Drojdia inactiva - beneficii, proprietati, contraindicatii
Drojdia inactiva are un continut nutritional bogat. Este un produs alimentar care creste energia consumatorilor, sustinand si sistemul imunitar. Drojdia inactiva nu conduce la cresterea alimentelor asa cum o face cea de brutarie, dar ofera gust si aroma alimentelor, alaturi de nutrienti vitali. Totusi, aceasta nu poate fi consumata de toate persoanele, cei sensibili pot prezenta efecte adverse.
Drojdia inactiva se mai numeste si nutritiva. Acest produs cu forma dezactivata de drojdie este folosit tot mai des in alimentatia umana, in special pe post de condiment. Gustul oferit de drojdia inactiva este perceput diferit de oameni, poate avea aroma de nuca pentru unii sau de branza, pentru altii. Proprietatile oferite de consumul drojdiei inactive organismului sunt multiple, produsul alimentar fiind considerat de ajutor pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator, dar si un important sustinator al sistemului imunitar. Consumata cu moderatie si atentie, drojdia inactiva este atat sanatoasa, cat si delicioasa.
Ce este si ce contine drojdia inactiva?
Drojdia inactiva trece printr-un proces de incalzire si uscare care duce la inactivarea sa, de aici si diferenta fata de drojdia activa, folosita in brutarii, la dospirea painii. Drojdia inactiva se gaseste in farmacii, sub forma de fulgi, in categoria produselor pentru dieta si nutritie.
Specialistii au aratat ca 16 grame de drojdie inactiva contin:
- 60 de calorii;
- 0,5 g grasimi;
- 30 mg sodiu;
- 5 g carbohidrati;
- 3 g fibre;
- 8 g proteine;
- 10 mg tiamina sau vitamina B1;
- 10 mg riboflavina sau vitamina B2,
- 12 mg de vitamina B6;
- 24 de mg vitamina B12;
- zero grame de zahar (1).
Drojdia inactiva provine din specia de Saccharomyces cerevisiae, o alta forma derivata din aceasta fiind drojdia de bere. In prezent, drojdia inactiva este cultivata din melasa, sfecla de zahar, dar si zer (2).
Acest tip de drojdie nu contine lactate sau gluten, fiind benefica persoanelor cu diverse sensibilitati alimentare. Are un continut redus de grasimi si niste fibre speciale, solubile, beta-glucan, prezinta numerosi aminoacizi, vitamine si minerale, calciu, fier si potasiu (2).
Beneficii si proprietati ale drojdiei inactive
Potential sustinator al sanatatii inimii
Fibrele solubile numite beta-glucan, existente in drojdia inactiva pot sa actioneze asupra colesterolului, prin scaderea colesterolului rau - LDL si cresterea colesterolului bun - HDL.
Potasiul din compozitia drojdiei inactive poate reduce tensiunea arteriala pana la valori normale, in timp ce continutul scazut de sodiu are efect benefic asupra inimii si a bunei functionari a sistemului cardiovascular (1).
Cromul din drojdia inactiva este un mineral care ajuta la reglarea zaharului din sange, motiv pentru care se crede ca acest produs alimentar poate mentine normal nivelul zaharului din sange, astfel incat ar putea sa scada riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat (3).
Sistem imunitar sanatos
Un sistem imunitar puternic ar putea fi consolidat si cu ajutorul beta-glucanului. Fermentatia sa bacteriana la nivelul intestinelor ar putea duce la stimularea activitatii celulor esentiale sistemului imunitar. Macrofagele ar fi primele beneficiare, intarind capacitatea organismului in fata unor eventuale boli. Desi cercetarile sunt inca la inceput, primele rezultate obtinute sunt incurajatoare (1).
Alte studii au relevat faptul ca beta-glucanul si alfa-mananul sunt doi carbohidrati cu proprietati antifungice si antibacteriene ce pot proteja corpul de infectii, sustinand imunitatea (4).
Ajutor de nadejde in tranzitul intestinal
Persoanele predispuse la constipatie ar putea beneficia de pe urma consumului de drojdie inactiva, pentru ca fibrele din aceasta atrag apa la nivelul colonului, ceea ce duce la realizarea unui tranzit intestinal normal (1).
Energizarea organismului
Drojdia inactiva se prezinta sub doua forme: fortificata cu vitamina B12 sau nefortificata. Varianta fortificata contine vitamine benefice celor cu carente de vitamine si minerale, vegetarienilor si veganilor.
Sprijin in recuperarea fizica
Un avantaj al drojdiei inactive este acela al imbunatatirii recuperarii fizice dupa antrenament, cel putin aceasta a reiesit din studiile initiale. Pe langa energia oferita organismului, acest produs alimentar actioneaza la nivelul celulelor albe din sange, oferind sansa restaurarii celulare si reducerea inflamatiei (3). Sunt necesare studii suplimentare in acest sens, dar ipotezele sunt sustinute si de prezenta zincului in drojdia nutritiva, care are rol in repararea si regenerarea muschilor.
Contraindicatii ale consumului de drojdie inactiva
Cateva lingurite de drojdie inactiva, 2 - 4, presarate peste salate, adaugate in supe si sosuri, aduc un plus de savoare preparatelor, gustul de branza sau de nuci fiind foarte apreciat. Drojdia inactiva este considerata sigura pentru consum, cu cateva exceptii.
Persoanele cu sensibilitate la drojdiile obisnuite ar putea sa aiba si la acest tip de drojdie aceleasi probleme. Produsul este contraindicat si celor care sufera de sindromul colonului iritabil (1). Printre efectele adverse ce ar putea aparea se numara accelerarea tranzitului intestinal, probleme digestive si diaree (5).
In acelasi timp, tiramina din drojdia inactiva ar putea sa declanseze migrene la unele persoane.
Niacina sau vitamina B3 din acest produs are rol in metabolism. In cantitate mare, niacina poate duce la inrosirea fetei, la aparitia senzatiilor de mancarime sau de usturime, care vor putea sa dispara in cateva ore (5).
Drojdia inactiva poate interactiona cu anumite medicamente, o parte dintre cele utilizate pentru tratarea depresiei. Interactiuni ar putea sa se manifeste si la persoanele care folosesc unele analgezice narcotice si antifungice, asadar trebuie atentie sporita (3).
Acesta este un articol strict informativ! Atunci cand apar reactii adverse mergi de urgenta la medic pentru diagnostic si tratament de specialitate, precum si pentru un plan de preventie potrivit!
Surse de informare:
1. Nutritional Yeast Nutrition Facts and Health Benefits - https://www.verywellfit.com/nutritional-yeast-nutrition-4691163
2. What are the benefits of nutritional yeast? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/323245
3. Nutritional Yeast: Is It Good for You? - https://www.webmd.com/diet/nutritional-yeast-good-for-you#:~:text=The%20fiber%20in%20nutritional%20yeast,for%20diabetes%20and%20heart%20disease.
4. Is Nutritional Yeast Healthy? All You Need to Know - https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast
5. 4 Potential Side Effects of Nutritional Yeast - https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast-dangers