Menstruatia dupa nastere: cand revine si ce modificari poate suferi
Cele noua luni de sarcina te fac sa treci printr-o multime de transformari fizice si psihice, nu neaparat dintre cele mai placute. Greturile, kilogramele in plus, dificultatile de respiratie, durerile de spate, picioarele si mainile umflate, toate sunt sinonime cu sarcina. Cu toate acestea, exista si un mic detaliu care iti va face viata mai usoara, respectiv lipsa menstruatiei in toata aceasta perioada.
Continutul articolului
- De ce se opreste menstruatia in timpul sarcinii?
- Cand revine menstruatia dupa nastere
- Prima menstruatie dupa sarcina: la ce sa te astepti?
- Ce sunt lohiile si cum afecteaza menstruatia dupa sarcina?
- De ce femeile care alapteaza nu au menstruatie?
- Imi va afecta menstruatia laptele matern?
- Cat dureaza prima menstruatie dupa nastere?
- Cum va fi prima mea menstruatie dupa travaliu?
- Poti ramane insarcinata daca nu ai menstruatie dupa nastere?
- Cum stii daca ai ramas insarcinata daca ti-a revenit menstruatia dupa nastere
- Se poate modifica menstruatia dupa nastere?
Daca te-ai obisnuit cu aceasta stare de libertate, trebuie sa stii ca la putin timp dupa ce vei naste, trebuie sa te astepti la revenirea menstruatiei. In functie de modul in care ai nascut, natural sau cezariana, dar si de modul in care il hranesti pe bebe, biberon sau alaptare, se poate ca revenirea si abundenta menstruatiei sa difere. Afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre menstruatia dupa nastere prin cezariana, dar si naturala.
De ce se opreste menstruatia in timpul sarcinii?
Odata cu pubertatea, organismul tau a inceput sa se pregateasca pentru o sarcina. Lunar, cate un ovul a fost eliberat pe rand, din fiecare ovar, iar vaginul si uterul au fost pregatite hormonal pentru acest moment important din viata oricarei femei. Daca in ziua 28 a ciclului menstrual nu ai ramas insarcinata, uterul se curata de mucoasa pe care o pregatise pentru a primi un ovul fertilizat. Curatarea este, de fapt, scurgerea de sange care se face prin vagin si care reprezinta menstruatia.
Daca in timpul unui ciclu lunar faci sex, iar ovulul tau este fecundat de un spermatozoid, poti ramane insarcinata. Asta inseamna ca ovulul fecundat se fixeaza in mucoasa uterului care nu va mai fi schimbata lunar. Acesta este motivul pentru care nu mai ai menstruatie pe toata durata sarcinii si inca putin dupa ce nasti.
Cand revine menstruatia dupa nastere
Revenirea menstruatiei depinde de modul in care iti hranesti bebelusul. Daca folosesti formula de lapte sau o combinatie de alaptare si formula, cel mai probabil menstruatia va reveni la aproximativ 6 saptamani dupa nastere.
In schimb, daca bebe este alaptat exclusiv, ai toate sansele ca menstruatia sa nu revina pana cand cel mic nu va fi intarcat. Motivul este simplu si are legatura cu hormonul care ajuta organismul sa produca lapte matern si care il impiedica in acelasi timp sa produca hormonii care vor duce la aparitia menstruatiei (1)
Prima menstruatie dupa sarcina: la ce sa te astepti?
Dupa atatea luni in care nu ai avut menstruatie, cand aceasta va reveni trebuie sa te astepti ca lucrurile sa fie putin diferite. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la eliminarea mucoasei din uter, astfel incat vei putea avea cateva simptome noi:
- dureri abdominale - crampe, cu intensitate care poate varia, cauzate de eliminarea unei cantitati crescute de mucoasa din uter;
- prezenta cheagurilor de sange in menstruatie;
- flux neregulat;
- durata neregulata a menstruatiei;
Cu timpul, acestea se vor regla, iar lucrurile vor reveni la normal cum erau inainte de a ramane gravida (2).
Ce sunt lohiile si cum afecteaza menstruatia dupa sarcina?
Imediat dupa nastere, te poti astepta la aparitia unor sangerari indiferent daca ai nascut natural ori prin cezariana. Aceasta scurgere nu este o menstruatie, cum gresit ai putea crede, ci este doar eliminarea tesutului care l-a gazduit pe bebe pe toata perioada sarcinii. Dupa aceasta eliminare mai abundenta, vei ramane cu niste scurgeri vaginale cunoscute ca lohii. Ele reprezinta un fluid corporal care are culoare de la alb la rosu, putand fi limpede sau vascos.
Lohiile pot dura pana la 6 saptamani, o perioada similara cu revenirea menstruatiei daca bebe este hranit cu „formula“. Daca lohiile s-au oprit pentru o anumita perioada, iar ulterior ai o sangerare, cel mai probabil este vorba despre revenirea menstruatiei.
Daca nu esti sigura de revenirea menstruatiei, ai la indemana cateva semne care te pot ajuta sa iti dai seama, astfel:
- sangerarile dupa nastere, respectiv lohia, sunt influentate de nivelul de efort pe care il faci; daca atunci cand faci efort sustinut, scurgerea este mai abundenta, mai mult ca sigur este vorba despre lohie.
- dupa prima saptamana de dupa nastere, lohia nu mai este de culoare rosu aprins, ci mai degraba crem sau alb laptos; daca au trecut deja sase saptamani de la nastere si ai o sangerare de culoare rosie, cel mai probabil este vorba despre menstruatie.
- lohia este o scurgere care contine tesut ramas din timpul sarcinii, iar asta o face sa aiba un miros distinct, dulceag.
Daca ai nevoie de mai multe informatii pentru a sti daca scurgerile sunt lohii sau menstruatie, cel mai recomandat este sa mergi la un consult ginecologic, la medicul tau.
De ce femeile care alapteaza nu au menstruatie?
Atunci cand bebe este alaptat exclusiv, organismul produce prolactina, hormonul care este responsabil pentru laptele matern. Prolactina suprima de cele mai multe ori formarea hormonilor reproductivi, astfel incat ovulatia este oprita, iar menstruatia nu mai apare.
Imi va afecta menstruatia laptele matern?
Cel care iti va arata daca laptele matern este afectat de aparitia menstruatiei este chiar bebe. Reactia lui are legatura cu modificarile hormonale care fac posibila aparitia menstruatiei si care pot modifica gustul laptelui matern. In plus, cantitatea de lapte matern poate fi si ea influentata, dar si frecventa cu care bebe vrea sa manance. Totusi, modificarile mentionate sunt destul de mici si nu vor dura o perioada prea lunga, astfel incat alaptarea nu va fi afectata.
Specialistii recomanda adaugarea de calciu si magneziu in dieta zilnica, eventual sub forma de suplimente, astfel incat cantitatea de lapte matern sa nu fie diminuata prea mult (3).
Cat dureaza prima menstruatie dupa nastere?
Dupa o scurta perioada de „readaptare” a organismului, ciclul menstrual va reveni la acelasi ritm ca inainte de sarcina. Menstruatia va avea loc la fiecare 21 (si pana la 35) de zile, iar sangerarea poate dura intre 2 si 7 zile.
Cum va fi prima mea menstruatie dupa travaliu?
In functie de istoricul tau medical si de frecventa ciclurilor menstruale de dinainte de a ramane insarcinata, se poate ca experienta ta sa fie diferita (4). Poti observa aparitia unor mici cheaguri de sange sau poti avea crampe mai puternice. Daca simptomele sunt foarte diferite fata de ceea ce esti obisnuita sau daca sangerarea este prea abundenta, contacteaza imediat medicul ginecolog pentru un consult de specialitate (1).
Poti ramane insarcinata daca nu ai menstruatie dupa nastere?
Asa cum ai aflat deja, daca alaptezi exclusiv, cel mai probabil este ca menstruatia sa nu revina pentru mai multe luni de zile. Teoretic, lipsa menstruatiei inseamna ca nu poti ramane gravida, ceea ce face ca alaptatul sa fie considerat de multe ori o metoda contraceptiva ideala. Acest lucru este partial adevarat, doar daca bebe este hranit exclusiv la san si doar in primele sase luni de dupa nastere. De asemenea, pruncul trebuie alaptat la minim 4 ore in timpul zilei si la sase ore noaptea.
Din acest motiv, chiar daca alaptezi, atunci cand nu sunt respectate conditiile mentionate mai sus, este posibil sa ovulezi, iar menstruatia sa apara dupa aproximativ doua saptamani. Riscul de a ramane insarcinata este destul de mare, iar daca te ingrijoreaza aceasta perspectiva, cel mai bine este sa discuti cu ginecologul care iti poate recomanda metode contraceptive sigure si eficiente.
Exista mai multe optiuni la care poti apela, atat pentru prevenirea unei sarcini nedorite (pastile contraceptive, sterilet sau prezervativ), cat si pentru a te proteja impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (5).
Cum stii daca ai ramas insarcinata daca ti-a revenit menstruatia dupa nastere
O sarcina timpurie, la scurt timp dupa nastere, poate fi destul de greu de detectat avand in vedere ca ciclurile menstruale sunt neregulate, iar toata atentia ta este indreptata spre ingrijirea bebelusului. Unele simptome care iti pot semnala ca ai ramas insarcinata in timp ce alaptezi sunt:
- oboseala;
- greata;
- menstruatie intarziata;
- sani durerosi;
- dureri de cap;
- stari de ameteala;
Se poate modifica menstruatia dupa nastere?
Da, sunt sanse foarte mari ca menstruatia sa fie modificata dupa nastere, dar asta nu inseamna ca este mai bine sau mai rau. Organismul tau a trecut prin multe schimbari in ultimele 9 - 12 luni, iar acestea vor lasa urme. In cazuri rare, cum sunt complicatiile tiroidiene sau adenomioza, menstruatia poate fi o sangerare abundenta care necesita consult si poate chiar tratament medical. Pe de alta parte, un istoric de endometrioza inainte de sarcina poate insemna o menstruatie mai usoara dupa nastere.
Imediat dupa nastere, organismul tau va fi destul de fragil si va avea nevoie de timp pentru a se reface. Dupa 9 luni in care a trebuit sa hraneasca si sa ofere toti nutrientii si vitaminele necesare fatului, se poate ca organismul sa fie slabit si sa apara anumite carente care iti pot crea neplaceri. Este important sa ai grija de tine, sa administrezi doar suplimentele recomandate de medic si sa iei lucrurile incet. Vei reusi sa intri intr-o rutina care iti va permite sa ai grija de bebe fara sa te epuizezi. De asemenea, evita sa ridici greutati ori sa faci exercitii intense si nu uita de importanta controalelor postnatale.
Bibliografie
- “When will my periods start again after pregnancy?” NHS, https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/when-will-my-periods-start-again-after-pregnancy/. Accessed 29 June 2022.
- Wilson, Debra Rose. “First Period After Pregnancy: What to Expect.” Healthline, 28 February 2018, https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-period-postpartum#4. Accessed 29 June 2022.
- Brennan, Dan. “First Period After Pregnancy: What to Expect.” WebMD, 9 March 2021, https://www.webmd.com/baby/first-period-after-pregnancy-what-to-expect. Accessed 29 June 2022.
- Kumar, Anjali. “First Period after Delivery: What is normal and what is not?” CK Birla Hospital, 2 March 2021, https://www.ckbhospital.com/blogs/periods-after-delivery/. Accessed 29 June 2022.
- Wilson, Debra Rose, and BC AHN. “Birth Control While Breastfeeding: 7 Options.” Healthline, https://www.healthline.com/health/birth-control/birth-control-while-breastfeeding. Accessed 29 June 2022.