Ceai de papadie: beneficii, proprietati, contraindicatii
In acest articol iti prezentam mai multe informatii despre ceaiul de papadie. Citeste in continuare si descopera care sunt beneficiile, proprietatile si contraindicatiile ceaiului de papadie.
Continutul articolului
Papadia este o planta folosita timp de secole in medicina traditionala datorita presupuselor sale beneficii, motiv pentru care este utilizata si astazi in numeroase remedii naturiste sub forma de suplimente sau ceaiuri.
In functie de partea papadiei care este folosita (floare, tulpina, radacina, frunze) ceaiul poate fi de mai multe tipuri, fiecare dintre ele avand un gust specific.
Proprietati
De la floare pana la radacina, papadia este o planta bogata in vitamine, minerale si fibra, cum ar fi vitamina A, C, E, K si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. Mai mult decat atat, conform unui studiu publicat in 2016 [1], papadia contine si un nivel ridicat de antioxidanti, cum ar fi beta-carotenul, fapt care ar putea explica utilizarea ei in medicina traditionala.
Beneficii
Chiar daca papadia a fost folosita timp de sute de ani pentru a ameliora anumite probleme, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare sau ceaiurile pot avea anumite efecte benefice terapeutice, studiile fiind realizate in general pe model animal.
Cu toate acestea, putinele studii realizate in acest domeniu au indicat totusi prezenta unor potentiale beneficii cum ar fi:
Eliminarea lichidului in exces din organism
Conform unui studiu publicat in 2009 [2] papadia poate actiona ca diuretic, aceasta fiind capabila sa stimuleze productia de urina si sa elimine excesul de lichid din organism.
Deoarece combinarea ceaiului de papadie cu alte medicamente diuretice prescrise de catre medic poate duce la cresterea numarului de mictiuni si la un eventual dezechilibru electrolitic, este recomandata discutarea cu medicul de familie inainte de consumul ceaiului, in aceasta situatie.
Control mai bun al nivelului de glucoza in sange
Datorita inulinei, o fibra solubila gasita in papadie, cercetatorii sunt de parere ca aceasta planta poate avea proprietati antidiabetice, fapt sustinut si de un studiu publicat in 2016 [1].
Inulina contine un complex de carbohidrati care sustin cresterea bacteriilor benefice la nivelul tractului gastrointestinal si care ajuta la eliminarea bacteriilor negative. Ca urmare a acestei actiuni, sensibilitatea la insulina creste, ceea ce ajuta la evitarea cresterii bruste a nivelului de glucoza.
Reducerea inflamatiei
Deoarece papadia contine polifenoli, aceasta poate ajuta la reducerea inflamatiei.
Chiar daca pana in acest moment nu au existat inca cercetari efectuate pe oameni, un studiu publicat in 2015 [3] a evidentiat efectul papadiei asupra rozatoarelor care prezentatau afectiuni pulmonare inflamatorii.
In urma analizelor, rezultatele studiului mentionat mai sus au aratat o reducere semnificativa a inflamatiei pulmonare in randul soarecilor care au primit papadie, comparativ cu cei care nu au primit.
Potentiala reducere a colesterolului si a trigliceridelor
Un alt potential beneficiu al papadiei, dovedit doar prin studii efectuate pe model animal, ar putea fi reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride datorita anumitor compusi gasiti in aceasta planta.
Un studiu publicat in 2020 [4], efectuat pe model rozator pe o perioada de patru saptamani, a evidentiat faptul ca papadia administrata soarecilor a redus semnificativ nivelul de colesterol si de trigliceride al acestora.
Mai mult decat atat, un studiu publicat in 2010 [5] pe iepuri a aratat ca adaugarea de radacini si frunze de papadie in dieta a dus la un nivel mai mic al colesterolului in randul acestor animale.
Contraindicatii, riscuri si posibile efecte secundare
In general papadia este bine tolerata de catre adulti atunci cand este consumata in moderatie. Cu toate acestea, trebuie tinut minte ca studiile si cercetarile in acest domeniu sunt limitate.
Este posibil ca aceasta planta sa produca reactii alergice in randul persoanelor cu alergii specifice sau dermatita prin contact in cazul persoanelor cu piele sensibila.
Aditional, un studiu publicat in 2013 [6] a indicat faptul ca papadia si produsele obtinute din aceasta pot interactiona cu anumite medicamente cum ar fi antibioticele, anticoagulantele sau cele necesare pentru reglarea glucozei.
Din acest motiv este important ca persoanele care urmeaza un tratament medicamentos prescris de catre medic sa discute prima data cu acesta inainte de a consuma ceaiul sau alte produse din papadie.
Alte potentiale efecte secundare ale consumului de papadie includ:
- Arsuri la stomac;
- Piele iritata;
- Diaree.
Deoarece nu exista studii axate pe siguranta pe termen lung a papadiei, este recomandat ca femeile gravide, cele care alapteaza si copiii sa le evite. Mai mult decat atat, este posibil ca papadia consumata in exces sa reduca fertilitatea in randul femeilor si nivelul de testosteron al barbatilor din cauza unei substante numite fitoestrogen gasita in planta, fapt sustinut si de un studiu publicat in 2014 [7].
Chiar daca papadia si, prin extensie, ceaiul in sine pot oferi potentiale beneficii, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa le sustina, motiv pentru care papadia nu trebuie sa inlocuiasca o dieta sanatoasa si echilibrata sau recomandarile medicului specialist. Acestea fiind spuse, daca ceaiul de papadie este sigur de consumat in cazul tau, atunci il poti alege ca o sursa sigura de vitamine si minerale, printre multe altele.
Referinte:
- Wirngo, Fonyuy E, et al. “The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes.” The Review of Diabetic Studies : RDS, SBDR - Society for Biomedical Diabetes Research, 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5553762/.
- Clare, Bevin A., et al. The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum Officinale Folium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2009, www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2008.0152.
- Ma C;Zhu L;Wang J;He H;Chang X;Gao J;Shumin W;Yan T; “Anti-Inflammatory Effects of Water Extract of Taraxacum Mongolicum Hand.-Mazz on Lipopolysaccharide-Induced Inflammation in Acute Lung Injury by Suppressing PI3K/AKT/Mtor Signaling Pathway.” Journal of Ethnopharmacology, U.S. National Library of Medicine, 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25861954/.
- Majewski, Michał, et al. “Phenolic Fractions from Dandelion Leaves and Petals as Modulators of the Antioxidant Status and Lipid Profile in an in Vivo Study.” Antioxidants (Basel, Switzerland), MDPI, 3 Feb. 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7071135/.
- Choi UK;Lee OH;Yim JH;Cho CW;Rhee YK;Lim SI;Kim YC; “Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits.” International Journal of Molecular Sciences, U.S. National Library of Medicine, 2010, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20162002/.
- Posadzki, Paul, et al. “Herb-Drug Interactions: An Overview of Systematic Reviews.” British Journal of Clinical Pharmacology, Blackwell Publishing Ltd, Mar. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3575928/.
- “GMS German Medical Science - an Interdisciplinary Journal: Soy and Phytoestrogens: Possible Side Effects.” GMS, 2014, www.egms.de/static/en/journals/gms/2014-12/000203.shtml.