Extrasistole: tipuri, cauze, simptome, tratament
Extrasistolele fac parte din categoria aritmiilor cardiace si sunt comune. Acestea se caracterizeaza prin contractiile atriale si ventriculare care apar in mod prematur sau anormal. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre extrasistole!
Ce sunt extrasistolele?
Din punct de vedere medical, extrasistolele sunt contractii premature care au loc la nivelul muschiului inimii si care sunt independente de ritmul considerat normal al acestuia. Ele sunt un tip de aritmii cardiace si apar ca o consecinta a unui impuls electric ce provine dintr-o parte diferita a inimii, impuls care este altul decat cel care provine de la nodul sinoatrial.
Mai exact, o extrasistola reprezinta o bataie suplimentara a inimii, care are loc in afara ritmului firesc al acesteia si care poate provoca disconfort si simptome neplacute. In mod popular, extrasistolele sunt cunoscute sub denumirea de „palpitatii”.
Tipuri de extrasistole
Exista doua tipuri principale de extrasistole: cele atriale si cele ventriculare.
Extrasistole atriale sunt contractii (batai) premature ale inimii care apar in camerele superioare ale cordului.
Extrasistole ventriculare au loc in camerele inferioare ale inimii si sunt contractii (batai) anormale ale acestui organ, care au loc mai devreme decat in ritmul cardiac normal.
Cauze si factori de risc
Specialistii nu cunosc cu exactitate cauzele care determina aparitia extrasistolelor, dar exista unii factori de risc asociati cu acestea, si anume:
In cazul extrasistolelor atriale:
- o afectiune de fond, precum o boala cardiovasculara, hipertensiunea arteriala, hipertiroidismul;
- prezenta sarcinii;
- administrarea unor medicamente, precum cele pentru rinita alergica, raceala sau astm bronsic;
- deshidratarea;
- stresul, senzatia de oboseala;
- consumul de alcool, de cofeina, fumatul.
Nici in cazul extrasistolelor ventriculare nu se cunosc precis cauzele care duc la aparitia lor, dar unele schimbari in organism sau unii factori declansatori pot fi asociati cu instabilitatea celulelor care se afla in ventricule. Iata ce poate contribui la aparitia extrasistolelor ventriculare:
- consumul de cofeina, fumatul sau efortul fizic, deoarece au rol in cresterea nivelului de adrenalina din organism;
- anxietatea;
- consumul de alcool;
- unele medicamente, precum cele decongestionante sau antihistaminice;
- o afectiune cardiovasculara de fond, de exemplu, boala coronariana, insuficienta cardiaca, boli congenitale care afecteaza in principal inima.
Simptome
Printre simptomele pe care le poate avea o persoana cu extrasistole atriale se afla:
- o senzatie ce poate fi comparata cu o zvacnire in piept (flutter);
- oboseala crescuta pe care o resimte in urma unui efort fizic;
- dificultati de respiratie;
- dureri in zona pieptului;
- senzatii de ameteala.
In ceea ce priveste simptomele asociate cu extrasistolele ventriculare, acestea pot lipsi sau pot fi extrem de reduse. Este posibil ca persoana sa sesizeze o senzatie o vibratie de intensitate scazuta, un fel de zvacnire (flutter) sau ca inima bate cu putere foarte mare. Alte persoane pot observa ca ritmul cardiac nu este normal si ca exista o accelerare a batailor inimii.
Tratament
De regula, in cazul persoanelor sanatoase care au rar extrasistole, nu este necesar tratament, dar acesta poate fi recomandat daca au loc des. De asemenea, atunci cand exista o afectiune de fond care este asociata si cu prezenta extrasistolelor, medicul va alcatui o schema de tratament adecvata bolii respective.
Unele persoane pot necesita, pe langa tratament, si o schimbare a stilului de viata, care consta in eliminarea factorilor de risc ce pot declansa extrasistolele, precum cofeina, tutunul si integrarea unor obiceiuri sanatoase, precum exercitii de respiratie si de meditatie (yoga). Asigura-te ca ai o dieta echilibrata, ca te odihnesti indeajuns de mult si ca eviti, pe cat posibil, stresul!
In cazul in care suspectezi ca ai extrasistole, mergi la un consult la medicul de familie, iar in functie de examinarea acestuia, iti poate face trimitere la medicul cardiolog, pentru o evaluare completa. Daca deja ai fost diagnosticat cu o afectiune de fond, mergi la un control, pentru monitorizarea atenta a specialistului!
Automedicatia nu este recomandata. Doar un medic poate determina daca extrasistolele sunt sau nu un motiv de ingrijorare si poate face recomandari pliate pe necesitatile organismului tau.
Surse de informare:
- “Premature Atrial Contractions: What Is It, Causes & Symptoms.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21700-premature-atrial-contractions, accesat la 27 ianuarie 2023;
- “Premature Ventricular Contractions (Pvcs).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 30 Apr. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ventricular-contractions/symptoms-causes/syc-20376757, accesat la 27 ianuarie 2023.