Intepatura de viespe: cum o recunosti si cum o tratezi
In acest articol explicam cum se recunosc si cum se trateaza intepaturile de viespe.
Continutul articolului
Intepaturile de viespe se intampla adesea si sunt dureroase. Cele mai multe intepaturi de viespe nu sunt periculoase, dar exista situatii in care acestea pot pune viata in pericol. Intepatura de viespe consta dintr-un sac de venin care este atasat de ac. Cand insecta inteapa, sacul se contracta, iar veninul este pompat in tesut.
Ce trebuie sa stii despre viespi
- Cea mai buna cale de preventie impotriva intepaturilor de viespe este aceea de a te tine departe de ele, fiindca in cele mai multe cazuri viespile nu inteapa decat daca se simt amenintate.
- Numai viespile de sex feminin au ac.
- Spre deosebire de albine, viespile nu-si pierd acul dupa ce inteapa, ceea ce inseamna ca aceeasi viespe poate intepa mai multe persoane.
Important de retinut
Intepatura de viespe nu este periculoasa pentru viata, este doar dureroasa, in cele mai multe cazuri. Exista insa situatii in care intepatura poate declansa o afectiune care pune viata in pericol. Daca simptomele se agraveaza, sau daca nu cedeaza in timp, trebuie consultat medicul. Acesta prescrie masurile de ingrijire, tratamentul si perioada de administrare, in functie de starea de sanatate a pacientului si de simptomele acestuia.
Cum recunosti intepatura de viespe
In cele mai multe cazuri, intepaturile de insecte trec neobservate, fiindca nu provoaca decat un usor disconfort. In cazul unei intepaturi de viespe, lucrurile pot sta diferit, pentru ca acestea provoaca durere, mancarime, in cele mai multe cazuri, dar si alergii, in cazurile mai severe.
Asadar, daca esti intepat de o viespe vei simti imediat, pentru ca apare o reactie locala care se simte ca o arsura ascutita in zona intepaturii. Sunt si alte simptome care pot aparea:
- roseata;
- inflamatie;
- mancarime.
Dupa intepatura de viespe, este foarte posibil sa apara o rana mica la locul durerii. Rana poate avea chiar si o picatura de sange in centrul ei, ceea ce indica locul unde acul a intrat in piele. Inflamatia si durerea se amelioreaza in urmatoarele ore. Daca este vorba de o inflamatie mai serioasa, aceasta poate ceda in cateva zile.
Atentie la reactiile alergice
In cele mai multe cazuri, reactiile sunt usoare si nu necesita asistenta medicala. Exista situatii in care lucrurile se complica, daca persoana intepata este alergica la veninul de viespe. Simptomele, in acest caz, isi fac aparitia la numai cateva minute dupa intepatura, iar severitatea acestora variaza de la o persoana la alta. Este important ca persoana intepata sa recunoasca simptomele si sa solicite de indata ajutor medical de specialitate, mai ales daca este un caz de soc anafilactic.
Reactia alergica presupune un raspuns exagerat al sistemului imunitar. In loc sa aiba loc o simpla reactie cutanata, insotita de mancarime, tensiunea arteriala scade, iar respiratia se face cu dificultate. Daca nu se intervine rapid, se poate ajunge la insuficienta respiratorie si deces in foarte scurt timp. De aceea este nevoie sa fie apelat serviciul de urgenta cat mai repede.
Sunt si alte simptome care indica o reactie alergica severa in urma intepaturii de viespe (3):
- umflarea buzelor, a gurii, a limbii;
- puls accelerat;
- diaree;
- varsaturi;
- dureri de stomac.
Important de retinut
Apeleaza de urgenta serviciul de urgenta daca tu, sau cineva din apropiere are aceste simptome.
Cum tratezi intepatura de viespe
Intepatura de viespe se trateaza in primul rand printr-o serie de masuri:
- spala zona intepaturii cu apa si sapun. Trebuie sa faci asta in fiecare zi, pana la vindecare, pentru a nu se infecta pielea (1).
- aplica o compresa rece pentru a calma durerea si inflamatia: compresa se aplica 10 minute, apoi 10 minute pauza (1).
- foloseste unguent cu hidrocortizon, pentru tratarea mancarimilor (2).
- poate fi nevoie de un antihistaminic, daca exista o reactie alergica, sau daca persoana intepata are antecedente alergice la intepaturi de insecte, dar nu numai. Antihistaminicul ar trebui administrat imediat dupa intepatura (3).
- se recomanda si antialgice, pentru reducerea durerii.
- chiar daca nu este un caz sever de intepatura, poate fi nevoie de un unguent cu antibiotic, pentru a preveni infectia cutanata (4).
- in cazul in care reactia este severa, pacientul poate avea nevoie inclusiv de resuscitare cardiopulmonara, sau terapie cu oxigen (2).
- retine ca socul anafilactic este o urgenta medicala care necesita ingrijire medicala imediata (2).
Ce trebuie retinut
- Viespile inteapa numai daca sunt agitate.
- In cazul unei intepaturi, durerea si inflamarea sunt simptome commune, iar acestea dispar dupa cateva ore, sau cateva zile.
- Daca persoana intepata dezvolta inflamatii, urticarie, dificultati respiratorii inseamna ca are nevoie imediat de interventia medicului (4).
Important
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- WEbMD, „Treatment of Bee and Wasp Stings”: https://www.webmd.com
- Healthline, „Wasp Stings: Reaction Symptoms and treatment”: https://www.healthline.com/health/wasp-sting
- Everyday Health, „When should you seek emergency medical attention for a wasp sting?”: https://www.everydayhealth.com/bug-bites/wasp-stings/
- Medical News Today, „What to do if you’re stung by a bee”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/297999