Armurariu: beneficii, proprietati si contraindicatii

7. 11. 2024 · 5 minute de citit

S-ar putea sa fi auzit despre armurariu sub denumirea sa populara de „ciulin de lapte" sau „scar pestrit". Aceasta planta medicinala cu aspect de buruiana creste in zonele uscate ale Dobrogei, fiind originara din Europa de Sud. Datorita proprietatilor sale, consumul de armurariu aduce numeroase proprietati asupra organismului uman. Afla din articolul nostru care sunt acestea si ce contraindicatii exista! 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Armurariu: beneficii, proprietati si contraindicatii

Ce este armurariul?

Armurariul ocupa prima pozitie in topul plantelor medicinale care ajuta la tratarea bolilor de ficat. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de silimarina, care joaca un rol important in protejarea si regenerarea celulelor hepatice. Aceasta planta perena creste cu usurinta o data sau de doua ori pe an si are o rezistenta mare la seceta. Denumirea sa in limba latina este Silybum marianum

Ce proprietati are armurariul?

Printre substantele chimice benefice care se regasesc in compozitia plantei de armurariu se afla urmatarele: acid fumaric, betacaroten, silimarina, siliandrina, silibina, silicristina, silidianina si nutrienti precum acizii grasi, calciul, fosforul, potasiul, seleniul si zincul. 

Printre proprietatile sale medicinale se enumera urmatoarele: hepatoprotectie si hepatoregenerare, detofixiere, proprietati inhibatoare si antihepatoxice. Consumul de armurariu este cel mai benefic pentru ameliorarea simptomelor afectiunilor ficatului cum ar fi hepatitele virale, cronice si alcoolice, ciroze sau insuficientele hepatice. 

Cu toate acestea, silimarina - ingredientul provenit din extractul de armurariu - are puternice proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatoare. Aceasta are de asemenea un puternic rol hepatoprotector si pentru regenerarea celulara. 

Ce beneficii aduce consumul de armurariu in organism?

  • Unul dintre beneficiile aduse de consumul de armurariu organismului este reducerea declinului cognitiv care apare odata cu inaintarea in varsta. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antioxidante, armurariul are un rol neuroprotector si este posibil chiar sa previna stresul oxidativ aflat la nivelul celulelor cerebrale. 
  • De asemenea, armurariul ar putea fi important si in prevenirea osteoporozei, adica scaderea densitatii osoase ce apare pe masura ce imbatranim. Se presupune ca armurariul stimuleaza mineralizarea oaselor, insa nu exista suficiente studii stiintifice care sa ateste acest lucru.
  • Neutralizarea substantelor toxice din organism sau detoxifierea generala a ficatului pot fi efectuate cu ajutorul infuziilor concentrate de armurariu. Este vorba despre substantele flavonoide pe care armurariul le contine, care au un rol important in regenerarea celulelor hepatice si inhibarea virusurilor care afecteaza ficatul.
  • Semintele de armurariu pot fi de folos in imbunatatirea tranzitului intestinal si ameliorarea simptomelor produse de anumite afectiuni ale stomacului. De asemenea, armurariul stimuleaza producerea sucurilor gastrice. 
  • Un alt beneficiu adus de utilizarea armurariului in organism este stimulararea secretiei bilei si prevenirea formarii calculilor biliari. Armurariul are de asemenea un rol antiinflamator in cazul anumitor afectiuni precum litiaza biliara.
  • Persoanele care sunt dependente de insulina pot beneficia de consumul de armurariu, deoarece acesta ajuta la reglarea insulinei din corp. 
  • Desi acest lucru nu a fost inca demonstrat stiintific pe deplin, este posibil ca armurariul sa joace un rol important in prevenirea si tratarea cancerului prin reducerea dimensiunii metastazelor cerebrale.
  • Preparatele realizate din armurariu pot fi de folos in tratarea hipertensiunii arteriale, cat si in tratarea varicelor sau a hemoroizilor. 

Cum poate fi consumat armurariul?

Cel mai popular mod de utilizare a armurariului este sub forma de ceai, insa acesta poate fi gasit si sub forma de tincturi, pulberi sau extracte. De asemenea, vei gasi in magazinele de specialitate suplimente alimentare pe baza de armurariu si silimarina, insa nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca acestea pot intr-adevar trata sau preveni anumite afectiuni.

  • Ceaiul de armurariu se poate obtine cu usurinta acasa, adaugand cantitatea de apa potrivita peste o lingurita de fructe de armurariu. Dupa un sfert de ora in care a stat la infuzat, ceaiul se strecoara si poate fi consumat dupa ce atinge o temperatura optima. Acesta poate fi servit pe stomacul gol dimineata.
  • Pentru a putea prepara o tinctura de armurariu, este nevoie de cateva seminte de armurariu care vor fi macinate si combinate cu 150 de mililitri de alcool. Dupa ce a stat la maturat timp de doua saptamani, tinctura va fi filtrata si poate fi consumata. Pe de alta parte, poti cumpara tinctura de armurariu gata preparata.
  • Pulberea de armurariu se obtine prin macinarea semintelor de armurariu, apoi se va consuma o lingurita de pulbere macinata de trei sau patru ori pe zi, atunci cand se urmeaza un tratament pentru ciroza hepatica. 
  • Mai exista si posibilitatea utilizarii unei cataplasme cu armurariu, care se obtine dupa umezirea cu apa calda a pulberii de armurariu. Aceasta poate fi utilizata cutanat pentru a trata diferite inflamatii ale pielii. 

Ce contraindicatii exista la consumul de armurariu?

  • Este important sa nu incepi un tratament naturist pe baza de armurariu fara a te consulta mai intai cu mediul specialist si, in aceeasi masura, este important sa nu depasesti doza recomandata de acesta. Altfel, risti sa suferi de tulburari gastrointestinale si o stare generala de disconfort.
  • Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite consumul de armurariu. La fel si in cazul celor care sufera de cancer mamar, cancer sau fibrom uterin, cancer ovarian sau endometrioza. 
  • Persoanele alergice la substantele chimice din componenta armurariului trebuie sa il evite. 

Tine cont de aceste recomandari si nu uita faptul ca utilizarea produselor naturiste nu inlocuieste un stil de viata sanatos! 

Bibliografie:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-138/milk-thistle 

https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits 

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-milk-thistle/art-20362885

 

  • Dr. Max Silimarina Premium este un supliment alimentar ce contine 250 mg extract obtinut din 6250 mg fructe uscate de Armurariu (Silybum marianum L.).
  • Produsul este un supliment alimentar ce sustine sanatatea sistemului osos, muscular si nervos, contribuie la mentinerea sanatatii dintilor, la coagularea normala a sangelui, ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii.
  • Produsul este un supliment alimentar ce contine zinc sub forma organica de citrat cu o absorbtie inalta.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice