Trigliceride: ce sunt, valori, rol in organism

19. 9. 2023 · 10 minute de citit

In acest articol vorbim despre trigliceride, astfel incat vei afla ce sunt acestea, cum se formeaza in organism si care este legatura lor cu colesterolul si bolile cardiovasculare. De asemenea, iti spunem cum poti mentine nivelul trigliceridelor in limite normale, dar si cum poti sa scazi nivelul acestora.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Trigliceride: ce sunt, valori, rol in organism

Ce sunt trigliceridele

Daca ai tinut sub observatie tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, mai este ceva ce ar putea fi necesar sa monitorizezi: trigliceridele, pentru ca acestea sunt o masura importanta a sanatatii inimii. A avea un nivel ridicat de trigliceride in sange iti poate creste riscul de boli de inima. Vestea buna este aceea ca alegerile de stil de viata care promoveaza sanatatea generala pot ajuta si la scaderea trigliceridelor.

Trigliceridele sunt un tip de grasime (lipide) care se gaseste in sange. Atunci cand mananci, corpul transforma in trigliceride toate caloriile pe care nu are nevoie sa le foloseasca imediat. Trigliceridele sunt depozitate in celulele adipoase. Ulterior, hormonii elibereaza trigliceridele pentru energie, intre mese. Daca in mod regulat consumi mai multe calorii decat arzi, in special din alimente bogate in carbohidrati, este posibil sa ai un nivel crescut de trigliceride (hipertrigliceridemie).

Care este diferenta dintre trigliceride si colesterol?

Trigliceridele si colesterolul sunt tipuri diferite de lipide care circula in sangele dumneavoastra:

  • trigliceridele stocheaza caloriile nefolosite si furnizeaza organismului energie.
  • colesterolul este folosit pentru a construi celule si anumiti hormoni.

Cum circula trigliceridele in sange?

Colesterolul pur nu se poate amesteca sau dizolva in sange. In schimb, ficatul impacheteaza colesterolul cu trigliceride si proteine (lipoproteine). Lipoproteinele deplaseaza acest amestec de grasimi catre alte zone din corp. Tipurile acestor lipoproteine includ:

  • lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL);
  • lipoproteine cu densitate mare (HDL);
  • lipoproteine cu densitate scazuta (LDL).

Cum se formeaza trigliceridele in organism

Trigliceridele sunt molecule importante in organism care se formeaza prin procesul de esterificare, care consta in combinarea a trei molecule de acizi grasi cu o molecula de glicolipida. Aceasta reactie chimica are loc in principal in ficat, dar si in alte tesuturi precum cel adipos. Sursele de acizi grasi necesari pentru formarea trigliceridelor pot proveni fie direct din alimentele consumate, in special din grasimi si uleiuri, fie pot fi sintetizati de organism in cazul in care sunt consumate mai multe calorii decat poate arde. De exemplu, acizii grasi esentiali, precum omega-3 si omega-6, nu pot fi sintetizati de organism si trebuie obtinuti din alimentatie.

Insulina, hormonul produs de pancreas, joaca un rol important in procesul de formare a trigliceridelor. Insulina regleaza nivelul de zahar din sange si, atunci cand acesta este prea ridicat, stimuleaza conversia excesului de zahar in acizi grasi. Acesti acizi grasi, ulterior, se combina cu glicerolul pentru a forma trigliceride. Dupa ce sunt formate, trigliceridele sunt depozitate in tesutul adipos al organismului, unde raman ca rezerva de energie. Acesta este motivul pentru care nivelurile ridicate de trigliceride pot duce la cresterea in greutate si la acumularea de grasime in exces. Atunci cand organismul are nevoie de energie, trigliceridele sunt descompuse si eliberate in sange pentru a fi utilizate de catre celule.

Trigliceridele ridicate pot contribui la intarirea arterelor sau la ingrosarea peretilor arterelor (ateroscleroza), ceea ce creste riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si boli de inima. Trigliceridele extrem de ridicate pot provoca, de asemenea, o inflamatie acuta a pancreasului (pancreatita). Trigliceridele ridicate sunt adesea un semn al altor afectiuni care cresc riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral, inclusiv obezitatea si sindromul metabolic (un grup de afectiuni care include prea multa grasime in jurul taliei, tensiune arteriala ridicata, trigliceride ridicate, glicemie ridicata si niveluri anormale de colesterol).

Trigliceridele ridicate pot fi, de asemenea, un semn de:

  • diabet de tip 2 sau prediabet;
  • sindrom metabolic: o afectiune in care tensiunea arteriala ridicata, obezitatea si nivelul ridicat de zahar din sange apar impreuna, crescand riscul de boli de inima;
  • niveluri scazute de hormoni tiroidieni (hipotiroidism);
  • anumite afectiuni genetice rare care afecteaza modul in care organismul transforma grasimile in energie.

Uneori, trigliceridele ridicate sunt un efect secundar al administrarii anumitor medicamente, cum ar fi:

  • diuretice;
  • estrogeni si progestative;
  • retinoizi;
  • steroizi;
  • beta-blocante;
  • unele imunosupresoare;
  • unele medicamente pentru HIV.

Valori normale si anormale ale trigliceridelor

Un simplu test de sange poate dezvalui daca trigliceridele tale se incadreaza intr-un interval sanatos:

  • normal: mai putin de 150 miligrame pe decilitru (mg/dL), sau mai putin de 1,7 milimoli pe litru (mmol/L);
  • la limita: 150 pana la 199 mg/dL (1,8 pana la 2,2 mmol/L);
  • ridicat: 200 pana la 499 mg/dL (2,3 pana la 5,6 mmol/L);
  • foarte ridicat: 500 mg/dL sau mai mult (5,7 mmol/L sau mai mult).


Medicul stabileste daca trigliceridele sunt ridicate ca parte a unui test de colesterol, care se numeste uneori panel lipidic sau profil lipidic. Va trebui sa nu mananci intre 8-12 ore inainte de a ti se lua sange pentru o masurare exacta a trigliceridelor.

Intelegerea factorilor care pot influenta nivelul trigliceridelor este importanta pentru a avea o perspectiva completa. Varsta, sexul, stilul de viata si istoricul medical pot avea un impact asupra nivelului trigliceridelor din organism. De exemplu, nivelurile de trigliceride pot creste odata cu inaintarea in varsta si pot fi mai mari la barbati decat la femei. De asemenea, un stil de viata sedentar, o alimentatie bogata in grasimi saturate si zaharuri, precum si anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul, pot contribui la cresterea nivelului de trigliceride.

Simptomele trigliceridelor ridicate

Ca si colesterolul ridicat, trigliceridele ridicate rareori provoaca simptome. De aceea, trebuie facute analize de sange de rutina pentru a verifica valorile colesterolului. 

Cauzele trigliceridelor ridicate 

Cauzele trigliceridelor ridicate includ:

  • consumul excesiv de alcool;
  • diabet negestionat;
  • o dieta bogata in zahar, grasimi saturate si carbohidrati simpli;
  • boala de ficat;
  • boala de rinichi;
  • medicamente precum diureticele, hormonii, corticosteroizii, beta-blocantele si unele medicamente pentru HIV;
  • un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 25;
  • boli inflamatorii precum artrita reumatoida;
  • fumatul;
  • boala tiroidiana;
  • lipsa de activitate fizica.

Care sunt factorii de risc pentru trigliceridele ridicate?

Factorii care pot creste riscul de a avea un nivel ridicat de trigliceride includ:

  • antecedente familiale de colesterol ridicat sau trigliceride ridicate;
  • menopauza;
  • sarcina;
  • HIV;
  • tulburare a metabolismului lipidic pe care o mosteniti.

Trigliceridele si bolile cardiovasculare: relatia dintre ele

Un nivel ridicat de trigliceride in sange poate avea consecinte serioase asupra sanatatii cardiovasculare. Aceste molecule grase pot duce la acumularea de placi in artere, fenomen cunoscut sub numele de ateroscleroza. Acesta acumulare de placi poate ingreuna fluxul sanguin si poate creste riscul de boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Exista mai multi factori care pot contribui la cresterea nivelului de trigliceride si, implicit, la cresterea riscului cardiovascular. Un stil de viata nesanatos, caracterizat de alimentatia bogata in grasimi saturate si zaharuri, lipsa de exercitiu, fumatul si consumul excesiv de alcool, poate duce la cresterea nivelului de trigliceride in sange. Acesti factori de risc pot afecta negativ metabolismul lipidelor si pot favoriza acumularea de trigliceride in organism.

Pentru a preveni bolile cardiovasculare, este important sa se testeze si sa se monitorizeze nivelul de trigliceride in sange. Aceste teste regulate pot ajuta la identificarea oricarei cresteri potentiale a riscului cardiovascular. Prin monitorizarea nivelului de trigliceride, se poate interveni rapid prin schimbari in stilul de viata sau prin tratament medicamentos, daca este recomandat de catre medic.

Pentru a reduce nivelul de trigliceride si a preveni bolile cardiovasculare, este recomandat sa se faca schimbari in alimentatie, activitate fizica si stil de viata. O dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, cu un continut redus de grasimi saturate si zaharuri, poate ajuta la scaderea trigliceridelor. De asemenea, este important sa se faca exercitii fizice regulate, deoarece activitatea fizica poate creste metabolismul si poate ajuta la reducerea trigliceridelor. In unele cazuri, medicul poate recomanda si medicamente care sa ajute la scaderea nivelului de trigliceride.

Cat de des trebuie facut testul de trigliceride?

  • Nivelurile ridicate de trigliceride devin mai mult o problema odata cu varsta. Pe masura ce riscul creste, medicul ar putea recomanda teste mai des. Adultii in varsta de 20, 30 si 40 de ani pot avea nevoie de teste de colesterol la fiecare patru pana la sase ani. In cazul in care exista un istoric familial de colesterol ridicat sau alti factori de risc de boli de inima, este nevoie ca pacientul sa aiba nevoie de teste mai frecvente.
  • Persoanele masculine cu varste de 45 de ani si peste au nevoie de un test in fiecare an.
  • Persoanele feminine cu varste de 55 de ani si peste au nevoie, de asemenea, de teste anuale.
  • In cazul in care pacientul are o boala cardiovasculara sau daca ia medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului sau al trigliceridelor, cardiologul ar putea recomanda o verificare mai frecventa a nivelului trigliceridelor.

Au nevoie copiii de teste de trigliceride?

Da, copiii au nevoie de teste de colesterol si trigliceride. Medicii testeaza de obicei copiii intre 9 si 11 ani si din nou intre 17 si 21 de ani. Daca un copil are un istoric familial de colesterol ridicat, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, medicul poate face teste inca de la varsta de 2 ani.

Care este cel mai bun mod de a reduce trigliceridele?

Pentru a mentine nivelul trigliceridelor la un nivel adecvat, alegerile unui stil de viata sanatos sunt esentiale:

  • fa exercitii fizice in mod regulat: incearca sa faci cel putin 30 de minute de activitate fizica in majoritatea sau in toate zilele saptamanii. Exercitiile fizice regulate pot scadea trigliceridele si pot creste colesterolul „bun”. 
  • evita zaharul si carbohidratii rafinati: carbohidratii simpli, cum ar fi zaharul si alimentele facute cu faina alba sau fructoza, pot creste trigliceridele.
  • slabeste: daca ai hipertrigliceridemie usoara pana la moderata, concentreaza-te pe reducerea caloriilor. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si depozitate sub forma de grasime. Reducerea caloriilor reduce trigliceridele.
  • alege grasimi sanatoase: schimba grasimile saturate care se gasesc in carne cu grasimi mai sanatoase care se gasesc in plante (cum ar fi uleiurile de masline si canola). In loc de carne rosie, consuma peste bogat in acizi grasi omega-3 (macrou sau somon). Evita grasimile trans sau alimentele cu uleiuri sau grasimi hidrogenate.
  • limiteaza cantitatea de alcool pe care o consumi. Alcoolul este bogat in calorii si zahar si are un efect deosebit de puternic asupra trigliceridelor. Daca ai hipertrigliceridemie severa, evita sa bei orice fel de alcool.


Daca schimbarile sanatoase ale stilului de viata nu sunt suficiente pentru a controla trigliceridele ridicate, medicul ar putea recomanda un tratament medicamentos:

  • statine: aceste medicamente pentru scaderea colesterolului pot fi recomandate daca ai, de asemenea, cifre slabe de colesterol sau un istoric de artere blocate sau diabet. 
  • fibrati: medicamentele pe baza de fibrati nu sunt utilizate in caz in care pacientul are boli renale sau hepatice severe.
  • uleiul de peste: cunoscut si sub denumirea de acizi grasi omega-3, uleiul de peste poate ajuta la scaderea trigliceridelor.
  • niacina: niacina, numita uneori acid nicotinic, poate scadea trigliceridele si colesterolul lipoproteic cu densitate scazuta (LDL), colesterolul „rau”. Discuta cu medicul inainte de a lua niacina fara prescriptie medicala, deoarece aceasta poate interactiona cu alte medicamente si poate provoca efecte secundare semnificative.

Este important sa retii ca medicamentele pot ajuta in cazul valorilor anormale ale trigliceridelor, dar stilul de viata este cel care conteaza cel mai mult. Nivelurile ridicate de trigliceride cresc riscul de boli de inima si pancreatita. Mancatul sau consumul de prea multe calorii poate duce la niveluri ridicate de trigliceride. Vestea buna este ca poti lua masuri pentru a reduce numarul de trigliceride. Medicul poate oferi sugestii pentru modificarea stilului de viata sanatos pentru inima. Daca este necesar, medicamentele pot fi, de asemenea, de ajutor.

In concluzie, trigliceridele joaca un rol esential in organism, fiind principala forma de stocare a energiei. Valori anormale ale acestora pot insa indica diverse probleme de sanatate, in special cardiovasculare. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos si monitorizarea regulata a nivelului lor, poti preveni eventualele complicatii. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Mayo Clinic, „Triglycerides: Why do they matter?”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186#:~:text=Triglycerides%20are%20a%20type%20of,triglycerides%20for%20energy%20between%20meals.
  2. Cleveland Clinic, „Triglycerides”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11117-triglycerides
  3. Harvard Health Publishing. „Understanding triglycerides”: https://www.health.harvard.edu/heart-health/understanding-triglycerides
  4. WebMD, „High triglycerides: what you need to know?”: https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-triglycerides-what-you-need-to-know
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor