Diferente si asemanari intre raceala si gripa

25. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
femeie sta pe canapea se sterge la nas langa o cana de ceai

Infectiile respiratorii sunt afectiuni comune, care apar in special in sezonul rece. In aceasta perioada a anului, imunitatea organismului scade, iar temperaturile scazute sunt un mediu perfect pentru transmiterea virusurilor. 

Raceala si gripa pot fi usor confundate, din cauza simptomelor similare. Totusi, acestea difera in ceea ce priveste severitatea si riscul de complicatii. 

Iata care sunt asemanarile si diferentele intre raceala si gripa. 

Asemanari intre raceala si gripa

Atat raceala, cat si gripa, se manifesta prin urmatoarele simptome (1, 2):

  • Tuse
  • Congestie nazala (nas infundat)
  • Rinoree (secretii nazale)
  • Dureri de cap
  • Oboseala sau slabiciune
  • Durere in gat

Bineinteles, acestea pot aparea si in cazul altor afectiuni ale tractului respirator, in special in faza incipienta. 

Diferente intre raceala si gripa

Raceala si gripa difera in functie de cauze, modalitatea de debut, severitatea manifestarilor si riscul de complicatii. In plus, unele simptome pot aparea in cazul gripei, dar nu si in cazul racelii. 

Racela este cauzata adesea de rinovirusuri, in timp ce gripa este cauzata de virusul influenza tip A, B sau C (2). 

In ceea ce priveste simptomele, stranutul apare frecvent in timpul racelii comune. Rar se intampla ca un pacient cu gripa sa stranute (1). In schimb, gripa se asociaza cu manifestari aditionale (2):

  • Febra moderata sau ridicata (nu apare, insa, la toti pacientii) – raceala comuna nu provoaca, de obicei, febra. Totusi, nu este imposibil ca aceasta sa apara. Copiii sunt mai predispusi sa prezinte acest simptom in timpul racelii. Spre deosebire de gripa, febra este usoara in acest caz. 
  • Frisoane
  • Dureri musculare severe
  • Oboseala si slabiciune severa – pot dura pana la 2 saptamani
  • Disconfort toracic 
  • Greata, varsaturi si diaree – comune la copii.

Simptomele de gripa sunt mai severe decat cele ale racelii. De asemenea, gripa are un debut brusc – simptomele apar spontan la o intensitate ridicata si pot dura pana la 2 saptamani. In cazul racelii, manifestarile apar progresiv, pe durata mai multor zile. Acestea se imbunatatesc, apoi, in 7-10 zile (2).  

Daca simptomatologia sugereaza ca ai putea avea gripa, adreseaza-te medicului in primele 48 de ore pentru a fi testat (2). 

Complicatiile racelii si gripei

Raceala comuna se asociaza rar cu complicatii. Acestea pot include congestia sinusurilor si otita medie (infectia urechii) (3). 

In schimb, gripa se asociaza cu complicatii serioase, cum ar fi pneumonie, miocardita (inflamatia muschiului cardiac), encefalita (inflamatia creierului), insuficienta multipla de organ si risc de deces. De asemenea, pacientii cu boli cronice pot experimenta o exacerbare a simptomelor acestora. Spre exemplu, cei cu astm pot avea crize de astm frecvente (4). 

Categoriile care prezinta risc ridicat de complicatii ale gripei sunt (4):

  • Copiii sub 5 ani, dar mai ales cei sub 2 ani
  • Persoane peste 65 de ani
  • Femei insarcinate
  • Pacienti cu afectiuni cronice (diabet zaharat, boli autoimune, boli cardiovasculare, imunodeficiente)

Ce presupune tratamentul?

femeie sta pe canapea se sterge la nas

In general, tratamentul ambelor tipuri de infectii respiratorii este simptomatic. Acestea nu necesita administrare de antibiotice, intrucat sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii (2).

Medicul poate prescrie medicamente antivirale, care actioneaza impotriva virusurilor, mai ales pentru a scadea riscul de complicatii ale gripei (2).

Se pot utiliza analgezice si antitermice (medicamente care scad febra), cum ar fi paracetamol. De asemenea, spray-urile nazale decongestionante pot ajuta la reducerea congestiei nazale (2). 

Atentie! Aspirina nu se administreaza la copii si adolescenti, din cauza riscului de a dezvolta sindromul Reye (2). 

Se recomanda odihna, o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, precum si un consum ridicat de apa, pentru a preveni deshidratarea (2). Supele si ceaiurile calde pot ajuta la ameliorarea durerii in gat, in timp ce ofera hidratare. 

Suplimentele alimentare pentru raceala si gripa, cum ar fi vitamina C sau D, pot fi utilizate pentru a ajuta organismul sa lupte cu infectia (2). 

De asemenea, este important sa tii sub control temperatura din locuinta. Temperaturile ridicate scad umiditatea din aer, ceea ce agraveaza durerea in gat. Un umidificator poate fi util, deoarece poate usura respriatia. 

Preventie

In general, preventia celor doua afectiuni poate fi realizata prin respectarea masurilor de igiena (2):

  • Spalarea frecventa si corecta a mainilor (sau folosirea unui dezinfectant pentru maini in spatiile publice)
  • Evitarea atingerii fetei cu mainile neigienizate
  • Evitarea contactului apropiat cu persoane care prezinta simptomele infectiilor respiratorii
  • Dezinfectarea frecventa a suprafetelor 
  • Evitarea utilizarii la comun a obiectelor
  • Izolare in caz de aparitie a simptomelor, pentru a preveni raspandirea infectiei

Cea mai eficienta metoda de preventie a gripei este prin vaccinare (2). Vaccinul antigripal se realizeaza anual, deoarece in fiecare an tulpinile de virusuri sunt diferite. Oricine poate il poate efectua, insa este recomandat in special persoanelor din grupele de risc. Discuta cu medicul de familie pentru a primi vaccinul. 

Asadar, gripa si raceala pot fi confundate, din cauza simptomelor similare. Acorda atentie manifestarilor si adreseaza-te medicului, daca banuiesti ca este vorba despre o gripa. 

Referinte: 

  1. CDC. “Cold versus Flu.” Centers for Disease Control and Prevention, 29 Sept. 2022, www.cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm#:~:text=Influenza%20(flu)%20and%20the%20common,%2C%20parainfluenza%2C%20and%20seasonal%20coronaviruses.. Accessed 27 Oct. 2022.
  2. ‌Goldman, Rena. “The Difference between the Cold and Flu.” Healthline, Healthline Media, 23 Mar. 2015, www.healthline.com/health/cold-flu/cold-or-flu. Accessed 27 Oct. 2022.
  3. “Flu or Cold Symptoms?” WebMD, WebMD, 2007, www.webmd.com/cold-and-flu/flu-cold-symptoms. Accessed 27 Oct. 2022.
  4. CDC. “Flu Symptoms & Complications.” Centers for Disease Control and Prevention, 3 Oct. 2022, www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm. Accessed 27 Oct. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor