Tamarind: beneficii, proprietati, contraindicatii
In acest articol, vorbim vorbim despre un fruct tropical mai putin cunoscut si cu numeroase beneficii pentru sanatate: tamarindul, sau curmalul indian. Iti spunem care sunt originile sale exotice, proprietatile nutritive, beneficiile si eventualele contraindicatii sau precautii de care ar trebui sa tii seama.
Continutul articolului
Ce este tamarindul si de unde provine
Tamarindul este un fruct exotic care provine de la un copac tropical ce apartine familiei Fabaceae, cunoscut sub denumirea științifică Tamarindus indica. Fructul are o coaja maronie, carnoasa, iar in interior contine seminte acoperite de o pulpa comestibila, cu un gust acrisor. Tamarindul este originar din Africa, mai exact din regiunile tropicale ale Sudanului, dar a fost raspandit de-a lungul timpului si in alte regiuni ale lumii, precum America Latina, India sau Asia de Sud-Est, datorita rezistentei sale la conditiile de clima tropicala si valorii sale nutritionale.
Tamarindul are multiple utilizari in afara alimentatiei. In medicina traditionala este folosit pentru tratarea indigestiei, a constipatiei si febrei. De asemenea, are proprietati antimicrobiene si antioxidante, fiind benefic pentru intarirea sistemului imunitar si prevenirea bolilor cronice. In industria cosmetica, tamarindul este folosit pentru proprietatile sale hidratante si anti-imbatranire. De asemenea, lemnul tamarindului este utilizat in constructii si pentru fabricarea mobilierului.
Tamarindul este un copac care prefera climatul tropical sau subtropical, avand nevoie de multa ploaie si soare pentru a se dezvolta. Este cultivat, in principal, pentru fructele sale, care pot fi folosite in diverse preparate culinare, cum ar fi sosuri, dulciuri sau băuturi. De asemenea, arborele de tamarind poate fi cultivat si pentru calitatile sale ornamentale, datorita frunzelor sale frumoase si a florilor rosii. Arborii de tamarind sunt arbori leguminosi, deoarece produc fructe sub forma unei pastai asemanatoare unui bob de fasole. Aceasta fasole contine o pulpa acra care devine foarte dulce pe masura ce se coace. Oamenii mananca fructul crud si, de asemenea, folosesc pulpa acestuia la gatit.
Cum se utilizeaza tamarindul
Frunzele, boabele, scoarta si lemnul de tamarind au o mare varietate de utilizari. Tamarindul este un ingredient al sosului Worcestershire si este folosit in multe feluri de mancare din Asia, America de Sud si Centrala, Africa si Caraibe. Apare in multe sosuri, bomboane si bauturi.
De asemenea, tamarindul a jucat un rol important in medicina traditionala. Sub forma de bautura, a fost folosit in mod obisnuit pentru a trata diareea, constipatia, febra si malaria. Scoarta si frunzele erau folosite pentru a ajuta la vindecarea ranilor. Cercetatorii moderni studiaza in prezent aceasta planta, pentru potentiale utilizari medicinale. Polifenolii din tamarind au proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Teoretic, ar putea proteja organismul impotriva unor boli de inima sau diabet.
Profilul nutritiv al tamarindului
Tamarindul are un continut ridicat de substante nutritive. O singura cana (120 de grame) de pulpa contine:
- magneziu: 26% din valoarea zilnica;
- potasiu: 16% din valoarea zilnica;
- fier: 19% din valoarea zilnica;
- calciu: 7% din valoarea zilnica;
- fosfor: 11% din valoarea zilnica;
- cupru: 11% din valoarea zilnica;
- vitamina B1 (tiamina): 43% din valoarea zilnica;
- vitamina B2 (riboflavina): 14% din valoarea zilnica;
- vitamina B3 (niacina): 15% din valoarea zilnica.
Tamarindul contine urme de:
- vitamina C;
- vitamina K;
- vitamina B6 (piridoxina);
- folat;
- vitamina B5 (acid pantotenic);
- seleniu.
De asemenea, tamarindul contine 6 grame de fibre, 3 grame de proteine si mai putin de 1 gram de grasime. Aceste calorii ale tamarindului provin aproape toate din zahar, fructele intregi contin de obicei mult zahar natural. In ciuda continutului sau, pulpa de tamarind este considerata un fruct, nu un zahar adaugat. Zaharul adaugat este cel legat de sindromul metabolic si de diabetul de tip 2 si este tipul de zahar recomandat a fi limitat.
Beneficiile tamarindului
Poate stimula sanatatea inimii
Acest fruct poate stimula sanatatea inimii in mai multe moduri:
- tamarindul contine polifenoli precum flavonoidele, dintre care unele pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol.
- antioxidantii din acest fruct pot ajuta la reducerea deteriorarii oxidative a colesterolului LDL, care este un factor cheie al bolilor de inima.
Este bogat in magneziu benefic
Tamarindul este, de asemenea, relativ bogat in magneziu. Magneziul are multe beneficii pentru sanatate si joaca un rol in numeroase functii ale organismului. De asemenea, poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si are efecte antiinflamatorii si antidiabetice.
Poate avea efecte antifungice, antivirale si antibacteriene
Extractul de tamarind contine compusi naturali care au efecte antimicrobiene. Studiile facute pana in prezent arata ca aceasta planta poate avea activitate antifungica, antivirala si antibacteriana. De asemenea, a fost folosit in medicina traditionala pentru a trata boli precum malaria. Un compus numit lupeol este creditat cu efectele antibacteriene ale tamarindului.
Este bogat in antioxidanti
Antioxidantii sunt substante chimice care se gasesc in mod natural in unele alimente. Acestia ajuta organismul sa lupte impotriva deteriorarii celulare de catre radicalii liberi, molecule instabile care provoaca stresul oxidativ si pot duce la semne de imbatranire si boli:
- boli autoimune;
- boli cardiovasculare si inflamatorii;
- cataracta;
- cancer;
- boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
Antioxidantii impiedica radicalii liberi sa intre in corp. Tamarindul este deosebit de bogat intr-un antioxidant numit beta-caroten, care sustine sanatatea ochilor.
Ajuta la reducerea inflamatiei
Inflamatia din organism este asociata cu tot felul de riscuri, inclusiv leziuni si boli cronice. Reducerea inflamatiei reduce, de asemenea, riscurile, iar dieta poate contribui in mare masura. Pulpa de tamarind este bogata in potasiu si flavonoide. Flavonoidele sunt substante chimice naturale din plante cu proprietati antioxidante, iar antioxidantii sunt unul dintre principalii luptatori impotriva inflamatiei. Acest lucru nu inseamna ca tamarindul singur poate combate inflamatiile, dar cu siguranta poate ajuta.
Ar putea juca un rol in terapia obezitatii
Semintele de tamarind, in special, pot juca un rol in a ajuta la gestionarea si tratarea obezitatii. Obezitatea declanseaza modificari metabolice si hormonale, dar tamarindul este un puternic antiinflamator care contine inhibitor de tripsina, o molecula implicata in hormonii foamei si ai satietatii, care pot duce la o senzatie de satietate. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina exact cum si daca inhibitorii de tripsina au un rol de jucat in tratamentul obezitatii, dar unele dintre dovezile de pana acum sunt promitatoare.
Poate fi bun pentru persoanele cu diabet
Indicele glicemic clasifica alimentele care contin carbohidrati in functie de cat de probabil este ca acestea sa va creasca glicemia. Alimentele care au un indice glicemic scazut sunt mai putin susceptibile de a provoca o crestere rapida a glicemiei, ceea ce le face sa fie o alegere buna pentru dieta. Acest lucru este deosebit de important daca o persoana are diabet. Tamarindul poate fi unul dintre aceste alimente. In prezent, exista dovezi limitate cu privire la acest posibil beneficiu.
Precautii si contraindicatii ale tamarindului
- Bomboanele de tamarind pot duce la niveluri nesigure de plumb. Expunerea la plumb este periculoasa, in special pentru copii si pentru gravide. Acesta poate afecta rinichii si sistemul nervos. Fructul de tamarind nu contine plumb. Cu toate acestea, deoarece este acid, poate face ca plumbul sa se prelinga din anumite vase de ceramica in alimente. In plus, desi bomboanele de tamarind au mai putine calorii si mai putin zahar decat multe alte tipuri de bomboane, ele sunt totusi bomboane, ceea ce le face sa fie cea mai putin nutritiva forma de tamarind.
- De asemenea, persoanele cu diabet zaharat trebuie sa consume acest fruct cu prudenta, pentru a nu creste glicemia.
- Tamarindul nu este recomandat nici persoanelor care isi controleaza in mod activ greutatea, pentru ca este un produs bogat in calorii.
- Nu este recomandat consumul de tamarind in acelasi timp cu medicamente precum ibuprofen sau medicamentele pentru scaderea sangelui, pentru ca exista un risc crescut de sangerare.
- Abuzul de tamarind poate provoca diaree.
Cum se consuma tamarindul
Exista mai multe moduri de a consuma acest fruct:
- se poate consuma fructul din pastaile crude;
- pasta de tamarind poate fi consumata la gatit;
- pasta este adesea amestecata cu zahar pentru a face bomboane;
- tamarindul poate fi folosit si pentru a face condimente precum chutney;
- de asemenea, se poate folosi acest fruct pentru a adauga o nota acrisoara mancarurilor sarate, in locul lamaii.
Tamarindul este un fruct cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita proprietatilor sale nutritionale. Acesta poate ajuta la imbunatatirea digestiei, la reducerea inflamatiei si la prevenirea anumitor boli. Totusi, tamarindul poate avea si unele contraindicatii pentru anumite categorii de persoane, deci este important sa se consulte un specialist înainte de a-l include in dieta.
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Healthline, „What is tamarind: A tropical fruit with health benefits”: https://www.healthline.com/nutrition/tamarind
WebMD, „Health Benefits of Tamarind”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-tamarind
Cleveland Clinic, „Why tamarind just mihjt be your new favorite fruit”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-tamarind