Traista ciobanului - beneficii, proprietati, contraindicatii
Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este o planta care prefera zonele cu clima blanda. Este considerata o planta medicinala despre care se crede ca poate ameliora o serie de afectiuni, in special cele care implica sangerari abundente.
In acest articol explicam care este compozitia plantei, care sunt posibilele proprietati si beneficii, dar si care sunt precautile si contraindicatiile. Medicul de familie si medicul specialist sunt cei mai in masura sa prescrie pacientului tratamentele medicamentoase de care acesta are nevoie, indiferent de afectiune.
Traista ciobanului face parte din familia Cruciferae si este foarte cunoscuta sub numeroase alte denumiri (coada pisicii, pastele-calului, straita-ciobanului, punga-babei si altele). Este o planta erbacee, anuala sau bianuala, ce creste pe langa drumuri, gradini, sau in locuri cultivate sau necultivate, in zone umbrite sau insorite. Tulpina este dreapta, cilindrica, poate fi simpla sau ramificata. Tulpina si frunzele sunt acoperite de peri. Florile sunt mici si albe, iar fructul seamana cu o traista, semintele fiind de culoare brun-deschis. Traista ciobanului infloreste de primavara si pana toamna. Recoltarea se face in timpul infloririi, dupa care se usuca.
Traista ciobanului este o planta medicinala cunoscuta inca din Antichitate pentru beneficiile ei. Initial a fost considerata un bun laxativ, afrodisiac si cicatrizant, ulterior aveau sa se descopere proprietatile hemostatice ale plantei. Planta se utilizeaza si in alimentatie, primavara.
Compozitia plantei
Traista ciobanului contine:
- taninuri: cu efect energizant si antihemoragic;
- flavonozide: actiune diuretica si antiinflamatorie;
- saponozide: efect diuretic;
- colina si acetilcolina: au efect de stimulare a contractiilor musculaturii netede a tubului digestiv, uterului si vezicii urinare;
- rezine;
- steroli;
- peptide;
- acizi organici;
- acizi grasi;
- vitamine: A, K, B2, C;
- minerale: potasiu, fier, calciu, aluminiu.
Proprietati terapeutice
Se crede ca traista ciobanului are urmatoarele proprietati terapeutice:
- antihemoragice;
- astringente;
- analgezice;
- antiinflamatoare;
- antifebrile;
- hipotensive;
- diuretice;
- poate dizolva calculii biliari;
- regleaza fluxul menstrual.
Pentru ce afectiuni este recomandata traista ciobanului
Traista ciobanului se poate folosi pe cale orala (ceai, tinctura, extract gliceric), sau poate fi aplicata pe piele, sub forma de crema sau unguent. Se considera ca planta poate fi folosita pentru ameliorarea urmatoarelor afectiuni:
- reglarea fluxului menstrual: planta este cunoscuta pentru proprietatile impotriva sangerarilor (menstruatii abundente, sau sangerari intre menstruatii). Se utilizeaza si pentru ameliorarea durerilor din timpul menstruatiei. Desi este folosita pentru a reduce fluxul menstrual si pentru reducerea crampelor menstruale, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceste beneficii.
- sangerarile din timpul nasterii: in cazul sangerarilor post-partum, se crede ca planta este eficienta in reducerea hemoragiilor. Exista unele rezultate promitatoare in acest sens, dar mai sunt necesare studii care sa confirme rezultatele bune obtinute pana acum.
- infectii si inflamatii: traista ciobanului contine, printre alte substante, sulforafan, un compus chimic care poate sa controleze inflamatia si poate fi eficient in lupta impotriva bacteriilor (mai ales a celor rezistente la medicamente).
Traista-ciobanului se poate folosi si in cazuri de:
- leziuni minore si arsuri: traista-ciobanului este folosita in tratarea leziunilor minore (bube dulci, ulcere varicoase, hemoragii nazale, hemoroizi, varice);
- hemoragii gastrice, intestinale, dizenterie, enterocolite, dureri abdominale;
- hipertensiune arteriala, ateroscleroza, angina pectorala, insuficienta cardiaca, reglarea permeabilitatii capilarelor, hemofilie;
hemoptizie, cistite, litiaza renala, dismenoree.
Efecte adverse
Chiar daca traista ciobanului este o planta medicinala, ea are efecte adverse. Cel mai des se poate manifesta o reactie alergica. Este posibil ca substantele active din planta sa interactioneze cu anumite medicamente, de aceea este recomandat sa ceri sfatul medicului inainte de a folosi diferite remedii cu traista ciobanului (ceaiuri, tincturi, unguente). Simptomele de reactie alergica in cazul acestei plante includ:
- dificultati respiratorii;
- durere in gat;
- durere in piept;
- basicute pe piele (urticarie sau iritatie);
- piele inrosita, inflamatii cutanate;
- somnolenta sau oboseala;
- stomac deranjat;
- modificari glanda tiroida;
- modificari ale tensiunii arteriale;
- modificari ale pulsului.
Contraindicatiile plantei traista ciobanului
Plantele medicinale prezinta precautii si contraindicatii, traista ciobanului nu este o exceptie:
- daca este administrata in doze mari, traista ciobanului poate provoca palpitatii.
- consumul in stare cruda a acestei plante poate duce la o crestere rapida a leucocitelor.
- trebuie evitate remediile pe baza de traista ciobanului cu 2 saptamani inainte de orice fel de interventie chirurgicala, pentru ca planta produce modificari la nivelul coagularii sangelui.
Exista anumite categorii de persoane care nu ar trebui sa foloseasca traista ciobanului:
- traista ciobanului este contraindicata femeilor insarcinate, pentru ca stimuleaza contractiile uterine si poate provoca avort.
- nu se recomanda consumul de traista ciobanului femeilor care alapteaza.
- nu este recomandata traista ciobanului persoanelor care iau medicamente pentru subtierea sangelui, sau celor care au un istoric medical ce include un atac de cord.
De asemenea, trebuie evitata aceasta planta in cazul persoanelor care au:
- hipertensiune arteriala;
- o afectiune a glandei tiroide;
- boli cardiace.
Important de retinut
Traista ciobanului nu trebuie combinata cu sedative. Este recomandat sa soliciti sfatul medicului pentru a fi sigur ca poti folosi remediile pe baza de traista ciobanului.
In concluzie, studiile stiintifice facute nu sustin folosirea plantei traista ciobanului pentru tratarea unor afectiuni, medicul specialist este singurul care poate stabili strategia terapeutica in vederea ameliorarii unor simptome, in functie de manifestari, evolutia afectiunii, sau de starea de sanatate a pacientului.
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre planta traista ciobanului au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
RxList, „Sheperd’s purse”: https://www.rxlist.com/shepherds_purse/supplements.htm
Healthline, „Sheperd’s purse: benefits, dosage, side effects, and more”: https://www.healthline.com/health/shepherds-purse
Science Direct, „Capsella Bursa-Pastoris”: https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/capsella-bursa-pastoris
Plants for a future, „Capsella bursa-pastoris”: https://pfaf.org/User/plant.aspx?LatinName=Capsella+bursa-pastoris
HealthBenefits, „Therapeutic and Traditional Uses of Sheperd’s purse”: https://www.healthbenefitstimes.com/shepherds-purse/