Bolboroseli in burta? Stomac zgomotos? Ce trebuie sa stii?
Sunetele intestinale, stomacul zgomotos sau bolboroselile in burta sunt denumite, in limbaj medical, borborisme si reprezinta sunetele produse in cursul digestiei, la nivelul intestinului subtire si al celui gros. Intestinele contin o cantitate semnificativa de aer, prin urmare zgomotele din timpul digestiei seamana, putin, cu cele pe care le face apa atunci cand circula printr-o teava. De cele mai multe ori, zgomotele intestinale sunt normale, dar borborismele neobisnuit de intense sau absenta lor completa pot indica o afectiune a aparatului digestiv.
Care sunt cauzele borborismelor?
Exista doua tipuri distincte de borborisme: galgaitul si ghioraitul. Cel mai probabil, atunci cand stomacul este zgomotos sau cand se aud diverse bolboroseli in burta, cauza este reprezentata de circulatia alimentelor, lichidelor, a sucurilor digestive si a aerului prin intestine.
Foamea, de pilda, este una dintre cele mai frecvente cauze fiziologice ale unui stomac galagios. Atunci cand iti este foame, in creier sunt sintetizate substante asemanatoare unor hormoni care declanseaza dorinta de a manca. In plus, ele transmit semnale stomacului si intestinelor, determinand contractia muschilor din peretele acestora si zgomotele specifice.
Dupa ce mananci, intestinele sunt active si proceseaza alimentele: peretele intestinal este alcatuit aproape in intregime din muschi, care se contracta pentru a transporta mancarea, proces numit peristaltism. Peristaltismul intestinal este cel care declanseaza sunetele caracteristice dupa masa [1].
Tipuri de sunete intestinale
In functie de intensitate, sunetele borborismele pot fi:
- normale;
- hipoactive: indica o incetinire a tranzitului intestinal;
- hiperactive: indica o accelerare a tranzitului intestinal [2].
Hipo si hiperactivitatea intestinala pot fi normale, fiziologice, atunci cand se manifesta sub forma unor perioade scurte, intercalate cu zgomote intestinale normale. Totusi, daca ele ajung sa predomine sau daca sunt insotite si de alte simptome, pot semnala si o problema medicala.
Ce simptome pot insoti borborismele?
Zgomotele abdominale nu reprezinta un motiv de ingrijorare, in mod normal. Totusi, daca ele sunt insotite si de alte simptome, exista posibilitatea prezentei unei afectiuni asociate.
Simptomele care pot insoti un abdomen deosebit de zgomotos si care pot reprezenta un semnal de alarma sunt:
- flatulenta excesiva;
- febra;
- greata si varsaturile;
- diareea frecventa;
- constipatia;
- scaunele cu sange;
- refluxul gastroesofagian care nu raspunde la antiacide;
- scaderea inexplicabila in greutate;
- senzatia de satietate [3].
E important sa retii ca, desi zgomotele intestinale hiperactive sau hipoactive nu au intotdeauna semnificatie clinica, ele pot indica, totusi, o problema de sanatate. De exemplu:
- ileusul paralitic, care reprezinta o paralizie a intestinului ca urmare a unei probleme de inervare;
- tromboza arteriala sau venoasa, care impiedica irigarea adecvata cu sange a intestinului;
- ocluzia intestinala, determinata de o hernie, o tumoare, aderente sau alte afectiuni [4].
Hipoactivitatea intestinala mai poate fi determinata de:
- medicamente care incetinesc digestia;
- anestezia generala;
- tratamentul cu radiatii in zona abdominala;
- anestezia spinala;
- interventiile chirurgicale abdominale [3].
Hiperactivitatea intestinala mai poate fi determinata de:
- boala crohn;
- alergii alimentare;
- diaree;
- hemoragii gastrointestinale;
- enterita infectioasa;
- colita ulcerativa [2].
Daca observi ca abdomenul devine in mod deosebit zgomotos dupa o masa copioasa, ori la ora la care iei de obicei pranzul, priveste lucrurile ca pe un semn ca tractul digestiv functioneaza adecvat.
In schimb, daca zgomotele intestinale devin deosebit de frecvente, insotite fiind si de alte simptome, ia in calcul o vizita la medic pentru a discuta despre aceste lucruri.
Bolboroseli in burta - cum le pot opri?
Zgomotele intestinale normale nu necesita nici un fel de interventie. Daca sunetele sunt insotite de balonare, poate fi o idee buna sa incerci sa limitezi aportul de alimente care fermenteaza, de tipul:
- fasole;
- ciuperci;
- unele legume (broccoli, varza);
- unele fructe (mere, piersici, stafide);
- indulcitori artificiali;
- bauturi carbogazoase;
- cereale integrale;
- lactate, pentru persoanele cu intoleranta la lactoza [1].
Aerul se poate acumula in exces la nivelul tubului digestiv si in cazul unor obiceiuri ca: mancat rapid si lacom, baut cu paiul sau mestecatul gumei.
In cazul in care te simti jenat de aceste borborisme, linisteste-te: ele sunt imperceptibile pentru majoritatea celor din jur si pot fi auzite, in general, doar de catre tine.
Cand sa mergi la medic?
Desi zgomotele intestinale nu sunt un motiv de ingrijorare, in cazul in care sunt asociate si cu alte simptome, impun o vizita la medic.
Medicul va dori sa afle mai multe informatii despre istoricul medical familial si personal, despre frecventa si intensitatea simptomelor si despre obiceiurile alimentare si stilul de viata. Ulterior, va folosi un stetoscop pentru a asculta el insusi zgomotele intestinale.
Pentru a putea formula un diagnostic si un protocol de tratament, probabil ca ti se va recomanda sa efectuezi cateva investigatii suplimentare:
- tomografia computerizata permite recrearea unei imagini 3D a organelor abdominale;
- endoscopia permite vizualizarea interiorului stomacului si a unei portiuni din intestinul subtire;
- analizele de sange permit identificarea unor infectii, a unei stari de inflamatie sau a leziunilor la nivelul organelor aparatului digestiv [5].
Ocluzia intestinala determina, intr-o prima faza, zgomote intestinale foarte intense, cu o tonalitate inalta, ce pot fi auzite si fara stetoscop. In plus, ele se asociaza cu durere, balonare si absenta scaunelor sau a flatulentei.
Zgomotele intestinale si urgentele medicale
In cazul in care exista semne ale unei urgente chirurgicale (sangerare, leziuni intestinale, ocluzie completa) tratamentul presupune internarea in spital. Unele persoane se vindeca prin hidratare parenterala si odihna, in timp ce altele au nevoie de interventie chirurgicala.
Cel mai adesea, zgomotele intestinale sunt normale si deloc ingrijoratoare. Rareori, unele complicatii pot ajunge sa puna viata in pericol. E important sa iti asculti corpul si sa apelezi la ajutorul medicului, pentru a ramane sanatos si a fi in siguranta.
Acest articol contine informatii informative, deci daca te confrunti cu aceasta problema, adreseaza-te unui cadru medical!
Bibliografie:
- A Noisy Tummy: What Does It Mean? - IFFGD. iffgd.org/gi-disorders/symptoms-causes/abdominal-noises/, accesat la 12.01.2023;
- “Abdominal Sounds: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2019, medlineplus.gov/ency/article/003137.htm, accesat la 12.01.2023;
- Baid, Heather. “A Critical Review of Auscultating Bowel Sounds.” British Journal of Nursing, vol. 18, no. 18, Oct. 2009, pp. 1125–1129, 10.12968/bjon.2009.18.18.44555, accesat la 12.01.2023;
- MedlinePlus. “Peristalsis - Health Video: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2018, medlineplus.gov/ency/anatomyvideos/000097.htm, accesat la 12.01.2023;
- Moore, Kristeen. “Abdominal (Bowel) Sounds.” Healthline, Healthline Media, 6 Oct. 2015, www.healthline.com/health/abdominal-sounds, accesat la 12.01.2023.