Fulgi de porumb: beneficii, proprietati, calorii
Fulgii de porumb sunt o optiune frecvent intalnita pentru micul dejun, dar sunt produse alimentare delicioase care pot tine locul unor gustari intre mese. Sunt disponibili intr-o gama variata de produse, imbogatiti cu nutrienti si ingrediente adaugate, aportul sporit de nutrienti si fibre ofera efecte pozitive asupra sanatatii, cat timp sunt parte a unei diete echilibrate bazata pe o alimentatie diversificata.
Fulgii de porumb au devenit celebri in 1894, dupa ce dr. John Harvey Kellogg a introdus cerealele ca parte a unui mic dejun sanatos. Brevetul de productie pentru fulgii de porumb dateaza din 1896, iar de atunci au aparut numeroase marci.
Ce sunt fulgii de porumb?
Fulgii de porumb sunt fabricati traditional din porumb macinat la care se adauga aroma de malt, zahar, vitamine si minerale. Fulgii simpli de la care a pornit totul in 1894, au fost un concept revolutionar de masa sanatoasa al fratilor Kellogg, oferit pacientilor de la sanatoriul la care lucrau. Varianta clasica se gaseste si astazi, chiar daca exista si versiuni cu adaos de zahar, sare si coloranti alimentari.
Tehnologia moderna si nevoile alimentare speciale ale consumatorilor de astazi au condus la aparitia unor marci fara gluten disponibile pentru persoanele cu intoleranta la gluten. (1)
Compozitie nutritionala pentru fulgii de porumb
In fulgii de porumb se regasesc ingrediente variate alaturi de porumbul macinat, zahar, fier, sirop de porumb bogat in fructoza, vitaminele A, B, C, D, E, tiamina.
S-a calculat ca 33 de grame de fulgi de porumb ofera:
- 0,858 mg de vitamina B2;
- 0,667 mg de vitamina B1 sau tiamina;
- 4,39 mg de fier;
- 0,198 mg de vitamina B6;
- 211 mg de sodiu;
- 1,584 mg de vitamina B3;
- 20 μg de vitamina B9;
- 29 mg de fosfor;
- 13 mg de magneziu;
- 27,85 g de carbohidrati;
- 2,48 g de proteina. (1)
Beneficii si proprietati ale fulgilor de porumb
Bogati in substante nutritive
Fulgii de porumb simpli nu sunt foarte gustosi, dar sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, fibre alimentare, proteine si carbohidrati. Folatul sau vitamina B9 are rol in formarea de noi celule, aportul sau fiind esential in timpul sarcinii pentru dezvoltarea normala a viitorului copil. Aceasta vitamina din complexul B are capacitatea de a preveni bolile cardiace si cancerul de colon, daca este administrata organismului in doze optime, fara excese.
In acelasi timp, vitamina B1 sau tiamina, din fulgii de porumb accelereaza metabolismul carbohidratilor ceea ce determina productie sporita de energie si imbunatatirea functiilor cerebrale. Continutul mare de fier regasit in fulgii de porumb mentine creierul in alerta prin fluxul de sange corespunzator ce se deplaseaza prin organism.
Fulgii de porumb cu lapte ofera oportunitatea unei mese delicioase, plina de proteine, esentiala pentru intarirea sistemului imunitar, reglarea enzimelor si a hormonilor, repararea tesuturilor deteriorare de la nivelul organismului. Aportul de nutrienti si beneficiile oferite pot fi crescute prin combinarea fulgilor de porumb cu miere sau alte produse apicole, nuci sau migdale. (1), (2)
Sustin sistemul cardiovascular
Alimentele cu continut scazut de grasimi iti ofera senzatie de satietate si te determina sa reduci cantitatea de produse nesanatoase consumate la o masa. Fulgii de porumb nu au colesterol, au insa numeroase vitamine si minerale benefice pentru sanatatea organismului, cercetarile conducand la ideea potrivit careia acestia ofera si protectie la inceputul zilei in fata bolilor de inima.
Cerealele si fulgii de porumb fac parte din dieta recomandata si celor care au trecut printr-un atac de cord sau un accident vascular cerebral, alaturi de alte produse alimentare. (3)
Mentin sanatatea plamanilor
Fulgii de porumb au in compozitia lor un carotenoid, beta-criptoxantina, cu rol in sustinerea sanatatii plamanilor, iar acest lucru poate insemna ca ar putea avea un impact vital in prevenirea cancerului pulmonar. (1), (2)
Ofera ajutor in dieta
Mentinerea greutatii sub control si chiar pierderea unor kilograme se poate face cu o dieta echilibrata, miscare adecvata si un stil de viata cat mai sanatos. Fulgii de porumb simpli pot fi un ajutor in ceea ce priveste atingerea acestui obiectiv, deoarece au putine calorii, nu trebuie sa mananci o cantitate mare si iti ofera satietate destul de repede. (1), (2), (4)
Sprijina vederea clara si corecta
Fulgii de porumb contin luteina, o substanta importanta pentru mentinerea sanatatii ochilor. Luteina serveste ca antioxidant in fulgii de porumb, asadar poate proteja ochii impotriva daunelor oxidative produse de lumina puternica, dar si de cea albastra, emisa de dispozitivele electronice moderne. (5), (6)
Calorii si atentionari speciale in privinta consumului de fulgi de porumb
Fulgii de porumb au un numar redus de calorii, o portie standard de 100 de grame de porumb are in jur de 96 de calorii, ceea ce reprezinta aproximativ 5 % din aportul caloric zilnic, dar si o cantitate mare de sodiu. Valoarea energetica a fulgilor de porumb este asemanatoare cu a altor cereale consumate dimineata, precum fulgii de ovaz si cei de grau. (5)
Simpli sau in combinatie cu alte produse alimentare, portiile de fulgi de porumb nu trebuie sa depaseasca necesarul caloric si de nutrienti pentru fiecare grupa de varsta si activitate depusa. Combinatia fulgilor de porumb cu fructe, miere si alte produse dulci trebuie sa fie bine realizata pentru a nu aduce un aport prea mare de zaharuri in organism, lucru care ar putea sa influenteze glicemia si sa conduca la un dezechilibru in organism.
Cantitatile mari de zaharuri regasite in unele marci de fulgi de porumb sunt "calorii goale" care favorizeaza cresterea in greutate. In aceste conditii vorbim de un indice glicemic ridicat in fulgii de porumb cu o incarcatura glicemica pe masura care determina cresterea cantitatii de zaharuri din sange. Acesta este motivul pentru care persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie sa acorde atentie sporita produsului si cantitatilor ingerate. (4)
Fulgii de porumb reprezinta o optiune sanatoasa si delicioasa pentru micul dejun, dar si pentru gustarile dintre mese. Acest articol despre fulgii de porumb este strict informativ si nu se poate substitui unui diagnostic avizat. Daca te confrunti cu unele probleme de sanatate, consulta medicul si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Corn flakes facts and benefits - https://www.healthbenefitstimes.com/corn-flakes/
2. Health Benefits and Side Effects of Cornflakes - https://www.publichealth.com.ng/health-benefits-and-side-effects-of-cornflakes/
3. The diet after heart attack or stroke: what should you eat after a cardiac event? - https://www.hri.org.au/health/your-health/nutrition/what-should-you-eat-after-a-cardiac-event
4. Are Corn Flakes Healthy for You? Know the Nutrition Facts, Benefits, and Side Effects - https://www.foodsforbetterhealth.com/are-corn-flakes-healthy-34164
5. Corn 101: Nutrition Facts and Health Benefits - https://www.healthline.com/nutrition/foods/corn
6. Dietary Sources of Lutein and Zeaxanthin Carotenoids and Their Role in Eye Health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/