Dishidroza: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Dishidroza

Dishidroza este o afectiune cutanata, dureroasa, care se caracterizeaza printr-o eruptie cu vezicule, ce apar pe mâini și picioare. Cauza aparitiei acesteia nu este pe deplin cunoscuta, iar tratamentele si vindecarea sunt de durata. Mancarimea si durerea cauzata de formatiunile pline cu lichid lasa cicatrici in multe cazuri.

Dishidroza este un tip de eczema care apare pe palme, talpi si pe lateralele mainilor si picioarelor. Alaturi de aspectul inestetic, veziculele provoaca mancarime si uneori apar senzatii de usturime dupa frecarea energica a zonelor. Se manifesta frecvent la persoanele adulte tinere. Cu tratamentul potrivit veziculele se vindeca in 2 pana la 4 saptamani. Alaturi de schema de tratament, dieta joaca un rol important. Netratata corespunzator, eczema se poate infecta si duce la alte complicatii. 

Ce este dishidroza?

Dishidroza este cunoscuta si sub numele de eczema dishidrotica sau pompholyx. Aceasta afectiune a pielii determina aparitia unor vezicule cu lichid, clar sau transparent, la nivelul palmelor si talpilor, dar si pe laterala degetelor. 

Formarea veziculelor inseamna piele uscata, mancarime, care devine intensa, greu de ignorat. In aproximativ 2 - 4 saptamani formatiunile aparute se usuca, iar in urma acestora pielea ramane aspra si uscata, uneori aspectul fiind de solzisori. 

Ciclul de dezvoltare al eczemei se caracterizeaza prin aparitia unui al doilea val de vezicule pline cu lichid, inainte de vindecarea completa a primelor. 

La copii, dermatita atopica se manifesta cu preponderenta, in timp ce dishidroza la copii poate sa apara in cazuri extrem de rare. 

Eczema dishidrotica insa, apare frecvent la adultii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. 

Dishidroza nu este o afectiune contagioasa, in ciuda aspectului si a modului de manifestare, ceea ce inseamna ca nu se poate transmite de la o persoana la alta. 

Tipuri de dishidroza

Dishidroza usoara sau moderata

Veziculele apar izolat pe maini sau picioare, grupate sau usor raspandite, fara sa acopere intreaga suprafata a palmelor sau talpilor. Zonele rosii ce apar in jurul formatiunilor cu lichid sunt destul de restranse, iar senzatia de mancarime sau usturime este moderata, controlabila. 

Dishidroza severa

Suprafata acoperita de eczema este extinsa, iar mancarimea si durerea sunt intense. Veziculele sunt extinse, de mari dimensiuni si tocmai din aceste motive sarcinile de rutina si igiena zilnica pot fi imposibil de realizat. Daca sunt localizate la nivelul talpilor, atunci mersul nu se mai poate efectua normal. 

Forma severa poate duce la raspandirea veziculelor si in alte zone ale pielii, atat in jurul articulatiilor mainilor si pe dosul acestora, cat si la glezne. 

Dishidroza hemoragica

Este o forma rar intalnita, care se caracterizeaza prin sangerare, veziculele cu lichid pot contine in acest caz un amestec de sange si puroi. 

Dishidroza pustuloasa

Acest tip este cronic si apare ca urmare a suprainfectarii formatiunilor veziculare cutanate. 

Dishidroza: cauze si factori de risc

Cauze

Cauza exacta de aparitie a dishidrozei nu este cunoscuta. Specialistii vorbesc despre asocierea eczemei cu o tulburare asemanatoare, dermatita atopica, ce apare la copii, dar si cu alergiile sezoniere. Alte cauze secundare sunt:

  • Mostenirea genetica;
  • Infectii si micoze;
  • Expunere la metale - cobalt, crom si nichel;
  • Vicii - fumat;
  • Stres fizic sau emotional. 

Factori de risc

Alergiile si persoanele afectate de stres au un risc crescut pentru dezvoltarea dishidrozei. De asemenea, expunerea este mare si in cazul celor care au in familie persoane cu aceasta afectiune sau daca au avut dermatita atopica. 

Sensibilitatea cutanata si infectiile pielii sunt factori de risc pentru aparitia dishidrozei. Schimbarea anotimpurilor poate determina aparitia problemelor cutanate specifice dishidrozei la cei cu sensibilitati. 

Atentie: persoanele care au contact des cu apa pot dezvolta mai usor dishidroza, in aceeasi masura in care si cei care transpira puternic la nivelul palmelor si talpilor pot dezvolta dishidroza. 

Dishidroza: simptome

 

Simptomele dishidrizei

Vezicule cu lichid

Primul simptom vizibil al eczemei dishidroza sunt veziculele pline cu lichid, care apar pe piele si pot fi de dimensiuni diferite. Tegumentul in jurul lor devine rosu si apar iritatii ale pielii

Durere sau mancarime

Uneori mancarimea si senzatia de arsura apare inainte de ivirea veziculelor caracteristice, alteori aceste simptome se manifesta concomitent. Durerea apare si pe motiv ca epiderma este uscata si senzatia de piele care se strange duce la aparitia unor fisuri. 

Durerea si mancarimea sunt evidente cand veziculele incep sa se usuce si pielea devine solzoasa. Dupa un episod de deshidroza pielea palmelor sau a picioarelor se poate descuama cu totul, iar dupa ciclul se poate relua. 

Modificarea unghiilor

Cand dishidroza se manifesta pe laterarele degetelor si se extinde pana la varful degetelor, poate sa apara si o modificare a unghiilor - ingrosare si schimbarea culorii. 

Cum se diagnosticheaza dishidroza?

Medicul specialist va face examenul clinic al suferindului si diagnosticul poate fi uneori stabilit numai pe baza acestuia. Daca totusi veziculele sunt mari sau au un aspect deosebit si mai exista si alte simptome, este posibil ca dermatologul sa puna un diagnostic dupa analize la sange care pot exclude alte afectiuni dermatologice sau boli mai grave. 

In situatii deosebite sau atunci cand manifestarile sunt severe, specialistul poate solicita efectuarea biopsiei cutanate pentru a stabili cauza infectiei sau chiar un test alergologic. 

Abia dupa ce are toate informatiile, medicul poate stabili daca este vorba sau nu de dishidroza si care este cea mai buna schema de tratament pentru fiecare pacient in parte. 

Dishidroza: optiuni de tratament

 

Optiuni de tratament pentru dishidroza

Tratament medicamentos

Tratamentul cu crema pentru dishidroza sau unguentele in dishidroza sunt doar o prima optiune, in situatii in care eczema are o manifestare usoara spre moderata. Aici vorbim de produse recomandate si in dermatita atopica, care sa ajute la eliminarea disconfortului legat de mancarimi. 

Cremele emoliente, intens hidratante cu ceramide pot ajuta la ameliorarea uscaciunii, vindecarea veziculelor, dar si la moderarea sau chiar eliminarea senzatiei de mancarime. 

Schemele de tratament sunt variate si pot fi modificate pe parcurs, in functie de raspunsul organismului si de manifestarile eczemei. 

Uneori pot fi recomandate si unguente pentru afectiuni dermatologice, ce contin un corticosteroid pentru a reduce inflamatia si a grabi vindecarea sau medicamente antifungice cand eczema se suprapune peste o infectie fungica. 

Daca mancarimea persista, alaturi de creme pot fi prescrise si pastile, precum si imunosupresoare sau antihistaminice, acolo unde este nevoie. 

Terapia cu lumina UV

Aceasta varianta de tratament poate fi utilizata cu recomandarea specialistului pentru o curatare a pielii, folosind produse specifice, fara a va supune vreunui risc. 

Drenarea veziculelor

Dermatologul poate decide varianta de tratament adecvata, scurgerea lichidului din vezicule. 

Injectarea toxinei botulinice

Practic, toxina botulinica poate opri transpiratia excesiva, care favorizeaza aparitia si dezvoltarea veziculelor. 

Tratament complementar

Cum am scapat de deshidroza? Raspunsul este urmand tratamentul recomandat de medic, dar si utilizand un remediu naturist pentru afectiuni dermatologice la indicatia acestuia. 

Aplicarea unor comprese umede si reci pe zonele in care apare mancarimea, poate ajuta la reducerea senzatiei neplacute. Daca exista un control al scarpinarii se realizeaza izolarea eczemei. 

In acelasi timp, mentinerea unei hidratari intense a pielii, folosind dermatocosmetice,  poate facilita vindecarea veziculelor. 

Un alt remediu care poate fi urmat acasa este uscarea mainilor si picioarelor dupa baie. Umezeala mentinuta pe piele este mediul prielnic pentru dezvoltarea dishidrozei. 

Ideal este sa nu purtati manusi, pantofi sau sosete pentru ca pielea sa nu avantajeze eczema. Daca nu se poate acest lucru utilizati manusi ce resping umezeala sau o absorb, sosete din bumbac si incaltaminte lejera. 

Dishidroza: complicatii

Cea mai importanta complicatie care poate sa apara vizeaza infectarea. Scarpinarea continua poate favoriza dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii afectate. 

Daca deshidroza apare peste o toxiinfectie alimentara sau o alta problema cutanata, va fi cu mult mai greu de tinut sub control. 

Pe fondul mancarimilor si al durerii, ce poate sa apare din cauza scarpinarii excesive, somnul poate fi perturbat. 

Cum poate fi prevenita dishidroza?

Planul pentru prevenirea dishidrozei este diferit, dar trebuie adaptat fiecarei persoane diagnosticate. Nu exista o singura modalitate de prevenire pentru ca eczema are declansatori diferiti. Daca descoperiti ce anume determina aparitia ei si cauza este bine sa le aveti in vedere. 

Hidratarea este importanta pentru piele si organism, dar ea nu trebuie sa vina numai prin consum de apa, ci si prin aplicarea cremelor puternic hidratante de cateva ori pe zi pentru ca pielea sa nu se usuce si sa nu capete fisuri. 

Reducerea sau eliminarea factorilor stresanti este un deziderat spre care sa tindeti, alaturi de supravegherea atenta a dietei. Daca e cauzata de alergia la metale,  atunci trebuie reduse alimentele cu continut mare de cobalt si nichel, un nutritionist va oferi lista acestora. 

In mod normal, dishidroza poate sa apare pe fondul stresului puternic si sa fie un episod unic. Totusi, in cele mai multe cazuri recidiva exista. Persoanele care sunt diagnosticate cu aceasta eczema pot invata sa traiasca ani buni cu dishidroza, cu mentinerea unor reguli de igiena si de rutina, pentru a tine sub control veziculele pline cu lichid, evitand suprainfectarea zonelor. 

Dishidroza este o afectiune care poate sa apara o singura data, chiar si la persoane care nu au alte afectiuni cunoscute si risc redus pentru a dezvolta eczema. Veziculele pline cu lichid ce apar provoaca mancarime, iar scarpinatul intens duce la aparitia durerii. Consultati medicul pentru un diagnostic corect si pentru a primi un tratament personalizat, astfel incat sa reduceti neplacerile cauzate de dishidroza sau pentru a determina vindecarea. 

Dishidroza este o eczema care poate sa se vindece complet, sa nu mai apara sau poate fi o afectiune pe termen lung, pentru care trebuie luate masuri speciale. 

Surse de informare:

1. Dyshidrosis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/symptoms-causes/syc-20352342

2. Dyshidrotic Eczema (Dyshidrosis) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17728-dyshidrotic-eczema

3. What Is Dyshidrotic Eczema? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention - https://www.everydayhealth.com/dyshidrotic-eczema/

4. Dyshidrotic Eczema - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/dyshidrotic-eczema

5. Dyshidrotic (Dyshidrosis) Eczema - https://www.healthline.com/health/dyshidrotic-eczema

6. Pompholyx (dyshidrotic eczema) - https://www.nidirect.gov.uk/conditions/pompholyx-dyshidrotic-eczema#:~:text=Pompholyx%20(dyshidrotic%20eczema)%20is%20a,sort%20of%20blistering%20skin%20condition.

7. ECZEMA TYPES: DYSHIDROTIC ECZEMA OVERVIEW - https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/dyshidrotic-eczema

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor