Fosfataza alcalina: ce este, valori, afectiuni indicate

13. 9. 2023 · 6 minute de citit

Fosfataza alcalina este o enzima care se regaseste in organismul uman. Testele pentru masurarea valorilor fosfatazei alcaline din sange fac parte din investigatiile recomandate pentru screeningul, diagnosticarea sau monitorizarea unor afectiuni diferite. Un nivel ridicat al fosfatazei alcaline in sange poate fi un semn al unor boli hepatice sau al unor deficiente osoase. Un nivel scazut indica malnutritie sau deficite ale unor vitamine si minerale. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Fosfataza alcalina: ce este, valori, afectiuni indicate

Ce este fosfataza alcalina?

Fosfataza alcalina este o enzima importanta care se regaseste in diferite tesuturi ale organismului, precum ficat, oase, rinichi si sistem digestiv. Aceasta joaca un rol esential in procesul de degradare a fosfatului. Fosfataza alcalina este un marker biochimic sensibil pentru functia hepatica si pentru sistemul osos.

Principalele functii ale fosfatazei alcaline includ participarea la metabolismul fosfatului si calciului, facilitand absorbtia acestora in intestin, contribuind la formarea oaselor. De asemenea, fosfataza alcalina joaca un rol crucial in procesul de detoxifiere a organismului, ajuta la eliminarea anumitor toxine din ficat.

Pentru ca fosfataza alcalina se regaseste in diverse organe si tesuturi ale corpului uman, fiecare dintre acestea produce o forma distincta a enzimei. Aceasta diferentiere poate ajuta medicii sa identifice sursa unei eventuale cresteri sau scaderi a nivelului enzimei in sange, pentru un tratament adecvat.

Testarea nivelului de fosfataza alcalina din sange poate fi folosita pentru screening, diagnostic sau monitorizare a diverselor boli de ficat sau de oase, fiind o analiza medicala recomandata la anumite categorii de varsta. Nivelul acestei enzime poate creste in cazul unor afectiuni ale ficatului, cum ar fi hepatita sau ciroza, sau in cazul unor boli ale oaselor, precum rahitismul. Un nivel scazut de fosfataza alcalina poate indica anumite probleme de sanatate, precum malnutritia sau deficitele de vitamine si minerale. (1), (2)

Cum se efectueaza testul de fosfataza alcalina?

Testul pentru fosfataza alcalina este un test de sange. In cadrul laboratorului de analize medicale se va recolta o proba de sange venos, dimineata, pe stomacul gol.

Daca esti o persoana diagnosticata cu boli cronice pentru care primesti tratament specific poti primi indicatie de la medic sa opresti medicatia inainte de prelevarea probei de sange, pentru acuratetea rezultatelor. (3)

Interpretarea rezultatelor: valori normale ale fosfatazei alcaline

Valorile normale ale fosfatazei alcaline pot varia in functie de laborator, de reactivii folositi si de metoda de lucru abordata. Este important de mentionat ca aceste valori sunt diferite in functie de varsta si sex. De exemplu, valorile fosfatazei alcaline pot fi mai mari la copiii in crestere si la persoanele in varsta. 

Un interval comun de referinta este de la 44 la 147 de UI/L sau unitati internationale pe litru. Alte laboratoare pot sa considere valori normale pentru fosfataza alcalina datele cuprinse intre 30 si 120UI/L, in functie de valorile de referinta dupa care se ghideaza. De aceea este important ca medicul specialist sa realizeze interpretarea rezultatelor. 

Exista mai multi factori care pot influenta nivelul fosfatazei alcaline din sange. Printre acestia se numara varsta si sexul, alimentatia, consumul de alcool, anumite medicamente, dar si starea de sanatate generala. De exemplu, in timpul cresterii si dezvoltarii, nivelul fosfatazei alcaline poate fi mai mare la copii. De asemenea, anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii si contraceptivele orale, pot creste nivelul fosfatazei alcaline.

Alimentatia si stilul de viata pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra nivelului de fosfataza alcalina. Consumul excesiv de alcool sau o dieta bogata in grasimi poate creste nivelul de fosfataza alcalina. Pe de alta parte, o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos pot contribui la mentinerea valorilor fosfatazei alcaline in limite normale.

Efectuarea testelor regulate pentru monitorizarea nivelului de fosfataza alcalina din sange si pentru detectarea schimbarilor este o indicatie medicala. Valorile anormale ale fosfatazei alcaline pot fi indicatori ai unor afectiuni de sanatate grave, inclusiv boli hepatice, boli osoase sau tulburari metabolice. (2), (3), (4)

Fosfataza alcalina crescuta

Nivelul crescut al fosfatazei alcaline in sange poate indica o posibila problema de sanatate care trebuie investigata. Aceasta crestere poate fi asociata cu mai multe cauze.

Bolile hepatice sunt una dintre cele mai comune cauze ale cresterii fosfatazei alcaline. Acestea pot include hepatita, ciroza si cancerul de ficat. De asemenea, afectiunile osoase, cum ar fi osteoporoza sau fracturile osoase, pot conduce la cresterea nivelului de fosfataza alcalina. Blocarea canalelor biliare, care poate fi cauzata de calculi biliari sau de tumori, ar putea afecta si nivelul acestei enzime. Fosfataza alcalina este crescuta si in sarcina. 

Implicatiile medicale ale fosfatazei alcaline crescute sunt semnificative. Prezenta la medic pentru evaluare suplimentara si investigatii, daca rezultatele testelor indica o crestere a nivelului de fosfataza alcalina este o necesitate. Specialistul va analiza rezultatele testelor pe care le va corela cu simptomele si istoricul medical pentru a determina cauza exacta a cresterii. Un diagnostic corect si un tratament adecvat pot fi esentiale pentru a gestiona orice afectiune subiacenta. (1), (2), (4)

Fosfataza alcalina scazuta

Fosfataza alcalina scazuta poate fi definita ca o concentratie a enzimei fosfataza alcalina in sange care este sub limita inferioara a intervalului considerat normal. Exista mai multe cauze posibile pentru nivelurile scazute de fosfataza alcalina. Una dintre acestea este malnutritia, care poate duce la deficiente de vitamine si minerale, inclusiv de fosfat.

Anumite boli genetice, cum ar fi boala lui Fanconi, afecteaza nivelul de fosfataza alcalina. Deficienta de zinc poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la scaderea acestei enzime.

Un nivel scazut de fosfataza alcalina poate avea implicatii semnificative asupra sanatatii, asa cum se intampla in boala celiaca si anemia aplastica. Acesta poate indica prezenta unor boli grave, cum ar fi boala Wilson sau hipofosfatazia. Boala Wilson este o afectiune genetica rara care duce la acumularea de cupru in organism, inclusiv in ficat, creier si alte organe. Hipofosfatazia este o afectiune caracterizata prin niveluri scazute de fosfat in sange si poate fi asociata cu scaderea fosfatazei alcaline. (4), (5)

De ce ai nevoie de un test de fosfataza alcalina?

Un test de sange pentru determinarea nivelului de fosfataza alcalina din sange nu poate fi util singur pentru stabilirea unui diagnostic corect. Medicul poate recomanda testul pentru fosfataza alcalina ca parte a unui control de rutina, alaturi de alte analize de sange. Testul este indicat si atunci cand exista suspiciuni de leziuni hepatice sau tulburari osoase. Medicul iti poate solicita efectuarea analizei pentru fosfataza alcalina atunci cand te confrunti cu simptome precum: 

  • greata si varsaturi;
  • lipsa poftei de mancare;
  • oboseala si slabiciune generalizata;
  • icter;
  • dureri abdominale;
  • umflarea abdomenului;
  • umflarea picioarelor si a gleznelor;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaun de culoare deschisa;
  • mancarime frecventa;
  • dureri de oase;
  • inflamatia articulatiilor, artrita;
  • oase rupte sau deformate. (2), (4)

Acest articol despre fosfataza alcalina este strict informativ. Pentru orice problema de sanatate sesizata, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia! Efectuarea analizelor de laborator de sange periodic este o metoda de monitorizare a starii de sanatate, dar si de identificare a eventualelor deficiente, pentru tratarea lor corespunzatoare. 

Surse de informare: 

1. Alkaline Phosphatase (ALP) Test - https://www.testing.com/tests/alkaline-phosphatase-alp/, Accesat 05.09.2023

2. Alkaline Phosphatase - https://medlineplus.gov/lab-tests/alkaline-phosphatase/, Accesat 05.09.2023

3. ALP - blood test - https://www.mountsinai.org/health-library/tests/alp-blood-test, Accesat 05.09.2023

4. Alkaline Phosphatase (ALP) - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22029-alkaline-phosphatase-alp, Accesat 05.09.2023

5. What is Low Alkaline Phosphatase? - https://www.verywellhealth.com/alkaline-phosphatase-5076137, Accesat 05.09.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor