Saptamana 6 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

7. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Saptamana 6 de sarcina

Saptamana 6 de sarcina aduce noi modificari. Sarcina la 2 luni iti poate crea surpriza mult asteptata, aceea de a auzi pentru prima data bataile inimii copilului vostru, la ecografie. Embrionul la 6 saptamani are un cap mare, comparativ cu restul corpului si isi continua dezvoltarea intr-un ritm accentuat. Esti inca in primul trimestru de sarcina si mai pot aparea sangerari sporadice, fara motive de ingrijorare, iar greturile se mai pot ameliora. 

Daca ne uitam la calendarul sarcinii pe saptamani si luni (in cazul in care nu ai acest calendar inca, poti utiliza calculatorul de sarcina pentru a-l afla), la 6 saptamani de sarcina esti in luna a doua. Embrionul din uterul tau incepe sa sufere transformari majore si sa semene tot mai mult cu viitorul bebelus. Simptomele sarcinii la 6 saptamani vizeaza durerile de sani, greturile si varsaturile, agitatie, nervozitate, schimbari bruste de stare, dureri de cap, crampe abdominale, spotting, balonare, gaze si urinari frecvente. O parte a acestor simptome ale sarcinii sunt mai puternice la unele femei, in timp ce altele nu experimenteaza toate aceste schimbari sau nu la o intensitate prea mare. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Embrionul isi continua dezvoltarea rapida si incepe sa semene tot mai mult cu un copil in miniatura, desi are in continuare capul foarte mare, comparativ cu restul corpului. Inima incepe sa evolueze si, desi nu este complet dezvoltata, bataile sale sunt tot mai puternice, 100 - 160 de batai/minut, mult mai rapide decat cele ale inimii tale. O ecografie in sarcina la 6 saptamani are sanse sa iti bucure auzul cu bataile inimii fatului. 

Aceasta perioada este una importanta si pentru ca incep sa se contureze locul ochilor, narilor si urechilor viitorului bebelus. Gura trece printr-o schimbare asemanatoare, in sensul ca se formeaza corzile vocale si limba. Bratele si picioarele embrionului, ca niste muguri, vor continua sa se alungeasca si sa creasca treptat, pe parcursul urmatoarelor saptamani. 

In acest stadiu ontogenetic, tubul neural se inchide, iar embrionul este inca foarte mic, putin mai mare decat un bob de grau, motiv pentru care burta la 6 saptamani de sarcina, mai ales la prima sarcina, nu este vizibila. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Desi unele femei care s-au confruntat cu greturi si varsaturi pana in acest moment pot resimti o ameliorare a simptomelor neplacute, multe viitoare mamici continua sa experimenteze chiar si dupa incheierea primului trimestru de sarcina aceleasi probleme. 

Rinichii tai incep sa proceseze o cantitatea tot mai mare de lichide, pe cele ale tale, dar si pe cele provenite din sistemul embrionului, plus, cantitatea de sange care incepe sa fie tot mai mare la fat, ceea ce determina nevoia de urinare frecventa. Nu te inseta, doar pentru a nu merge la toaleta des. Apa in cantitati optime este necesara organismului tau, dar si fatului. 

Sanii continua sa se modifice, sa isi schimbe forma si sa devina plini, motiv pentru care vei resimti in continuare durere, furnicaturi si disconfort. Este momentul sa schimbi marimea cupei la sutien. Sfarcurile si areolele mamare se vor inchide la culoare. 

Emotiile te pot complesi si schimbarile rapide ale dispozitiei te pot determina sa treci prin stari emotionale variate si chiar stres. Nu lasa grijile si problemele sa te copleseasca, ai nevoie de relaxare si poti opta pentru metode diferite de miscare usoara sau meditatie, care sa te ajute sa te deconectezi, dar si sa iti regasesti pacea si calmul interior. Viitorul bebelus are nevoie de tine si starile emotionale se transmit usor de la tine spre el, de aceea este bine sa acorzi o atentie sporita acestora si sa te temperezi. 

Epuizarea te copleseste? Este un fenomen normal in sarcina, mai ales in trimestrul unu. Atat cantitatea sporita de hormoni, secretata de organism, cat si modificarile si transformarile care se intampla in corpul tau duc la aceasta stare. 

Mirosul intens poate fi un obstacol in realizarea anumitor activitati si chiar te poate determina sa renunti la unele alimente pentru o perioada. Insa si gustul sufera schimbari. Este foarte posibil sa sesizezi un gust metalic, de fier sau cupru in gura, pe fondul cresterii cantitatii de estrogen. 

Trimestrul 1 de sarcina este marcat de aparitia durerilor de cap. Nu toate femeile le pot experimenta, insa nu lua nimic fara sa nu ai acordul medicului. Odata ce ai confirmarea sarcinii, nu trebuie sa iti administrezi niciun medicament fara sa te consulti in prealabil cu specialistul, pentru ca aceste produse ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltarii copilului. 

Arsurile la stomac sau durerile de stomac sunt si ele des intalnite in aceasta perioada. Medicul specialist iti poate spune ce poti face pentru a diminua aceste probleme de sanatate, fara ca prin actiunile tale sa afectezi buna dezvoltare si sanatatea embrionului. 

Constipatia isi face simtita prezenta si poate deveni un factor de stres. Fierul din vitaminele prenatale, dar si cantitatea mare de hormoni face ca tranzitul digestiv sa fie problematic. Exista remedii pentru aceasta problema. Vorbeste cu medicul si te poate ajuta. 

Sangerarile de implantare, adica pierderile sporadice de sange sau spotiingul pot inca sa apara. Acorda atentie fenomenului, desi in cele mai multe cazuri este un efect al sarcinii asupra organismului, adica perfect normal. Daca sangerezi prea mult, intens si ai dureri abdominale puternice, mergi la medic de urgenta, pentru ca starea ta se poate agrava si pot aparea complicatii. 

Atentie: menstruatia in sarcina nu exista si acest fenomen nu este normal, sangerarea putand fi un simptom de avort spontan sau de sarcina extrauterina. 

Cuplu fericit

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Vizita medicala este importanta in aceasta perioada. Daca nu ai fost la un control pana acum, acesta este momentul. Poti solicita medicului specialist o adeverinta care sa ateste starea de graviditate si numarul de saptamani in care este insarcinata pentru a instiinta angajatorul oficial. 

Graviditatea nu este o boala, ci o stare, trebuie sa ai mare atentie la tot ceea ce faci, de acum si pana la finalul celor 40 de saptamani de sarcina. Daca nu ai contraindicatii medicale, poti face miscare fizica si iti poti continua toate activitatile fara probleme. Micutul embrion care se dezvolta in uterul tau trebuie sa te faca sa constientizezi ca trebuie sa ai un stil de viata mai sanatos, cu o dieta alimentara echilibrata, cu evitarea produselor care nu sunt recomandate in sarcina

Incearca sa iti pastrezi starea de bine si sa nu te stresezi foarte tare. Nici macar visele, care pot sa apara in aceasta perioada si pot fi mai ciudate, nu trebuie sa iti schimbe starea. Percepe lucrurile din jurul tau si tot ceea ce se intampla intr-o maniera cat mai pozitiva.

Poti utiliza in continuarea aceleasi produse de infrumusetare si ingrijire cumparate din farmacii, pe care le-ai folosit pana acum, dar evita sa introduci altele noi. 

Extra sfat: tratamentele si interventiile stomatologice complexe sunt de evitat, asadar daca nu le-ai facut pana acum, amana pana dupa nastere, pentru a evita o posibila infectie. 

Nu uita sa iei vitaminele prenatale prescrise de medic si oricare alt produs pe care specialistul il recomanda, in functie de nevoile fiecarei femei. 

Pastreaza animalul de companie in casa, alaturi de tine. Renunta la el numai daca indicatiile medicale vor fi in acest sens, ca urmare a unor probleme de sanatate. In cele mai multe cazuri te vei bucura de compania felinei sau a cainelui in sarcina si dupa nasterea copilului. 

Sfaturi pentru parteneri

Chiar daca nu este inca momentul primelor analize, este bine sa stiti grupa de sange si Rh-ul tau si al partenerului. Aceste elemente sunt importante pentru dezvoltarea nou-nascutului. 

Informati medicul specialist ales despre istoricul medical al fiecaruia dintre voi, pentru a putea sa va recomande seturile de analize de urmat in perioada de graviditate. 

Pentru ca viitoarea mama resimte oboseala, partenerul poate fi cel care sa munceasca mai mult in casa, la curatenie, gatit, precum si la cumparaturi, astfel incat gravida sa se poata odihni si relaxa. 

Modificarile care au loc in corpul tau pentru a pregati dezvoltarea si nasterea viitorului bebelus pot fi infricosatoare, mai ales daca esti la primul copil. Vorbeste cu medicul in privinta oricarei neclaritati. Este normal sa te ingrijorezi uneori, dar agitatia si stresul nu iti fac doar tie rau, ci si fatului. Incearca sa iti mentii buna dispozitie, fa ceea ce iti place, daca te simti bine, si bucura-te de uimitoarele 40 de saptamani de sarcina, pana la mult asteptatul moment al intalnirii cu nou-nascutul. 

Surse de informare:

1. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302

2. 6 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More - https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-6#:~:text=6%20weeks%20pregnant%3A%20What%20to,heart%20is%20beginning%20to%20beat.

3. Pregnancy Week by Week - https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/6-weeks-pregnant

4. 6 Weeks Pregnant - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/6-weeks-pregnant/

5. Your pregnancy at 6 weeks - https://www.medicalnewstoday.com/articles/297616

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice