Durere sub coaste: cauze, simptome, tratament
Nu o data ne confruntam cu dureri sub coaste, desi disconfortul ni se pare atat de minor incat il trecem cu vederea fara probleme. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca astfel de dureri pot semnala o problema minora (indigestia de pilda), dar si o problema majora (cum este infarctul miocardic). Daca durerea sub coaste nu cedeaza, se recomanda sa apelezi la medic de urgenta, pentru identificarea cauzei si stabilirea unui tratament.
Continutul articolului
Pe de alta parte, exista nevralgia toracica, o patologie de natura neurologica, iar intensitatea acesteia depinde de la persoana la persoana si in functie de cauza. In unele situatii, durerea seamana cu ceea ce se simte in cazul unui infarct miocardic. Tocmai de aceea este esential sa facem diferenta intre cele doua tipuri de dureri. Sa revenim insa la durerea de sub coaste, alta decât nevralgia toracica.
Iti spunem, in acest articol, ce este si cum se manifesta durerea sub coaste, dar si cum se trateaza aceasta.
Cutia toracica este formata din 24 de oase, cate 12 in cele 2 parti (dreapta si stanga). Aceste oase au rolul de a proteja organele din interiorul lor, aici se afla inima, plamanii, pancreasul, splina, stomacul, rinichii. Atunci cand aceste organe sunt inflamate sau sufera de diverse afectiuni sau traume, durerea radiaza si in zona din jur (cutia toracica).
Cum se manifesta durerea sub coaste
Durerea sub coaste se poate manifesta asemenea:
- unui junghi;
- asemenea unei presiuni;
- ca o arsura.
Durerea se poate simti numai atunci cand expiri, sau poate fi permanenta.
Cauzele durerii de sub coaste
Sunt mai multe cauze ale durerilor de sub coaste, unele mai grave, altele mai puțin grave:
- postura incorecta: daca avem o postura incorecta si daca, de exemplu, stam cocosati, durerile de sub coaste pot aparea. Situatia aceasta poate aparea mai ales la copii, de aceea este bine ca acestia sa adopte o postura corecta.
- indigestia: aceasta este legata fie de mancatul prea rapid, fie de mancatul prea mult, sau consum de alimente grase sau picante. Gastrita si calculii biliari pot provoca de asemenea indigestie. Aceasta afectiune se poate preveni consumand alimente in cantitati reduse, evitand alimentele grase si picante, dar si alimentele care au aciditate crescuta.
- refluxul gastroesofagian: daca durerea de sub coaste este insotita de arsuri la stomac, este posibil sa suferi de reflux gastroesofagian. Refluxul gastroesofagian se manifesta atunci cand aciditatea din stomac urca spre esofag, cauzand durere si arsuri.
- constipatia: in acest caz, durerea dispare imediat dupa defecare. Constipatia la copii mai ales se poate combate printr-o alimentație adecvată și, eventual, remedii naturiste sau laxative.
- fracturile la nivelul coastelor: se manifesta dupa traumatisme in urma unor accidente. Este important sa consulti un medic daca asemenea dureri persista, fiindca este posibil sa nu fie doar durerea de coaste, ci si organele protejate de cutia toracica sa fi suferit de pe urma traumatismului. Daca este vorba de un traumatism la nivelul coastelor, durerile se pot ameliora cu comprese cu gheata.
Dureri localizate in partea stanga
In general, daca durerea se resimte in partea stanga a corpului, poate fi vorba despre:
Costocondrita
Costocondrita este o afectiune a cartilajului care face legatura intre coaste si stern (osul pieptului). Cauzele acestei inflamatii pot fi:
- infectie;
- traumatism;
- artrita.
Afectiuni ale pancreasului
Pancreatita este o durere care se instaleaza lent si creste in intensitate dupa ce persoana mananca. Pancreasul este localizat in apropierea intestinului subtire. Afectiunile pancreasului pot cauza de asemenea dureri la nivelul coastelor. In cazul in care durerile apar din cauza pancreasului, pacientul este sfatuit sa nu consume alcool, să nu fumeze, sa se hidrateze adecvat si sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata (saraca in grasimi).
Ruptura de splina
Ruptura de splina se mai numeste si infarct splenic. Pacientul resimte o durere in partea stanga a cutiei toracice.
Pericardita
Pericardita este o inflamatie a sacului in care este invelita inima si care se numeste pericard.
Pleurezie
Pleurezia este tot o inflamatie, dar a pleurei de aceasta data, a invelisului care acopera plamanii. Daca durerea e pe partea stanga inseamna ca durerea a fost localizata in partea stanga a coastelor, dar exista si un alt simptom, o durere ascutita in timpul respiratiei.
Gastrita
Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului (stomacul se afla in partea stanga a cavitatii abdominale.
Infarct miocardic
Cea mai grava cauza a durerii din partea stanga este insa legata de infarctul miocardic.
- infarct miocardic: daca durerea de sub coaste se manifesta in partea stanga a cutiei toracice, trebuie luat in calcul si infarctul miocardic. In acest caz, durerea se poate resimti catre brat, gat, mandibula, spate. Daca ai suspiciuni de infarct miocardic solicita de urgenta ajutor medical.
Dureri localizate in partea dreapta
Daca durerea se resimte in partea dreapta, poate fi vorba despre:
Calculi biliari
Este vorba despre calculi (pietre) la nivelul vezicii biliare. Acestia pot de asemenea sa cauzeze dureri sub coaste. Acesti calculi biliari au drept cauza colesterolul marit, sau bilirubina crescuta.
Calculi renali
Calculi renali (pietre la rinichi) sunt din aceeasi categorie cu calculii biliari. Pot provoca dureri sub coaste, in partea laterală, dar și in spate. Pietrele la rinichi au si alte simptome, pe langa aceste dureri in zona de sub coaste: greata, varsaturi, dureri/usturimi la urinare, in unele cazuri febra. Ajuta foarte mult in asemenea cazuri consumul de apa, ceai, compot.
De asemenea, durerile de sub coaste pot fi provocate si de infectii sau obstructii ale tractului urinar, litiaza renala sau chiar cancer renal. Durerile se resimt in zona de sub coaste, lateral si in spate.
Afectiuni ale ficatului
Poate fi vorba despre afectiuni declansate de virusul hepatic. Printre simptome se numara si durerile sub coaste, resimtite ca o apasare in partea dreapta a abdomenului.
Tratamentul durerii de sub coaste
O durere, oricare ar fi aceasta, trebuie diagnosticata si tratata. Durerea de sub coaste poate fi ameliorata numai in urma stabilirii unui diagnostic, si numai dupa ce se realizeaza o examinare ecografica. Mai departe, daca medicul considera necesar, poate solicita si analize de sange si alte investigatii medicale. Daca este vorba de o inflamatie, se pot administra antiinflamatoare, acestea amelioreaza foarte repede durerea (in general se administreaza paracetamol, panadol, antinevralgic, nurofen, dar daca durerea persista sau se intensifica este indicat sa consulti medicul pentru a identifica cauza ei).
Trebuie sa stii ca tratamentul cu antiinflamatoare amelioreaza durerile la foarte scurt timp dupa administrare, dar trebuie sa stii de asemenea ca durerea poate fi simptom al unei afectiuni grave.
Tocmai de aceea medicul, atunci cand consulta pacientul, ia in considerare cateva aspecte legate de durere:
- caracterul acesteia;
- localizarea durerii;
- intensitatea durerii;
- starea de sanatate a pacientului.
Nu exista un tratament standard al durerilor de sub coaste, tocmai pentru ca durerea poate fi o consecinta a mai multor cauze. Trebuie identificata cauza si abia dupa aceea medicul poate stabili tratamentul.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Surse suplimentare de informare:
Healthline, What causes rib pain and how to treat it: https://www.healthline.com/health/rib-cage-pain
Healthline, Whats causing pain under my left ribs?: https://www.healthline.com/health/pain-under-left-rib
Medical News Today, Rib cage pain: six possible causes: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318115
Keck Medicine of USC, 3 reasons you might have rib cage pain: https://www.keckmedicine.org/3-reasons-you-might-have-rib-cage-pain/
Buoy Health, 10 rib pain causes: https://www.buoyhealth.com/learn/rib-pain
Mayo Clinic, Costochondritis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/costochondritis/symptoms-causes/syc-20371175
Push Doctor, Rib cage pain: https://www.pushdoctor.co.uk/what-we-treat/joint-pains-and-aches/rib-cage-pain