Viermisori la copii: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Viermisorii intestinali la copii dar nu numai sunt paraziti care infecteaza intestinul gros. Viermisorii sunt subtiri si albi la culoare si arata ca niste fire mici de ata. Este posibil sa ii observi in jurul anusului copilului sau in scaun.
Continutul articolului
Cei mai comuni viermisori la copii
Infectiile cu viermi afecteaza cel mai frecvent copiii micuti care uita adesea sa se spele pe maini si impart jucarii cu alti prunci.
Copiii mici se confrunta cel mai adesea cu infestarea cu [1]:
- giardia (giardioza) - boala parazitara provocata de protozoarul Giardia duodenalis; infectarea se produce prin ingestia alimentelor sau apei contaminate cu chisturi;
- limbrici (ascaridioza) - boala parazitara care apare si la om si la animale, provocata de viermele cilindric parazit Ascaris lumbricoides, numit si limbric; infectarea se produce prin ingestia oualor acestor viermi, odata cu apa sau alimente;
- oxiuri (oxiuraza) - boala parazitara este cauzata de viermi paraziti enterobius vermicularis care traiesc si se inmultesc in intestinul copiilor si adultilor; infectarea se produce prin ingestia oualor acestor viermi, odata cu alimentele sau prin atingerea unor suprafete infectate si apoi a gurii.
Cauzele infestarii cu viermisori la copii
Viermii masculi in faza adulta au o lungime de 5 - 10 mm si pot trai pana la 6 saptamani. Viermii femela pot avea pana la 8 - 13 mm lungime. Viermii femela se maturizeaza in intestin si apoi se deplaseaza prin sistemul digestiv pentru a depune oua, noaptea, in zona anala. Un oxiur poate depune mii de oua microscopice. Ouale de oxiuri nu sunt vizibile cu ochiul liber [1].
O infectie cu viermi este transmisa de la o persoana la alta prin inghitirea oualor de vierme. Un viermisor femela depune oua mici in jurul anusului sau vaginului si elibereaza mucus, ceea ce poate provoca si mancarime in jurul anusului.
Zgarierea anusului sau a vaginului sau stergerea lor dupa mersul la toaleta poate face ouale sa se lipeasca de varful degetelor sau sa intre sub unghii. Viermisorii intestinali afecteaza mai ales copiii cu varste de sub 10 ani [2].
Atentie! Persoanele care sunt in contact strans cu o persoana care are viermi intestinali prezinta un risc ridicat de infectie. Acesta este motivul pentru care toti membrii unei familii trebuie sa fie tratati atunci cand o persoana este infestata cu viermisori.
Simptomele infestarii cu viermisori la copii
In cazul in care copilul este infestat cu viermisori, poate prezenta simptome precum [3], [4]:
- mancarime la nivelul anusului care poate deveni rosu si inflamat de la scarpinat;
- iritabilitate;
- dificultati de somn;
- apetit redus;
- balonare;
- dureri abdominale;
- gaze intestinale;
- eruptii pe piele;
- diaree/constipatie.
Fetele pot manifesta roseata si mancarime in jurul zonei vaginale. Viermisorii pot provoca sau agrava vulvovaginita la fete.
Infectiile severe sau persistente cu viermisori pot provoca:
- pierderea poftei de mancare;
- pierdere in greutate;
- convulsii;
- sange in scaun;
- blocarea tranzitului intestinal;
- infectia pielii din jurul anusului daca bacteriile intra in zgarieturi cauzate de mancarimi;
- insomniev
- enuresis- copilul face pipi in pat;
Cum se transmit parazitii?
Viermii se raspandesc atunci cand ouale depuse in jurul anusului sunt inghitite.
Acestea pot trece la alte persoane atunci cand iau contact cu aceste suprafete si apoi isi ating gura.
Ouale de vierme pot fi transferate din anus sau vagin prin orice se poate atinge inclusiv [2]:
- lenjerie de pat;
- pijamale;
- lenjerie intima;
- prosoape;
- jucarii pentru copii;
- ustensile de bucatarie;
- periute de dinti;
- mobila;
- suprafete din bucatarie sau baie.
Daca altcineva atinge un obiect contaminat sau mananca alimente contaminate si apoi atinge gura, se va infecta. Ouale de vierme pot supravietui pe suprafete timp de pana la doua saptamani.
Dupa ce ouale au fost inghitite, ele trec in intestinul unei persoane, unde eclozeaza. Dupa aproximativ doua saptamani, viermii ajung la maturitate, moment in care se vor reproduce si ciclul infectiei va incepe din nou.
Atentie! Viermii infecteaza doar oamenii si nu sunt raspanditi in fecalele animalelor. Cu toate acestea, exista riscul ca viermii sa poata fi luati de la animalele de companie daca blana acestuia a fost contaminata cu oua dupa ce este atinsa de o persoana bolnava.
Metode de diagnostic
Medicul specialist va efectua un examen clinic si va elimina si suspiciunile de boli precum toxinfectie alimentara sau enterocolita.
Urmatoarele metode specifice pot fi utilizate pentru a diagnostica viermisorii la copii [4]:
- Amprenta anala - Acest test utilizeaza banda de celofan si se efectueaza dimineata, fara igiena anala. Medicul plaseaza o banda pe pielea din jurul anusului si apoi analizeaza banda sub microscop.
- Observarea unui vierme - Uneori, viermii sunt vizibili in zona anala, pe lenjeria intima sau in toaleta. In scaun, viermii arata ca niste fire micute de bumbac alb. Din cauza dimensiunii si a culorii albe, oxiurii sunt dificil de observat. Viermele masculin este rar vazut, deoarece ramane in interiorul intestinului. Oxiurii sunt observabili cel mai bine noaptea, cand femela iese sa-si depuna ouale. Verifica pruncul la aproximativ 2 pana la 3 ore dupa ce a adormit.
Optiuni de tratament
Pentru a trata cu succes afectiunea, terapia se aplica tuturor membrilor familiei, chiar daca nu prezinta simptome. Acest lucru este explicat prin faptul ca riscul de raspandire a infectiei este foarte mare.
Scopul tratamentului este de a elimina viermii si de a preveni reinfectarea prin masuri stricte de igiena pentru a opri raspandirea oualor.
Tratament medicamentos
Antihelminticele sunt în general utilizate pentru tratarea infectiilor cu viermi si actioneaza, de obicei, prin prevenirea absorbtiei zaharului de catre paraziti, ceea ce provoaca disparitia lor in cateva zile. Medicamentul nu ucide, insa ouale. Acesta este motivul pentru care masuri stricte de igiena trebuie respectate timp de 6 saptamani. In cazuri rare, medicamentul poate provoca dureri abdominale sau diaree [4].
Atentie! Tratamentul medical este prescris doar de catre medicul specialist. Medicatia nu este de obicei recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza. In schimb, ar trebui sa urmeze masurile de igiena.
Masuri de igiena
Durata de viata a viermilor este de aproximativ 6 saptamani, deci este important ca urmatoarele masurile de igiena sa fie respectate cel putin pentru aceasta perioada de timp:
- descurajeaza copilul sa se scarpine la fundulet;
- pastreaza unghiile copilului curate si taiate;
- incearca sa iti opresti copilul sa-si muste unghiile sau sa-si suga degetul;
- aminteste-i copilului sa se spele pe maini si sub unghii bine dupa ce a mers la toaleta;
- spala asternuturile, prosoapele, pijamalele si jucariile copilului cu apa fierbinte;
- curata podeaua de multe ori pentru a elimina orice oua;
- igienizeaza suprafetele pe care copiii le pot atinge, in special manerele usilor;
- curata cu atentie baia si bucataria;
- descurajeaza copilul sa manance alimente care au cazut pe podea;
- nu-l lasa sa manance in dormitor;
- urmareste o dieta si nutritie adecvata;
- schimba lenjeria intima in fiecare dimineata;
- fa baie sau dus in mod regulat folosind produse speciale mama si copilul;
- fiecare persoana din familie trebuie sa foloseasca propriul prosop pentru fata si propria periuta de dinti.
Copiii sub 2 ani
Asigura-te ca speli usor, dar bine funduletul bebelusului de fiecare data cand ii schimbi scutecul. De asemenea, spala bine mainile inainte si dupa schimbarea scutecului.
Atentie! Medicamentele nu se administreaza copiilor cu varste sub 2 ani.
Remedii naturiste
Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical.
Urmatoarele remedii pot contribui la ameliorarea simptomelor [5]:
- Usturoi crud – poate ajuta la eliminarea oualor existente si poate contribui la impiedicarea oxiurilor femela sa depuna mai multe oua.
- Ulei de nuca de cocos - are proprietati antibacteriene si antivirale care pot ajuta la ameliorarea unei infectii cu oxiuri.
Atentie! Remediile naturiste si suplimentele alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Preventie
Viermii se raspandesc usor si este normal ca infectiile sa reapara. Iata ce poti face pentru a preveni raspandirea viermilor [3]:
- spala bine mainile dupa ce mergi la toaleta si inainte de manipularea alimentelor;
- taie unghiile scurt in mod regulat;
- incearca sa incurajezi copilul sa nu se scarpine in jurul fundului sau sa suga degetele;
- trateaza toti membrii familiei atunci cand unul dintre ei este infestat cu viermi;
- igienizeaza scaunele de toaleta in mod regulat;
- incurajeaza copilul sa faca un dus sau o baie in mod regulat;
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.
Viermisorii intestinali reprezinta o infestare parazitara cu care se pot confrunta de cele mai multe ori copiii mici. Daca pruncul tau se confrunta cu viermisori intestinali, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
[1] The Royal Children’s Hospital Melbourne. “Worms”, RCH, 2020,
https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Worms/ Accesat in 19.06.2022.
[2] NHS Inform. “Threadworms”, NHS Inform, 2022, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/threadworms Accesat in 19.06.2022.
[3] Rising Children. “Worms”. Raising Children, 2022, https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/worms#tests-for-worms-in-kids-nav-title Accesat in 19.06.2022.
[4] Felman, Adam. “Everything you need to know about pinworms.” Medical News Today, 2017, https://www.medicalnewstoday.com/articles/175134#_noHeaderPrefixedContent Accesat in 19.06.2022.
[5] Gordon, Parker Jerisha. “Can Home Remedies Treat Pinworms?” Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pinworms#home-remedies Accesat in 19.06.2022.