Hemipareza: cauze, simptome, tratament

11. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Hemipareza

 

Hemipareza este o slabiciune musculara unilaterala, care apare din cauza unor perturbari la nivelul creierului, maduvei spinarii sau nervilor care se conecteaza la muschii afectati. Hemipareza nu trebuie ignorata, deoarece poate fi un simptom al unui accident vascular cerebral. Daca hemipareza apare brusc, trebuie solicitata de urgenta asistenta medicala (2). 

Hemipareza se poate dezvolta pe o parte a corpului (hemipareza unilaterala), sau pe ambele parti (hemipareza diplegica sau paraplegica). Partea afectata de hemipareza depinde de partea creierului afectata de accidentul vascular cerebral. Partea stanga a creierului controleaza limbajul si vorbirea. Lezarea partii stangi a creierului poate provoca slabiciune pe partea dreapta a corpului. Partea dreapta a creierului controleaza comunicarea nonverbala si unele comportamente. Lezarea partii drepte a creierului poate provoca slabiciune pe partea stanga a corpului (1).

In acest articol iti spunem care sunt tipurile hemiparezei si cauzele declansatoare, cum se manifesta si care sunt optiunile de tratament pentru aceasta afectiune.

Tipuri de hemipareza

Sunt mai multe tipuri de hemipareza mentionate de literatura de specialitate:

Hemipareza ipsilaterala

Unele persoane prezinta slabiciune pe aceeasi parte a corpului ca si partea creierului care a fost afectata de accidentul vascular cerebral. Acest lucru este cunoscut sub numele de hemipareza ipsilaterala.

Hemipareza ataxica

Ataxia apare atunci cand o persoana are probleme de coordonare a miscarilor musculare voluntare. In cazul hemiparezei ataxice, aceasta dificultate se prezinta pe o parte a corpului. Ataxia are o serie de cauze posibile si se poate dezvolta treptat sau brusc. Atunci cand un accident vascular cerebral provoaca hemipareza ataxica, de exemplu, tinde sa progreseze rapid, cu consecinte potential grave.

Hemipareza spastica

Spasticitatea se refera la afectiunea in care pacientul are niveluri atipice de rigiditate sau tonus muscular. De obicei, aceasta rigiditate afecteaza mai mult bratul unei persoane decat piciorul (1).

Hemipareza vs. hemiplegie

Hemipareza este diferita de hemiplegie. In urma unui accident vascular cerebral, o persoana poate dezvolta oricare dintre aceste afectiuni. In timp ce hemipareza cauzeaza slabiciune musculara, hemiplegia provoaca pierderea totala a functiei musculare. Pierderea functiei musculare se mai numeste si paralizie (1).

Care sunt cele mai frecvente cauze ale hemiparezei?

 

Cauze ale hemiparezei

 

In cazul unei hemipareze, partea afectata a corpului nu are acelasi nivel de forta ca partea opusa. Acest lucru se poate intampla din doua motive:

  • o problema la nivelul creierului: atunci cand o parte a creierului nu functioneaza corect, slabiciunea unilaterala este unul dintre simptomele posibile.
  • o problema cu maduva spinarii sau cu nervii: maduva spinarii si nervii transporta semnale catre si de la creier, inclusiv semnale care comanda muschilor sa se miste. Daca ceva intervine, semnalele nu pot ajunge la destinatie in mod corespunzator, afectand intensitatea cu care muschii urmeaza comenzile.

Afectiuni care cauzeaza hemipareza

Sunt numeroase afectiuni si circumstante care pot provoca hemipareza. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

  • accidente vasculare cerebrale sau atacuri ischemice tranzitorii, in special accidente vasculare produse din cauza blocajelor in vasele mici de sange din creier.
  • anevrisme si hemoragii in interiorul creierului.
  • contuzii si leziuni cerebrale traumatice.
  • leziuni ale maduvei spinarii.
  • leziuni suferite in timpul nasterii sau in copilaria foarte timpurie, care cauzeaza afectiuni precum paralizia cerebrala.
  • afectiuni de paralizie faciala (paralizia Bell).
  • convulsii si epilepsie.
  • sangerari intre creier si straturile sale exterioare (hematoame subdurale sau hemoragii subarahnoide) sau intre craniu si membrana exterioara a creierului (hematoame epidurale).
  • tumori cerebrale (inclusiv cancere).
  • boli ale sistemului nervos, in special afectiuni autoimune si inflamatorii, cum ar fi scleroza multipla (SM) sau leucoencefalopatia multifocala progresiva (LMP).
  • infectii care afecteaza sistemul nervos (encefalita, meningita sau sindromul Ramsay Hunt).
  • migrene (atunci cand acestea implica hemipareza, sunt cunoscute sub numele de migrene hemiplegice) (2).

Simptomele hemiparezei

Hemipareza poate afecta bratele, picioarele, mainile si fata si poate ingreuna desfasurarea activitatilor cotidiene. Simptomele cauzate de hemipareza pot include:

  • slabiciune;
  • dificultate in mers;
  • pierderea echilibrului;
  • oboseala musculara;
  • dificultati de coordonare;
  • incapacitatea de a apuca obiecte (4).

Tratamentul hemiparezei

 

Tratamentul hemiparezei

 

Tratamentul hemiparezei poate include tehnici medicale si nemedicale:

  • stimulare electrica: ca parte a acestei metode, mici tampoane electrice sunt plasate pe muschii slabi ai partii cu hemipareza. O sarcina electrica este trimisa in organism, aceasta ajuta muschii sa se contracte. Unele dintre aceste aparate pot fi folosite acasa, odata ce pacientul invata cum sa le foloseasca.
  • stimulare corticala: este o metoda asemanatoare cu stimularea electrica, cu exceptia faptului ca fluxul de curent electric este trimis la membrana dura care acopera creierul. In timp ce creierul pacientului este supus acestui curent, trebuie sa faca exercitii de recuperare. 
  • terapia prin constrangere: este o metoda de tratament care obliga pacientul sa foloseasca partea slaba a corpului. Aceasta terapie functioneaza bine atunci cand este folosita impreuna cu alte terapii.

Cu o parte a corpului mai slaba decat cealalta, caderile devin mai probabile in cazul pacientului cu hemipareza. Caderile pot fi prevenite prin mai multe schimbari in stilul de viata. Pacientul trebuie sa: 

  • fie mai activ si sa incerce sa foloseasca partea afectata de hemipareza cat mai mult posibil. 
  • poarte pantofi cu varful rotund, nu ascutit, pentru a impiedica caderile si pentru a mentine echilibrul.
  • foloseasca un dispozitiv de sustinere (baston sau umblator). 
  • se concentreze asupra pasilor pe care ii face.

In plus, daca pacientul urmeaza tratamente pentru boli de inima, trebuie tinut cont de faptul ca pot induce somnolenta. Trebuie discutat cu medicul daca efectele tratamentului medicamentos sunt prea puternice pentru a fi suportate (3).

Cum se poate trai cu hemipareza

Sunt necesare o serie de modificari la domiciliu si in stilul de viata pentru a contribui la imbunatatirea abilitatilor motorii. Modificarile la domiciliu pentru a ajuta la usurarea vietii includ:

  • ridicarea scaunului de toaleta;
  • instalarea unei banci in cada, cu benzi adezive pe fundul cazii;
  • achizitionarea unei periute de dinti si a unui aparat de ras electric, in caz de necesitate;
  • instalarea barelor de sprijin si a rampelor in casa.

Modificarile stilului de viata pentru a ajuta la accelerarea recuperarii si la prevenirea caderilor includ:

  • activitate fizica pentru a intari muschii si a imbunatati echilibrul;
  • purtarea de incaltaminte plata, cu varfuri late, pentru a ajuta la mentinerea echilibrului;
  • utilizarea unuia dintre dispozitivele care ajuta la mers sau la sustinerea corpului;
  • evitarea activitatilor care devin nesigure atunci cand pacientul ia medicamente care provoaca somnolenta;
  • atentie crescuta in timpul mersului, pentru a evita caderea (1).

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Medical News Today, „What to know about hemiparesis”, accesat in data de 11.07.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/hemiparesis

(2) Cleveland Clinic, „Hemiparesis”, accesat in data de 11.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24952-hemiparesis

(3) Web MD, „What is hemiparesis”, accesat in data de 11.07.2023: https://www.webmd.com/stroke/what-is-hemiparesis

(4) Northwell Health, „Hemiparesis”, accesat in data de 11.07.2023: https://www.northwell.edu/neurosciences/conditions/hemiparesis

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor