Trandafir: Beneficii, proprietati, utilizari

19. 1. 2024 · 7 minute de citit

Trandafirul (regina florilor) a fost dintotdeauna asociat cu dragostea si frumusetea. Avand un parfum distinctiv si seducator, nu este surprinzator ca aceasta floare era venerata de vechii greci si romani, care foloseau petale de trandafir pentru a-si impodobi baile.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Trandafir: Beneficii, proprietati, utilizari

Trandafirul era cunoscut nu numai pentru parfumul imbatator, ci si pentru proprietatile sale. Femeile romane din inalta societate faceau cataplasme cu petale de trandafir, crezand ca astfel pot alunga ridurile, iar egiptenii antici fierbeau trandafiri intregi pentru a crea un balsam de frumusete cu proprietati vindecatoare. Faimoasa regina egipteana Cleopatra l-a sedus pe Marc Antoniu acoperind podelele palatului si dormitorului ei cu petale de trandafir pe o adancime de o jumatate de metru. Se spune, de asemenea, ca a inmuiat panzele barjei sale regale in apa de trandafir, astfel incat parfumul sa fie purtat de vant oriunde mergea. Grecii si romanii construiau imense gradini publice de trandafiri. Trandafirii erau insa privilegiul Persiei, acolo a inceput distilarea lor. Uleiul de trandafir era folosit pentru a face parfumuri de trandafiri. Pentru a face un gram din acest ulei extrem de scump trebuiau sa se culeaga doua mii de trandafiri! In Evul Mediu, persanii au apreciat apa de trandafiri si au folosit-o atat pentru tratamente medicinale, cat si in industria culinara. 

Trandafirul este probabil una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de oameni. Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, trandafirul a fost folosit si recomandat pentru diverse afectiuni, inclusiv: rani, inflamatii, sanatatea pielii, afectiuni ale stomacului, dureri de cap, ameteli, raceala si gripa. Despre trandafiri vorbim in acest articol. Iti spunem care sunt beneficiile si proprietatile pe care aceasta floare le ofera. Vei afla cum aceasta planta nu este doar un simbol al dragostei si frumusetii, ci si un aliat de incredere pentru sanatatea noastra. 

Proprietatile trandafirului

Petalele de trandafir contin:

  • saruri minerale;
  • vitamina C;
  • ulei volatil;
  • acid tanic;
  • zaharina;
  • saruri de acid malic;
  • acid tartric;
  • antioxidanti.

Proprietatile medicinale ale trandafirului se explica prin capacitatea lor de a intari sistemul imunitar si de a ameliora simptomele de:

Beneficiile pentru sanatate ale trandafirului

Trandafirul este utilizat in principal in scopuri comerciale si medicinale. Acesta trateaza bolile de piele, oboseala ochilor, stresul, insomnia, diareea si hiperaciditatea datorita proprietatilor sale medicinale, cum ar fi proprietatile antiinflamatorii, afrodisiace, antidepresive, astringente, antispastice, de curatare, antibacteriene si antiseptice. Petalele de trandafir sunt alcatuite din metionina sulfoxid. In ea sunt prezenti compusi precum taninurile si saponinele. Intreaga planta produce kaempferol, quercetina si cianura.

Ajuta la stralucirea pielii

Cand vine vorba de o piele frumoasa, trandafirii sunt un plus excelent pentru rutina de ingrijire a pielii. Bogati in vitaminele A si E, trandafirii ajuta la hidratarea si intarirea pielii, ajutand in acelasi timp la reducerea proeminentei liniilor fine si a cearcanelor. Aceasta floare sustine, de asemenea, productia naturala de colagen a organismului, care este, practic, proteina corpului nostru responsabila de sanatatea pielii, parului si unghiilor. Incarcati cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, trandafirii pot ajuta, de asemenea, la reducerea eruptiilor cutanate si la calmarea afectiunilor pielii, cum ar fi rozaceea si eczema.

Usureaza simptomele premenstruale

Sindromul premenstrual este o combinatie de simptome pe care nenumarate femei le au cu aproximativ o saptamana sau doua inainte de menstruatie. Simptomele comune includ:

  • dureri de cap;
  • balonare;
  • stare de spirit;
  • tensiune sau anxietate;
  • crize de plans;
  • insomnie;
  • iritabilitate sau furie;
  • acnee.

Efectele antiinflamatorii ale ceaiului de trandafiri ajuta eficient la reducerea dismenoreei (sau a durerilor menstruale) si a altor simptome comune. 

Ajuta la imbunatatirea starii de spirit

Trandafirii au proprietati de ameliorare a stresului si de stimulare a dispozitiei. Frumosi si linistitori in mod natural, trandafirii ii fac pe oameni sa se simta mai relaxati si ajuta la reducerea stresului perceput. Aromele naturale incurajeaza o stare de calm, ceea ce ajuta la ameliorarea stresului si la promovarea unui somn odihnitor.

Sustine sistemul imunitar

Trandafirii contin vitamina C, iar aceasta vitamina ajuta la sustinerea productiei de celule albe din sange, ceea ce ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, racelilor, gripei. De asemenea, fiind bogati in antioxidanti, trandafirii ajuta la combaterea stresului oxidativ si a radicalilor liberi, care pot duce la boli si imbatranire prematura.

Ajuta la digestie

Petalele de trandafir au fost folosite ca ajutor digestiv timp de secole in Orientul Mijlociu. S-a demonstrat ca ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv si calmeaza tulburarile stomacale neplacute. Atunci cand sunt consumate sub forma de ceai, petalele de trandafir ofera un usor efect laxativ si ajuta la digestie (4).

Ajuta la pierderea in greutate

Petalele de trandafir contin compusi care imbunatatesc metabolismul, pe langa faptul ca elimina toxinele din organism, ajutand astfel la pierderea in greutate. 

Este un astringent bine cunoscut

Apa de trandafiri ajuta la tratarea iritatiilor pielii sensibile, echilibreaza pielea grasa, inmoaie si tonifica pielea. Pe langa faptul ca este o alegere buna ca astringent, serveste ca un excelent curatitor profund si tonic si, astfel, te face sa arati mai tanara, in mod natural. Deoarece petalele de trandafir contin antioxidanti si compusi antibacterieni, acestea calmeaza pielea, oferind usurare in cazul iritatiilor si mancarimilor excesive.

Trateaza acneea in mod natural

Daca suferi de acnee si esti in cautarea unor ajutoare naturale pentru a o trata, atunci apa de trandafiri te-ar putea ajuta. Pe langa faptul ca este un bun hidratant, petalele de trandafir contin proprietati antibacteriene care ajuta la uscarea acneei. De asemenea, prezenta fenil-etanolului, un compus antiseptic, face ca apa de trandafiri sa fie eficienta impotriva acneei (1).

Utilizari ale trandafirului

Trandafirul se poate utiliza in medicina sau cosmetica in diverse moduri:

  • decoct preparat din muguri de trandafir: este util in constipatie;
  • tinctura de trandafir: are un efect astringent care amelioreaza diareea si durerile de colici;
  • infuzie facuta din petale de trandafir: se foloseste la gargara;
  • crema preparata din ulei esential de trandafir: este eficienta in tratarea pielii uscate sau inflamate;
  • fructele uscate de trandafir salbatic sunt bogate in vitamina C: sunt eficiente in prevenirea scorbutului;
  • ceai din plante preparat din petale de trandafir este foarte bun pentru a controla aciditatea si senzatia de arsura din organism;
  • ulei esential de trandafir: este util in aromaterapie pentru ameliorarea insomniei si a tensiunii arteriale;
  • aplicarea pe corp a unei paste din petale de trandafir ajuta la reglarea transpiratiei excesive si ofera un miros placut (3).

Precautii si contraindicatii in utilizarea trandafirului

Atunci cand vorbim despre trandafiri, majoritatea oamenilor se gandesc la frumusetea si parfumul lor. Cu toate acestea, este important sa cunoastem si precautiile si contraindicatiile asociate cu aceste flori minunate. In primul rand, unele persoane pot avea reactii alergice sau sensibilitati individuale la trandafiri. Aceste sensibilitati pot varia de la reactii usoare, cum ar fi stranutul, la reactii mai severe, cum ar fi eruptii cutanate sau probleme respiratorii. 

In al doilea rand, uleiul esential de trandafir, datorita concentratiei sale ridicate, poate provoca diverse probleme de sanatate daca este utilizat in exces. Simptomele pot include greata, ameteli, dureri de cap si in cazuri extreme, poate impiedica coagularea sangelui. De aceea, este crucial sa se respecte dozajul recomandat si sa se dilueze corespunzator inainte de utilizare.

In plus, trandafirii, in special uleiul esential de trandafir, pot interactiona cu anumite medicamente. Interactiunile potentiale cu medicamentele anticoagulante sunt deosebit de ingrijoratoare, deoarece acest lucru poate creste riscul de sangerari si alte complicatii. Asadar, este important ca persoanele care iau astfel de medicamente sa discute cu un profesionist in domeniul sanatatii inainte de a incepe sa utilizeze ulei esential de trandafir.

In sfarsit, nu exista suficiente studii pentru a confirma siguranta utilizarii trandafirilor sau a produselor pe baza de trandafir in timpul sarcinii sau alaptarii. Prin urmare, este recomandat ca femeile insarcinate sau care alapteaza sa evite utilizarea acestora sau sa o faca numai dupa consultarea unui profesionist in domeniul sanatatii.

Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Nu consuma in exces diverse produse pe baza de trandafiri si consulta medicul ca sa te asiguri ca nu esti in pericol de efecte adverse. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1)The Health Site, „7 Health And Beauty Benefits Of Roses That Will Surprise You!”: https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/7-health-and-beauty-benefits-of-roses-that-will-surprise-you-bj0215-272799/

(2) Rose des champs, „Benefits of rose petals”: https://www.rosedeschamps.com/en/benefits-of-rose-petals/

(3) Simply beyond herbs, „12 hidden uses of rose petals”: https://simplybeyondherbs.com/6-hidden-uses-of-rose-petals/

(4) Moon Stone, „5 benefits of roses”: https://moonstonenaturopathic.com/2023/01/23/5-health-benefits-of-roses/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice