Anghinare - beneficii, proprietati, contraindicatii
Anghinarea este o planta care se utilizeaza pentru proprietatile sale ce pot influenta benefic sanatatea organismului uman. Pentru a te ajuta sa afli mai multe despre aceasta, iti punem la dispozitie informatiile din randurile urmatoare.
Ce beneficii are anghinarea?
Cu toate ca ar putea fi confundata cu o leguma, anghinarea, cunoscuta din punct de vedere botanic precum Cynara cardunculus var. Scolymus, este un tip de planta de origine mediteraneeana. Aceasta este folosita de secole pentru potentialele proprietati benefice pentru organismul uman. Printre ele se afla:
Contribuie la scaderea colesterolului „rau”
Extractul din frunzele de anghinare ar putea ajuta la reglarea colesterolului in sange, prin faptul ca il scade pe cel LDL, considerat „rau”. Un studiu amplu realizat pe 700 de persoane a aratat ca administrarea extractului de anghinare zi de zi pe o perioada cuprinsa intre cinci si treisprezece saptamani a condus la reducerea totala a nivelului colesterolului, inclusiv a celui de tip LDL. [1]
Sprijina reglarea tensiunii arteriale
Printre beneficiile oferite de anghinare se afla si sprijinul pe care il ofera persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. Studiile arata ca extractul de anghinare ar putea scadea tensiunea, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a se obtine date concludente. De asemenea, aceasta planta contine si potasiu, cunoscut pentru faptul ca are rol in reglarea tensiunii. [1]
Ar putea imbunatati sanatatea ficatului
Extractul de anghinare are rol in protectia ficatului si sustine dezvoltarea tesutului nou. In plus, creste secretia bilei, ce ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Oamenii de stiinta sunt de parere ca antioxidantii pe care ii contine anghinarea, si anume, cinarina si silimarina, sunt partial responsabili pentru aceste beneficii. [1]
Are rol in mentinerea sanatatii sistemului digestiv
Anghinarea reprezinta o sursa importanta de fibre si bacterii intestinale benefice, iar acestea pot ameliora probleme ale sistemului digestiv, precum constipatia sau diareea. In componenta plantei intra inulina, care este un tip de fibra ce actioneaza asemenea unui prebiotic. [1]
Este posibil sa scada glicemia
Extractul din frunzele de anghinare ar putea duce la scaderea nivelului glicemiei. Un studiu realizat pe 39 de persoane supraponderale a aratat ca, dupa ce acestea au consumat boabe de fasole rosie si extract de anghinare zilnic timp de doua luni, au avut nivelul glicemiei mai redus decat al grupului de control. [1]
Cercetatorii trebuie sa efectueze mai multe studii pentru a putea dovedi in ce modalitati poate aghinarea sa influenteze concret sanatatea.
Care sunt proprietatile sale?
Extractul de anghinare contine cantitati ridicate de compusi care se gasesc atat in planta, cat si in suplimente alimentare. Este important de retinut ca suplimentele nu inlocuiesc o dieta echilibrata si se recomanda sa consulti medicul inainte de a le administra, pentru a te asigura ca sunt utile particularitatilor organismului tau.
Anghinarea are un nivel scazut de grasimi si este bogata in fibre, antioxidanti, vitamine si minerale. Printre vitaminele care se remarca in componenta acestei plante se afla C si K, iar in privinta mineralelor, cele mai ridicate cantitati sunt cele de magneziu, fosfor, potasiu si fier. [2]
O anghinare de dimensiuni medii contine circa sapte grame de fibre, ceea ce reprezinta intre 23% si 28% din cantitatea recomandata zilnic. Printre nutrientii care se afla in componenta anghinarei sunt: 120 de miligrame de sodiu, 13 grame de carbohidrati, 4 grame de proteine si sub un gram de grasimi. De asemenea, are 60 de calorii.
Cand este contraindicata?
Exista unele situatii in care anghinarea este contraindicata. De exemplu, unele persoane pot fi alergice la aceasta sau la extractul din ea. Riscul de a prezenta reactii adverse este mai crescut atunci cand ai deja alergie la plante din aceeasi familie, precum margarete, floarea-soarelui, crizanteme sau galbenele. [2]
Se recomanda ca femeile insarcinate sau care alapteaza sa evite consumul sau utilizarea acestei plante. Nu exista informatii cu privire la cat de sigura este anghinarea in cazul lor. [2]
Anghinarea este contraindicata si persoanelor care au fost diagnosticate cu obstructie biliara sau calculi biliari, din cauza faptului ca substantele din planta au capacitatea de a creste fluxul biliar. [2]
Anghinarea este o planta cu potentiale efecte benefice asupra sanatatii si poate fi inclusa intr-o dieta echilibrata, daca te afli in afara categoriilor de persoane carora le este contraindicata. Discuta cu un medic daca ai nelamuriri sau daca nu stii sigur ca o poti consuma sau daca este in siguranta pentru tine sa poti lua suplimente alimentare ce o contin.
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:
1. Top 8 Health Benefits of Artichokes and Artichoke Extract, scris de Mary Jane Brown, PhD, RD (UK), pe data de 16 ianuarie 2019, pe https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits, accesat la 28 iulie 2022;
2. Health Benefits of Artichokes, scris de WebMD Editorial Contributors, revizuit de dr. Dan Brennan, MD pe data de 17 septembrie 2020, pe https://www.webmd.com/diet/health-benefits-artichokes, accesat la 28 iulie 2022.