Durere de cap la ceafa (cefalee cervicogena): cauze, afectiuni asociate
Durerile de cap la ceafa pot imita foarte usor migrenele si poate fi dificil sa izolezi cele doua conditii medicale una de cealalta. Principala diferenta este originea ambelor dureri de cap: migrena pleaca de la creier, in timp ce cefaleea cervicogena pleaca de la o trauma in coloana cervicala sau de la baza regiunii craniului. De ce apare durerea de cap la ceafa, care sunt optiunile de tratament si cum poate fi prevenita, afla din articolul de mai jos!
Continutul articolului
Ce este durerea de cap la ceafa?
Durerea de cap la ceafa sau cefaleea cervicogena se refera la simptomele dureroase percepute la nivelul capului, dar care se dezvolta de la o sursa din zona gatului (1).
In acest scenariu, cefaleea cervicogena este o durere de cap secundara, ceea ce inseamna ca este cauzata de o conditie medicala sau de o afectiune fizica.
In multe cazuri de dureri de cap la ceafa, cauza este o tulburare a coloanei vertebrale cervicale si a elementelor sale osoase, discale si/sau a tesuturilor moi (1).
Persoanele care se confrunta cu dureri de cap la ceafa experimenteaza, in majoritatea cazurilor, miscari ingreunate ale gatului, alaturi de agravarea durerilor de cap in momentul miscarii (1).
Cefaleele cervicogene se resimte doar intr-o parte a capului (de obicei in lateral), iar durerea poate radia de la gat sau din spatele capului pana in partea din fata sau in spatele ochiului (1).
Atentie! Durerea de cap la ceafa poate fi sau nu asociata cu durerile de gat.
Simptomele durerii de cap la ceafa
O manifestare a durerii de cap la ceafa este senzatia de durere intepatoare care vine din miscarea brusca a gatului. Durerea mai poate fi resimtita si daca gatul ramane in aceeasi pozitie pentru mai mult timp (2).
Alte simptome ale durerii de cap la ceafa pot include (2):
- durere doar pe o parte a capului sau fetei;
- durere constanta care nu se amelioreaza, dar nici nu se agraveaza;
- durere de cap atunci cand tusesti, stranuti sau inspiri adanc;
- o senzatie de durere care poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani;
- gat blocat, fara mobilitate.
Chiar daca migrena si cefaleea cervicogena sunt diferite in natura lor, unele manifestari pot fi asemanatoare. De exemplu, poti experimenta (2):
- stari de greata;
- dureri in alte parti ale corpului, cum ar fi in mana sau umar;
- inconfort la lumina puternica;
- inconfort la sunete puternice;
- vedere incetosata.
Mai mult, unele persoane pot experimenta dureri de cap la ceafa si migrene in acelasi timp. Acest lucru poate duce la o confuzie despre care este problema adevarata de sanatate.
Adreseaza-te medicului daca experimentezi orice simptom mentionat mai sus si care iti afecteaza calitatea vietii!
Cauzele durerii de cap la ceafa
Pentru ca durerea de cap la ceafa sa isi faca aparitia, trebuie sa existe dovezi ale unor tulburari sau leziuni la nivelul coloanei vertebrale cervicale, despre care se stie ca pot provoca dureri de cap.
Cauzele durerii de cap la ceafa pot include conditii degenerative, cum ar fi osteoartrita sau un disc deteriorat in coloana cervicala (3).
Accidentele la nivelul gatului sau practicarea unui sport de performanta poate provoca, de asemenea, leziuni in coloana cervicala si poate declansa aceste dureri de cap (3)
Durerile de cap cervicogene pot aparea si din stilul de viata al unei persoane. Una dintre cauze o reprezinta postura individului la locul de munca.
In stadii incipiente, aceasta conditie poate fi ameliorata prin administrarea medicamentelor fara prescriptie pentru durere.
De exemplu, daca esti sofer, tamplar, hairstylist sau lucrezi la un birou, s-ar putea sa adopti o postura necorespunzatoare pentru o perioada indelungata. Acest lucru poarta numele de protractie cervicala si creste riscul de aparitie a durerilor de cap la ceafa.
Daca adormi intr-o pozitie neobisnuita sau intr-un loc neobisnuit pentru somn, s-ar putea sa fii mai predispus la o durere de cap cervicogena decat in mod obisnuit.
O alta cauza a durerilor de cap cervicogene poate fi comprimarea unui nerv in apropierea gatului (3).
In situatii foarte severe, durerea de cap la ceafa poate aparea din cauza unei tumori sau unei fracturi netratate la nivelul coloane vertebrale sau in zona gatului superior (2).
Optiuni de tratament
Deoarece exista numeroase tipuri de dureri de cap, poate fi greu de identificat o cefalee cervicogena. De aceea, medicul poate propune mai multe modalitati de diagnostic, printre care (2):
- imagistica cu raze X;
- tomografie computerizata (CT);
- imagistica cu rezonanta magnetica (RMN cerebral).
In functie de diagnostic, medicul iti poate recomanda mai multe modalitati de ameliorare sau de tratare completa (2):
- Tratament medicamentos;
- Suplimente alimentare si multivitamine pentru adulti pentru sustinerea sistemului imunitar, imbunatatirea oaselor si asigurarea mineralelor necesare pentru functionarea optima a organismului;
- Blocarea nervului: Este o procedura care amelioreaza durerea temporar si ajuta foarte bine in combinatie cu fizioterapia. Aceasta presupune injectarea substantelor anestezice sau corticosteroizilor in sau langa nervii de la ceafa;
- Fizioterapie: Anumite intinderi si exercitii pot ajuta in ameliorarea durerilor de cap la ceafa. Adreseaza-te medicului sau fizioterapeutului pentru un plan de exercitii corespunzator;
- Interventii chirurgicale: In cazuri foarte rare in care durerea de cap la ceafa se inrautateste, medicul iti poate propune o operatie pentru separarea nervilor care provoaca tensiune in coloana cervicala.
Masuri de preventie
Unele situatii de dureri de cap la ceafa nu pot fi prevenite. Acesta este cazul in care cefaleea cervicogena porneste de la o conditie medicala precum osteoartrita care tinde sa se instaleze odata cu inaintarea in varsta (3).
Anumite masuri pot ajuta atat la prevenirea durerilor de cap la ceafa, cat si la gestionarea acestora. De exemplu, practicarea unei posturi corespunzatoare atunci cand stai in sezut la birou sau la volan.
De asemenea, asigura-te ca ai o pozitie de somn adecvata pentru relaxarea corpului. Nu pune capul pe o perna foarte umflata care iti ridica gatul mai sus decat coloana vertebrala.
Acest lucru va pune presiune pe nervii din coloana cervicala si va creste riscul durerilor de cap la ceafa.
De asemenea, incearca sa eviti pe cat posibil coliziunile si accidentele atunci cand faci sport pentru a preveni leziunile la nivelul coloanei cervicale (3).
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare si altor produse farmaceutice in ameliorarea simptomelor si/sau tratarea durerilor de cap la ceafa. Adreseaza-te medicului cu privire la planul de tratament corespunzator!
Bibliografie:
- American Migraine Foundation. What is Cervicogenic Headache? How Do You Treat It? https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/cervicogenic-headache/
- WebMD Editorial Contributors (2020). Cervicogenic Headaches. Medically reviewed by MD Robinson. J. https://www.webmd.com/migraines-headaches/cervicogenic-headache-facts_
- Higuera, V. (2019) Cervicogenic Headache: Symptoms, Causes, and Treatments. Medically reviewed by D.O. Sampson, S. https://www.healthline.com/health/headache/cervicogenic-headache