Inulina - beneficii, proprietati si contraindicatii
Inulina reprezinta o fibra solubila care se gaseste in multe plante si fructe, astfel ca organismul o procura in mod natural din alimentatia echilibrata. In acest articol iti oferim informatii despre modalitatile in care inulina este benefica pentru organism si cand trebuie consultat medicul pentru a o putea administra.
Ce este inulina?
Printre substantele pe care le produc multe plante si fructe se afla inulina, o fibra solubila pe care acestea o utilizeaza ca sursa de energie. Inulina se extrage din ele si poate fi adaugata in preparatele culinare, datorita faptului ca ofera beneficii organismului si se poate integra cu usurinta in multe arome.
Inulina este, totodata, si un fructan, actioneaza ca prebiotic, adica are rol in alimentarea bacteriilor „benefice” care se afla in intestin. In interiorul intestinului, inulina, impreuna cu alte prebiotice sunt convertite in acizi grasi cu lant scurt, care au efect benefic asupra colonului, dar si a organismului in general.
Surse de inulina
Sursele principale de inulina sunt plantele si fructele, iar din ele se extrage inulina si se fac suplimente alimentare sub forma de pudra sau capsule. Se recomanda ca suplimentele sa fie luate numai cu acordul medicului.
Printre sursele naturale de inulina se afla: radacina de cicoare, agave, sparanghel, anghinare, usturoi, praz, ceapa, banane, graul. Inulina sub forma de pudra se utilizeaza ca un substitut pentru margarina si poate inlocui partial faina in preparate. [1]
Medicul poate recomanda suplimentele alimentare cu inulina in cazul in care pacientul necesita o imbunatatire a functiei digestive, de exemplu, atunci cand urmeaza un regim pe baza de probiotice sau cand i se administreaza antibiotice. [1]
Ce beneficii are aceasta?
Inulina are beneficii multiple pentru sanatatea organismului, printre care se afla si faptul ca mentine satietatea. Fibrele insolubile nu pot fi digerate, dar sunt esentiale pentru sanatate, iar rolul lor este de a hrani bacteriile din intestine si din colon.
Fibrele solubile, cum sunt cele din inulina, se dizolva in apa din interiorul stomacului si formeaza o substanta cu textura gelatinoasa ce are efecte benefice pentru sanatate:
- creste senzatia de satietate;
- incetineste procesul de digestie;
- trece prin tractul digestiv si reduce absorbtia colesterolului.
Alte beneficii ale inulinei sunt:
Contribuie la sanatatea digestiva
In intestin se afla intre 15.000 si 36.000 de specii de bacterii, iar dintre ele, o cantitate extrem de redusa are potential daunator. [1] Cele mai multe sunt benefice, iar inulina actioneaza asupra unora dintre ele prin faptul ca le stimuleaza sa se dezvolte.
Bacteriile respective ajuta la protectia impotriva patogenilor (bacteriile care sunt daunatoare) si contribuie la prevenirea infectiilor. [1]
Are rol in gestionarea nivelului glicemiei
Un alt beneficiu pe care il ofera inulina este ca incetineste procesul de digestie, inclusiv modul in care sunt digerati carbohidratii. Acest fapt presupune eliberarea treptata a zaharului, facilitand optimizarea modului in care nivelul glicemiei este gestionat.
Un studiu din 2015 a aratat ca inulina poate avea contributie benefica in cazul persoanelor care au prediabet [1]. Aceasta fibra actioneaza ca potential stabilizator atunci cand face parte pe termen lung dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Exista si unele studii care arata aportul sau in reducerea greutatii corporale. [1]
Este utila impotriva constipatiei
Inulina contribuie la combaterea constipatiei, prin faptul ca mareste frecventa scaunelor. Cu toate ca incetineste procesul digestiv, pot avea loc mai multe scaune, datorita faptului ca organismul absoarbe mai multi nutrienti din alimentatie.
Poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Inulina are contributie in reducerea riscului de a dezvolta unele tipuri de cancer, precum cel de colon, datorita influentei benefice pe care o are aportul de fibre si faptul ca inulina sprijina sistemul imunitar. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii care sa arate asocierea dintre inulina si prevenirea cancerului [1].
Proprietati ale inulinei
Inulina are un continut ridicat de fibre si putine calorii. Printre proprietatile sale se afla urmatoarele:
- sprijina dezvoltarea bacteriilor „benefice” din intestine;
- are rol in absorbtia colesterolului;
- stimuleaza absorbtia calciului in organism;
- poate fi de ajutor in gestionarea nivelului glicemiei.
Contraindicatii si precautii
In general, inulina nu este periculoasa pentru organismul uman, mai ales daca face parte dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Riscul de a face o reactie alergica la aceasta este scazut. [1].
Cu toate acestea, cantitatile foarte ridicate sau suplimentele care sunt luate fara recomandarea medicului pot duce la disconfort digestiv, mai exact, la meteorism abdominal (balonare), flatulenta sau diaree. Hidratarea poate ajuta la gestionarea acestor probleme.
Important de retinut! Femeile insarcinate trebuie sa discute cu un medic inainte de a lua suplimente alimentare pe baza de inulina.
In general, consumul de inulina este considerat sigur atunci cand aceasta fibra este procurata in mod natural, din alimente, dar in privinta administrarii suplimentelor, se recomanda acordul medicului.
Surse de referinta:
- Watson, Kathryn. “Health Benefits of Inulin.” Healthline, Healthline Media, 26 Mar. 2020, www.healthline.com/health/food-nutrition/top-inulin-benefits, accesat la 26 octombrie 2022.