Nasul infundat la copii: cauze si remedii

7. 11. 2024 · 10 minute de citit

Nasul infundat la copii este unul dintre simptomele deranjante cu care acestia se confrunta in orice sezon, dar si un motiv de griji pentru parintii care cred ca micutii sunt raciti sau vor raci. Congestia nazala este neplacuta si de multe ori determina iritabilitate si nervozitate din partea copiilor, pe fondul obstructiei, dar si al faptului ca nu se pot odihni sau alimenta corespunzator. Desi poate fi tratata acasa, daca problemele persista trebuie sa cereti ajutor medical de specialitate. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Nasul infundat la copii: cauze si remedii

Parintii sesizeaza frecvent medicul pediatru pentru nas infundat la copii. Congestia nazala este un simptom neplacut si iritant pentru copii, disconfortul, durerea de urechi si de gat fiind factorii principali pentru care parintii merg la control cu copiii, temandu-se de o posibila raceala. 

Fiecare episod de nas infundat este diferit, iar parintii trebuie sa acorde mare atentie la simptomele asociate pentru a stii cum sa procedeze. Daca remediile si tratamentele aplicate acasa nu dau rezultatele dorite sau starea de sanatate a copiilor se agraveaza este bine sa mergeti de urgenta la medicul pediatru sau la ORL, pentru un consult de specialitate. Sanatatea copiilor este esentiala, iar preventia nu trebuie sa lipseasca. 

Nasul infundat la copii: cauze

Cauzele nasului infundat la copii sunt diverse, iar manifestarile pot fi destul de diferite. Iata care sunt principalele motive ale nasului infundat la copii. 

Alergiile

Nasul infundat la copii poate sa apara ca urmare a unor alergii ce se pot manifesta la inceput de sezon cald. Copiii care inregistreaza sensibilitate si au probleme alergice s-au confruntat la fiecare episod cu nasul infundat, urmat apoi de nasul care curge, mancarime si stranut. Alaturi de nasul infundat, ochii sunt afectati si ei, atunci cand apar alergiile, motiv pentru care exista o stare generala de disconfort si chiar agitatie. 

Infectii

Fie ca vorbim de infectiile virale, fie de cele bacteriene, acestea se pot manifesta cu nas infundat la copii, secretii nazale diferite, febra si durere in gat. Starea generala este modificata, copiii se simt tot mai rau, de la un moment la altul. 

Corpi straini

Introducerea unor mici piese lego sau a altor parti de dimensiuni reduse de la jucarii in nas poate determina obstructie nazala si nas infundat la copii. Atenție: corpii straini pot sa nu fie observati la prima vedere, motiv pentru care numai medicul specialist poate spune daca exista in nas o jucarie si tot el este cel care o poate scoate. 

Modificarea fiziologiei nasului

Cresterea polipilor in dimensiuni, ca urmare a inflamației, poate determina simptomatologia de nas infundat la copii, respiratie ingreunata, discomfort general. In acest caz vorbim de nas infundat tot timpul, pana la tratarea polipilor. 

Raceala si gripa

Racelile frecvente si gripa sunt probleme cu care copiii se confrunta de cateva ori intr-un an. Fiecare raceala poate fi insotita atat de nas infundat, cat si de secretii nazale apoase sau mai consistente. Si gripa poate debuta cu nas infundat, pentru ca mai apoi sa se inregistreze febra, dureri musculare si de gat. 

Produse de ingrijire

Uneori spray-urile nazale utilizate excesiv pentru a curata nasul copiilor pot determina obstructia nazala. Trebuie atentie maxima la utilizarea acestor produse, chiar si cu prescriptie medicala. 

Inflamatii ale sinusurilor

Infectiile pot duce la inflamarea sinusurilor si la aparitia obstructiei nazale. Totusi, exista situatii in care problemele congestiei nazale sunt amplificate de cronicizarea afectiunilor la nivelul sinusurilor. 

Rinita vasomotorie

Rinita non-alergica apare cand tesuturile din interiorul cavitatii nazale se inflameaza pe fondul expunerii la anumiti factori externi, fara legatura cu alergiile sau daca exista si alte probleme de sanatate. Rinita non-alergica poate determina nasul infundat la copii. 

De ce este important ca secretiile din nas sa fie eliminate?

Toaletarea nasului si eliminarea secretiilor nazale sunt operatiuni extrem de importante, care trebuie realizate corect. In cazul copiilor mici, parintii sunt cei care ii ajuta si le curata nasul. Pentru copiii de varsta scolara, misiunea cade in sarcina lor, dar parintii trebuie sa ii verifice periodic, pentru a se asigura ca operatiunile sunt facute corect, iar nasul este curatat bine. 

Cand nasul infundat apare la nou-nascut, parintii pot folosi “batista sugarului” pentru a elibera nasul micutului. Aceeasi metoda trebuie propusa si pentru nasul infundat la bebelusi noaptea, chiar daca zgomotul produs de aspirator ii poate speria. 

De altfel, cea mai mare problema nu se inregistreza ziua, nasul infundat la copii noaptea este un chin atat pentru acestia, cat si pentru parinti. 

Prin toaletarea si eliminarea secretiilor nazale, este inlaturat disconfortul, iar copiii vor putea dormi si manca mai bine. Daca secretiile nazale raman in nas, ele vor duce la aparitia otitei, o inflamatie la nivelul urechii. Otita este insotita de durere, iar copiii mici se vor trezi din somn plangand de durere. 

De ce apare otita? Pentru ca secretiile nazale neinlaturate pot ajunge spre ureche, prin Trompa lui Eustachio, favorizand aparitia infectiei la ureche. 

Nas infundat la copii: remedii eficiente pana ajungi la doctor

Igiena corecta a nasului

Curatarea corecta a nasului bebelusilor si copiilor se face utilizand ser fiziologic sau un spray cu apa de mare special pentru copii. Intai se pulverizeaza solutie in nasul acestora si apoi se face aspirare sau cei mari pot sufla singuri in servetele de hartie. In cazul nasului infundat la bebelusi exista remedii naturiste. Bebelusii trebuie obisnuiti din primele zile cu o rutina de toaletare a nasului pentru a indeparta impuritatile, cu ajutorul pompitei nazale, chiar daca si prin stranut nou-nascutii pot elimina mizeria acumulata la nivelul cavitatii nazale. Ingrijirile pentru nas, urechi si ochi la bebelusi sunt extrem de importante. 

Operatiunea poate fi repetata de 2 - 3 ori dimineata si seara pentru ca nasul copiilor sa se mentina curat, daca nu sunt probleme. In situatia unui nas infundat, fara secretii la copii, curatarea cu ajutorul solutiilor si picaturilor pentru nas se poate realiza de mai multe ori pe zi, rolul spray-urilor nazale fiind acela de a umecta mucoasa, pentru reducerea senzatiei de uscaciune. 

Indepartarea potentialilor alergeni

Praful, puful, parul de animale, parfumurile, anumite plante crescute in interiorul locuintelor - sunt doar cativa agenti alergici care trebuie sa dispara atunci cand copiii au nasul infundat. Parintii nu trebuie sa uite ca si fumul de tigara le poate provoca neplaceri copiilor, nasul infundat fiind doar unul dintre simptome. 

Extra sfat: mucegaiurile pot provoca obstructii nazale, asadar verificati casa sa vedeti daca va confruntati cu astfel de probleme. 

Umidificarea aerului

Utilizarea unui aparat de umidificare a aerului poate fi o solutie eficienta. Uneori, aerul prea uscat din casa poate provoca neplaceri tuturor membrilor familiei, insa copiii cu o anumita sensibilitate pot sa resimta nasul uscat si senzatia neplacuta, mult mai mult decat adultii. 

Umiditatea din locuinta trebuie mentinuta la 60% pentru eliminarea disconfortului.

Daca aparatul de umidificare a aerului are functie dubla si realizeaza si o purificare a acestuia, filtrele trebuie verificate si curatate periodic, pentru ca alergenii sa fie indepartati. 

Bai cu abur

Aburul este un bun agent de umidificare a mucoasei nazale. O baie calda cu mult abur poate ajuta la decongestia nazala, efectele acesteia fiind calmante si pe termen mediu, deci ideala inainte de somn. 

Hidratare intensa

Nasul infundat poate fi un simptom al lipsei hidratarii. Puteti sa le administrati copiilor multe lichide, apa, supa, suc de fructe, pentru ca organismul lor sa fie hidratat corect. 

In cazul tusei si a nasului infundat la copii, administrarea unei cantitati mari de lichide este recomandata, cu atat mai mult. Daca apare si febra, trebuie sa ajutati copiii sa se hidrateze intens, in special prin ingerare de apa. Deshidratarea este o problema severa. 

Schimbarea pozitiei de dormit

Senzatia de nas infundat la copii noaptea poate sa apara si pentru ca pozitia de somn nu este una potrivita. Somnul la orizontala nu favorizeaza umectarea mucoasei nazale, iar copii dorm de multe ori cu gura deschisa noaptea, ceea ce poate duce la uscarea mucoasei nazale si a celei bucale. De aceea este bine sa pozitionati capul copiilor mai sus pe perna sau sa le oferiti un suport ceva mai tare. 

Dropsuri mentolate

Acestea pot ajuta si decongestiona nasul, mai ales daca sunt consumate in apropierea orei de culcare. Nu trebuie sa faceti exces de dropsuri mentolate si trebuie sa stiti ca daca le folositi frecvent nu vor mai avea acelasi efect. 

Aerosoli

Un remediu naturist pentru nasul infundat al copiilor poate fi nebulizatorul in care sa utilizati serul fiziologic simplu sau in amestec cu alte lichide, la recomandarea medicului pediatru. Pediatrii recomanda aerosolii pentru copiii care au simptome de nas infundat, daca nu exista si alte semne, pentru ca astfel se pot elimina secretiile nazale si se desfunda nasul. 

Extra sfat: intotdeauna dupa suflarea nasului copiilor trebuie sa aruncati servetelul la cos si va spalati foarte bine mainile. Nu uitati sa le spuneti si copiilor sa faca acelasi lucru, spalarea mainilor fiind cea mai buna modalitate de a preveni raspandirea bolilor. 

Cand este recomandat sa consultati un doctor?

Atunci cand copiii au nasul infundat o perioada mai lunga de timp si niciun remediu incercat nu se dovedeste eficient trebuie sa mergeti cu ei la medicul pediatru. In situatia in care apare febra sau alte manifestari asociate - tuse, dificultati respiratorii, durere sau disconfort la nivelul urechii si al gatului, diminuarea acuitatii auditive,  somnul si hrana deficitare - apelati la ajutor medical de specialitate, de urgenta. In plus, in cazul bebelusilor, indicat ar fi sa mergeti cu ei macar pentru o consultatie la medicul pediatru daca au sub 3 luni. Acesta va poate trimite la ORL si la alte investigatii amanuntite, daca are suspiciuni. 

Doctorul care va face consultul va putea sa puna un diagnostic corect, dupa ce are toate informațiile si rezultatul analizelor, acolo unde este cazul, pentru a putea oferi cea mai buna schema de tratament. In cazul copiilor, orice modificare aparuta in perioada in care se afla sub tratament trebuie adusa la cunostinta medicului, astfel incat sa poata face ajustarile dozelor sau regandirea schemei pentru binele pacientului. 

Informati medicul despre produsele utilizate inainte de a ajunge la control, chiar daca este vorba de medicamente fara reteta utilizate pentru afectiuni ORL

Tratamentul prescris de medic poate contine si antibiotic, in situatia unei infectii sau a unor probleme severe. Urmati indicatiile medicului si schema de tratament, pentru toata perioada, pentru rezultate optime. 

Mai bine sa previi decat sa tratezi, este o fraza care in situatia nasului infundat la copii se reduce la cateva aspecte: spalat pe maini, acoperirea gurii si a nasului in caz de tuse sau stranut, izolare si tratament corespunzatoare, in caz de boala. Daca problemele persista sau apar si alte simptome, mult mai ingrijoratoare, consultati medicul pediatru intr-o prima faza. Acesta poate recomanda un tratament adecvat sau va poate trimite cu copiii la un examen ORL. Nu tratati afectiunea nu indiferenta, pentru ca problemele de sanatate ale copiilor se pot agrava. 

Consultati medicul pediatru chiar si pentru remediile oferite acasa pentru nas infundat la copii. Daca starea lor se agraveaza, mergeti la control de urgenta. 

Surse de informare:

  1. Treating a Child's Congestion or Stuffy Nose - https://www.webmd.com/first-aid/treating-a-childs-congestion-or-stuffy-nose
  2. Nasal congestion in children - https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/nasal-congestion-in-children-child/related-factors/itt-20009075
  3. 9 methods for relieving congestion in toddlers - https://www.medicalnewstoday.com/articles/9-methods-for-congestion-relief-in-toddlers
  4. How To Help Your Baby or Toddler Clear Their Stuffy Nose - https://health.clevelandclinic.org/how-to-help-your-baby-or-toddler-clear-a-stuffy-nose/
  5. 5 Gentle Remedies to Relieve Congestion in Toddlers - https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-congestion-remedies
  6. Stuffy or runny nose - children - https://medlineplus.gov/ency/article/003051.htm
  7. Stuffy Nose – Babies (6-24 months) - https://kinsahealth.com/guidance/stuffy-nose-babies-6-24-months
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice