Urda: beneficii, proprietati, contraindicatii

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Urda

 

Urda este un produs alimentar obtinut printr-o metoda deosebita, caracteristic initial stanelor, dar care a devenit popular si apreciat de publicul larg pentru gustul unic, dar si pentru beneficiile pe care le poate oferi sistemului digestiv si sanatatii generale. Acest tip de branza se obtine din zerul ramas de la branza de vaca, capra, oaie, pregatit la temperaturi ridicate. Urda are o valoare nutritiva ridicata si este un excelent aliment pentru cei care vor sa obtina satietate rapid. 

Urda este un tip de branza specific zonei balcanice, preparat dupa criterii asemanatoare, dar distinctiv deoarece materia prima folosita este foarte diferita de la o tara la alta. In Romania, urda este un produs preferat in toate regiunile tarii. Prezentam in cadrul acestui material care sunt beneficiile si proprietatile urdei, dar si care sunt contraindicatiile si atentionarile specifice in ceea ce priveste consumul acesteia. 

Ce este urda si cum se obtine?

Urda este un produs lactat obtinut din zerul rezultat dupa prepararea branzei. Fierberea zerului la temperaturi ridicate de 70 - 90 de grade Celsius determina coagularea proteinelor si separarea acestora de restul zerului. Prin filtrare si eliminarea excesului de lichid se obtine urda care poate fi de vaca, capra sau oaie.

Acest produs alb, sfaramicios poate fi consumat proaspat sau afumat, in asociere cu legume sau iaurt, adaugat in diverse salate pentru savoare si un plus de gust. De altfel, urda a fost asemanata de-a lungul timpului cu ricotta, un tip de branza produs in Italia, desi intre cele doua soiuri exista diferente. 

Compozitie nutritionala urda

S-a calculat ca 100 de grame de urda are 130 de calorii si contine:

  • 13 g grasimi;
  • 84 mg sodiu;
  • 50 mg colesterol;
  • 3 g carbohidrati;
  • 11 g proteine;
  • vitamina A;
  • vitamina B6;
  • vitamina B12;
  • riboflavine;
  • acid panthotenic;
  • vitamina K;
  • calciu;
  • fier;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • zinc;
  • seleniu;
  • aminoacizi. (1)

Urda: beneficii si proprietati 

Bogata in nutrienti si aminoacizi

Urda este o sursa de calciu, grasimi, proteine, vitamine si alti nutrienti importanti pentru organism, care nu contine aproape deloc cazeina, proteina majoritara din lapte ce nu poate fi digerata normal in cadrul sistemului digestiv uman. (2)

Tocmai valorile nutritionale ridicate determina satietate, asadar poti consuma urda pentru a obtine rapid potolirea foamei pentru o buna perioada. Pentru ca este benefica din punct de vedere nutritional, urda este recomandata a fi consumata la micul dejun, dar si ca gustare inainte de masa principala a zilei pentru un plus de energie si o stare generala buna. Acest lucru poate insemna ca ai posibilitatea de a spori masa musculara, te ajuta sa nu acumulezi greutate in plus, arderile din organism sunt intense si previi obezitatea. (1), (3)

Benefica pentru ficat

Urda este unul dintre alimentele considerate sanatoase, care ofera ajutor substantial celor care fac sport prin continutul bogat de proteine si aminoacizi, dar sprijina in aceeasi masura si sanatatea ficatului. 

Medicul poate recomanda persoanelor cu afectiuni ale ficatului modificarea dietei si introducerea alaturi de alte alimente sanatoase pe lista si a urdei deoarece contine aminoacizi care protejeaza ficatul si ajuta la buna desfasurare a proceselor de la acest nivel. (4)

Imbunatateste digestia

Pentru ca se obtine din zer, un produs bogat in proteine serice, urda este usor de digerat, iar lipsa cazeinei face ca digerarea acestui produs lactat sa aiba loc normal, fara probleme. Combinata cu iaurt sau ceapa verde, rosii, ardei gras, marar sau castravete, urda este delicioasa si poate stimula si productia de bacterii benefice de la nivelul tractului digestiv, ceea ce ar putea sa favorizeze tranzitul regulat. 

In asociere cu carne si produse din carne, urda are efectul opus, de ingreunare a tranzitului si de disconfort abdominal deoarece organismul uman nu este capabil sa digere corect, in acelasi timp, proteine diferite provenite de la urda si din carne. (2), (4)

 

Urda cu ceapa verde

 

Recomandata in dietele de slabire

Pentru ca are putine grasimi si ofera satietate rapid, urda este un aliment care poate fi util in curele de slabire, dar consumul acesteia trebuie sa fie moderat, orice exagerare poate conduce la dezechilibru. In plus, pentru un stil de viata sanatos este necesara o dieta echilibrata, cu produse din toate categoriile piramidei alimentare. (2)

Contraindicatii si precautii in cazul consumului de urda

Persoanele alergice, cele cu intoleranta la lactoza sau cele cu alergii la proteinele din lapte trebuie sa fie foarte atente la consumul de urda. Evitarea produselor din lapte trebuie sa fie o prioritate pentru aceste persoane astfel incat sa nu se ajunga la reactii cutanate si simptome neplacute ale tractului digestiv sau la respiratie ingreunata. Medicul specialist poate oferi sfaturi si in ceea ce priveste regimul alimentar. (2)

În funcție de compozitia materiei prime, de aciditatea initiala a zerului, temperatura procesarii si durata tehnicii, continutul in grasimi si valoarea nutritiva este diferit la urda. Grasimile si continutul mare de sare sunt elemente care trebuie sa atraga atentia si sa fie monitorizate atent de persoanele care au nevoie speciale, precum cei cu tensiune arteriala ridicata. (2)

Pentru majoritatea oamenilor o dieta echilibrata inseamna si consum de produse lactate precum si de urda. Depinde foarte mult de cantitatea ingerata la o singura masa si de numarul portiilor pe saptamana pentru a mentine un echilibru si a beneficia de toate avantajele oferite de aceste alimente. Un consum exagerat de urda sau asocieri gresite de produse determina unele reactii neplacute de raspuns din partea organismului. 

Acest articol despre urda este strict informativ. Daca te confrunti cu unele afectiuni de sanatate sau ai recomandare pentru un anumit regim alimentar, consulta medicul inainte de a introduce urda in dieta si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Urda: 18 beneficii extraordinare pe care sigur NU le stiati! - https://sunt-sanatos.ro/urda/

2. Is Cheese Bad for You? - https://www.healthline.com/health/is-cheese-bad-for-you

3. Beneficiile consumului de urdă asupra sănătății - https://www.fitness-nutritie.ro/beneficiile-consumului-de-urda-asupra-sanatatii/

4. CONSUMUL DE LAPTE - https://dietamediteraneana.wordpress.com/tag/dr-mencinicopschi/

5. Traditional Balkan fermented milk products - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6999267/#elsc1155-bib-0059

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice