Tripofobia: cauze, simptome, tratament

7. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Tripofobia

 

Tripofobia este o termen modern si uneori controversat care descrie un sentiment de frică sau dezgust. Tulburarea nu este inclusă pe lista oficială a fobiilor, din motive pe care le vom detalia in continuare. Tot in acest articol poti gasi informatii despre cauzele si factorii declansatori ai tripofobiei, simptomele acesteia si optiuni de tratament disponibile.

Ce este tripofobia?

Tripofobia este o formă excesivă de teamă sau aversiune față de obiectele cu multiple găuri mici sau puncte. Sentimentul de frica poate fi cauzat de unele tipuri de modele repetitive de pe suprafete cu multe gauri mici, de tipul buretilor de baie sau al capsunilor. Termenul provine din cuvintele grecesti trypa (a gauri) si phobia (teama) [1]. 

Cauze si factori de risc pentru tripofobie

Nu exista dovezi stiintifice care sa identifice cu precizie cauzele tripofobiei, dar oamenii de stiinta au cateva posibile explicatii.

O teorie sustine ca teama fata de obiectele cu multe gauri de dimensiuni mici ar proveni din teama biologica fata de animalele veninoase sau alte creaturi periculoase.

Cercetatorii care au analizat imaginile care genereaza un raspuns anxios in randul oamenilor cu tripofobie au descoperit ca un anumit tip de contrast cromatic pronuntat, aranjat intr-un anumit context geometric, declanseaza anxietatea, dezgustul si alte simptome similare.

Tot ei au demonstrat si faptul ca reactia individuala fata de poze cu anumite animale periculoase cum sunt cobra regala, scorpionii sau o anumita specie mortala de caracatite este intrucatva asemanatoare celei generate de imaginile care declanseaza tripofobia. 

Tripofobia ar putea sa nu fie o teama propriu zisa fata de gauri, ci ar putea fi generata de asocierea subconstienta a acestora cu anumite obiecte periculoase sau cu animale veninoase. Cu alte cuvinte, tripofobia ar fi evoluat din abilitatea individuala innascuta de a observa eventualele pericole care ne inconjoara.

Multe dintre persoanele care sufera de tripofobie manifesta o aversiune si fata de modelele eruptiilor cutanate, ceea ce ii face pe specialisti sa creada ca aceasta ar putea fi un alt raspuns evolutionar: instinctul de a evita microbii si boala [2]. 

Factori de risc pentru tripofobie

Studiul in domeniul tripofobiei este, inca, la inceput, iar specialistii nu sunt siguri ce anume declanseaza acest tip de fobie sau care sunt factorii de risc asociati aparitiei sale. Se intampla adesea ca o anumita experienta neplacuta sau stresanta sa declanseze sentimentele puternice de fobie, iar in acest caz, specialistii au identificat ca posibili factori declansatori expunerea la un sarpe veninos sau la o boala de piele contagioasa. 

Exista cel putin un studiu care a identificat existenta unei legaturi intre tripofobie si tulburarea generalizata de anxietate sau depresia majora. Alte cercetari au demonstrat o legatura intre anxietatea sociala si tripofobie, teama de gauri fiind tradusa, de fapt, ca teama de ochi sau de privirea umana [3]. 

Factori declansatori ai tripofobiei

Tripofobia este declansata in principal de catre stimulii vizuali. Urmatoarele obiecte ar putea declansa senzatia de anxietate si repulsie:

  • fagurii de miere;
  • capsunile;
  • coralii;
  • painea cu semine;
  • branza elvetiana;
  • crustele sau leziunile cutanate;
  • folia de aluminiu;
  • rodiile;
  • buretii;
  • drumurile cu pavele sau pietris;
  • bulele;
  • pepenii și pepenii galbeni [4].

Aceleasi sentimente de repulsie si dezgust pot aparea la vederea animalelor cu pete (leoparzi, girafe, caini dalmatieni).

Unele persoane cu tripofobie manifesta aversiuni doar fata de obiectele cu gauri de forme neregulate, nefiind impresionate de obiecte cu gauri sau pete de forme regulate (un material cu buline, gaurile de pe capul de dus etc) [2].

 

Factori declansatori ai tripofobiei

 

Simptomele tripofobiei

Simptomele tripofobiei sunt asemanatoare altor fobii. Pacientul descrie o senzatie acuta de dezgust, disconfort, repulsie fata de obiectele sau suprafetele cu orificii mici sau cu design care aminteste de aglomerari de orificii. Desi fobiile au fost asociate, mult timp, cu frica, un studiu relativ recent a demonstrat ca emotia principala resimtita este repulsia.

Simptomele pe care le experimenteaza o persoana care sufera de tripofobie includ:

  • frisoane, piele de gaina, senzatia ca ceva se misca pe piele;
  • senzatie de greata;
  • transpiratii abundente;
  • tahicardie (cresterea frecventei cardiace);
  • ameteli, sate de lesin;
  • disconfort vizual, inclusiv suprasolicitare oculara, imagine distorsionata;
  • o senzatie de stres si disconfort generalizat;
  • dorinta puternica de a evada de langa imaginea sau obiectul respectiv;
  • senzatia de panica sau atacul de panica;
  • tremurat incontrolabil [5]. 

Tratament impotriva tripofobiei

Exista mai multe abordari diferite care ar putea trata tripofobia, ameliorandu-i simptomele.

  • Terapia prin expunere presupune expunerea pacientului la elemente care ii declanseaza fobia, intr-un mediu sigur si sub indrumarea psihoterapeutului. Astfel, pacientul poate fi invatat sa isi schimbe raspunsul fata de obiectul sau situatia care ii declanseaza frica.
  • Terapia cognitiv comportamentala il ajuta pe pacient sa identifice cauzele emotiilor nedorite si sa le controleze, sa le gestioneze asa incat sa nu mai fie coplesit de anxietate.
  • Medicatia poate fi administrata pacientilor cu emotii intense de panica si anxietate, a caror calitate a vietii nu poate fi redata de terapie.
  • Tehnicile de relaxare, exercitiile de respiratie si yoga pot ajuta la gestionarea corecta a anxietatii.
  • Timpul petrecut in natura sau in alte medii de relaxare pot ajuta la calmarea anxietatii.
  • Hobby-urile si activitatile placute, eventual cele desfasurate in compania altora, contribuie la ameliorarea senzatiei de anxietate [2].

Desi comunitatea specialistilor nu recunoaste, in mod unanim, tripofobia ca fiind o fobie propriu-zisa, senzatiile pe care le traieste un astfel de pacient sunt cat se poate de reale. Discutia cu un specialist in sanatate mintala este cea mai buna abordare pentru persoanele in cazul carora tripofobia interfereaza cu viata de zi de zi. Exista strategii utile si eficiente pentru a gestiona senzatia de dezgust si repulsie pe care o genereaza tripofobia.

Bibliografie

1. What Causes Trypophobia (Fear of Holes)? Verywell Mind, 2019, www.verywellmind.com/trypophobia-4687678, accesat la 7.03.2023;

2. Trypophobia. WebMD, www.webmd.com/anxiety-panic/trypophobia-overview, accesat la 7.03.2023;

3. Trypophobia: Fact or Fiction? Www.medicalnewstoday.com, 19 Aug. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/320512#symptoms, accesat la 7.03.2023;

4. Trypophobia: Is It Real and More? Healthline, 2017, www.healthline.com/health/trypophobia, accesat la 7.03.2023;

5. Trypophobia: What Is It, Triggers, Symptoms, Diagnosis & Treatment. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21834-trypophobia#:~:text=What%20is%20trypophobia%3F, accesat la 7.03.2023. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice