburare rara, ce afecteaza de regula persoanele varstnice, de peste 60 de ani. Simptomele apar, de regula, pe o parte a fetei si sunt determinate de reactivarea virusului varicelo-zosterian care, in aceasta noua afectiune, provoaca paralizia nervului facial si chiar surditate. Cu tratament adecvat, acordat inca din faza de debut, sindromul poate fi tinut sub control. In cazuri grave sau in cele in care se intervine mai tarziu, paralizia faciala poate fi permanenta.
Cu alte cuvinte, sindromul Ramsay Hunt este o complicatie a infectiei varicelo-zosteriana. Daca in copilarie ai avut varicela si zona zoster, virusul ramane in organism si este latent o buna perioada. Dupa ani, virusul redevine activ si apare sindromul Ramsay Hunt cu manifestari caracteristice - durere intensa de ureche si paralizie a nervului facial aflat in imediata apropiere a urechii interne, dar si eruptie dureroasa pe fata, gura si ureche.
Au existat cazuri in literatura de specialitate in care copii de 3 ani au fost diagnosticati cu acest sindrom, dar reprezinta situatii izolate. (1)
Cauzele sindromului Ramsay Hunt
Sindromul Ramsay Hunt este a doua cea mai frecventa cauza de paralizie a nervului facial dupa paralizia lui Bell sau pareza faciala periferica.
Cauza aparitiei sindromului Ramsay Hunt este reactivarea virusului varicelo-zosterian la ani buni distanta de la infectia initiala si de la vindecare. Virusul ramane in organism dupa infectia initiala si odata reactivat trece prin fibrele nervoase in piele, inflameaza ganglionul geniculat al nervului cranian VII, provoaca rani dureroase. Cu toate acestea, inca nu sunt cunoscute pe deplin motivele pentru care este afectat nervul facial. (1)
Factori de risc
Sindromul Ramsay Hunt nu este contagios. In momentul reactivarii poate sa determine varicela din nou la persoane respectiva desi aceasta a avut boala in copilarie sau a fost vaccinata impotriva acesteia. Pentru ca simptomele pot fi severe, daca ai sindrom Ramsay Hunt trebuie sa eviti contactul cu:
- persoanele nevaccinate impotriva virusului varicelei sau cu cele care nu au facut varicela niciodata;
- persoanele cu un sistem imunitar slabit ca urmare a unor probleme de sanatate anterioare;
- femeile insarcinate;
- nou-nascutii. (1), (2)
Simptome in sindromul Ramsay Hunt
- Slabiciune si rigiditate pe o parte a fetei, ceea ce determina dificultate sau imposibilitatea inchiderii ochiului pe partea afectata;
- Incapacitatea schitarii expresiilor faciale, a zambetului;
- Caderea fetei si/sau paralizie pe o parte;
- Tulburari de vorbire;
- Deficiente in ceea ce priveste ingerarea si mestecarea alimentelor;
- Eruptie cutanata dureroasa pe timpan, canalul si lobul urechii;
- Aparitia veziculelor pline cu lichid in canalul urechii, dar si la exteriorul acesteia;
- Eruptie cutanata pe limba, gat si in cerul gurii, doar pe partea afectata;
- Durere de ureche severa;
- Tiuit in ureche - tinitus;
- Sensibilitate crescuta la sunete;
- Pierderea auzului la urechea afectata;
- Ochi si gura uscate;
- Raguseala;
- Pierderea simtului gustului;
- Vertij;
- Anxietate sociala. (1), (2)
Diagnosticarea sindromului Ramsay Hunt
Se crede că sindromul Ramsay Hunt apare in perioadele de stres care pot conduce la suprimarea sistemului imunitar. Totusi, aceleasi efecte pot sa fie observate si daca primesti medicatie specifica, imunosupresoare, pentru a suprima artificial sistemul imunitar. (3)
Medicul poate pune diagnosticul corect si complet dupa ce realizeaza examinarea fizica, vorbeste cu tine despre simptomele sesizate, afla mai multe despre istoricul tau medical si familial, dar si dupa analiza de laborator de sange sau ale lichidului din veziculele purulente in care se incearca identificarea virusului varicelei si a celui raspunzator de zona zoster. Uneori poate fi mai dificil de stabilit diagnosticul de la inceput, simptomele apar treptat, nu debuteaza mereu la fel la fiecare persoana afectata. Daca are suspiciuni sau doreste sa excluda alte afectiuni, medicul poate recomanda chiar si efectuarea unor investigatii imagistice, precum un RMN. (1)
Tratamentul in sindromul Ramsay Hunt
Tratamentul rapid reduce riscul de aparitie a unor complicatii severe, pe termen lung. Medicamentele ce pot fi prescrise, in functie de manifestarile specifice sesizate de medic vizeaza administrarea de medicamente antivirale, corticosteroizi, analgezice, pastile pentru a ameliora simptomele vertijului, dar si produse pentru a trata anxietatea. (2)
Medicul iti poate recomanda si tratament de realizat la domiciliu care se refera la utilizarea unor comprese reci pentru diminuarea durerii, mentinerea zonei afectate cat mai curate, utilizarea lacrimilor artificiale si a unor plasturi pentru protejarea ochilor. (1), (2)
In cazuri ceva mai grave, in care muschii faciali sunt rigizi sau paralizati complet, medicul iti poate sugera o interventie chirurgicala prin intermediul careia sa fie redusa presiunea asupra nervilor faciali. (1)
Terapia fizica pentru redobandirea mobilitatii faciale sau injectiile cu botox sunt alte optiuni de tratament pentru unele cazuri. (3)
Complicatii in sindromul Ramsay Hunt
- Pierderea permanenta a auzului si slabiciune faciala;
- Leziuni oculare;
- Nevralgie postherpetica. (2)
Imunizarea prin vaccinare pentru prevenirea varicelei creste sansele copiilor si adultilor sa treaca mai usor peste aceasta afectiune si poate reduce riscul de aparitie pentru sindromul Ramsay Hunt.
Informatiile prezentate in cadrul acestui material despre sindromul Ramsay Hunt nu inlocuiesc un consult medical de specialitate si un diagnostic corect. Daca te confrunti cu oricare dintre simptomele descrise anterior, mergi la medic de urgenta si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Ramsay Hunt Syndrome - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6093-ramsay-hunt-syndrome
2. Ramsay Hunt syndrome - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ramsay-hunt-syndrome/symptoms-causes/syc-20351783#:~:text=Ramsay%20Hunt%20syndrome%20(herpes%20zoster,loss%20in%20the%20affected%20ear.
3. Ramsay Hunt Syndrome, Explained by Dr. Amit Kochhar - https://www.pacificneuroscienceinstitute.org/blog/news/ramsay-hunt-syndrome-explained-by-dr-amit-kochhar/