Sindromul premenstrual: ce este si cum il poti gestiona mai usor

26. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
sindromul premenstrual

Unele femei se confrunta cu sindromul premenstrual, care le creeaza stari neplacute si le ridica semne de intrebare. In acest articol iti prezentam ce este un sindrom premenstrual, cand apare si cum se manifesta, care sunt factorii de risc, ce investigatii sunt necesare. De asemenea, iti oferim informatii si despre cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament.

Cauze ale sindromului premenstrual

Prin „sindrom premenstrual” (SPM sau PMS) se inteleg unele simptome de natura fizica si psihologica, ce descriu disconfortul pe care il resimt femeile inainte de menstruatie. Mai exact, sunt stari ce se manifesta inainte sa inceapa fluxul ciclului menstrual. O forma severa a sindromului premenstrual este tulburarea disforica premenstruala.

Acest sindrom, care apare inainte de ciclul menstrual, este o dereglare hormonala si presupune schimbari ale starii de spirit si ale emotiilor, tulburari de natura fizica si comportament. Modificarile survin intre perioada ovulatiei si la inceputul menstruatiei, adica aproximativ cu doua saptamani inainte sa se porneasca fluxul sangvin. Ele apar regulat, in fiecare luna si afecteaza activitatile zilnice obisnuite. 

Potrivit cercetatorilor, circa 48% dintre femeile aflate la varste fertile se confrunta cu sindromul premenstrual, iar in cazul a aproximativ 20% dintre ele, simptomele sunt severe si au impact negativ asupra rutinei lor zilnice. Chiar daca unele persoane pot sugera diferit, sindromul premenstrual este o afectiune reala, ce provoaca disconfort fizic si probleme de natura emotionala. [1]

Specialistii inca sunt in cautarea elementelor care duc la aparitia sindromului premenstrual si a clarificarilor in legatura cu severitatea simptomelor in cazul unor persoane. Acestia iau in calcul cateva teorii diferite:

  • schimbari clinice ale hormonilor progesteron si estrogen;
  • modificari chimice in creier, pe fondul neurotransmitatorilor serotonina si norepinefrina;
  • probleme de sanatate preexistente, precum depresia, anxietatea, tulburarea disforica premenstruala, care este o forma severa a sindromului premenstrual. Este insa necesar sa se mai efectueze studii pentru a se ajunge la dovezi concludente.

Simptome 

femeie cu durere de cap

Sindromul premenstrual are simptome deopotriva fizice si psihologice. Iata care sunt cele mai comune dintre acestea!

Manifestari de natura fizica

Printre simptomele sindromului premenstrual de natura fizica se afla urmatoarele:

  • simptome inaintea menstruatiei, de natura gastro-intestinala: balonare, crampe abdominale, constipatie, diaree;
  • simptome inainte de menstruatie la nivelul sanilor: dureri si/sau senzatii de inflamatie la sani;
  • posibile semne premenstruale: acneea, migrena;
  • simptome inainte de ciclul menstrual ce implica spatele: dureri osoase sau musculare;
  • o sensibilitate neobisnuita la lumina sau la sunet poate fi un simptom premenstrual. [1]

Tulburari de dispozitie

Printre simptomele de provenienta psihologica pot fi:

  • schimbari rapide ale dispozitiei, de pilda, instalarea brusca a senzatiilor de lacrimare sau plans;
  • simptome ale depresiei;
  • prezenta anxietatii, furiei, iritabilitatii, starii de agitatie si sentimentul ca ai ajuns la limita rabdarii;
  • apetit crescut, pofte culinare accentuate, mai ales pentru dulciuri;
  • modificari ale programului de somn, inclusiv dificultati in a adormi, oboseala;
  • libidou scazut;
  • atentia diminuata, ce duce la neindemanare si la dificultati in a aminti informatii. [1]

Factori de risc

Exista unii factori de risc pentru sindromul premenstrual printre care tulburarea bipolara, depresia, inclusiv cea postpartum, iar simptomele asociate cu astfel de tulburari pot fi simtite foarte intens inainte de venirea menstruatiei.

Alti factori ce pot duce la prezenta sindromului premenstrual sau ii pot accentua simptomele sunt reprezentati de cei ai stilului de viata, precum anumite obiceiuri. De exemplu, fumatul, consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar, lipsa activitatii fizice efectuate la un interval regulat. De asemenea, consumul ridicat de alcool si programul haotic de somn pot fi considerati factori de risc pentru sindromul premenstrual. [1]

Investigatii

durere de burta

Investigatiile constau in monitorizarea simptomelor si in faptul ca se tine cont de antecedentele pacientelor in privinta acestora. Nu exista o anumita analiza in sine cu ajutorul careia sa se constate sindromul premenstrual. 

Pentru a stabili diagnosticul, medicul poate solicita tinerea unui jurnal care sa se extinda pe doua sau trei cicluri menstruale si in care este necesar sa monitorizezi simptomele pe care le experimentezi in fiecare zi, alaturi de cele ale menstruatiei si ovulatiei.

Medicul poate solicita investigatii si analize cu scopul de a exclude alte posibile afectiuni. Una dintre analizele solicitate este la TSH, adica la hormonul care stimuleaza glanda tiroida, intrucat tulburarile acestei glande se pot confunda cu cele ale sindromului premenstrual.

Diagnostic

Simptomele din perioada premenstruala, inclusiv durerile premenstruale, trebuie evaluate pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul clinic. Specialistul va discuta cu pacienta pentru a ii explica in detaliu simptomele cu care se confrunta si ii poate recomanda sa tina un jurnal, cu scopul monitorizarii acestora.

In cazul in care te afli in aceasta situatie, in jurnal trebuie sa notezi frecventa cu care se manifesta simptomele si sa estimezi gradul de severitate pe care il au. In acest mod, medicul poate observa daca ele se petrec in anumite perioade din ciclul menstrual, desi pot varia din punct de vedere simptomatologic. 

Este important de notat totul, pe cat posibil, in detaliu, deoarece, chiar daca simptomele pot fi diferite de la o luna la alta, intervalul este posibil sa se mentina. Stabilirea corecta a diagnosticului este esentiala, intrucat medicul va sti ce sa recomande in continuare ca tratament sau pentru ameliorarea simptomelor.

Optiuni de tratament 

Tratamentul sindromului premenstrual se stabileste cu scopul de a se incerca ameliorarea simptomelor. Dupa ce s-au evaluat cu o acuratete cat mai mare acestea si impactul cu care afecteaza activitatile de zi cu zi ale pacientei, medicul poate recurge la diferite metode.

Mai intai, te va informa cu privire la ceea ce presupune sindromul premenstrual si la optiunile care exista pentru gestionarea simptomelor. Iti va pune la dispozitie informatii despre ce presupun simptomele fizice si tulburarile starii de spirit si te va ajuta sa inveti cum sa faci ajustari ale stilului de viata, pentru a le putea diminua impactul. 

De exemplu, ar putea face recomandari in legatura cu diminuarea starilor de iritabilitate si stres care au loc inainte de venirea menstruatiei. Ar putea propune unele remedii naturiste disponibile in farmacii, precum cele pe baza de calciu, magneziu, vitamina B6 sau vitamina E. In unele cazuri, medicul poate recomanda si antiinflamatoare, pentru gestionarea durerilor de cap, de spate si de sani. In cazul in care te confrunti cu simptome ale depresiei, medicul iti poate sugera psihoterapia. [2]

Important de retinut: cu toate ca suplimentele alimentare pot fi luate fara reteta, se recomanda sa le achizitionezi numai la recomandarea medicului si sa le administrezi dupa cum a precizat acesta sau sa urmezi indicatiile din prospect. Citeste intotdeauna cu atentie prospectul inainte de a le utiliza, pentru a te asigura ca le poti lua in siguranta.

Pentru diminuarea simptomelor sindromului premenstrual pot fi utile si alimentatia sanatoasa si obiceiurile benefice in privinta stilului de viata. Acorda atentie hidratarii: consuma circa opt pahare de apa plata pe zi, eventual si sucuri naturale; pentru o hidratare optima, consuma legume si fructe bogate in minerale si vitamine. [3]

In plus, practica metode de relaxare, precum yoga, si dedica-ti timp hobby-urilor tale si timpului recreativ petrecut cu cei dragi, plimba-te cat mai des in natura. Discuta cu medicul tau daca te confrunti cu simptome de sindrom premenstrual, pentru a face evaluarea necesara si a te ajuta sa faci ajustarile care sa te ajute sa le gestionezi. 

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

  1. Higuera, Valencia. “Premenstrual Syndrome (PMS): Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 28 Jan. 2022, www.healthline.com/health/premenstrual-syndrome, accesat la 26 august 2022.
  2. “Premenstrual Syndrome (PMS).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 25 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/symptoms-causes/syc-20376780#:~:text=Premenstrual%20syndrome%20(PMS)%20has%20a,some%20form%20of%20premenstrual%20syndrome, accesat la 26 august 2022;
  3. “Premenstrual Syndrome - What Is PMS? Physical and Emotional Symptoms.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/women/pms/what-is-pms
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice