Infectia parazitara cu oxiuri: transmitere, manifestari si optiuni de tratament

23. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
vierme de jucarie intre scutece de bebelusi

Infectia parazitara cu oxiuri este o infectie comuna care afecteaza milioane de persoane in fiecare an, in special copiii de varsta scolara. Afectiunea provoaca mancarime si somn agitat, dar poate fi tratata eficient.

Ce sunt oxiurii?

Infectia parazitara cu oxiuri, cunoscuta si sub numele de enterobiaza sau oxiuriaza reprezinta cel mai frecvent tip de infectie intestinala cu viermi la om, la nivel mondial. 

Oxiurii sunt viermi intestinali parazitari, de culoare alb-galbuie, alungiti, cu partea posterioara foarte efilata. Acestia pot varia in dimensiuni, femelele avand intre  8-13 milimetri, iar masculii adulti intre 2-5 milimetri. Oxiurii traiesc in cec, adica in prima parte a intestinului gros, cuprinsa intre intestinul subtire si colon [1].

In timp ce persoana infectata (gazda) doarme, femelele depun mii de oua in pliurile pielii din jurul anusului. Unele persoane infectate cu oxiuri nu prezinta simptome, in timp ce altele se confrunta cu mancarime anala (prurit) si somn agitat.

Acesti paraziti pot aparea la adulti, dar cel mai adesea infectia se manifesta la copiii de varsta scolara. Ouale de oxiuri, de dimensiuni microscopice, sunt usor de transmis de la copil la copil. De asemenea, ele se raspandesc usor si la membrii familiei, ingrijitori de la scoala sau centre de ingrijire a copilului. 

Care sunt cauzele infectiei cu oxiuri?

Inghitirea accidentala sau inhalarea oualor de oxiuri provoaca infectia parazitara. Ouale mici pot fi transportate la gura prin alimente contaminate, bautura sau pe degete. Odata inghitite, ouale ajung in intestine, devenind viermi adulti in doar cateva saptamani.

Oxiurile femela se deplaseaza in zona anala pentru a-si depune ouale. Cand atingi zona, ouale se prind de degete si ajung sub unghii. Ouale sunt apoi transferate pe alte suprafete, cum ar fi jucarii, asternuturi sau scaune de toaleta. Ouale pot ajunge apoi de la degetele contaminate la alimente, lichide, haine sau alte persoane. Ouale de oxiuri pot supravietui timp de doua pana la trei saptamani pe suprafete.

Factori de risc

Factorii de risc pentru infectia cu oxiuri includ [2]:

  • Varste mici. Infectiile cu viermisori intestinali cu simptome apar de cele mai multe ori la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani.
  • Viata cotidiana in spatii aglomerate. Persoanele care locuiesc la comun prezinta un risc mai mare de a dezvolta infectii cu paraziti intestinali. 

Complicatii

In general, infectiile cu oxiuri nu provoaca probleme grave de sanatate.

Atunci cand apar, complicatiile unei infectii pot provoca probleme de sanatate precum [1], [2]:

  • Vaginita si endometrita - Parazitul poate ajunge din zona anala pana la vagin si pana la uter, trompe uterine, dar si in jurul organelor pelvine. Acest lucru poate provoca probleme de sanatate, cum ar fi inflamatia vaginului (vaginita) si inflamatia mucoasei interioare a uterului (endometrita).
  • Infectii ale tractului urinar - Acestea pot aparea pe fondul unor infectii cu oxiuri netratate.
  • Pierdere in greutate - Populatiile de oxiuri pot reduce aportul de nutrienti esentiali organismului si pot provoca pierderea in greutate.
  • Dureri abdominale - Prezenta unei cantitati semnificative de oxiuri poate provoca disconfort abdominal.
  • Infectia unei parti a abdomenului - Infectia netratata poate provoca probleme de sanatate in zona cavitatii peritoneale.

Care sunt simptomele infectiei cu oxiuri?

Cel mai frecvent simptom al unei infectii cu oxiuri il reprezinta mancarimea intensa resimtita in jurul anusului. Acest simptom apare si in cazul infectiei cu viermisori la copii.

Simptomele infectiei cu paraziti intestinali pot include [3],[4]:

  • mancarime puternica, frecventa, a zonei anale si vaginale (la femei);
  • somn agitat si insomnie;
  • durere, eruptie cutanata sau alte iritatii ale pielii din jurul anusului;
  • iritabilitate;
  • scrasnirea dintilor;
  • stare de neliniste;
  • dureri de stomac ocazionale;
  • greata;
  • oxiuri in zona anala;
  • oxiuri in scaun.

Cum se transmite infectia parazitara cu oxiuri?

fetita pune o ratusca de jucarie pe scaun

Infectiile cu oxiuri sunt foarte contagioase. Ciclul de infectare cu oxiuri urmeaza de obicei acesti pasi [4]:

  1. Ouale microscopice sunt depuse pe o suprafata de catre o persoana infectata.
  2. Alta persoana se infecteaza apoi prin ingerarea sau inhalarea oualor de oxiuri. 
  3. Practic, ouale raman in intestinul gazdei pana cand eclozeaza si se maturizeaza. 
  4. Oxiurile adulte femela ajung in colon, de unde ies noaptea din corp, prin anus. Acestea depun oua in pliurile de piele din jurul anusului si apoi se intorc in cec. Aceste oua cauzeaza mancarime si iritatii.
  5. Cand persoana infectata cu oxiuri atinge zona afectata, ouale se transfera pe degete si sub unghii. Ouale se pot transfera pe orice atinge persoana si pot supravietui pe orice suprafata, inclusiv tesaturi, timp de 2 pana la 3 saptamani.

Suprafetele care gazduiesc in mod obisnuit oxiuri pot include [1]:

  • cearceafuri de pat;
  • lenjerie intima;
  • prosoape;
  • imbracaminte;
  • scaune de toaleta;
  • jucarii;
  • hrana.

De asemenea, este posibil sa inhalezi oua de oxiuri din aer. Acest lucru se poate intampla atunci cand se scutura asternuturi, prosoape sau imbracaminte contaminate.

Atentie! Oxiurii se transmit de la om la om, dar cainii si pisicile pot transporta ouale pe blana si le pot transfera oamenilor.

Infectiile cu oxiuri sunt extrem de contagioase, in special  in randul persoanelor care locuiesc la comun sau lucreaza in institutii precum crese, scoli, centre de ingrijire. Copiii pot transfera cu usurinta ouale de oxiuri, deoarece pot pune in gura jucarii sau obiecte care contin oua de oxiuri.

Atentie! Numai oamenii se pot infecta cu oxiuri. Nu este necesar sa tratezi animalele de companie pentru infectie [1].

Astfel, caile de transmitere sunt:

  • autoinfectare;
  • reinfectare;
  • infectare indirecta prin intermediul suprafetele, obiectelor contaminate;
  • inhalare. 

Diagnosticarea infectiei cu oxiuri

Daca tu sau copilul tau aveti mancarimi anale care se agraveaza noaptea, este important sa consulti un medic. El te va intreba despre simptomele pe care le prezinti, in special mancarimi anale nocturne, viermi intestinali in scaun. 

Medicul poate confirma prezenta oxiurilor prin identificarea viermilor sau a oualor. Medicul poate solicita efectuarea testului cu banda pentru a verifica existenta oualelor de oxiuri. Pentru a face acest lucru este necesar sa asezi o bucata de banda transparenta peste zona anala imediat ce persoana infectata se trezeste dimineata. Ouale se vor lipi de banda. Ouale vor fi examinate la microscop de catre medic [1],[3].

Atentie! Testul se efectueaza imediat ce persoana se trezeste, inainte de a face baie sau de a folosi toaleta. Testul se repeta de mai multe ori pentru a avea rezultate precise.

O alta modalitate de a confirma un diagnostic este aceea de a observa oxiurii. In timp ce persoana infectata doarme, viermisorii femela ies din rect pentru a-si depune ouale in jurul deschiderii anale. Viermii mici, subtiri, alb-galbui pot fi vizibili in jurul anusului la doua-trei ore dupa ce persoana adoarme.

Optiuni de tratament pentru infectia parazitara cu oxiuri

infecia parazita cu oxiuri

Medicamentele si strategiile de igienizare a locuintei pot ajuta la eliminarea oxiurilor.

Infectiile se trateaza cu medicamente pe baza de prescriptie medicala pe cale orala pentru o eliminarea rapida de oxiuri. Cremele sau unguentele pot ajuta la calmarea mancarimilor pielii [1]- [4]. 

De asemenea, poti apela la suplimente alimentare și remedii naturiste care pot ameliora problemele sistemului digestiv si dermatologice pe durata infectiei. Sucul de varza cruda se considera a avea un potential rol dezinfectant pentru intestin. Alimente precum nucile, hreanul, morcovul, usturoiul pot avea un potential efect anti vermifug. Pentru calmarea mancarimilor pot fi efectuate bai de sezut cu plante precum pelin, cimbru, cimbrisor, coada soricelului.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.

 Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.

Atentie! Discuta cu un medic specialist pentru a determina care este cel mai bun tratament pentru tine.

Deoarece oxiurii trec cu usurinta de la o persoana la alta, toti membrii unei locuinte, familii, precum si ingrijitorii sau alte persoane cu care se intra frecvent in contact vor avea nevoie de tratament pentru a preveni o infectie cu oxiuri sau reinfectarea.

Un regim strict de igiena si curatare a locuintei poate ajuta la eliminarea oualelor de oxiuri. Iata cateva sfaturi utile [1]- [4]:

  • Fa dus dimineata si spala zona anala pentru a reduce numarul de oua de oxiuri de pe corp.
  • Utilizeaza apa fierbinte pentru a spala toate asternuturile, prosoapele, fetele de spalat si imbracamintea.
  • Schimba lenjeria intima si asternuturile zilnic.
  • Evita scuturarea imbracamintei si a asternutului pentru a impiedica ouale de oxiuri sa se raspandeasca in aer.
  • Nu permite copiilor sa se imbaieze impreuna, deoarece ouale de oxiuri se pot raspandi in apa de baie.
  • Curata bine toate suprafetele pe care se pot depune oua, cum ar fi jucariile, podelele, blaturile si scaunele de toaleta.
  • Aspira cu atentie in toata locuinta.
  • Asigura-te ca persoana infectata si alti membri ai familiei se spala bine pe maini cu sapun si apa calda, in special inainte de a manca.
  • Incurajeaza membrii familiei sa faca dus si sa-si schimbe lenjeria intima in fiecare dimineata.
  • Mentine unghiile curate, scurte si evita sa musti unghiile. Invata copiii sa faca acelasi lucru.

Prevenirea infectarii cu oxiuri

Ouale de oxiuri se pot lipi de suprafete, inclusiv jucarii, robinete, asternuturi si scaune de toaleta, timp de doua saptamani. Asadar, pe langa curatarea regulata a suprafetelor, iata cateva sfaturi care ajuta la prevenirea raspandirii oualor de oxiuri  [1]- [4]:

  • Fa dus zilnic pentru a evita infectarea sau reinfectarea.
  • Schimba lenjeria intima zilnic pentru a evita infectarea.
  • Spala-te pe maini cu sapun si apa calda dupa ce utilizezi toaleta si inainte de a manca, inainte de a atinge gura sau nasul si dupa ce ai mangaiat un caine sau o pisica. Invata copiii sa faca acelasi lucru.
  • Spala-te des pe maini folosind sapun si apa calda, mai ales inainte de a manipula mancarea sau dupa ce schimbi un scutec.
  • Pastreaza suprafetele curate. Curata jucariile, contoarele, toaletele, ustensilele, vasele si alte suprafete frecvent cu apa si sapun pentru a reduce riscul de infectare.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!

Oxiuriaza este o afectiune cu care se poate confrunta orice persoana, dar mai ales copiii. Daca tu sau copilul tau va confruntati cu simptomele bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile avizate ale acestuia!

Surse de informare:

  1. Giorgi, Anna. “Pinworms: What to Look For and How to Prevent Infection.” Healthline, 2022, https://www.healthline.com/health/pinworms Accesat in 7.09.2022.
  2. Mayo Clinic, “Pinworm infection”, Mayo Clinic, 2022,  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/symptoms-causes/syc-20376382 Accesat in 7.09.2022.
  3. Cleveland Clinic. “Pinworms”, Cleveland Clinic, 2022,  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21137-pinworms Accesat in 7.09.2022.
  4. Nazario, Brunhilda. “Pinworm Infection”, Webmd, 2020, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/pinworms-infection Accesat in 7.09.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice