Vulvovaginita: cauze, simptome, tratament
In acest articol, iti prezentam informatii despre vulvovaginita: ce este, tipuri, cauze, simptome asociate, modalitati de stabilire a diagnosticului, dar si care sunt optiunile de tratament disponibile.
Continutul articolului
Ce este vulvovaginita?
Vulvovaginita, cunoscuta si sub numele vaginita sau vulvita, este o problema frecventa de sanatate manifestata la persoanele de sex feminin printr-o inflamatie a vulvei si a vaginului. Afectiunea apare cel mai adesea in timpul varstei fertile, pana la o treime dintre femei confruntandu-se cu afectiunea in timpul vietii lor [1] .
De asemenea, vulvovaginita este cea mai frecventa afectiune ginecologica la fetele aflate in perioada de prepubertate. Medicii sunt de parere ca afectiunea apare pe fondul nivelului scazut de estrogen. Odata cu inceperea perioadei de pubertate, vaginul devine mai acid, iar infectiile tind sa nu mai apara [2] .
Tipuri de vulvovaginita
Vaginul poate deveni iritat din cauza infectiilor cauzate de paraziti cu transmitere sexuala, bacterii sau virusuri. Vulvovaginita poate fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza [1], [2] :
Vaginita bacteriana
Vaginita bacteriana este cauzata de o combinatie de mai multe bacterii care traiesc de obicei in vagin. Vaginita bacteriana nu este o infectie cu transmitere sexuala, dar apare mai des la persoanele active sexual.
Factorii de risc pentru vaginita bacteriana includ:
- parteneri sexuali noi sau multipli;
- fumatul;
- spalaturi vaginale frecvente;
Vaginita virala
Virusurile care pot provoca vulvovaginita sunt, de obicei, cu transmitere sexuala si pot duce la inflamarea organelor genitale. Acestea includ papilomavirusul uman, virusul herpes simplex. Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala care cauzeaza vaginita sunt trichomoniaza, chlamydia si vaginita virala.
Atentie! Trichomoniaza. Acest tip de vaginita este considerata o boala cu transmitere sexuala si provine de la un parazit mic, cu o singura celula, numit Trichomonas vaginalis. Barbatii care au parazitul nu prezinta de obicei nici un simptom.
Vaginita fungica/micotica
Una dintre cele mai frecvente cauze ale vulvovaginitei micotice o reprezinta Candida albicans sau alte specii de candida. O crestere excesiva de candida provoaca candidoza, infectii si simptome de vaginita. Infectia poate aparea si dupa administrarea de antibiotice. Acest lucru se explica prin faptul ca antibioticele pot ucide bacteriile bune care traiesc in mod natural in vagin.
Vaginita neinfectioasa
O reactie alergica poate provoaca iritatii vaginale fara a suferi de o infectie.
Printre cele mai frecvente cauze de aparitie se numara:
- o reactie alergica sau iritatie de la spray-uri vaginale;
- spalaturi vaginale frecvente;
- folosirea de produse spermicide;
- utilizarea de sapunuri parfumate, produse si servetele feminine, lotiuni, lubrifianti sexuali;
Vaginita atrofica
Vaginita atrofica, denumita si sindromul genito-urinar al menopauzei si atrofiei vulvovaginale, este o forma neinfectioasa de vaginita care rezulta dintr-o scadere a nivelului hormonilor. Vaginul devine uscat sau atrofic.
Printre cele mai frecvente cauze de aparitie se numara:
- perimenopauza si postmenopauza, care apare fie in mod natural, fie chirurgical, prin indepartarea ovarelor;
- alaptarea si starile postpartum;
- administrarea de medicamente, cum ar fi inhibitori de aromataza utilizati in cancerul de san sau medicamente utilizate in endometrioza;
Cauzele de aparitie a vulvovaginitei
O persoana sufera de vaginita atunci cand cantitatea normala de levuri si bacterii in vagin este dezechilibrata. Printre principale cauze se numara:
- infectii bacteriane;
- infectii virale;
- infectii fungice;
- paraziti - oxiurile, scabie si paduchii;
- factori de mediu - igiena precara si alergenii;
- boli cu transmitere sexuala;
- scaderea nivelului hormonilor, in timpul menopauzei sau dupa nastere;
- reactii alergice la lubrifianti, lotiuni, detergent, substante chimice precum parabeni, sulfat de sodiu, triclosan, dioxan;
Simptomele vulvovaginitei
Simptomele vulvovaginitei variaza si depind de cauza de declansare a bolii. In general, simptomele pot include [1], [2] :
- iritarea zonei genitale;
- mancarime in zona genitala;
- inflamatia in jurul labiilor si a zonelor perineale;
- secretia vaginala puternic mirositoare;
- disconfort in timpul urinarii - disurie;
- roseata;
- uscaciune;
- eruptii cutanate;
- durere in timpul actului sexual;
- sangerare usoara;
- miros neplacut;
Printre simptomele specifice unor tipuri de vulvovaginita se numara [3]:
Vaginita bacteriana
Este posibil sa nu observi niciun simptom. Printre simptomele specifice se numara:
- secretie vaginala neplacut mirositoare dupa actul sexual sau dupa menstruatie;
- secretie laptoasa cu miros pregnant de „peste”;
Trichomoniaza
Simptomele specifice includ:
- secretie spumoasa, galben-verzuie, cu miros neplacut;
- mancarime si durere a vaginului si a vulvei;
- arsuri la urinare;
- disconfort in abdomenul inferior;
- dureri vaginale la contact sexual;
Chlamydia
Din pacate, multe persoane cu infectie cu chlamydia nu prezinta simptome, ceea ce face diagnosticul dificil. Printre posibilele simptome specifice se numara:
- secretie vaginala;
- sangerare usoara, mai ales dupa actul sexual;
- durere in abdomenul inferior si pelvis;
Herpes simplex
Simptomul principal il reprezinta durerea asociata cu leziuni sau rani vizibile pe vulva sau vagin si, ocazional, in interiorul vaginului.
Virusul papiloma uman
Simptomele includ aparitia de negi pe organele genitale, negi care sunt de obicei de culoare alba pana la gri, dar care pot fi si roz sau violet. Cu toate acestea, negii vizibili nu sunt intotdeauna prezenti, iar virusul poate fi detectat numai atunci cand un test Papanicolau este anormal.
Vaginita neinfectioasa
Simptomele specifice includ:
- mancarimi la nivelul vaginului;
- arsura si iritatie la nivelul vulvei si al vaginului;
- secretii vaginale consistente, galben -verzui;
Vaginita atrofica
Simptomele specifice includ:
- durere, in special in timpul actului sexual;
- mancarimi vaginale si arsuri;
- nevoia de a urina frecvent.
Diagnosticare
Medicul specialist efectueaza un examen medical de specialitate si analizeaza istoricul medical, dar si practicile sexuale ale persoanei. Medicul specialist preleveaza o proba de laborator din secretia vaginala pentru a determina tipologia infectiei si poate efectua o serie de teste pentru a exclude afectiuni precum cistita.
Optiuni de tratament
Tratamentul pentru vulvovaginita este stabilit de medicul specialist in functie de tipul de infectie si sursa care cauzeaza problema medicala.
Principalele metode tratament pot include administrarea de [2]:
- creme vaginale;
- supozitoare;
- antibiotice orale;
- creme antibiotice;
- creme antibacteriene;
- creme antifungice;
- medicamente antifungice orale;
- antihistaminice orale, daca o reactie alergica este o cauza posibila;
- creme cu estrogen.
Medicul poate recomanda si norme de igiena personala pentru a ajuta in procesul de vindecare a infectiei si pentru a preveni repetarea acesteia.
Atentie! Este important sa le comunici partenerilor sexuali daca vulvovaginita este rezultatul unei boli cu transmitere sexuala. Toti partenerii sexuali ar trebui sa urmeze tratamentul pentru aceasta afectiune, chiar daca nu prezinta simptome.
Vulvovaginita la copii poate fi tratata cu bai zilnice, steroizi in doze mici, antibiotice topice. Este important sa iti consiliezi copilul cu privire la o igiena corespunzatoare. Purtarea lenjeriei de corp din bumbac poate impiedica infectia sa apara din nou mai ales daca este lejera.
Atentie! Consulta medicul din nou daca inflamatia sau secretia nu se vindeca dupa o saptamana de tratament medical.
Remedii naturiste
Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical.
Printre remediile naturiste se numara [2], [4] :
- aplicatii locale cu usturoi zdrobit si ulei de cocos, ambele cunoscute pentru proprietatile lor antibacteriene, aplicatii care pot contribui la la ameliorarea simptomelor afectiunii;
- bai de sezut calde care acopera numai zona soldului; adaugarea de ulei de arbore de ceai sau un pic de otet sau sare de mare poate ajuta la eliminarea unor bacterii;
- aplicarea de comprese reci poate ameliora durerea pe zonele inflamate;
Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Cum se poate preveni vaginita
Poti preveni declansarea vulvovaginitei prin [3]:
- purtarea de imbracaminte lejera si lenjerie de corp din bumbac pentru a permite circulatia aerului si pentru a reduce umiditatea;
- evitarea hainelor stranse si din material sintetic pentru ca pot mentine caldura si umiditatea;
- indepartarea lenjeriei de corp la culcare;
- igiena corecta poate ajuta la prevenirea iritatiei;
- evitarea utilizarii sapunurilor parfumate, produselor cosmetice intime iritante;
- practicarea bailor de sezut pentru pielea sensibila;
- discutarea unor subiecte tabu cu partenerul, utilizarea prezervativului, asigurarea unei vieti sexuale sigure pentru prevenirea transmiterii bolilor intre parteneri;
- evitarea purtarii costumului de baie umed sau a unor haine de antrenament transpirate prea mult timp;
- dieta si nutritie adecvate - mananca iaurt si probiotice, datorita continutului de lactobacillus, si limiteaza consumul de alimente zaharoase pentru a preveni infectiile fungice;
- efectuarea unui examen ginecologic total, inclusiv screening pentru cancerul de col uterin, boala inflamatorie pelvina, infectii urinare, boli cu transmitere sexuala, la intervale regulate de timp.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.
Vulvovaginita este o afectiune cu care se pot confrunta frecvent persoanele de sex feminin. Daca te confrunti cu simptome ale vulvovaginitei, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
- Todd, Nivin. “What Is Vulvovaginitis?” Web Md, 2020, https://www.webmd.com/women/what-is-vulvovaginitis Accesat in 17.06.2022.
- Watson, Kathryn. “Vulvovaginitis.”, Healthline, 2020, https://www.healthline.com/health/vulvovaginitis#treatment Accesat in 17.06.2022.
- Cleveland Clinic. “Vaginitis.”, Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9131-vaginitis Accesat in 17.06.2022.
- Barhum, Lana. “Can you treat vulvovaginitis at home?” Medical News Today, 2018, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322014 Accesat in 17.06.2022.